Код - червоний: Історія модного будинку Valentino

2008 рік. У першому ряду Міучча Прада, Альбер Ельбаз, Ума Турман аплодують стоячи на кутюрної шоу Валентино Гаравані сезону весна / літо. До овацій приєднуються Наомі Кемпбелл, Клаудія Шиффер і Єва Герцигова - топ-моделі, що закривають фінальний показ кутюр'є в фірмових червоних сукнях Valentino. Через 45 років роботи над власним брендом Валентино вирішує покинути посаду і передати кермо влади новоспеченому дизайнерському тандему - Марії Грації Кьюрі і П'єрпаоло Піччолі.

Дуету дістався вже знаменитий модний будинок, історія якого почалася в 1960 році в Римі, на батьківщині Валентино Климента Людовіко Гаравані. Ще будучи хлопчиськом, Гаравані марив модою і весь вільний час проводив за малюванням ескізів. Перший досвід шиття і крою він теж отримав в ранньому віці - практикуючись підмайстром у сусідської кравчині в рідному ломбардское містечку Вогера. Батьки заохочували прагнення сина, тому відправили його вчитися на курс дизайну в міланську Академію мистецтв, а потім продовжити освіту в Парижі, в Школі витончених мистецтв і Палаті високої моди.

Будучи студентом, Валентино працює у Жана Дессе, де трудиться практично цілодобово: вночі оформляє вітрини ательє, а вдень отрісовиваєт ескізи нарядів для графині і світської левиці Жаклін де Рібе. Обдарований студент бере участь також в конкурсі від Міжнародного секретаріату по шерсті і напівавто першу премію, як свого часу Ів Сен-Лоран і Карл Лагерфельд. В якості нагороди Валентино стажується протягом двох років у Гі Ларош. Після випуску початківець дизайнер мріє працювати з Крістобаль Баленсьяґа, але метр відхиляє його кандидатуру (як, втім, і багатьох інших молодих дарувань).

Після випуску початківець дизайнер мріє працювати з Крістобаль Баленсьяґа, але метр відхиляє його кандидатуру (як, втім, і багатьох інших молодих дарувань)

Валентино Гававані і Джанкарло Джаметті (1982)

Тоді Валентино вирішує повернутися в Італію і відкрити своє перше ательє в Римі. Хоча саме визначення "ательє" неточно описує концепцію Гаравані, який хоче створювати тільки високу моду. Через рік "стартап" Валентино знаходиться на межі банкрутства: дизайнер витрачає величезні суми на матеріали і виробництво, але отримує невеликий прибуток. На допомогу йому приходить другокурсник архітектурної школи Джанкарло Джаметті.

Вони познайомилися випадково: розговорилися в римському Café de Paris, а потім Джаметті підвіз Валентино додому. Через 10 днів вони знову раптово зустрілися на відпочинку на Капрі - і у них зав'язався роман. Повернувшись після відпустки, Джаметті вирішує закинути навчання і стати не тільки любовним, а й діловим партнером Валентино. Джаметті бере на себе всі фінансові та технічні питання, пов'язані з бізнесом, залишаючи дизайнеру можливість займатися тільки творчістю. Тріумф такого союзу не змусив себе чекати.

Тріумф такого союзу не змусив себе чекати

У 1962 році Валентино показує свою першу колекцію у флорентійському Палаццо Пітті. Його жіночні, облягаючі силуети, довгі спідниці і розкішні вечірні червоні і чорні сукні з тонною ручної роботи (ручні вишивки, мереживо і квіткові аплікації) підкорюють не тільки клієнтів, але байеров і пресу - його називають висхідною зіркою, пророкують велике майбутнє. "Я знаю, чого хочуть жінки: вони хочуть бути красивими", - заявив дизайнер.

Рік по тому, в 1963-м, речі дизайну Валентино почала носити Жаклін Кеннеді. Ім'я дизайнера на той час перша леді дізналася випадково, при знайомстві з Глорією Шифф (сестрою-близнюком Консуело Креспі - італійського редактора американського видання Vogue) - редактор прийшла на зустріч в плаття з чорної органзи і мережива Valentino. Джекі так сподобався образ, що вона дізналася ім'я дизайнера. Незабаром після цього вбили її чоловіка Джона Кеннеді, і Жаклін замовила дизайнеру чорне вбрання для похорону і невеликий гардероб з 6 комплектів в чорно-білій гамі, який носила в період жалоби.

