Класифікація витрат в управлінському обліку

  1. Управлінський облік: види витрат
  2. Класифікація витрат в управлінському обліку на прикладі програмного продукту «WA: Фінансист»

Управлінський облік витрат за видами і призначенням привертає особливу увагу фінансового менеджменту, так як сукупність витрат формує собівартість продукції. Фінансовий результат залежить від частки витрат в загальному доході підприємства, і одна з головних задач менеджменту - оптимізація всіх витрат.

Витрати в управлінському обліку можуть класифікуватися для різних цілей, наприклад, визначення собівартості при виробництві продукції, прийняття управлінських рішень та планування, контролю і регулювання витрат.

Управлінський облік: види витрат

Залежно від виду діяльності підприємства або специфічних особливостей певної організації, підходи до класифікації витрат в управлінському обліку можуть бути різними. Всі витрати групуються відповідно до певними ознаками, наприклад:

  • джерело виникнення;
  • види продукції (товару, послуги);
  • цільове призначення;
  • спосіб включення в собівартість:
  • економічне значення для господарської діяльності.
  • оперативність обліку витрат.

Класифікація витрат за джерелами необхідна для того, щоб визначити, для чого в звітному періоді здійснювалися певні витрати і в якому розмірі. Облік витрат за джерелами здійснюється в 3 етапи:

  • Перенесення прямих витрат, які припадають на різні види продукції, безпосередньо на джерела витрат.
  • Розподіл накладних витрат за джерелами витрат.
  • Облік реалізації різних видів продукції і розрахунок фінансового результату за період.

Угруповання за видами продукції і калькуляція собівартості окремих видів продукції, робіт і послуг проводиться за статтями витрат.

За цільовим призначенням виділяють:

  • Основні (прямі) витрати - безпосередньо пов'язані з виробництвом продукції
  • Накладні (непрямі) витрати - пов'язані з організацією, обслуговуючими виробництвами і реалізацією.

За способом включення до собівартості:

  • Змінні - можуть бути безпосередньо віднесені на об'єкт калькуляції, і їх розмір змінюється пропорційно обсягу виробництва.
  • Постійні - можуть бути віднесені на кілька видів продукції, наприклад, управлінські витрати, і не залежать від обсягу виробництва.

Найбільш прогресивним методом розрахунку собівартості в даний час вважають систему «Директ-костинг», яка заснована на класифікації витрат на постійні і змінні. У цьому методі собівартість планується і розраховується тільки на основі змінних витрат. Постійні витрати при цьому враховують окремо, і потім їх списують безпосередньо на фінансовий результат.

Застосування цієї системи призводить до зменшення трудомісткості, спрощує облік. Всі витрати за звітний період розподіляються на прямі змінні, пов'язані з виробничим процесом (акумулюються на дебеті рахунків 20 і 23), і непрямі змінні (акумулюються на дебеті рахунку 25 з кредиту рахунків обліку виробничих і фінансових ресурсів), а також постійні, здійснені в звітному періоді (акумулюються на рахунку 26). В кінці звітного періоду витрати періоду списуються безпосередньо на зниження виручки від реалізації продукції (дебет рахунку 90 «Продажі» - кредит рахунку 26 «Загальногосподарські витрати»).

Класифікація за економічним значенням залежить від економічного змісту витрат. Економічний елемент є однорідним видом витрат, який не можна розкласти на будь-які складові частини. Так, кошторису витрат складають за економічними елементами. Зазвичай існує 5 елементів витрат:

  • амортизація основних фондів;
  • витрати на оплату праці;
  • відрахування на соціальні потреби;
  • матеріальні затрати;
  • Інші витрати.

Залежно від оперативності обліку витрат виділяють дві системи: систему обліку фактичних витрат і систему «стандарт-кост».

Система обліку по фактичних витрат є найбільш традиційною і поширеною в російських компаніях. Вона передбачає оцінку витрат за фактичною кількістю і ціною.

