Кисельов, Ганапольський і Семенов запустили «ні до чого не зобов'язує мовлення»

Новий канал ще не отримав назви, але вже працює онлайн

Вчора, 24 квітня, на 24-му поверсі «Вітрила», орендованому для нового каналу під керівництвом Олексія Семенова , Відбулася дивна презентація. По суті, презентували НЕ канал, а початок його будівництва. Офіційно канал, який раніше називався «Тоніс», а тепер, як запевнив «ДМ» Семенов, абсолютно точно так називатися не буде (при цьому навідріз відмовився розкрити нову назву), почне мовлення 24 серпня . Але, як повідомив численним гостям презентації Матвій Ганапольський, сидіти склавши руки ні йому, ні Кисельову, ні самому Семенову не подобається - так що вони втрьох вирішили запустити онлайн-мовлення. «Ні до чого не зобов'язує», - як уточнив Ганапольський. Для цього на поверсі, де поки що немає толком ні стелі, ні статі, а тільки приблизна бетонна стяжка, побудували скляний «куб» - маленьку телерубку, звідки ще поки неназваний канал мовитиме з 10 ранку до 9 вечора .

За кілька секунд до початку мовлення з «куба», який побудували спеціально для онлайн-роботи нового каналу

«Шукати пригод - наша задача: тому ми з Кисельовим і Семеновим вирішили кожен день, два години через дві години, запрошувати в" куб "і розмовляти з цікавими людьми, з тими, кого ми любимо, хто буде цікавий нашому глядачеві. Перша година буде присвячений новинній стрічці, другий - соціалці. Мовлення в інтернеті - тому може відвалитися мікрофон, можуть бути паузи, може зникати зображення - це не має ніякого значення. Країна живе, в світі постійно щось відбувається, і ми не можемо сидіти і чекати, поки нас покличуть, щоб перерізати якусь червону стрічку », - розповів Ганапольський. І буквально через кілька хвилин після його полум'яної промови не якусь, а цілком конкретну червону стрічку перерізали екс-народний депутат Макеєнко (останній раз він обирався в парламент VII скликання від Партії регіонів, після чого неуспішно балотувався в мери Києва від створеної після Революції гідності партії «Наш край») з дочкою Марією.

І буквально через кілька хвилин після його полум'яної промови не якусь, а цілком конкретну червону стрічку перерізали екс-народний депутат Макеєнко (останній раз він обирався в парламент VII скликання від Партії регіонів, після чого неуспішно балотувався в мери Києва від створеної після Революції гідності партії «Наш край») з дочкою Марією

Ганапольський представив гостям нового власника каналу , Супроводивши поява депутата наступної преамбулою:

«В українському медіа-просторі найголовніше питання - хто заплатив гроші за цей канал? Це канал опозиції або канал Порошенко? Як нас будуть нагинати для того, щоб ми говорили правильні слова? Ви знаєте, Володимир Володимирович Макеєнко - депутат, переобирався найбільшу кількість разів у Верховну Раду, екс-глава Київської міської адміністрації - Макеєнко простий і невигадливий. Він представник акціонерів цього каналу. Для нас це людина, яка з тих людей, які вклали гроші в цей канал. Припускаю, що ніяких нахилів або нахилів просто не буде. Україна тим і славна, що, як не крути, в ній існує свобода слова, багато каналів, в ній можна сказати те, що ти думаєш », - заявив Ганапольський і передав слово Макеєнко.

Провідні і продюсер зустрічали гостей, не відриваючись від виробництва

Не можна сказати, що це було перше представлення публіці Володимира Макеєнка як нового власника «Тонісу»: 20 березня про це оголосили на прес-конференції , Спеціально організованої новим керівництвом каналу. Тоді ж стали відомі деякі подробиці угоди: Володимир Макеєнко купив 9,5% «Тонісу» імовірно у Оксани Васьковський, Миколи Дяченко, Артема Жиліна, Артема Савчука та Василя Бирзула. В результаті ще 10% каналу належать його незмінного з 2011 року гендиректору Олександру Бутко (він же поки і вказано кінцевим бенефіціаром, незважаючи на заяви на тій же прес-конференції про те, що інвестор і власник каналу відтепер - Макеєнко), 0,5% - Василю Бірзулу і ще 80% - самому телеканалу «Тоніс» (їх , до речі, згідно із законом треба було або продати до 1 квітня 2017 року, або на цю суму зменшити статутний капітал).

