Класи якості сонячних панелей: в чому відмінності

  1. Клас Tier 1
  2. Клас Tier 2
  3. Клас Tier 3

Сонячна панель - основний елемент сонячної електростанції, їх надійність, продуктивність і довговічність визначають ефективність роботи всієї системи в цілому. Класи якості сонячних панелей допоможуть розібратися в розмаїтті брендів і вибрати якісний продукт.

Загальноприйнято класи якості сонячних панелей позначати «Tier 1», «Tier 2» і «Tier 3» - саме таку класифікацію ввів і щорічно коригує Bloomberg. При цьому варто розуміти, що це рейтинг, перш за все - виробників сонячних батарей , Брендів, а не власне самих сонячних панелей. Втім, як показують досвід, присутність компанії в переліку Tier 1 гарантує високу надійність і продуктивність усіх випущених нею сонячних панелей - від бюджетних до преміум-класу.

Якщо порівнювати вартість панелей класу Tier 1 і Tier 3, то різниця між ними може становити 15-25%. Розглянемо докладніше, чим відрізняються класи якості сонячних панелей.

Клас Tier 1

До цього класу належать виробники топових брендів, вони відмінно зарекомендували себе на світовому ринку завдяки висококласної продукції. Ось кілька основних особливостей виробників, які відносяться до класу Tier 1:

  • вертикально інтегроване виробництво - компанія сама виготовляє всі комплектуючі, які використовуються для виробництва сонячних батарей. Виробники самі займаються вирощуванням кремнієвих пластин, отриманням сонячних (фотоелектричних) модулів і виробництвом сонячних панелей. При цьому на всіх виробничих етапах здійснюється жорсткий контроль якості
  • високий ступінь автоматизації - максимальне виключення впливу людського фактора - ось одна з умов підвищення якості виробництва. Чим вище рівень автоматизації виробництва - тим нижче відсоток браку
  • науково-дослідна робота - компанія інвестує значні кошти в науково-дослідні роботи, має власні патенти, впроваджує інноваційні рішення
  • компанія (бренд) працює на ринку більше 5 років. За останній час, на хвилі зростаючої популярності сонячної енергетики , З'явилося безліч компаній, які займаються виробництвом сонячних батарей. Але багато хто з них, вийшовши на ринок, не витримують конкуренції і зникають. Якщо компанії на такому досить жорсткому ринку протрималася більше 5 років, то це означає, що її керівництво змогло правильно організувати як процес виробництва, так і реалізації власної продукції. А значить, компанія орієнтована на довгострокову роботу на ринку. Для покупця це важливо в тому плані, що компанія-виробник виконає свої гарантійні зобов'язання, адже на багато сонячні панелі гарантія становить 10 років.

Згідно зі статистикою Bloomberg, класу Tier 1 відповідає всього 2% компаній, представлених на ринку. До них відносяться, наприклад, Jinko, JA Solar, Canadian Solar, Trina, Hanwha Q Cells, First Solar, Yingli.

Клас Tier 2

На бренди, що відносяться до класу Tier 2, припадає близько 8% всього світового ринку. Ці компанії більше зосереджені на виробництві, хоча і мають свої невеликі дослідницькі підрозділи. Зазвичай компанії класу Tier 2 працюють від 3 до 5 років на ринку.

Клас Tier 3

На бренди виробників класу Tier 3 припадає близько 90% всього світового ринку сонячних батарей. Ці компанії зайняті виключно виробництвом сонячних батарей, використовуючи комплектуючі, перш за все - сонячні модулі, випущені іншими виробниками. Як правило, такі компанії працюють на ринку менше 3 років, тому ймовірність того, що вони виконають заявлені гарантійні умови, дуже мала. Крім того, прагнучи виграти конкуренцію за рахунок низької ціни, компанії класу Tier 3, мінімізуючи витрати на виробництво, активно використовують ручну збірку панелей, що призводить до зниження їх ефективності та якості.

Новости