Клуб Парусних Експедицій: "Що взяти з собою в перехід? Поради починаючому яхтсмену"

Що взяти з собою, вирушаючи в далеку морський похід?

Щороку сотні яхтсменів пробують для себе далекі переходи під вітрилом по морю і в океані. У Клубі Парусних Експедицій з навчальними походами і перегонами ми проходимо до 12 000 миль на рік - це більше половини окружності землі по екватору! - і значну частину наших екіпажів складають новачки. Вирушаючи на 2-3 тижні в море на незнайомій яхті, важливо взяти з собою правильне спорядження: магазинів в океані немає, купітьб або позичити потрібну річ не у кого.

Попередження: Купівля ВСЬОГО спорядження з наведеного списку спустошить ваш гаманець на дуже істотну суму (2-3 тисячі євро або доларів). Проте, краще купувати якісні речі - скупий платить двічі.

1. Рятувальний жилет.

Будь серйозно налаштований яхтсмен повинен обзавестися власним рятувальним жилетом, і возити його з собою в далекі походи і - особливо! - перегони яхт. Придбайте сучасний жилет, оснащений римом для крпленія страхувального повідця і Брасово (пахової стропой). Можна вибрати будь-який механізм спрацьовування - UML-5 і Hammar з нашої з точки зору не мають однозначних переваг один над одним. Головне - щоб жилет був зручним для постійного носіння. Якщо ви прямуєте в суворі води Північного моря і Атлантики, непогано оснастити ваш жилет автономним рятувальним ліхтарем, який спрацьовує від води і захисним капюшоном.

2. Непромоканец

Непромоканец

Люди, що приїжджають на перехід люди в легкій ветровочку і штанях для гірських походів не тільки виглядають на яхті недоречно, а й створюють проблеми товаришам по команді: рятувати переохладівшіміхся матросів, повірте, не входить в плани жодного перегінного шкіпера. Поважайте своїх колег - одягайтеся в гарний одяг! Який непромоканец купувати для офшшора? Особисто я після експериментів з XM, Musto, вітчизняної Red Fox і Gill зупинився на офшорному комплекті Helly Hansen. Коштує він нелюдськи дорого, але якщо ви проводите на воді багато часу - ці гроші цілком виправдані. Якщо ви купуєте недорогий «прибережний» непромоканец, переконайтеся перед виходом в море що він тримає воду, і якщо немає - то обробіть його будинку спеціальним просоченням для мембранних матеріалів.

3. Чоботи

Чоботи

Яхтові чоботи - це найважливіший елемент екіпіровки в холодну і мокру погоду. Якщо вам належить провести в холодному більше одного тижня - купуйте або позичте чоботи з Goretex або інший мембраною. Dubarry, Sperry, Henry Lloyd, Musto - брендів багато, і думки про те які чоботи найкраще розходяться. Головне: чоботи повинні «дихати», бути непромокальними і мати неслизьку (split sole) підошву.

Чи можна обійтися звичайними гумовими яхтовими чобітьми? Так, але тільки для коротких походів. У довгому холодному поході звичайні гумові чоботи приречуть вас на вічні муки з ногами: вони не відводять вологу від тіла, погано гріють. Тому в теплу погоду ваші ноги будуть плавати у власному поту, а в холодну - швидко замерзати.

Останнім часом стали користуватися популярністю спеціальні дихаючі шкарпетки. Яхтові моделі коштують дорого, але недорогою альтернативою можуть стати шкарпетки для трекінгу.

4. Перший і другий шар

Альтернативи Polartec практично немає: я рекомендую брати з собою дві-три хороші флісові куртки. Добре зарекомендували себе Флиска типу softshell, які можна одягати замість куртки в помірну погоду.

В якості першого шару візьміть термобілизна з 100% поліпропілену або Polartec. Не економте на «термухе» - якщо на яхті відсутня обігрів, то ви будете жити в ній 24 години на добу. Так що термобілизна має бути зручним і виконувати свою найголовнішу функцію - відведення вологи від тіла.

5. Налобний ліхтар.

Налобний ліхтар

Хороший налобний ліхтарик - найважливіша частина вашого екіпірування. На заняттях IYT Bareboat Skipper я завжди підкреслюю, що вирушаючи в будь-який вихід на воду досвідчений яхтсмен повинен брати з собою дві речі: перевірений, водонепроникний налобний ліхтарик і ніж.

Ліхтарик повинен бути зручним, нескладним і, в ідеалі, мати всього два режими: потужний білий світ і помірний червоний. Червоне світло використовується при спільній роботі в кокпіті вночі, щоб не зліпити товаришів по вахті, а білий для підсвічування вітрил, якірного ланцюга і все чого завгодно, якщо нічного зору вахти вже не шкода, і потрібна робота при світлі.