Напевно, присутнім на презентації нової студії було б цікаво дізнатися, як людина, яка майже весь час незалежності України працює на державній службі, встиг заробити стільки грошей, щоб запустити власний канал, - але Макеєнко вважав за краще про це не говорити. Як і не став робити сенсаційних заяв про те, чому Ганапольський сказав, що він «з тих людей, які вклали гроші в цей канал». Присутні на презентації стали перешіптуватися, згадуючи активно мусувати якийсь час назад версію, що за покупкою «Тонісу» може нібито стояти президент Петро Порошенко або люди з його найближчого оточення . Зате Макеєнко попросив присутніх звернути увагу на «трьох богатирів», тобто Семенова, Ганапольского і Кисельова, і риторично запитав: «Ну як їх можна нагнути?». Після чого сказав, що готовий підписати з трудовим колективом каналу договір про невтручання в редакційну політику (як-то і тут мимоволі натолкнув / community / article / 2682 / 2003-06-11-ugoda-pro-vzaemorozuminnya-ta-zasadi-redaktsiinoi- politiki-ekspres-informu /).

Володимир Макеєнко в оточенні дам: журналістка Олена Яхно (ліворуч) і Оксана Богданова ( «КП в Україні»)

Сам Макеєнко так пояснив «ДМ» свій статус на каналі: «Для того, Щоби канал розвівався, винне буті декілька речей: власник, інвестор и професійний колектив. Колектив ми бачим, ВІН формується. Я власник, щє не стовідсотково, тому что в нас зараз іде процес . Частина акцій належала самому каналу, булу у самого колективу, а частина - у директора. Ми Вже будинків та віходімо на фінішну пряму. А на сьогоднішній день я і співвласнік, и інвестор ». Про розмір інвестицій в канал Макеєнко відповів так: «Я двадцять п'ять років одружений. У мене Троє дітей, я знаю, що таке бюджет сім'ї. Я прийнять 17 бюджетів держави Україна, будучи на посаді голови бюджетного комітету Ради. Дозвольте це питання Залишити между власником, інвесторамі и колективом ».

Дозвольте це питання Залишити между власником, інвесторамі и колективом »

Продюсер нового каналу Євгена Захарова строго попереджає про щось провідну Ксенію Туркова ( «Громадське») і кінокритика Андрія Алферова

На початку презентації гостям представили гардеробника Сергія, який працює в ресторані на першому поверсі того ж «Вітрила». Як з'ясувалося, Ганапольський, Кисельов і Семенов саме в цьому ресторані проводили свої зустрічі, на яких вигадували канал - і Сергій був самим зацікавленим слухачем цих розмов. При цьому щиро вважав, що Семенов - син Ганапольского. Ганапольський заявив, що саме для таких людей вони роблять канал, і попросив поаплодувати йому - Сергій від зверненого на нього уваги збентежився.

Поки в приміщенні, крім «куба», нічого немає - але місця під проекти вже позначені

При цьому всі присутні пошкодували, що Сергій не при виконанні своїх обов'язків - на поверсі, де замість однієї стіни - панорамні вікна, було дуже жарко. Сонце сідало довго, прострілюючи наскрізь практично всі приміщення, а на необлаштованому поверсі не було не те що гардероба, але навіть банальних вішалок. Так що ті, хто не зміг прилаштувати свої речі, ходили в шубах і пальто і знемагали від спеки.

Олександр Бутко вважає, що ноша власника куди важче, ніж ноша менеджера

В іншому презентація вийшла вдалою: прийшло багато людей, але при цьому не було політиків, всі вітали команду з запуском каналу. Олександр Бутко, вже майже колишній кінцевий бенефіціар каналу, він же генеральний директор, розповів «ДМ», що якщо плани Семенова і Ко реалізуються, то їм доведеться збільшити штат каналу практично вдвічі (зараз штат становить майже 130 осіб). На сайті каналу також оголошено набір на всі вакансії. Так що на презентацію багато хто прийшов у справі - з резюме, а інші вітали і поздоровляли Семенова - так що відірвати його від справ було непросто, але ми все-таки поговорили.

Так що на презентацію багато хто прийшов у справі - з резюме, а інші вітали і поздоровляли Семенова - так що відірвати його від справ було непросто, але ми все-таки поговорили

Привітати з початком мовлення Семенова і колег прийшов Дмитро Гордон

- Ви бачили, як канал «Дождь» теж будували в прямому ефірі?

