Кімната прослуховування як частина hi-fi-системи. Журнал "АудіоМагазін"

Ця стаття допоможе вам поліпшити звучання вашої аудіосистеми без значних витрат, лише змінивши обстановку в кімнаті і розташування акустичних систем.

Зберегти і прочитати потім -

Кімната прослуховування як частина hi-fi-системи

Природне бажання будь-якого аудиофила поліпшити звучання своєї Hi-Fi системи часто веде його на тернистий шлях нескінченних замін апаратури. При цьому багато хто і не підозрюють, що можливості наявних апаратів використані ними в повному обсязі і результату можна досягти без значних витрат, змінивши обстановку в кімнаті і розташування акустичних систем.
Захоплення музикою нагороджує адептів Hi-Fi чудовими годинами емоційної насолоди. Який аудіофіла не відчуває серцем той ідеал, до якого він прагне, купуючи апаратуру і пластинки: багате тембральной, динамічної і просторовою інформацією звучання у власній кімнаті. Так хочеться наблизити момент, коли виконавці зроблять крок в кімнату - кожен на своє місце - і акустичні системи розтануть, поступившись місцем широкої (від стіни до стіни) звуковій картині, глибокої, чіткої і прозорої.
Якість звуковідтворення залежить не тільки від якості апаратури, а й від акустичних властивостей приміщення, розташування АС і слухача. Розглянемо деякі особливості поведінки звукових хвиль в кімнаті і пов'язані з цим особливості конструкції АС. Слухач сприймає не тільки хвилю, що надходить від гучномовців ( "прямий" звук), але і хвилі, відбиті від стін, підлоги, стелі і навколишніх предметів. Поведінка хвиль при відображенні залежить від їх довжини (частоти коливань), яка змінюється від 17 метрів (20 Гц) до 17 міліметрів (20 кілогерц). Крім того, механізм сприйняття звуку людиною такий, що впливає не тільки кількісне співвідношення між прямим і відбитим звуком, але і час запізнювання останнього.

Область низьких частот (хвилі великої довжини).

Чим ближче до відображає поверхонь кімнати розташовані АС, тим вище рівень низьких частот. Кількість низьких частот в спектрі звукового сигналу регулюється досить легко. Найбільша віддача по низьких частотах виходить при установці АС в кутку кімнати. На жаль, збільшення баса таким способом призводить до погіршення його якості: замість виразної і рельєфною структури до слухача доходить аморфна маса, в якій не відрізнити один звук від іншого.
Крім того, близькість АС до стін погіршує локалізацію джерел звуку (голос, музичний інструмент) і передачу взаємного розташування музикантів.
На поведінку хвиль великої довжини впливають розміри кімнати. Якщо довжина хвилі звукового сигналу в два рази більше одного з розмірів, виникає резонанс повітряного обсягу (стояча хвиля), що підсилює цей сигнал і надає гулкость звучанням. У сучасній кімнаті площею 16-20 м2. при певному розташуванні АС (як правило, поблизу відображають поверхонь - стін, меблів) такі резонанси можуть виникнути на частотах 35-70 Гц, що призводить до гучних басу.
Найбільш несприятливими з точки зору виникнення резонансів є кімнати з співвідношеннями сторін 1.5, 2, 3 або 4. В таких кімнатах слід приділяти особливу увагу розстановці АС.
Не менш важливо розташування АС по висоті. Наприклад, при висоті стелі в два з половиною метра може виникнути резонанс на частоті 68 Гц, чого можна уникнути, "відірвавши" системи від статі. Для цього застосовуються спеціальні підставки висотою 5-80 см.

Акустичні системи та хвилі малої довжини.

На середніх і високих частотах довжина звукової хвилі стає порівнянної з геометричними розмірами випромінювачів і корпусу АС. Виникаючі при цьому явища дифракції та інтерференції хвиль укупі з взаимовлиянием гучномовців один на одного призводять до частотнозавісімой характеристиці спрямованості АС: виникнуть провали частотної характеристики при відхиленні слухача від акустичної осі. Акустика приміщення по-своєму змінить і ці характеристики, в результаті чого тембральний баланс і просторова картина також зміняться. Слухач, озброєний знанням механізму такого впливу, зможе усунути деякі недоліки звучання.
Спробуємо розібратися, що відбувається з спрямованістю в звичайній двосмугової АС традиційного динамічного типу. Частотна залежність спрямованості випромінювання в такий АС буде визначатися шириною і формою корпусу, діаметрами ВЧ і НЧ головок, частотою розділу між ними і типом застосовуваних фільтрів.
Звукові хвилі низької частоти (великої довжини) поширюються рівномірно у всіх напрямках. З ростом частоти випромінювання набуває спрямованість ( "б'є" в напрямку слухача як промінь прожектора). Перехід від ненаправленного випромінювання до спрямованого обумовлений шириною корпусу АС. Чим вже корпус, тим з більш високої частоти випромінювання набуває спрямованість. Тому маленькі й вузькі АС зберігають широку спрямованість аж до високих частот (на високих частотах спрямованість обумовлена ​​розмірами випромінювачів). Потенційно це позитивно впливає на їх здатність "будувати" широку стереокартіну, але при цьому вони повинні бути розташовані подалі від стін: ранні ( "швидкі") відбиття від стін призводять до спотворення стереообраза. Ширші корпусу АС менш чутливі до наявності поблизу відбивають, але в цьому випадку ранні відбиття можуть походити від передньої панелі.
Загострення діаграми спрямованості відбувається з подальшим зростанням частоти: воно обумовлено геометричними розмірами випромінювача. Вважається, що випромінювання приймає спрямований характер, якщо половина довжини хвилі дорівнює, або менше діаметра випромінювача (що повністю справедливо для жорстких купольних випромінювачів і наближено вірно для конусних дифузорів).

