Класифікація, типи камер відеоспостереження

  1. За умовами експлуатації
  2. по передачі кольору
  3. за виконання
  4. За ступенем захищеності
  5. За способом передачі сигналу
  6. За технологією перетворення сигналу в зображення

Відеокамери розрізняють:   За умовами експлуатації   - Вуличні (зовнішні)

Відеокамери розрізняють:

За умовами експлуатації

- Вуличні (зовнішні). Вуличні камери повинні бути захищені від впливів зовнішнього середовища, щоб забезпечувати роботу пристроїв без збоїв при будь-якій погоді. Тому їх розміщують в спеціальних корпусах або кожухах, всередині яких підтримуються задані температура і вологість. Зовнішнє використання найчастіше передбачає антивандальний захист, а спостереження в нічний час - інфрачервоне підсвічування. Камери бувають сильно віддалені від монітора спостереження, тому при їх установці потрібно довгий кабель, а самі пристрої повинні передавати сигнал на велику відстань без втрати в якості. Вулична камера відеоспостереження може бути купольної, циліндричної або поворотною. Іноді можна використовувати доступні за ціною камери для внутрішнього спостереження, помістивши їх в захисні кожухи.

- Для приміщень (внутрішні). Відеокамери для приміщень мають менші габарити, ніж вуличні. Вони повинні максимально вписуватися в інтер'єр. Корпус такої камери виготовляється з пластика, до нього не пред'являється вимог щодо герметичності. Кріплення камери розрахований на менші навантаження, також відсутні козирки та інші захисні пристосування.

по передачі кольору

- Чорно-білі - формують не кольорове зображення. Відеокамери зі зйомкою в чорно-білому режимі менш вимогливі до освітленості сцени. Так, камери Watec мають чутливість до 0.0001 лк, що є дуже високим показником.

- Кольорові - зйомка йде виключно в кольоровому режимі.

- День / ніч - при падінні освітлення нижче заданого мінімуму відеокамера переходить з кольорового режиму в чорно-білий, тим самим отримуючи детализованное кольорове відео вдень і розбірливе чорно-біле вночі (більшість вуличних камер проводиться саме з цією функцією).

за виконання

- Циліндричні (Bullet) - виконані у вигляді герметичного циліндра, представляючи собою закінчене рішення «відеокамера + об'єктив». Якщо об'єктив при цьому має автоматичне регулювання діафрагми (АРД), то підходять для використання поза приміщеннями. У складі можуть бути також ИктПідсвічування і кронштейн.

- Корпусні (Box) - як правило, відеокамера без об'єктиву і кронштейна, для якої можливо підібрати більш якісну оптику.

- Модульні (безкорпусная) - «гола» плата без корпуса, ідеальні для прихованого відеоспостереження.

- Мініатюрні - відеокамери в мінікорпусе кубічної або циліндричної форми. Сторона такого куба може доходити до 25мм, а діаметр циліндра до 17мм. У таких відеокамерах використовуються спеціальні малогабаритні об'єктиви М12.

- Купольні (Dome) - відеокамера з об'єктивом в корпусі з формою півсфери. При установці на горизонтальну поверхню (стелю) монтуються без кронштейна. Для установки на вертикальні поверхні без спеціального кронштейна для точного позиціонування купольна відеокамера повинна мати 3 ступеня свободи (мати можливість повороту в 3 осях).

- Поворотні або керовані (PTZ) - спрямованість і фокусна відстань задаються оператором або за заздалегідь записаному маршруту.

- риб'яче око (Fish Eye) - панорамні відеокамери з надшироким або навіть круговим оглядом зйомки.

За ступенем захищеності

- пиловологозахищений - показник має вигляд IPXX, де IP- це код-абревіатура, а XX -чісловие показники ступеня захищеності: перший - від пилу, другий - від вологи. Так пристрої з показником IP65 захищені від пилу, але можуть бути встановлені на вулиці тільки під козирком, а з показником IP68 - можуть бути занурені навіть під воду.

- Антивандальні - показник має вигляд IKXX, де IK- це код, а XX - двозначної числовий показник ступеня захищеності від 00 до 10 (чим вище це значення, тим більш захищене пристрій від механічних пошкоджень).

- Вибухозахищені - становлять особливу групу товарів для використання в спеціальних газових середовищах, код Ex.

За способом передачі сигналу

- Провідні. Виготовляються для зовнішнього і внутрішнього застосування, традиційне і недороге рішення. Для передачі сигналу можуть використовуватися:

1. Оптоволокно. Використовується в територіально-розподілених системах відеоспостереження для трансляції відеосигналу на дистанцію до десятків кілометрів без додаткових підсилювачів. Частота передачі становить понад 10 мільярдів біт / с, що дозволяє використовувати оптоволокно для особливо відповідальних об'єктів відеоспостереження або для передачі великих обсягів інформації.