Жаклін стала не тільки клієнткою бренду, а й близькою подругою Гаравані. "Джекі Кеннеді була фантастичною музою для мене, - розповідає Валентино в одному зі своїх інтерв'ю. - А ще Діана Вріланд. Ми називали її китайської імператрицею, бо вона любила Китай і червоний колір. Вона була найважливішою жінкою того часу. Я багато чому у неї навчився ".

У 1968-му році Валентино представить повністю білу колекцію Sfilata Bianca в будівлі музею американського мистецтва Уїтні. Вона стане революційною в історії бренду - дизайнер вперше задіє логотип V в якості декоративного елемента. Після показу журналісти охрестили Валентино "шейхом шику".

Одне з білих суконь з колекції Sfilata Bianca стало весільним для Джекі - в тому ж році вона вдруге вийшла заміж за грецького мільярдера Арістотеля Онассіса.

Колекція Sfilata Bianca в журналі Vogue (1968), фотограф - Генрі Кларк, показ Valentino (1964)

Свій перший магазин, площею понад 500 метрів квадратних, Valentino відкриють в Нью-Йорку, на Медісон-авеню, в 1970-м. У постотчете з відкриття видання The New York Times написало, що приміщення чи вмістило всіх запрошених гостей, серед яких також були Діана Вріланд і Енді Уорхол.

У постотчете з відкриття видання The New York Times написало, що приміщення чи вмістило всіх запрошених гостей, серед яких також були Діана Вріланд і Енді Уорхол

Валентино Гаравані і Діана Вріланд

Валентино завжди любив гучні і масштабні вечірки, бали, а також звані обіди з традиційною сервіровкою столу. "Найстарший за віком людина, особливо якщо це леді, повинен сидіти праворуч від вас, - розповідав Валентино в інтерв'ю New York Magazine в 2014 році. - Далі гостей слід розсадити по значущості. Ніколи не садити чоловіка з дружиною поруч або навіть за один стіл , якщо це можливо". Величезна увага дизайнер приділяє декору, квіткових композицій на столі і посуді - в його приватній колекції понад 100 китайських сервізів, що датуються 1930-ми роками.

З нагоди тридцятирічного ювілею своєї кар'єри (в 1991 році) Валентино влаштував на віллі Медічі один з найбільш пишних прийомів в історії модної індустрії. Праворуч від нього сиділа Елізабет Тейлор.

Гаравані подобаються експерименти і новаторські рішення. Серед італійських дизайнерів, він перший запустив лінію і мережа магазинів прет-а-порте, а також почав розробляти не тільки одяг і аксесуари, а ще й предмети інтер'єру класу люкс: плитку, шпалери, текстиль та меблі. У 1978 році цей список поповнився виробництвом парфумів. Обличчям першого аромату Valentino for Valentino став балетний танцюрист Михайло Баришніков, який вперше представив аромат після прем'єри "Пікової дами" в Театрі на Єлисейських Полях.

Валентино різко критикував 1980-е (навіть свої власні моделі того часу): дизайнеру не подобалися тренди і силуети. "Я ненавидів сукні 80-х: у них не було пропорцій, з цими широченними плечима і неприлегла силуетом. Вони всі були просто жахливі, жахливі!" - згадує дизайнер. Протягом всієї кар'єри Валентино черпав натхнення в моді 1940-х, 50-х і 60-х.

Довгий час дизайнер відмовлявся від топ-моделей або знаменитих актрис на подіумі під час показів в рамках тижня високої моди в Парижі (Valentino значилися в основному розкладі з 1975 року). Дизайнер пропагував в першу чергу одяг і не хотів, щоб хтось відволікав увагу глядачів від колекції. Всю свою увагу він приділяв художнім рішенням, роботі з полегшеним кроєм кутюрних суконь (в яких жінка повинна себе відчувати так само комфортно, як в "нічній сорочці") і роботі з кольором. "Червоний - найкращий колір. Він підходить будь-якій жінці, просто потрібно пам'ятати, що існує більше 30 різних відтінків червоного. Життя, смерть, пристрасть, кращий спосіб покінчити з тугою - ось що таке червоний. Від жінки в червоному не можна відірвати погляду", - розповість в одному зі своїх інтерв'ю дизайнер. Валентино полюбив цей колір ще в молодості, коли вперше потрапив на постановку "Кармен" в оперному театрі Барселони. Всі костюми і декорації до постановки були витримані в різних відтінках червоного.

