Класифікація готелів: що таке і для чого потрібно

  1. Процедура класифікації готелів
  2. Підводні камені при проведенні класифікації готелів

Автор: Романова Анна Павлівна

Добігає кінця 2015 рік, і у готелей залишається все менше часу, щоб виконати припис Федерального закону і пройти обов'язкову процедуру класифікації. Максимальний термін, що дозволяє це зробити - 1 липня 2016 року, а тим часом, багато готелів і готелі до сих пір не мають чіткого уявлення про те, що таке класифікація готелів, і для чого вона потрібна.

До недавнього часу класифікацією готелів більшість адміністраторів і власників засобів розміщення вважали процедуру присвоєння «зірок»: вона була добровільною, і заявляти свій готель на певний рівень «зірковості» вважалося необов'язковим. Це підвищувало рівень престижу, піднімало рейтинг готелю в очах постояльців, але, в общем-то, і все. Для того щоб отримати ту чи іншу кількість зірок доводилося проводити певні роботи, часом дорогі - приводити у відповідність систему кондиціонування, інтер'єри і обладнання апартаментів, кваліфікацію персоналу. Тому на неї просто не вважали за потрібне витрачатися, до того ж вимоги російської системи класифікації в порівнянні, скажімо, з європейськими, або тим більше турецькими, вважалися досить суворими.

Все змінилося з виходом у світ Федерального закону № 108 ФЗ «Про підготовку та проведення в Російській Федерації чемпіонату світу з футболу FIFA 2018 року, Кубка конфедерацій FIFA 2017 року і внесення змін в окремі законодавчі акти Російської Федерації» від 07.06.2013 року . Для забезпечення іноземним гостям гідної зустрічі процедуру класифікації готелів зробили обов'язковою.

Що потрібно знати про процедуру обов'язкової класифікації готелів :

  • Класифікація готелів не є процедурою сертифікації, хоча і має деякі схожі з нею риси. Проте, класифікація, це, скоріше, рейтинг, який визначає рівень і категорію засобу розміщення, в той час як сертифікація - підтвердження певним вимогам безпеки і якості.
  • Її підсумковий термін - 1 липня 2016 року. До цього моменту у всіх 11 російських містах, в яких відбуватимуться спортивні змагання FIFA 2017-2018, повинні бути завершені процедури класифікації.
  • Класифікацію проходять всі готелі, готелі, хостели та інші засоби розміщення, які надають готельні послуги та послуги з тимчасового розміщення та проживання. Підкреслюємо: все. Навіть ті, хто до виходу закону № 108 не претендував на отримання зірок і не замислювався над цим.
  • Процедура класифікації платна і проводиться спеціально навченими експертами акредитованих органів. Повний список організацій, акредитованих класифікувати готелі, можна знайти на сайті Мінкульту Росії.
  • Термін дії виданого свідоцтва про проходження класифікації становить 3 роки, після чого його необхідно буде підтверджувати повторно.

Процедура класифікації готелів

Процедура класифікації прозора і офіційно задокументовано. Крім уже згаданого Федерального закону № 108-ФЗ, регламентують її ще кілька законодавчих актів:

За фактом процедура класифікації займає від 2 тижнів до 1 місяця. У зв'язку з тим, що терміни підтискають, і бажаючих отримати свідоцтво про класифікацію стає більше, експерти, які проводять цей захід, стають більш завантаженими, і процедура може розтягнутися. Звідси висновок: проходити класифікацію слід якомога швидше.

Сам процес присвоєння готелю класу проходить в кілька етапів:

  1. Перш за все, експерти проводять попередню оцінку відповідності готелю, за результатами якої складають протокол.
  2. Після цього проводиться оцінка готелю вже в балах: оцінка номерів, технічного стану, оцінка відповідності персоналу по встановленим вимогам. За результатами також складається протокол.
  3. Складається акт оцінки відповідності готелю.
  4. Готелі присвоюється категорія і видається свідоцтво.

Підводні камені при проведенні класифікації готелів

В середині літа 2015 року Федеральна антимонопольна служба перевірила 130 готелів і об'єктів туристичної індустрії по Санкт-Петербургу. Фахівці відомства ставили собі за мету перевірити, чи відповідають присвоєні готелям зірки реальній картині. Підсумок був невтішним: 62% готелів Петербурга не могли документально підтвердити ту кількість зірок, про який заявляли клієнтам за допомогою реклами та інформації, розміщеної в системах онлайн-бронювання. Проти 34 готелів були порушені адміністративні справи з питань порушення антимонопольного законодавства та надання неточних або неправдивих відомостей. Відповідно до статті 14.33 КоАП РФ порушникам були виписані штрафи від 100 000 до 500 000 рублів.

Інша проблема полягає в своєчасному інформуванні всіх зацікавлених осіб і в тому, що органів, акредитованих проводити класифікацію, явно. На прикладі того ж Санкт-Петербурга: на 800 офіційно зареєстрованих готелів, готелів і хостелів припадає лише 7 зареєстрованих в системі акредитації Мінкульту органів. До того ж підходити до вибору такої організації потрібно дуже ретельно: здійснювати роботи по класифікації повинні люди, в рівній мірі розбираються і в туристської діяльності, і проведенні сертифікації. А оскільки деякі готелі та хостели (особливо, не надто великі) до сих пір не знають про процедуру, їх інформування входить в сферу інтересів самих органів. Тим самим, пряме звернення до готелю представників акредитованого органу з сертифікації вже служить деяким підтвердженням компетентності та професіоналізму.

В деякій паніці перебувають власники хостелів і готелів, розміщених у житлових будинках: класифікувати їх за встановленою схемою непросто, ніяких спеціальних постанов на їх рахунок Мінкульт не випускав, і як саме присвоювати їм клас - сказати складно. Але - аж ніяк не неможливо, хіба що роботи буде потрібно більше, і взятися за таку процедуру готові не всі органи. Attek group в цьому плані має значну перевагу: наші фахівці звикли працювати з завданнями будь-якого ступеня складності , А кваліфіковані юристи і експерти, в рівній мірі розбираються і в законодавстві, і в практичній сфері туристичного розміщення, не бачать проблеми в тому, щоб провести класифікацію готелю в житловому будинку.

Можливі в процедурі класифікації, втім, і певні послаблення. Держдума розглядає законопроект «Про внесення змін до Федерального закону" Про основи туристської діяльності в Російській Федерації "з метою вдосконалення правового регулювання надання готельних послуг» . Якщо законопроект буде прийнятий і вступить в силу, він може зрушити підсумковий термін проведення класифікації:

  • До 1 січня 2018 року - для великих (понад 50 номерів) готелів;
  • До 1 січня 2019 року - для середніх (15-50 номерів) готелів;
  • До 1 січня 2020 року - для малих (менше 15 номерів) готелів і хостелів.

Однак поки що в цьому законі бачаться певні суперечності з ФЗ-108, який на сьогоднішній день має першорядне значення. Тому на сьогоднішній день слід керуватися встановленою датою - 1 липня 2016 року, і ні днем ​​пізніше. Ті готелі, які не встигнуть пройти класифікацію до цього терміну, втратять право розміщувати у себе постояльців.

Вам може бути цікаво:

Новости