Коди КВЕД на вантажоперевезення для ІП

  1. Якого роду вантажоперевезення може здійснювати індивідуальний підприємець?
  2. Список кодів КВЕД для транспортування вантажів в 2018 році
  3. Підбір супровідних кодів
  4. Специфіка вибору зони КОАТУУ: як не допустити помилку?
  5. Підведемо підсумки

Перевезення вантажів - це бізнес, який, хоч і зараховується до найбільш конкуруючим галузях підприємництва, все ж займає гідну позицію в економічній сфері і користується величезною популярністю в Росії. Для людей, які не перший рік є підприємцями, не представляє складності коректно оформити документацію, що дозволяє законно вести бізнес, але для початківців суб'єктів цей процес нерідко доставляє масу проблем. Перевезення вантажів   - це бізнес, який, хоч і зараховується до найбільш конкуруючим галузях підприємництва, все ж займає гідну позицію в економічній сфері і користується величезною популярністю в Росії

Що означають коди КВЕД на вантажоперевезення для ВП.

Однією з важливих завдань для заняття вантажоперевезеннями для починаючого підприємця є оформлення ІП, а також вибір профільного шифру з КВЕД - Загальноросійського класифікатора видів економічної діяльності. Процес реєстрації ідентифікатора КВЕД вантажоперевезення характеризується певними особливостями, властивими виключно цього типу бізнес-напрямки. У цій статті розповімо про специфіку вибору кодування КВЕД, які додаткові коди будуть необхідні в процесі приватної діяльності, щоб всі дії суб'єкта були легітимними з законодавчої точки зору.

Якого роду вантажоперевезення може здійснювати індивідуальний підприємець?

При створенні будь-якого бізнесу найважливішим завданням для майбутнього підприємця є складання бізнес-плану та офіційна реєстрація документації, що дозволяє суб'єкту займатися певною діяльністю. Для систематизації підприємців в державних органах на території Російської Федерації діє загальний для всіх типів економічної діяльності класифікатор КВЕД. З переліку кодів Загальноросійського систематизатора суб'єкту при реєстраційних заходах необхідно в документації вказати цифровий шифр, що відповідає тому напрямку бізнесу, яке буде здійснюватися ВП.

Збірник кодів в останній редакції складається з двадцяти одного розділу і близько трьох тисяч підрозділів. Визначитися, що вказувати для своєї економічної діяльності, щоб вона була прозорою і не викликала питань по легальності процедур у відповідних структур, насправді не так і просто.

Вантажоперевезення визначаються законодавством як доставка вантажів з однієї точки в іншу за допомогою транспортних засобів наземної, водному або повітряному категорії. При подачі документів на ведення бізнесу, що передбачає транспортування вантажів , Буде потрібно вказати основний код КВЕД вантажоперевезення відповідно до виду діяльності та категорією експлуатованих транспортувальних засобів з можливістю подальшого його доповнення шифрами другорядної значущості.

Другорядні коди повинні підбиратися таким чином, щоб вони максимально гармоніювали з основним шифром, дозволяли законно займатися підприємницькою діяльністю з урахуванням всіх процесуальних нюансів надання послуг. Законодавство для приватних суб'єктів бізнес-структур передбачає відповідно до КВЕД транспортні послуги наступних категорій:

  1. Залежно від типу транспорту: водні, авіаперевезення і наземні, до яких зараховуються доставки вантажів по залізничних і автомобільних шляхів.
  2. За маршрутним напрямками виділяються регіональні, міжрегіональні та міжнародні перевезення .
  3. За різновиди вантажу, що перевозиться диференціюється штучна, навалювальних, небезпечна, що швидко псується,, великогабаритна і стандартизована продукція.

Щоб здійснювана в подальшому перевезення вантажів мала легальний характер, варто дуже уважно поставитися до підготовки всіх супровідних документів, а особливо до вибору основного шифру КВЕД. Цей код в процесі бізнес-діяльності буде основним ідентифікатором ВП у документації, він вноситься в загальну базу державного реєстру підприємців, що дозволить споживачам «послуг» перевірити правомірність функціонування компанії.

Список кодів КВЕД для транспортування вантажів в 2018 році

Послуги з перевезення вантажів будь-якого типу підприємець на законних правах зможе організовувати виключно після реєстрації ІП з обов'язковим зазначенням в документації коду КВЕД. На 2018 рік дійсним є збірник кодів ОК 029-2014 або КВЕД-2, затверджений на законодавчому рівні в 2017 році. Галузь, пов'язана з транспортуванням вантажів, зараховується до розділу H «Транспортування і зберігання».