Характер впливу спрямованості АС на тембрально забарвлення і прозорість звукової картини буде залежати від "жвавості" кімнати і відстані від слухача до АС.

В архітектурній акустиці прийнято називати акустику приміщення "живий" і "мертвої". В "живий", "дзвінкою" кімнаті звукові хвилі, зазнаючи безліч відображень, загасають довго (кажуть, що час реверберації в такій кімнаті велике). В "мертвої", "глухий" кімнаті звуку або не від чого відбиватися (дуже велика кімната), або він поглинається обстановкою або за рахунок особливої ​​конструкції стелі, стін і т. Д.
Що стосується типових житлових кімнат, то акустична обстановка в них є чимось середнім між "живим" і "мертвим" приміщенням.
У загальному випадку, якщо АС має вузьку спрямованість і акустика кімнати "глуха", ми почуємо "власне" звучання АС. Якщо ж систему з широкою діаграмою спрямованості помістити в "дзвінку" кімнату, то тембр її звучання буде сильно спотворений.
Тембральні і просторові спотворення звучання визначаються неоднорідністю в характеристиці спрямованості АС (викликаної не надто вдалою конструкцією) і відбитками від предметів або поверхонь. Такі спотворення найменше проявляються в великих приміщеннях і в кімнатах з хорошим заглушением.
Численні відображення можуть значно погіршити загальну просторову картину і чіткість локалізації інструментів. Якщо відбитий сигнал встигає прибути до слухача "слідом" за прямим звуком (за час менше 50-60 мілісекунд), то передача стереообраза істотно спотворюється.
Є досить простий спосіб перевірити достовірність стереокартіни ваших АС. Треба подати на них моно сигнал, при цьому звуковий образ повинен знаходитися точно по центру.
Коротко розглянемо вплив дифракції на характеристики спрямованості. (Дифракція - явище огинання хвилями перешкод. Має місце, якщо розміри перешкоди більше або дорівнюють довжині хвилі.) Один з наслідків дифракції - поява вторинних джерел випромінювання на ребрах корпусу АС. Так АС з прямокутною передньою панеллю матиме п'ять джерел, випромінюючих одну і ту ж частоту: гучномовець плюс чотири ребра.
Слухач буде сприймати звуковий тиск як суму від усіх джерел звуку. На акустичній осі випромінювання первинного і вторинних джерел майже когерентно і великих провалів в характеристиці немає. При відхиленні слухача від осі збільшується різниця часів прибуття призводить до значних провалів в частотній характеристиці. Зменшити вплив вторинних джерел можна, змінюючи кут повороту акустичних систем.

Як зменшити вплив акустики приміщення.

