Класифікатор основних засобів по амортизаційних групах 2018

  1. Для чого потрібен класифікатор основних засобів в 2018 році
  2. Чим відрізняється новий класифікатор

Бухгалтери повинні застосовувати новий класифікатор основних засобів по амортизаційних групах в 2018 році. Він затверджений постановою Уряду РФ від 07.07.2016 № 640. Розповімо, як змінився класифікатор, щодо яких об'єктів основних засобів його застосовувати. Наведемо таблицю відповідності старих і нових кодів.

Для чого потрібен класифікатор основних засобів в 2018 році

Перш ніж прийняти до обліку основний засіб, необхідно визначити термін його корисного використання. А щоб правильно встановити термін, вам потрібно знати, до якої амортизаційної групи належить ваше основне засіб. Для цього і застосовують класифікатор основних засобів.

За допомогою класифікатора бухгалтери визначають:

  • амортизаційну групу, до якої належить основний засіб, а потім - величину амортизаційної премії;
  • строк корисного використання.

У 2018 році діє У 2018 році діє . У ньому можна подивитися амортизаційні групи основних засобів на 2018 рік. Новий класифікатор діє для цілей податкового обліку. У колишній редакції було зазначено, що компанії мають право використовувати його і для бухобліку. Тепер цю норму скасували.

Що стосується бухобліку, то компанії самостійно визначають строк корисного використання основних засобів. Але краще орієнтуватися на податковий класифікатор основних засобів по амортизаційних групах. Адже якщо термін використання буде менше, ніж у кваліфікації, виникнуть різниці, які доведеться враховувати за правилами ПБУ 18/02.

чому не варто затягувати зі Спецоцінка робочих місць , подивіться в статті >>> .

Чим відрізняється новий класифікатор

Новий класифікатор основних засобів по амортизаційних групах потрібен був в зв'язку з введенням в дію нового класифікатора основних фондів - ОКОФ (затв. Наказом Росстандарта від 12.12.2014 № 2018 ст).

У новій класифікації ряд основних засобів перейшли з однієї амортизаційної групи в іншу. Строк корисного використання таких об'єктів зміниться.

Крім того, в старому класифікаторі кодування основних засобів була дев'ятизначну - ХХ ХХХХХХХ. У новому класифікаторі кодування стала двенадцатізначний - ХХХ. ХХ. ХХ. ХХ. ХХХ.

Щоб бухгалтери не заплуталися в старих і нових кодах, Росстандарт затвердив порівняльну таблицю старих і нових кодів ОКОФ (наказ від 21.04.2016 № 458).

У таблиці нижче ви знайдете інформацію по найбільш поширеним основним средствам.К яким основними засобами застосовувати новий класифікатор

Компанії вправі встановити строки корисного використання з новою класифікацією основних засобів лише для майна, яке приймуть на облік з 1 січня 2017 року. Про це Мінфін Росії повідомив в листі від 06.10.2016 № 03-05-05-01 / 58129.

За старим активів нічого міняти не треба. Адже період служби основного засобу встановлюється один раз, при введенні в експлуатацію.

Податковий кодекс передбачає тільки один випадок для перегляду терміну корисного використання основного засобу, який компанія вже ввела в експлуатацію. Організація має право збільшити термін активу, якщо після реконструкції, модернізації або технічного переозброєння змінився термін служби (п. 1 ст. 258 НК РФ, лист Мінфіну Росії від 11.11.2016 № 03-03-06 / 1/66200).

У первинних документах за старими основними засобами переробляти нічого не потрібно. Так як форми № ОС-1 і ОС-1а компанія оформляє при прийомі основних засобів та введення їх в експлуатацію.

Новости