На початку 1990-х його улюбленицею стане темношкіра топ-модель Наомі Кемпбелл. "Коли ми познайомилися, вона вже була Наомі - важким, зіпсованою дитиною, - розповідав Валентино. - Вона спізнювалася на зйомки, вибирала, що хоче одягти, і завжди просилася відкривати або закривати показ". Наомі стала також зіркою декількох рекламних кампаній бренду.

У 1990 році поряд зі штаб-квартирою модного будинку в Римі відкриється Академія Valentino - простір, де будуть проходити покази дизайнера, арт-виставки та культурні заходи. Ще рік тому Гаравані і Джаметті вирішують, що весь прибуток, отриманий з проведених заходів, буде перераховуватися в заснований ними фонд LIFE, спрямований на боротьбу зі СНІДом. Створити фонд тандему запропонувала Елізабет Тейлор, близька подруга Валентино. Актриса повірила в талант дизайнера з самого початку. "Ми познайомилися в Римі в 1960-му, під час зйомок фільму" Клеопатра ", - згадує Тейлор. - Я стала однією з його перших клієнток. З тих пір я ношу його одяг в звичайному житті. Я попалася - його одяг як наркотик! " У тому ж 1991 року Тейлор вийшла заміж в восьмий раз - за далекобійника Ларрі Фортенскі, на віллі Майкла Джексона. Весільна сукня для нареченої придумав і створив Валентино.

Обкладинка журналу People: Майкл Джексон, Елізабет Тейлор і Ларрі Фортенскі

У 1998 році партнери продають свій бізнес італійському конгломерату HDP Group за $ 300 мільйонів, а чотири роки по тому його на третину дешевше викуповують Marzotto Apparel. При цьому, незважаючи на зміну власників, Валентино продовжує створювати колекції аж до виходу на пенсію в 2008 році. Потім марка буде належати інвестиційної компанії Permira і катарської корпорації Mayhoola. Остання передала кермо влади Маттео Марзотто - підприємцю із залізною ділову хватку. Саме він врятував марку від краху після економічної рецесії на початку 2000-х і допоміг знайти баланс між основними кодами модного будинку і сучасними тенденціями, тим самим значно збільшивши продажі сезонних колекцій.

У 2003 році Марзотто запропонував Марії Грації Кьюрі і П'єрпаоло Піччолі очолити лінію RED Valentino, яку сам Валентино заснував в середині 60-х років. Три літери в назві другої лінії бренду розшифровуються як Romantic, Eccentric and Dressing ( "Романтичний, ексцентричний і добре одягнений"). RED призначається для експериментаторів у віці від 18 до 30 років. Після відходу Валентино дизайнерський дует став також успішно працювати над основними кутюрної і прет-а-порте-колекціями Valentino. Дизайнери продовжували використовувати знакові для модного будинку коди: червоний, мережива і вишивки, - але разом з тим привнесли свій авторський почерк в колекції: спростили лінії крою, мінімізували кількість аксесуарів і додали практичні деталі (наприклад, кишені в вечірні сукні до підлоги). Вони також запустили чоловічу лінію бренду.

Про успіх їх роботи свідчили високий рівень продажів і захоплені відгуки фешн-критиків після кожного показу. Незважаючи на зростання популярності вуличного і хайповой моди, їх колекції залишалися повітряними, жіночними і благородними. Вони витримували образ "жінки Valentino", розкішної і витонченою, до найдрібніших деталей.

Вони витримували образ жінки Valentino, розкішної і витонченою, до найдрібніших деталей

З 2016-му дизайнерський дует розпався: Марія Грація Кьюрі зайняла пост креативного директора в Dior - і керувати маркою залишився одноосібно П'єрпаоло. Під його керівництвом Valentino стали кардинально новим і ультрамодним брендом (в той час як Кьюрі в Dior постійно піддається жорсткій критиці за свої "схожі один в один" ультрафеміністіческіе колекції).

Дизайнер почав використовувати раніше не задіяні прийоми, слідуючи модним тенденціям: наприклад, елементи спортивного одягу, наноматеріали і тканини, а також принти. "Кожна колекція народжується з цього моменту, який я проживаю", - говорить Піччолі в одному зі своїх інтерв'ю. Наступну колекцію Valentino сезону весна / літо - 2019, створену П'єрпаоло, ми побачимо вже в середині вересня в рамках тижня моди в Парижі.

Речі з колекції Valentino і RED Valentino можна купити в київському ЦУМ .

Читайте також: Енциклопедія: Що придумала Діана фон Фюрстенберг?

Новости