2. Вита пара. Відмінне співвідношення ціни і якості, високий ступінь захисту, передача відеосигналу на відстані більше 200 м. Звук і картинка в системі відеоспостереження транслюються за допомогою спеціальних відеопередавачі і приймачів, також виконують функції трансформаторів.

3. Коаксіальний кабель. Простий, надійний, не вимагає додаткових пристроїв, але дорогий варіант. Може використовуватися для передачі відеосигналу на відстань не більше 400 м.

- Бездротові. Вигідно відрізняються від провідних відсутністю витрат на трудомісткі кабельні роботи. Камерам відеоспостереження з підтримкою бездротової передачі даних для складання в систему потрібні тільки підводка електроживлення і маршрутизатор.

За технологією перетворення сигналу в зображення

Головне, в чому необхідно визначитися перед покупкою камер зовнішнього спостереження - це вибрати формат передачі даних. До теперішнього часу вибір стояв між «цифрою» і «аналогом», впевнено схиляючись на користь «цифри». Однак аналогові камери стали випускати з можливістю вибору між стандартним аналоговим форматом CVBS і трьома поліпшеними - AHD, TVI і CVI. Нові формати підтримують передачу сигналу по коаксіальному кабелю на відстань на сотні метрів в мегапиксельном дозволі. При цьому, якщо на об'єкті вже існує система відеоспостереження, побудована на аналогових камерах, і вона потребує вдосконалення, можна замінити тільки ті камери, які повинні давати кращу картинку, і поставити гібридний відеореєстратор. Підключення нових камер не відрізняється від підключення звичайних аналогових, що зручно і не вимагає перекваліфікації монтажників. Перейдемо до порівняння:

- IP (цифрові). У загальному випадку мають вбудований кодер, що перетворює сигнал світлочутливої ​​матриці в цифровий потік. Він може передаватися по звичайному кабелю для комп'ютерних мереж типу UTP або за бездротовою технологією (Wi-Fi, 3G / 4G, CDMA). Такі відеокамери мають широкий спектр застосування: від невеликих систем відеоспостереження до глобальних. Одна IP-камера коштує дорожче аналогової, але загальна вартість цифрової системи не перевищує вартості аналогової. Перевагами IP-камер є висока чіткість і якість зображення, готовність сигналу для перегляду на комп'ютері, простота підключення системи. Основний недолік - несумісність з аналоговими камерами. Іншими словами, якщо стоїть завдання вдосконалити аналогову систему відеоспостереження за рахунок цифрових технологій, доведеться просто купити все камери заново. Крім того, Wi-Fi-камери можуть перестати передавати інформацію, якщо зловмисники застосують потужний генератор електромагнітного шуму. На цей випадок деякі моделі мають можливість передачі даних по кабелю. Також може спостерігатися затримка зображення до 300 мс.

- Аналогові (CVBS). Перетворять світло в електричні сигнали, які передаються на пристрій реєстрації або відображення відеоінформації. На поточний момент технологія є морально застарілою. Купівля подібного обладнання економічно не виправдана. Так, дозвіл найпростішої AHD камери в 2 рази вище, ніж аналогової (CVBS) за ті ж гроші. Ще один недолік аналогових камер відеоспостереження - залежність якості зображення від кабелю.

- AHD. Аналогова передача в цифровій якості без затримок і розкладання картинки можлива на дистанцію 500 м по коаксіальному кабелю без посилення, перешкоди «по землі» відсутні. На дальність до 100 м можна передавати сигнал по кручений парі через пасивні приймачі. Забезпечується сумісність зі звичайними аналоговими пристроями. Гибридность реєстраторів передбачена на рівні приймального чіпа. За ціною AHD-камери можна порівняти зі звичайними аналоговими. Недолік: чим більше дистанція, тим вище ймовірність втрати кольору.

- TVI. Максимальна деталізація зображення і покращена якість передачі кольору за рахунок найвищої смуги пропускання серед усіх трьох нових аналогових стандартів. Сигнал помехоустойчів. TVI передає відеосигнал без затримок в реальному часі, і, на відміну від IP-систем, кадри зображення не можуть бути втрачені через завантаженість мережі. Для реалізації принципу гибридности в TVI використовується додатковий аналоговий відеодекодер. Такі камери коштують на 15-20% дорожче AHD і аналогових. Ідеальні для побудови систем не більше ніж на 100 камер.

- CVI. Можлива аналогова передача відео і звуку по одному коаксіальному кабелю, відсутність затримок і втрат кадрів, висока якість зображення, порівнянне з зображенням IP камер. Забезпечується сумісність зі звичайними аналоговими пристроями. Гибридность реєстраторів передбачена на рівні приймального чіпа. CVI-камери обійдуться в середньому на 10-15% дорожче AHD і аналогових.

В розділі продаж обладнання - відеоспостереження можна підібрати необхідні відеокамери та інше обладнання систем відеоспостереження.

ПИТАННЯ і ВІДГУКИ

Новости