Класифікація маркування

Маркування, що наноситься на товари, містить інформацію для покупця (споживча) і дані, запропоновані нормативними документами. Маркування підрозділяється на товарну (виробнича і торговельна), відправника, транспортну і спеціальну.

I. Товарна маркування підрозділяється залежно від місця нанесення на маркування виробничу і торговельну.

1) Виробнича маркування - це текст, умовні позначення або малюнок, нанесені виробником на продукт і / або упаковку і / або інші носії інформації (етикетки, кольеретки, вкладиші, ярлики, бирки, контрольні стрічки, клейма, штампи та ін.). Вимоги до виробничої маркування встановлюються в основному стандартами на маркування і упаковку, а також загальнотехнічними умовами стандартів на продукцію;

2) Торгова маркування - це текст, умовні позначення або малюнок, нанесені виробником на товарні або касові чеки, упаковки та / або продукт. Носіями торгової маркування служать цінники, товарні та касові чеки. На відміну від виробничої, торгова маркування наноситься не на продукт, а на зазначені носії або експлуатаційні документи. Також ідентифікує функція торгової маркування більшою мірою пов'язана з зазначенням даних про продавця, в меншій - з інформацією про продукт. Таким чином, торгова маркування служить підставою для пред'явлення претензій продавцеві в разі виявлення дефектів продукту і нанесення шкоди споживачеві. Вимоги до торгової маркування в мень-шей ступеня розроблені, ніж до виробничої. Окремі вимоги до торгової маркування встановлюються правилами продажу окремих груп продовольчих товарів, а також регіональними правилами роздрібної торгівлі, типового положення про застосування контрольно-касові-вих машин.

II. Відправне маркування відтворюється у вигляді дробу і містить наступні дані: в чисельнику - номер місця і знак відправника, в знаменнику - число місць в партії. Крім того, вказується найменування відправника та одержувача, найменування станції та залізниці відправлення, станції і дороги призначення із зазначенням пункту перевалки вантажу з одного виду транспорту на інший. Всі дані повинні точно відповідати відомостям, зазначеним відправником у перевізних документах. Нанесення маркування здійснює відправник вантажу, він же несе відповідальність за її правильність. Знаки і порядкові номери потрібно обов'язково вказувати в тих випадках, коли різнорідний або різносортні вантаж пред'являється до перевезення в одній упаковці. Відправне маркування повинно бути нанесена на кожне вантажне місце. При вагонних відправленнях однорідних вантажів допускається маркувати не всі вантажні місця, а лише частина їх, але не менше чотирьох місць. При вагонних відправленнях в прямих змішаних залізничних, залізнично-водних перевезеннях маркуються всі вантажні місця. За існуючими правилами, маркування наноситься на вантажне місце або ярлик, який кріпиться до вантажного місця (місце нанесення відправницького маркування розглянуто в абзаці про транспортному маркуванні).

При перевезеннях однорідних вантажів великими партіями в межпортовом повідомленні і за одним перевізним документом допускається часткова маркування місць, але не менше 10% від загальної кількості.

Після проведення всіх перерахованих маніпуляцій з оформлення вантажу до перевезення він здається перевізнику і переходить з категорії «товар» в категорію «вантаж», а транспортна накладна набуває форму і силу договору перевезення, що укладається відправником з дорогою.

III.Транспортне маркування

(ГОСТ 14192-96, 19433-88) - маркування, що інформує про одержувача, відправника та способи поводження з упакованої продукцією при її транспортуванні і зберіганні.

Транспортне маркування повинне містити маніпуляційні знаки, основні, додаткові та інформаційні написи.

Основні написи повинні містити:

  • повне або умовне, зареєстроване в установленому порядку найменування вантажоодержувача;
  • найменування пункту призначення із зазначенням, при необхідності, станції або порту перевантаження;
  • кількість вантажних місць у партії (знаменник) і порядковий номер місця в партії (чисельник).

Додаткові написи повинні містити:

  • повне або умовне, зареєстроване в установленому порядку найменування вантажоодержувача;
  • найменування пункту відправлення із зазначенням залізничної станції відправлення і скорочене найменування дороги відправлення;
  • написи транспортних організацій (зміст написів і порядок нанесення встановлюється правилами транспортних міністерств).