- Я дуже нормально ставлюся до «Дощу», але це інша історія. Там вони будували аматорське телебачення. «Дощ» - це напівпрофесійний каналу. Там досить багато хороших ведучих, журналістів, - але це аматорський канал з точки зору продукту, який вони роблять. І мовлення його на невелику кількість аудиторії - незрозуміла їх бізнес-модель.

- А ви на яку аудиторію розраховуєте?

- Ми розраховуємо стати інформаційними лідерами. І ми ж не просто стільці тут заносимо або декорації будуємо. Ми показуємо історію створення каналу - і неважливо, куди і який цвях тут заб'ють.

- «Дощ» теж показував летючки, брейншторм і так далі.

- Ну, значить, ми повторимо - і в цьому немає нічого страшного. Я ніколи не говорю, що те, що ми вигадуємо, - це якісь новаторські ідеї. Багато чого є на медіаринку, багато чого переглянуто - але якщо і ви так можете, то йдіть і робіть. Головне - що ми вміємо акумулювати ці ідеї і застосовувати їх до себе.

- Ганапольський сказав на відкритті, що канал буде заробляти гроші. Яка у вас буде бізнес-модель?

- Як я вам зараз в двох словах розповім про всі можливі форми заробляння грошей каналом? Це дуже складно. Але ми будемо працювати з комерційним ринком - ні з політичними грошима. У мене достатній досвід роботи і з комерційними грошима. Ну ось, наприклад: у нас в бюджеті закладені недорогі машини, на яких співробітники їздять на зйомки. Я, проходячи повз дорогого салону, побачив там також і електромобілі - тільки в два рази дорожче, ніж ті, які були закладені, коли ми затверджували бізнес-план з Макеєнко. Я зайшов в салон, поговорив з ними, зараз вже ведуться переговори з власником салону. І якщо мені знадобиться забрендувати автомобілі його маркою, возити провідних в цьому автомобілі - я обов'язково буду це робити. І тоді ми отримаємо машини за тією ціною, яка була запланована, але насправді, в два рази дорожчі. Що сталося? Льоша, як продюсер, молодець. І така схема працює всюди. Ось, наприклад, програми Ноябрьова: їх зніматимуть люди, які не працюють на каналі, і їх продукт каналу нічого не буде коштувати - але продукт буде якісний.

(Ноябрьов в розмові з «ДМ» уточнив, що розважальні програми поки планують показувати по суботах і неділях, як раніше і говорив Семенов, вести їх будуть в тому числі і сам Ноябрьов, і його друзі. Програми будуть не прямоефірних, щось на зразок «Проежктораперісхілтон», і розраховані не тільки на телевізійну, а й на інтернет-аудиторію.)

І я всім, включаючи друзів, коли обговорюю проекти, кажу: у вас, хлопці, два місяці; якщо ваш проект буде за показниками нижче, ніж середня частка каналу, - він вилітає. Без образ. І це нормальна практика. Я на власне виробництво назбираю комерційних грошей. А на поточне утримання каналу через якийсь час нам теж вистачить комерційних грошей. Наприклад, на «Ньюсване» ми не відмовлялися від реклами - а на «112» її до сих пір немає. На «Тонісі» ми теж не будемо відмовлятися від реклами - просто піднімемо її вартість.

- А яка у вас цільова аудиторія?

- Що таке цільова аудиторія? Ми будемо працювати з аудиторією, яка таргетір не тільки за віком, статтю або місця її проживання, - ми будемо говорити про те, чи є оптимістами наші телевізійні глядачі. Звучить безглуздо, але це приклад. Наприклад, рекламодавець приходить до нас, і я даю йому результати опитувань, які показують, що у мене на каналі 90% людей, які приймають рішення за інших. Це ж важливо для рекламодавця! І це інший підхід до реклами.

Олексій Семенов відмовився розповісти про те, як буде називатися новий канал - хоча Ноябрьов в розмові згадав, що варіантів кілька і один з них - «Прямий». Зате генпродюсер підтвердив, що деякі назви проектів вже відомі:

- Ось у вас на підлозі там написано - «Підсумки з Кисельовим», «Найбільший ефір» - це назви нових проектів?