6. Ніж

Ніж

Яхтовий складаний ніж зазвичай має два-три інструменти: ніж з серрейторной заточкою, здатний одним рухом перерізати товсту мотузку, ключ для такелажних скоб ( «шаклер») і свайку для простих такелажних робіт.

Яхтовий складаний ніж зазвичай має два-три інструменти: ніж з серрейторной заточкою, здатний одним рухом перерізати товсту мотузку, ключ для такелажних скоб ( «шаклер») і свайку для простих такелажних робіт

Я воджу з собою в якості кишенькового ножа мультитул Leatherman Wave, і ще не було жодного яхтового походу, де б він не знадобився. Плоскогубці здатні впорається з більшістю такелажних мочок, два леза - серрейторное і звичайне - допомагають відрізати, зачищати, і підстригати все що потрібно. Однак, у нього є один істотний недолік для подорожуючих по Середземному морю: в ньому немає штопора!

7. Термос-кружка

Хороша гуртка-термос вирішує відразу дві проблеми: не треба купувати тимчасову лешевую кухоль, якщо ви приїжджаєте на перегін на порожню, неукомплектовані яхту і на нічний вахті ви надовго забезпечені гарячою кавою або чаєм. Спрощується і процес миття посуду - кожен миє свій термос за собою :).

8. Хороший чай або каву.

Закупівля продовольства на яхту в океан - завжди трошки пригода з непередбачуваним результатом, який сильно залежить від особистості фуражира. Досвідчені перегонщики завжди трошки підстраховуються, привозячи з собою трошки смакоти. Особливо цінний хороший чай: пуер, зелений або просто хороший чорний чай: купити хороший чай в поспіху закупівель завжди не встигають, і доводиться пити всяку гидоту. Кавомани можуть привезти з собою невеликий пакетик меленої кави, а якщо дозволяє місце - маленьку гейзерну кавоварку.

9. Такелажні голки

Такелажні голки

На новій човні завжди знайдеться місце для двох-трьох вогонь і пари м'яких «мочок». Навчіться плести ці нескладні конструкції і возите набір голок з собою: коли вони потрібні, то замінити їх зазвичай нічим.

10. Беруші.

Багато хто вважає, що спати в берушах небезпечно - розбудити що обійшов вуха подвахту в разі небезпечної ситуації досить складно. Однак, іноді вам просто необхідно заснути, а шум працюючого за тонкою перегородкою мотора і удари хвиль в борт зробити це ніяк не дозволяють.

11. Спальник

Спальник

Для переходів по Балтиці, Північного моря і Біскайської затоки купуйте сучасний спальник з температурою комфорту +5 градусів. Ідеально мати вдома два спальника: «далекобійний» на +5 і «літній» на + 10-15, щоб спати на палубі під відкритим небом під час літніх подорожей.

Не забувайте спальник будинку, пакуючи свою сумку - якщо ви прилітаєте за днь до виходу, то шансів купити у вас спальник на місці може не бути ...

12. Сумка для речей

Сумка для речей

Залиште вдома чемодан і рюкзак - подряпини на перегінній човні неприпустимі. Ідеальний варіант велика Гермосумка від Triboard (найближчий Decathlon), або більш стильний і зручний яхтова сумка Helly Hansen, Musto або Overboard. Для документів і грошей придбайте окремий маленький гермомешок. Не забувайте прибрати в нього свої цінності при виході в море, і пам'ятайте де він зберігається.

14. Позитивний настрій і бажання ділити побутові труднощі!

Немає нічого важливішого, ніж позитивний настрій в екіпажі! Бажання працювати, і завжди бути поруч щоб допомогти товаришеві - це найголовніше обладнання, які ви можете взяти з собою. Ви бачите брудний посуд? Чи не бурчіть: вимийте її. Шкіпер з старпомом застрягли в руховому відсіку, і всі сидять голодні, не знаючи що робити? Сходіть за їжею, зваріть вечерю. Порвався вітрило? Чи не скигліть, що ви спізнюєтеся на рейс (все спізнюються) - а то раптом встигнете і стане якось незручно.

Будьте позитивні, підготовлені морально, духовно і фізично - і вам не страшна будь-яка ситуація на море. Сім футів!

Що взяти з собою, вирушаючи в далеку морський похід?
Який непромоканец купувати для офшшора?
Чи можна обійтися звичайними гумовими яхтовими чобітьми?
Ви бачите брудний посуд?
Шкіпер з старпомом застрягли в руховому відсіку, і всі сидять голодні, не знаючи що робити?
Порвався вітрило?

Новости