Інформаційні написи повинні містити:

  • масу брутто і нетто вантажного місця в кг (або замість маси нетто кількість виробів в шт .; якщо ж вони не вказані у маркуванні, що характеризує пакувальну продукцію, їх не вносять в написи);
  • габаритні розміри вантажного місця в см (довжина, ширина, висота або діаметр і висота).
Місце нанесення транспортного маркування.

Транспортне маркування наноситься на паперові, картонні, фанерні, металеві та інші ярлики, а також безпосередньо на тару.

При транспортуванні вантажів дрібними і малотоннажними відправками, при зберіганні вантажу більше 1 г маркування повинно бути нанесена безпосередньо на тару або ярлики, які повинні бути міцно прикріплені і захищені або виготовлені з матеріалів, що забезпечують збереження маркування.

Допускається на неукупоренние вироби наносити маркування безпосередньо на виріб.

Місце нанесення маркування:

  • на ящиках - на одному з боків;
  • бочках і барабанах - на одному з днищ, можна на корпусі;
  • мішках - у верхній частині у шва;
  • тюках - на одній з бічних поверхонь;
  • стосах - на торцевій поверхні, можна на бічній поверхні;
  • інших видах тари та вантажів, які не упакованих в транспортну тару - в найбільш зручних, добре переглядаються місцях.

Маркування наносять друкарським, літографічним, електролітичним способами, забарвленням за трафаретом, штемпелюванням, штампуванням, випалюванням, продавлювання, друкуванням на машині, маркувальними машинами (машина для автоматизованого маркування пакувальних виробів).

Допускається на ярликах чітко і розбірливо наносити найменування вантажоодержувача і пункту призначення, а також на ярликах і безпосередньо на тарі - кількість вантажних місць і порядковий номер місця в партії від руки за умови забезпечення схоронності написів до одержувача.

Ярлики прикріплюють до упаковки клеєм, болтами, дротом і іншими матеріалами, які забезпечують збереження вантажу і маркування.

Фарба, що застосовується для маркування, не повинна бути липкою і стирається, при необхідності фарба повинна бути водостійкою, світлостійкою і стійкою до впливу тропічного клімату, високих і низьких температур.

Маніпуляційні знаки - міжнародні чи національні знаки, що наносяться на транспортну тару (ящики, коробки та ін.), Призначені для позначення способів поводження з вантажем при виконанні вантажно-розвантажувальних і транспортно-складських робіт, виду вантажу та його упаковки ( «Не кантувати», «Швидкопсувний вантаж» і ін.). Тобто маніпуляційні знаки можна ще охарактеризувати як зображення, які вказують на способи поводження з вантажем. Допускається застосовувати попереджувальні написи, якщо неможливо висловити маніпуляційними знаками спосіб звернення.

Маніпуляційні знаки повинні бути темного кольору на світлих поверхнях і світлого - на темних. наприклад:

  • знак № 1 «Крихке. Обережно »допускається виконувати червоного кольору на світлому фоні при транспортуванні вантажу залізницею;
  • знак № 6 «Швидкопсувний вантаж» виконують блакитним кольором на світлому фоні;
  • знак № 13 «Тропічна упаковка» виконують червоним кольором;
  • в знаку № 3 «Берегти від вологи» допускається не вказувати символ дощових крапель.

Необхідність нанесення маніпуляційного знака повинна бути встановлена ​​в нормативних документах на продукцію.

Транспортне маркування повинне бути нанесена на кожне вантажне місце. Порядок розташування транспортного маркування представлений на рис. 4.

Визначення розмірів маркувальних ярликів, маніпуляційних знаків і написів викладено в ГОСТ 14192-96.

Транспортне маркування вантажів, що поставляються на експорт, повинна відповідати вимогам замовлення-наряду зовнішньоторговельного об'єднання.

1

6

2

3

4

5

13

8

9

12

7

10

11

Мал. 4. Порядок розташування транспортного маркування:

1 - маніпуляційний знак (попереджувальний напис); 2 - допустимі попереджувальні написи;

3 - кількість місць в партії, порядковий номер усередині партії; 4 - найменування вантажоодержувача і пункту призначення; 5 - найменування пункту перевантаження; 6 - написи транспортних організацій;

7 - обсяг вантажного місця (для експортних вантажів); 8 - габаритні розміри вантажного місця;

9 - маса брутто; 10 - маса нетто; 11 - країна-виробник і / або постачальник; 12 - найменування пункту

відправлення; 13 - найменування вантажовідправника.