Суб'єкту, який планує відкривати ІП з вантажоперевезень основоположний код варто вибирати саме з переліку шифрів «Транспортування і зберігання», де вказані варіанти діяльності з надання всіляких послуг з перевезення вантажів. Згідно з чинними законодавчими стандартам, коректний код повинен складатися не менше, ніж з трьох цифрових значень. На практиці найбільш поширеними і об'ємними за функціоналом вважаються чотиризначні цифри для основного шифру.

Категорія «Транспортування і зберігання» включає транспортування вантажів і пасажирів, що йдуть або що не йдуть відповідно до розкладу руху по залізничних коліях , Автомобільним магістралям, водним та повітряним траєкторіях, трубопроводах. У цей розділ також зараховується супровідна діяльність, що передбачає функціонування вокзалів і стоянок, розвантаження і завантаження товарів, зберігання і обробку продукції, що перевозиться, надання поштового зв'язку, здачу в оренду транспорту разом з водієм або оператором.

Розділ під шифром H включає п'ять дочірніх підрозділів, від 49 до 53. Код 49 передбачає підприємництво, що визначається сухопутними і трубопровідними перевезеннями. Дві наступні цифри, після шифру 49, повинні вибиратися ІП залежно від того, залізничними, трубопровідними або автомобільними перевезеннями він планує займатися. Найбільш часто з цієї підгрупи підприємці вибирають:

  1. Ідентифікатор 49.20, якщо сфера діяльності зараховується до залізничного транспортування вантажів і надання послуг.
  2. Кодування 49.41 вибирається для здійснення вантажоперевезень автомагістралями за допомогою вантажного і легкового автотранспорту з можливістю здачі в оренду транспорту з водієм.
  3. Шифр 49.42 дозволить ІП надавати транспортні послуги організаціям і приватним суб'єктам по переїздах.

Підрозділ, з маркуванням 50 вибирається ІП, сфера діяльності яких передбачає перевезення виключно водними транспортними засобами як внутрішньої, так і морської категорії, з розподілом по транспортуванню пасажирів і вантажів. Наприклад, сфера перевезень пасажирів морськими траєкторіями передбачає вибір коду 50.10. Код КОАТУУ вантажоперевезення 51 призначений для ідентифікації діяльності, пов'язаної з авіаційної та космічної транспортуванням. Відповідно до виду передбаченої діяльності вибираються додаткові цифри коду, наприклад, шифр 51.21 зумовлює можливість вантажоперевезень повітряними траєкторіями з урахуванням розкладу вильотів або без нього.

Маркування 52 вибирається ІП, якщо галузь його діяльності пов'язана зі складськими господарськими роботами або допоміжними транспортними послугами. Ця категорія ідентифікаторів нерідко необхідна суб'єкту бізнесу як допоміжна, якщо передбачається не тільки діяльність з перевезень, а й облаштування об'єктів, де буде зберігатися яку перевозять товаротранспортна продукція. Код 53 КВЕД ідентифікує підприємництво, яке передбачає надання кур'єрських або поштових послуг, до яких зараховується навантаження, транспортування і доставка бандеролей і листів, здійснення фінансових переказів.

Відповідно, підприємцю, перш ніж вписати код, важливо детально проаналізувати спрямованість планованої діяльності, на підставі якої і вибрати основний шифр з представленого списку. Ознайомитися детально з наявними кодами КВЕД можна у вільному доступі в інтернеті, використовуючи онлайн-ресурси, наприклад, за посиланням http://classifikators.ru/okved.

Підбір супровідних кодів

Для організації перевезень вантажів КВЕД передбачає великий спектр ідентифікаторів, максимально охоплює різноманітні галузі підприємницької діяльності. Однак нерідко одного ідентифікатора з реєстру КВЕД недостатньо для охоплення всіх видів робіт, необхідних для коректного функціонування бізнесу. Для цього підприємцям передбачена можливість вписування в реєстраційну документацію додаткових кодів, які дозволяють виконувати ІП важливі для бізнес-діяльності операції. Вибираються супровідні шифри з того ж класифікатора, що і основний код.

Наприклад, надавати послуги транспортування вантажів неможливо без попередньої їх навантаження і подальшого розвантаження після прибуття в пункт призначення. Для виконання цих операцій на законних правах в число додаткових варто вписати код 52.24, що дозволяє здійснювати ці роботи незалежно від типу використовуваного транспорту. Оформляти дорожньо-транспортні, супровідні шляхові листи і надавати послуги з доставки товарів приватним особам дозволить код 52.29.