- Підсумки з Кисельовим - це назва щоденного часового випуску новин кожного буднього дня. А «Найбільший ефір» - це поки умовну назву. Сітка, звичайно, вже є. Але я розповідати поки нічого не буду - до недавнього часу я в компанії друзів не боявся говорити про свої ідеї. Але зараз мої друзі є керівниками інформаційних каналів і не викликає сумніву, що в тій чи іншій формі, не спеціально, неусвідомлено, їм просто здасться, що думка десь хороша прийшла - і тому я нічого не буду розповідати вам про те, як конкретно буде влаштована наша сітка.

Також Семенов вважав за краще не називати ведучих каналу, крім відомих уже Ганапольского і Кисельова, хоча і сказав, що у них буде безліч хедлайнерів. Головного редактора на каналі теж поки немає, основний кістяк колективу - співробітники каналу «Тоніс». Зате відомо, що всю технічну сторону питання забезпечує каналу VisionHOUSE, дизайном інтер'єру займається Андрій Бочуля (MAD Group), який розробляв дизайн каналу «112». Графіку каналу робитиме Роман Дворнін, який також робив графіку для каналів «Ньюзван» і «112». Навіть цікаво, ніж третій за рахунком інформаційний канал, зроблений однією і тією ж командою, буде відрізнятися від двох інших.

Навіть цікаво, ніж третій за рахунком інформаційний канал, зроблений однією і тією ж командою, буде відрізнятися від двох інших

Як же без Селфі: політологи Олександр Антонюк, Володимир Фесенко та Володимир Цибулько

Як же без Селфі: політологи Олександр Антонюк, Володимир Фесенко та Володимир Цибулько

Провідні Сніжана Єгорова та Світлана Вольнова прийшли екпірованнимі

Провідні Сніжана Єгорова та Світлана Вольнова прийшли екпірованнимі

Скульптор Олег Пінчук і продюсер Дмитро Котеленець

Скульптор Олег Пінчук і продюсер Дмитро Котеленець

Гості віддавали належне закусок ...

Гості віддавали належне закусок

... і духовну їжу

і духовну їжу

Покладене при запуску корабля або каналу шампанське

Покладене при запуску корабля або каналу шампанське

Поки гості розважалися, канал і його співробітники працювали

Поки гості розважалися, канал і його співробітники працювали

Євген Кисельов розпитував художника Олександра Ройтбурда

Євген Кисельов розпитував художника Олександра Ройтбурда

Провідні Кароліна Ашіон і Вася Фролова були захоплені побаченим

Провідні Кароліна Ашіон і Вася Фролова були захоплені побаченим

Олексій Мустафін, керівник інформаційного мовлення медіагрупи «Україна»

Олексій Мустафін, керівник інформаційного мовлення медіагрупи «Україна»

Василь Бирзул, ведучий каналу «Тоніс»

Василь Бирзул, ведучий каналу «Тоніс»

Поки в «кубі» нікого не було, співробітники каналу позували на його тлі

Поки в «кубі» нікого не було, співробітники каналу позували на його тлі

Вадим Глушаков ( «The Економіст») та Ілля Ноябрьов

Вадим Глушаков ( «The Економіст») та Ілля Ноябрьов

Олександр Харебін (НТКУ)

Олександр Харебін (НТКУ)

Дарина Оліфер, прес-секретар Леоніда Кучми

Дарина Оліфер, прес-секретар Леоніда Кучми

Матвій Ганапольський і політолог Віктор Таран

Матвій Ганапольський і політолог Віктор Таран

З вікон нового каналу відкривається дуже гарний вид на місто

З вікон нового каналу відкривається дуже гарний вид на місто

«Приміщення грандіозне, тепер найголовніше завдання - йому відповідати», - заявив на початку презентації Ганапольський

«Приміщення грандіозне, тепер найголовніше завдання - йому відповідати», - заявив на початку презентації Ганапольський

Коли гості розійшлися, робота продовжилася

Фото: Павло Шевчук

Зберегти

Це канал опозиції або канал Порошенко?
Як нас будуть нагинати для того, щоб ми говорили правильні слова?
Зате Макеєнко попросив присутніх звернути увагу на «трьох богатирів», тобто Семенова, Ганапольского і Кисельова, і риторично запитав: «Ну як їх можна нагнути?
А ви на яку аудиторію розраховуєте?
Яка у вас буде бізнес-модель?
Як я вам зараз в двох словах розповім про всі можливі форми заробляння грошей каналом?
Що сталося?
А яка у вас цільова аудиторія?
Що таке цільова аудиторія?

Новости