Клімкін розповів про способи протидії агресії РФ в Азовському морі

Глава МЗС хоче домогтися визнання Азовського моря звичайним територіальним морем Глава МЗС хоче домогтися визнання Азовського моря звичайним територіальним морем.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін підкреслює, що Азовське море політично і юридично за допомогою міжнародного співтовариства необхідно визнати міжнародним простором на противагу російським маніпуляціям про «внутрішніх водах».

Про це міністр заявив в ефірі одного з всеукраїнських телеканалів, передає інтернет-видання Хроніка.інфо з посиланням на Уніан .

Глава МЗС заявив, що не поділяє точку зору, що Росія блокуванням Азовського моря поступово готується до захоплення сухопутного шляху до окупованого нею Крим.

Зокрема, він заявив, що українська влада передбачала такий розвиток подій, саме що Росія буде перешкоджати заходу торгових суден в українські порти в Азовському морі.

«Ми припускали це розвиток. І передбачали його не вчора і не позавчора. Ми прекрасно розуміли, що Росія почне контрольовану ескалацію і почне піднімати ставки », - сказав Клімкін.

«Ми намагаємося зараз сконцентрувати наших партнерів на те, щоб політично та юридично Азовське море було визнано звичайним територіальним морем на противагу тим маніпуляціям, спекуляції, про які йдеться», - заявив Клімкін.

Він назвав фундаментальною помилкою, що в Азовському морі не була проведена делімітація лінії державного кордону між Україною і Росією.

«З морським кордоном ми спочатку доведемо справу з нашим арбітражним позовом в рамках Конвенції з морського права, отримаємо чіткі юридичні висновки, а потім будемо працювати за логікою звичайного, нормального територіального моря, коли і Азовське море, і Керченську протоку, вони собою представляють міжнародний простір . І над цим зараз працюємо », - підкреслив Клімкін.

Також глава МЗС заявив, що дії України не повинні бути зосереджені тільки на політику, тільки на безпеку, тільки на юридичні питання.

«Чи спрацює тільки поєднання всього», - зазначив міністр.

У зв'язку з цим він сказав, що важливим є військова присутність на узбережжі.

«Протидесантних дії і подальша присутність в Азовському морі. Ми його повинні розвивати. Без цього, звичайно, не переможемо », - підкреслив Клімкін.

За його словами, друзі і партнери України мають розуміння щодо ситуації навколо Азовського моря.

Разом з тим, він знову відзначив юридичні дії України, пов'язані з арбітражним позовом до Росії.

Читайте також: Клімкін: Росія хоче зробити так, щоб Україна не існувало

«Оскільки ми його повинні виграти, там буде все дуже чітко про те, що робить Росія - юридичне визначення, а головне, збиток Росії потім нам належить відшкодувати», - додав Клімкін.

Новости