Пункти 2, 6, 11 і 12 - допустимі написи, а всі інші - обов'язкові написи

Якщо в замовленні-наряді зовнішньоторговельного об'єднання немає вимог до маркування, то рекомендується такий зміст маркування.

Основні написи:

  • номер контракту і / або номер замовлення іноземного покупця;
  • номер замовлення-наряду;
  • номер вантажного місця;
  • повне найменування або умовне позначення іноземного вантажоодержувача;
  • найменування пункту призначення із зазначенням станції або порту перевантаження;
  • замовлення-наряд або інші нормативні акти зовнішньоторговельного об'єднання може передбачати такі написи:
  • країна призначення вантажу;
  • станція і дорога призначення вантажу;
  • товарні знаки і марки вантажовідправника.

Додаткові написи:

  • найменування країни-експортера організації - повне або умовне;
  • пункт відправлення вантажу;
  • станція і дорога відправлення.

Інформаційні написи:

  • габаритні розміри вантажного місця в см;
  • маса нетто і брутто в кг;
  • обсяг вантажного місця в м3;
  • написи «Експорт», «Країна-виробник і / або постачальник». Чи не вказують габаритні розміри і об'єм вантажного місця при довжині, ширині або діаметрі до 1-го м.

Знаки № 1 «Крихке. Обережно »і № 11« Верх »наносять в лівому верхньому кутку з чотирьох сторін.

Транспортне маркування наносять російською мовою та іноземною мовою, зазначеною в замовленні-наряді зовнішньоторговельного об'єднання.

При довжині або ширині тари до 1-го м допускається маркування наносити на одній зі сторін мовою, зазначеною в замовленні-наряді.

На ящиках або іншій тарі, що має форму паралелепіпеда, маркування наносять на торцеву і бічну стінки.

На вантажних місцях, що мають форму циліндра, маркування наносять на підставах.

Транспортне маркування вантажів, що відправляються в райони крайнього Півночі повинна відповідати ГОСТ 14192, небезпечних вантажів - ГОСТ 19433 і доповнень, передбачених в нормативних документах на продукцію.

IV. Спеціальне маркування проводиться тільки в тих випадках, якщо вантаж вимагає особливого поводження при перевезенні або перезавантаження. Це входить в обов'язки відправника вантажу або заводу-виготовлювача.

Маркування небезпечних вантажів здійснюється відповідно до ГОСТ 19433-88 і правилами перевезення небезпечних вантажів на відповідному виді транспорту. Кожна вантажна одиниця, що містить небезпечний вантаж, повинна мати маркування, що характеризує вид і ступінь небезпеки.

Маркування повинна містити:

  • на упаковці та / або транспортному пакеті - знак небезпеки, транспортне найменування вантажу, номер ООН, класний шифр;
  • на великогабаритної тарі або контейнері - знак небезпеки, номер ООН, а також номер аварійної картки при транспортуванні залізницею;
  • знак небезпеки за ГОСТ 19433-88;
  • умовний номер по «Переліку небезпечних вантажів класу № 1» в рівносторонньому трикутнику (розмір, залежно від габариту вантажного місця - 50, 80 або 150 мм);
  • маніпуляційні знаки по ГОСТ 14192, якщо це передбачено нормативною документацією на конкретний вид продукції.

Маркування наносять:

  • на бічну і торцеву стінки вантажного місця або на кришку;
  • для вантажів, упакованих в футляри і упакованих на піддони, знак небезпеки за ГОСТ 19433 і умовний номер наносять на футляри, а маркувальні знаки - на піддони.

Допускається на знаку небезпеки, якої завдають на малогабаритну упаковку, застосовувати скорочену напис «Вибух».

Класи небезпечних вантажів:

  • клас 1 - вибухонебезпечні матеріали;
  • клас 2 - гази стислі, зріджені і розчинені під тиском;
  • клас 3 - легкозаймисті рідини;
  • клас 4 - легкозаймисті тверді речовини; самозаймається речовини; речовини, що виділяють займисті гази при взаємодії з водою;
  • клас 5 - речовини, що окислюють і органічні пероксиди;
  • клас 6 - отруйні речовини та інфекційні речовини;
  • клас 7 - радіоактивні матеріали;
  • клас 8 - їдкі і / або коррозіціонние речовини;
  • клас 9 - інші небезпечні вантажі.

Класифікація небезпечних вантажів на класи, підкласи, категорії і групи проводиться в залежності від виду та ступеня небезпеки вантажу.

Новости