Клод Дебюссі: Музика подібна до природи .... Обговорення на LiveInternet

Xileen всі записи автора

Французького композитора К. Дебюссі часто називають батьком музики XX ст. Він показав, що кожен звук, акорд, тональність можуть бути почуті по-новому, можуть жити більш вільною, барвистій життям, як би насолоджуватися самим своїм звучанням, його поступовим, таємничим розчиненням в тиші.

Дебюссі вважав, що музика подібна до природи своєю природністю, нескінченною мінливістю і багатоликість форм: «Музика - як раз те мистецтво, яке найближче до природи ... Тільки музиканти мають перевагу вловити всю поезію ночі і дня, землі і неба, відтворити їх атмосферу і ритмічно передати їх неосяжну пульсацію ». І природа, і музика відчуваються Дебюссі як таємниця, і перш за все таємниця народження, несподіваного, неповторного оформлення примхливої ​​гри випадку. Тому зрозуміло скептично-іронічне ставлення композитора до всякого роду теоретичним штампів і ярликів щодо художньої творчості, мимоволі схематизує живу дійсності мистецтва.

Дебюссі почав навчатися музиці в 9 років і вже в 1872 році вступив на молодше відділення Паризької консерваторії. Уже в консерваторські роки проявилася нетрадиційність його мислення, що викликало зіткнення з викладачами гармонії. Зате справжнє задоволення отримував початківець музикант в класах Е. Гіро (композиція) і A. Mapмонтеля (фортепіано).

У 1881 р Дебюссі в якості домашнього піаніста супроводжував у поїздці по Європі російську меценатку Н. фон Мекк (великого друга П. Чайковського), а потім на її запрошення двічі відвідав Росію (1881, 1882). Так почалося знайомство Дебюссі з російською музикою, дуже вплинуло на формування його власного стилю. «Росіяни дадуть нам нові імпульси для звільнення від безглуздої скутості. Вони ... відкрили вікно, що виходить на простір полів ». Дебюссі полонила барвистість тембрів і тонка зображальність, картинність музики Н. Римського-Корсакова, свіжість гармоній у А. Бородіна. М. Мусоргського він називав своїм найулюбленішим композитором: «Ніхто не звертався до кращого, що в нас є, з більшою ніжністю і більшою глибиною. Він неповторний і залишиться неповторним завдяки своєму мистецтву без надуманих прийомів, без висушують правил ». Гнучкість вокально-мовної інтонації російського новатора, свобода від заздалегідь встановлених, «адміністративні», за висловом Дебюссі, форм були по-своєму втілені французьким композитором, стали невід'ємною рисою його музики. «Ідіть, послухайте" Бориса ". У ньому весь "Пеллеас" », - сказав одного разу Дебюссі про витоки музичної мови своєї опери.


У ньому весь Пеллеас », - сказав одного разу Дебюссі про витоки музичної мови своєї опери

Клод Дебюссі (1862-1918)

Соната для скрипки і фортепіано соль мінор, L 140 (1917)

Allegro vivo

Інтермедія. Fantasque et leger

Фінал. Tres anime

Скрипка: Андрій Волошин, фортепіано: Галина Волкова.

Новости