Кишмиш - чим він корисний для здоров'я

У кишмиш немає кісточок

Фото: valeria_aksakova / Freepik

Кишмиш - це дуже солодкий сорт винограду з дрібними ягодами без кісточок. Він багатий С, В1, В2, РР, каротин, фолієву кислоту, а також калієм, фосфором, кальцієм, селеном, залізом, цинком, магнієм, йодом і цукрами. З нього виробляють світлий і темний родзинки , В якому також міститься велика кількість мікроелементів і вітамінів.

користь кишмишу

Кишмиш відмінно підходить для дитячого харчування. У його ягодах немає кісточок, шкурка набагато тонше, ніж у інших сортів, тому малюкам легко його пережовувати. Крім того, вкрай рідко викликає алергію і не провокує діатез.

Хімічний склад кишмишу схожий зі складом білого винограду. У ньому дуже мало ресвератрола, необхідного для серця, зате він багатий на інші антиоксиданти, зокрема вітамін С і хлорофіл. Ці компоненти активно беруть участь в обміні речовин, підвищують імунітет, зростання і відновні процеси в тканинах. Саме ці властивості роблять кишмиш незамінним компонентом дитячого раціону.

Цей сорт винограду містить набагато менше харчових волокон, ніж, наприклад, яблука чи груші, завдяки чому рекомендований до вживання в їжу після різних харчових отруєнь. Тобто в той момент, коли шлунково-кишковий тракт людини не може справлятися з переварюванням продуктів, багатих на клітковину.

Кишмиш допомагає відновленню організму після хвороб, корисний при анемії і недугах печінки та нирок. Регулярне вживання винограду дозволить зменшити ризик утворення кров'яних згустків і утворення тромбів. Корисний кишмиш і людям з порушеним обміном речовин і при поганому травленні, також доведено його протимікробну і заспокійливу властивості.

Сушений кишмиш або родзинки знайшов широке застосування в народній медицині. Наприклад, вода, настояна на 200 г родзинок, відмінно зарекомендувала себе як хороший засіб від кишкових кольок у дітей. Тільки ягоди потрібно ретельно промити перед використанням.

Свіжі ягоди містять близько 80 ккал на 100 г, а сушені - від 260 до 300 ккал, все залежить від ступеня просушування.

шкода кишмишу

Однак надмірне вживання кишмишу може спровокувати діарею, метеоризм і інші симптоми харчового отруєння. Ігнорувати подібний стан не слід, так як фрукти, що містять велику кількість фруктози, при надмірному їх вживанні можуть серйозно порушити травлення. Це, в свою чергу, загрожує можливими подальшими порушеннями засвоєння води і їжі. Що виникла в цьому випадку діарею лікують так само, як і звичайну, призначаючи велика кількість стабілізаторів водного балансу.

Крім того, кишмиш не завжди добре поєднується з молочними продуктами, особливо зі свіжим молоком. Наслідки нагадують харчове отруєння.

Не варто вживати в їжу кишмиш людям, що страждають на цукровий діабет. Дієтологи не рекомендують його також і страждають від ожиріння, так як великий вміст фруктози провокує коливання рівня цукру в крові і підвищує апетит. Категорично заборонено виноград і тим, у кого виразка шлунка.

Нагадаємо, виноград корисний для зміцнення здоров'я і підтримки краси .

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

джерело: domashniy.ru

Новости