Кластерні головні болі

  1. Види кластерної болю
  2. симптоми
  3. Чому болить голова?
  4. Діагностика і лікування

Болісний головний біль в області ока, яка «б'є» з величезною силою. Як врятуватися від кластерної болю?

Кластерний головний біль - це різка одностороння біль, що має нападоподібний характер. Найчастіше, такий біль виникає в районі очі. Цей симптом може мучити людини по кілька разів на день, причому кластерні болі, як правило, виникають в один і той же час доби. Біль настільки сильна, що людина від неї прокидається.

Встановлено, що чоловіки страждають від кластерних головних болів в 5 разів частіше, ніж жінки. Перший напад зазвичай виникає у віці 20-40 років, проте бувають випадки раннього і пізнього розвитку захворювання.

Види кластерної болю

У переважної більшості пацієнтів з цією недугою відзначаються кластерні головні болі, що мають епізодичний характер. Біль виникає раптово і час від часу може турбувати протягом певного періоду часу. Часто болючий період триває 1,5-3 місяці, проте бувають випадки тривалістю в 2-3 тижні або в період до півроку.

Якщо ви страждаєте кластерними головними болями, то заведіть щоденник, в який будете записувати час початку хворобливої ​​симптоматики. Найчастіше ці болі виникають в осінній і весняний періоди. З іншого боку терміни настільки неоднозначні, що лікарі рекомендують стежити за собою, щоб людина в подальшому міг робити певні прогнози.

симптоми

Кластерні головні болі відрізняються досить сильною хворобливістю. Людям, яким не пощастило випробувати на собі це недуга, повідомляють про болях, які можна порівняти з ударом ножа або свердлінням. Біль виникає всередині ока, або біля нього по периметру. Пік хворобливих відчуттів спостерігається через 5-7 хвилин після виникнення симптому, і якщо кластерну біль не лікувати, то кожен больовий напад може тривати від 15 хвилин і до 3-х годин!

Багато хто плутає кластерні болі з мігренню, однак якщо при мігрені хворий намагається провести час в спокої, не рухаючись, то кластерні болі спонукають до дії. Людина не може перебувати в спокої, він робить хаотичні рухи, кидається з боку в бік. Часто людині хочеться вийти на вулицю. При цьому болючий очей стає червоним, відзначається рясне сльозотеча, а в деяких випадках навіть може опуститися повіку.

Чому болить голова?

Про достовірних причини, через які у людини виникають кластерні головні болі, поки ніхто не знає. Періодичність, з якою ці болі виникають, наштовхує вчених і медиків зв'язати це захворювання з біологічним годинником. Примітно, що результати щодо недавніх досліджень показали деякі зміни в тій частині гіпоталамуса, яка і відповідальна за біологічний годинник.

З іншого боку, зазначено, що серед пацієнтів дуже багато курців. У той же час відмова від куріння практично не робить ніякого позитивного ефекту на цю недугу. Також «провокатором» кластерних головних болів може стати алкоголь. Лікарі запевняють, що нерідко стикаються з історіями пацієнтів, коли навіть найменша доза спиртного ставала причиною нестерпних головних болів.

Діагностика і лікування

У переважній більшості випадків при кластерних головних болях вашого лікаря немає ніякої необхідності направляти вас на проведення будь-яких досліджень. Вся справа в тому, що симптоми це недуги настільки специфічні, що лікаря досить докладну розповідь симптоматики, на підставі чого призначається лікування. Якщо ж лікар все-таки сумнівається, то в такому випадку можливе проведення сканування головного мозку та інших аналізів для того щоб виключити інші захворювання.

питання читачів

Добрий день. Мені 22 роки Здравствуйте. Мені 22 роки. Протягом останнього тижня у мене регулярно болить голова в правій частині потилиці. До цього взагалі ніколи не відчував головних болів. Так як изза професії проводжу до 18ти годин на добу перед комп'ютером, передусім зробив повне обстеження очей, діагноз - синдром сухого ока і все, решта впорядке. Яка причина цих болів? Вперше з'явилася вона різко, під час сексу.

Подивитися відповідь

Кластерні головні болі найчастіше лікують киснем, який подається хворому за допомогою спеціальної маски. Для запобігання нападам також призначаються препарати, яких необхідно приймати протягом всього періоду захворювання. У разі прийому подібних препаратів необхідно регулярно робити аналізи крові, так як ці медикаменти мають ряд побічних ефектів. У разі, коли лікар вирішить, що вам якісь препарати не підходять (на увазі їх неефективності або яскравою виразності побічних дії), то призначаються інші препарати, яких сьогодні предостатньо.

Михайло Хецуріані

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

ЧИМ КОРИСНИЙ КИСНЕВИЙ КОКТЕЙЛЬ?

ЩО РОБИТИ, ЯКЩО БОЛИТЬ ГОЛОВА?

ЧОМУ БОЛИТЬ ГОЛОВА?

Завантаження ...

Як врятуватися від кластерної болю?
Чому болить голова?
Яка причина цих болів?
ЩО РОБИТИ, ЯКЩО БОЛИТЬ ГОЛОВА?
ЧОМУ БОЛИТЬ ГОЛОВА?

Новости