Для комфортного прослуховування, коли загальна звукова картина майже не змінюється при переміщенні слухача по кімнаті, потрібно широка діаграма спрямованості АС. Для того, щоб ревербераційні характеристики кімнати вносили мінімальні спотворення в "власне" звучання АС, необхідна вузька спрямованість. Вдалим рішенням, що задовольняє цим суперечливим вимогам, визнано плавне і рівномірне звуження діаграми спрямованості з ростом частоти.
Тут хороших результатів домоглися фахівці фірми Quad (електростатичні АС ESL-63). Але, навіть не володіючи системами Quad ESL-63, можна змусити свою Hi-Fi систему звучати добре. Перш за все, слід зрозуміти, що ми хочемо почути. Нам хотілося б "зазирнути" в записаний на платівці звуковий образ, повний і "затьмарена", який зберігає свою неповторну акустичну атмосферу. Зверніть увагу на можливі "слабкі" місця у взаємодії ваших АС з кімнатою і спробуйте відновити цей чистий звуковий образ.
Раніше згадувалося, що АС з вузькими передніми панелями (менше 20 см) потрібно розташовувати подалі від поверхонь, що відбивають. Додамо, що подібні АС слід ставити уздовж довгої стіни кімнати. Кількість і якість низьких частот залежить від відстані до найближчих поверхонь, але при цьому краще не будити звіра (власні резонанси кімнати). Варіанти розташування АС наведені нижче (рекомендації фірми Vandersteen).
Якщо кімната дуже "дзвінка" і відображення псують локалізацію інструментів, спробуйте послідовно заглушати "небезпечні" місця килимами. "Небезпечні" місця в порядку важливості їх впливу: підлогу попереду і між АС, стіна за АС, стіна за головою слухача, бічні стіни / поверхні. Рекомендуємо килими без гумової основи. На підлогу перед АС можна покласти такий собі бутерброд: спочатку жорсткий килимок, скажімо з морської трави, зверху нього - м'який шерстяний.
Західні фірми пропонують спеціальні панельні поглиначі (типу продукції фірми RoomTune: EchoTunes, RoomTunes). Ці дійсно ефективні конструкції прийшли в домашнє стерео зі студій запису музики. Правда, вони досить недешеві.
Екран телевізора чудово відображає звук, тому не рекомендуємо ставити телевізор між акустичними системами (в наших квартирах він зазвичай там і стоїть!). Особистості, схильні до метафізики, стверджують, що присутність телевізора в кімнаті надприродним шляхом призводить до погіршення якості звуку і закликають гнати "блакитне диво" поганою мітлою в сусідню кімнату.
Варто критично подивитися на крісло, в якому ви слухаєте. Не рекомендуються крісла з високою жорсткою спинкою.
Всі ці довгі міркування покликані переконати, що кімната, в якій ви слухаєте, далеко не дрібниця. Купуючи апаратуру, особливо акустичні системи, спробуйте заздалегідь "приміряти" їх до вашої кімнаті.

На додаток до вищесказаного наводимо практичні поради, запозичені з паспортів АС фірм Vandersteen і NHT. Можна сміливо користуватися цими простими порадами і отримати оптимальний результат. Бажаємо гарного звучання!

Рекомендації щодо поліпшення звучання акустичних систем від фірм Vandersteen і NHT.

Фірма Vandersteen рекомендує ставити АС уздовж довгої стіни кімнати. Накресліть план кімнати. На плані поділіть довгу стіну послідовно на три, п'ять, сім і дев'ять частин. Проведіть відповідні лінії перпендикулярно цій стіні. Те ж саме виконайте з боковою стіною (або з обома бічними стінами, якщо вони не рівні). Точки перетину цих ліній вкажуть ті місця, де збудження низьких частот в кімнаті мінімально.

Фірма NHT рекомендує наступні методи вирішення поширених проблем.

Недостатність баса, відсутність щільного і чіткого баса:
- спробуйте посунути АС ближче до задньої стіни
- перевірте, стійкі чи підставки під АС: при необхідності застосувати шипи або конусні ніжки
- перевірте, наскільки тверда стіна за АС. Якщо стіна квола і прізвучівает, поставте АС перед потужною (капітальної) стіною.

Стереокартіна не виходить за межі простору, обмеженого АС:
- посуньте АС ближче один до одного.

Відсутня глибина звукового простору. У центрі між АС немає чіткого звукового образу:
- відсуньте АС подалі один від одного
- підберіть оптимальну висоту розташування АС (застосуєте підставки) і Вашого положення при прослуховуванні.

Різке подразнюючу звучання в області середніх і високих частот:
- якщо АС нові, прогрійте їх на музичному сигналі протягом декількох днів
- переконайтеся, чи немає сильних відображень від бічних стін або від статі перед слухачем.

При проведенні експериментів бажано використовувати хороші записи. Ось деякі з них, рекомендовані зарубіжними журналами для оцінки різних суб'єктивних параметрів.

Природність звучання:
MICHAEL GARSON: "Serendibrity", Reference Recordings.
MUDDY WATERS: "Folk Singer", Mobile Fidelity Sound Lab (Gold)
MILES DAVIS: "Kind of Blue", Sony MasterSound (Gold)
HANDEL: "Water Music", The English Concert, Archive

Натуральна атмосфера записи:
RY COODER / VM BHATT: "A Meeting By The River", Water Lily

Ширина частотного діапазону:
JIM BROCK: "Trobric Affair", Reference Recordings
MOUSSORGSKY: "brictures At An Exhibition", Dorian

Динамічний діапазон:
WHITE ZOMBIE: "La Sexorcisto", Geffen

Обсяг звукового простору:
ROGER WATERS: "Amused To Death", Columbia

Підготовлено за матеріалами журналу "АудіоМагазін", www.audiomagazine.ru

Новости