Надавати послуги з технічної допомоги сухопутному транспорту на дорогах дозволить шифр 52.21, при цьому аналогічний сервіс для водних перевізних об'єктів санкціонує код 52.22, а обслуговувати авіаційні засоби дозволено на підставі ідентифікатора 52.23 в документації. При наданні автотранспортних послуг з перевезення вантажів нерідко підприємці задіють диспетчерські установки, які підлягають ліцензуванню . З метою узаконення диспетчерського устаткування та сервісу варто вказувати в якості додаткового ідентифікатор 52.21.29. Особливою категорією бізнесу є організація транспортування вантажів рідинної і газової категорії. Найчастіше ця галузь бізнесу вимагає додаткового ідентифікатора 49.50, який санкціонує можливість експлуатації трубопровідного транспортувального сервісу.

Відповідно, щоб правомірно здійснювати всі передбачені операції, підприємцю варто скрупульозно і детально проаналізувати всі робочі моменти, які плануються в процесі функціонування бізнесу, легалізувати їх виконання за допомогою внесення в документацію додаткових кодів з КВЕД.

Специфіка вибору зони КОАТУУ: як не допустити помилку?

На питання, який код вибрати для своєї комерційної діяльності, в ситуації, коли потенційний ІП має сумніви з приводу правильності свого рішення, допоможе знайти відповідь і розібратися в проблемних моментах юридичний консультант, послугами якого фахівці рекомендують скористатися при оформленні документів. Що стосується законодавчої бази, в 2018 році зміни до КВЕД не вносилися, дійсної є редакція документа від 1 січня 2017 року.

У процесі реєстрації документів ІП повинен бути готовий до необхідності надання ліцензійних посвідчень в податкових інстанціях на транспортні засоби, які будуть експлуатуватися. Ситуація, при якій у суб'єкта підприємницької діяльності немає ліцензійної документації, загрожує йому значними штрафними санкціями. Ліцензуванню підлягають будь-які вантажоперевезення, ремонтний сервіс і техобслуговування транспортних засобів. Відповідно, визначившись з основним, а також з додатковими шифрами, їх варто зіставити зі списком категорій діяльності, що вимагають ліцензії або спеціальних дозволів, щоб не порушувати законодавство, з усіма витікаючими з цього наслідками.

Не варто також захоплюватися допустимостью внесення будь-якої кількості додаткових кодів в документи, так як при реєстрації шифру, згідно з яким діяльність не виконується, доведеться надавати засвідчують цей факт підзвітні матеріали. Для підприємців-початківців на стартовому етапі бізнесу часто достатнім є вибір одного основного і двох або трьох додаткових шифрів. Особливістю підбору допоміжних кодувань, на відміну від основного коду, є факт можливості їх додавання в систему вже після оформлення основної документації, тому, навіть якщо ІП «забув» або «не передбачив» необхідність вписування певного шифру, його можна буде зареєструвати через відповідні структури в будь-який час. Така процедура займає не більше п'яти робочих днів. Додатково законодавство санкціонує додавання супутнього шифру при необхідності розширення сфери діяльності, якщо вона не йде вроздріб з основним напрямком компанії.

Ще одним важливим нюансом, пов'язаним з підбором кодів, виступає випливають з цього проблематика вибору системи оподаткування. Популярною серед ІП з вантажоперевезень є податкова система ЕНВД, яка вважається найбільш раціональної з фінансової позиції, однак можлива до застосування виключно в компаніях, що мають в своєму розпорядженні не більше двадцяти одиниць техніки і штат співробітників, що не перевищує ста чоловік. При підборі схеми оподаткування варто зробити перспективну оцінку актуальності та затребуваності послуг, потенційні масштаби фінансової продуктивності, що зумовить оборот компанії, річний дохід, а, відповідно, і можливості сплати державного мита.

Підведемо підсумки

Грамотно оформлена документація - це відправна точка успішного і ефективного підприємництва. При оформленні документів, крім самостійного вивчення та аналізу законодавчих нюансів, бажано скористатися послугами юриста, який з професійної позиції допоможе коректно заповнити всі документи, уникнути в подальшому потреби в переоформленні паперів і проблем з податковими інстанціями.

Якого роду вантажоперевезення може здійснювати індивідуальний підприємець?
Якого роду вантажоперевезення може здійснювати індивідуальний підприємець?
Специфіка вибору зони КОАТУУ: як не допустити помилку?

Новости