Система «стандарт-кост» - зіставляє «стандартну» калькуляцію (тобто передбачувані витрати, оцінка їх в майбутньому періоді) і фактичні витрати, а також використовує план-факт аналіз відхилень. Калькуляція при системі «стандарт-кост» зазвичай складається з таких груп статей, як: виробничі витрати, комерційні витрати, загальновиробничі витрати, основні матеріали і так далі.

Правильна класифікація та облік витрат (управлінський облік) дозволяє:

  • організувати облік і бюджетне планування;
  • оперативно отримувати системну інформацію для прийняття рішень;
  • здійснювати контроль витрат за центрами відповідальності;
  • розраховувати собівартість окремих видів продукції і сукупні витрати по різним структурним підрозділам;
  • оптимізувати поточні витрати відповідно до напрямів діяльності.

Класифікація витрат в управлінському обліку на прикладі програмного продукту «WA: Фінансист»

Існує класифікація систем управлінського обліку, згідно з якою система управлінського обліку може бути інтегрованою або автономною.

Інтегрована система обліку використовує єдину систему рахунків і проводок для управлінського та бухгалтерського обліку. При цьому для узагальнення рахунків управлінського обліку виділяються спеціальні розділи.

У разі автономної системи управлінський облік ведеться окремо від бухгалтерського обліку. Програмний продукт «WA: Фінансист» підтримує автономну систему ведення управлінського обліку.

В управлінському обліку за допомогою плану рахунків всі об'єкти обліку можуть групуватися відповідно до поставлених завдань і класифікацією. План рахунків може бути ідентичний тому, який використовується в бухгалтерському обліку, а може відрізнятися від нього. Елементи, що входять в облікову модель підприємства, можуть змінюватися, так само, як і підходи до класифікації витрат в системі управлінського обліку, в залежності від управлінських цілей компанії.

Управлінський облік витрат за видами і призначенням привертає особливу увагу фінансового менеджменту, так як сукупність витрат формує собівартість продукції

Малюнок 1. Фрагмент плану рахунків управлінського обліку на прикладі програмного продукту «WA: Фінансист».

У «WA: Фінансист» можна створити необмежену кількість планів рахунків. Можна використовувати подвійну кореспонденцію рахунків, як в звичайному бухгалтерському обліку. Крім того, є можливість не використовувати подвійну кореспонденцію, а вести облік, наприклад, на позабалансових рахунках.

Класифікація витрат в управлінському обліку дозволяє систематизувати процес обліку і отримання інформації. Одним з варіантів класифікації є постатейний облік витрат. Наприклад: адміністративні витрати, податки і збори, оплата праці та виплати соц. характеру, банківські / депозитарні послуги та ін.

характеру, банківські / депозитарні послуги та ін

Малюнок 2. Класифікація витрат в управлінському обліку, таблиця на прикладі програмного продукту «WA: Фінансист».

Для досягнення найбільшої ефективності класифікацію витрат в управлінському обліку можна здійснювати з деталізацією до структурних підрозділів. Такий підхід дозволяє вести облік витрат на всіх рівнях, незалежно від масштабу підприємства, в тому числі здійснюється систематизація витрат в адміністративному обліку.

Прикладом такої класифікації є побудова системи управлінського обліку за центрами фінансової відповідальності (ЦФО). При цьому з метою консолідації фінансового результату по компанії в цілому, необхідно визначити обмеження щодо врахування внутрішніх оборотів між різними ЦФО. У такому випадку потрібно мати на увазі, що часто ЦФО не можуть сформувати власного завершеного балансу, а звітний період завершується при наявності певних оборотів за рахунками управлінського обліку, які потім консолідуються в управлінській звітності по компанії в цілому.

Відеозаписи минулих вебінарів по темі «Управлінський облік / МСФЗ»

До класифікації витрат з метою оптимізації обліку та розширення спектра управлінських дій вдаються практично всі підприємства Росії. Такий підхід є раціональним, незалежно від того, чи використовує компанія просту систему обліку за допомогою таблиць Excel, або вдається до сучасних засобів автоматизації, тому що він сприяє підвищенню ефективності менеджменту.

Новости