Кого дебет кредит

Ощадбанк пропонує колекторам борги своїх клієнтів на 10 мільярдів рублів

Виявляється, процес розробки закону може бути настільки захоплюючим, що результат на якомусь етапі стає вже не важливий Виявляється, процес розробки закону може бути настільки захоплюючим, що результат на якомусь етапі стає вже не важливий. А як інакше можна пояснити ситуацію з законопроектом про споживче кредитування, який обговорюється, дописується і виправляється з 2004 року?

Реальні ж процеси тим часом йдуть паралельної дорогою. Ось, скажімо, Міністерства охорони здоров'я наполягає на тому, щоб заборонити банкам поступатися борги колекторам. Поки відомство лише «наполягає», не хто-небудь, а Ощадбанк, кредитує сьогодні третина населення країни, пропонує не кому-небудь, а тим самим колекторам купити портфель прострочених роздрібних кредитів, а простіше кажучи, боргів на 10 млрд рублів. З аналогічними пропозиціями в різний час виходили і Райффайзенбанк, і ВТБ 24, але в таких масштабах боржників у нас ще не продавали.

Тут не можна не згадати і саме, мабуть, екзотичне пропозицію, яку зробив колекторам банк «Східний експрес», виставивши на продаж борги померлих позичальників на 1,1 млрд рублів. «Якщо подивитися на ситуацію з точки зору закону, то зобов'язання і право банку вимагати не припиняється зі смертю позичальника, - роз'яснив« Нової »Олег Іванов, віце-президент Асоціації регіональних банків Росії. - Відповідач в цій ситуації не конкретна людина, а спадкова маса, тобто майно. З ним спадкоємця переходять і борги. Тут є один важливий момент: органи держрегулювання у нас не цілком розуміють специфіку питання. Постановою Уряду РФ банки зобов'язали пропонувати клієнту кредит і зі страховкою, і без неї. Тоді як у всьому цивілізованому світі одночасно з видачею кредиту страхується життя позичальника. Це дозволяє в подальшому уникнути неприємних ситуацій. Якби останні п'ять років кредитно-страхової продукт розвивався як у всьому світі, сама проблема поступки боргів померлих не виникла б ». Ну а поки спадкоємцям доведеться подумати, чи варто вступати в права спадкування.

Сьогодні в Росії борги з громадян, за різними даними, стягують від півтора до двох тисяч колекторських агентств. В роботі у них знаходиться близько 150 млрд рублів, майже 90% суми - проблемні кредити. Коли відбудеться тендер з продажу портфеля прострочених роздрібних кредитів Ощадбанку, стягувачам буде забезпечений неабиякий фронт роботи. Справедливості заради варто сказати, що боржників Сбербанк продає не аби кому. Брати участь в тендері на придбання зможуть тільки найбільші колекторські агентства, готові внести заставу в розмірі 5 млн рублів, - це обов'язкове і далеко не єдина умова.

Ну а навіщо все-таки компанії, що спеціалізується на аутсорсингу, купувати «погані» борги? «Це загальносвітова практика, - відповідає Сергій Шпетер, старший віце-президент« Національної служби стягнення ». - Спочатку проблему боржників банки вирішують власними силами, потім передають на аутсорсинг, потім продають ».

Загальносвітова практика дійсно існує, але я дозволю собі невелику ремарку. У цивілізованих країнах колекторська діяльність регулюється державою. Саме воно встановлює правила. У нас картина інша: колектори часто намагаються взяти на себе державні функції, зокрема, органів судової системи - судових приставів. «В Європі кредитні радники допомагають людині реструктуризувати його борг, перевести кредит, - розповідає президент Асоціації антиколекторських спільнот Павло Новожилов. - Банку, щоб не втратити репутацію, простіше віддати свого клієнта іншого банку, який буде працювати з ним за нижчими відсотковими ставками. На клієнта не тиснуть, а дають можливість виплатити. А у нас - давайте доб'ємо позичальників. До компаній, які порушують права громадян, в Європі зовсім інші санкції. У нас багато заяв на дії колекторів лежить в поліції, але ні про один факт притягнення до відповідальності самої компанії я не чув ».

Як приклад мій співрозмовник розповів історію, що сталася в Тульській області. Там спритні колектори спочатку 250 тисяч боргу перетворили в 400 тисяч, потім приступили до справи. За заявою боржника поліція встановила в його квартирі відеокамеру. Вона і зафіксувала, як чоловіка били табуреткою, як наділи наручники і вставили в рот кляп. Отримавши з травматики кулю в груди, боржник був змушений написати розписку на необхідну суму. Пізніше саме відео-зйомка стала речовим доказом у справі про вимагання. Один з так званих «важких колекторів» отримав 11 років, інший - 15. Ось тільки санкції до них були застосовані як до фізичних осіб. А компанія, яка відмовилася від своїх співробітників, продовжила роботу. Ні штрафу, ні відкликання ліцензії, якщо така взагалі була.

Плацдарм для колекторської діяльності створюють і самі банки, яким, переконаний Павло Новожилов, важливо заробити більше грошей: ввести клієнта в оману, збити з пантелику, видати кредит не під ті відсотки, про які спочатку йшлося. Банку потрібно витягнути з позичальника по максимуму, в результаті ті ж 30% кредитної ставки мало хто з нормальних людей потягне. Виходить, що на старті клієнту загортають непідйомні відсотки, потім нараховують необгрунтовані штрафи, а потім продають його разом з боргом за три копійки. «Банк перепродує знаходяться у нього гроші за більш низьку вартість. Ну це як сто рублів віддати за рубль. Виникає питання: товариші дорогі, а на якій підставі? - продовжує Павло Новожилов. - Як ви уявляєте собі продаж, в тому числі державних грошей, стороннім організаціям? Можливо, їх дійсно вигідніше продати, але я вважаю, що у випадку зі Сбербанком це повинно бути на підставі протоколу зборів акціонерів і постанови уряду як представника від акціонера-держави. Може, воно, звичайно, є, але ми про це чомусь не знаємо ».

Дійсно, виразне роз'яснення почути хотілося б. Але нічого подібного на сайті банку знайти не вдалося. Вельми скупі і коментарі його представників для ЗМІ. Роз'яснення дали в Асоціації регіональних банків Росії: «Нічого безпрецедентного в цьому немає, - переконаний Олег Іванов, віце-президент АРБ. - Портфель роздрібних кредитів Ощадбанку - це 2 трлн рублів, 10 млрд від цієї суми складають всього піввідсотка. Цей крок показує, що банк проводить ефективну політику щодо зниження витрат. Стягнення боргів - не його бізнес. У Ощадбанку більше 200 тисяч акціонерів, продаючи борги, він економить і їхні гроші, і гроші клієнтів. Віддати прострочені кредити на обслуговування в колекторські агентства, як показує світовий досвід, це найправильніший підхід ».

Цим або іншим шляхом, але питання боргів банкам неминуче доведеться вирішувати. Адже обсяг ринку заборгованості, за прогнозами експертів, в 2012 році може досягти 1 трлн рублів. У базі боржників тільки «Національної служби стягнення», а це один з великих гравців на ринку колекторських послуг, - майже 8 млн осіб. Щомісяця вона поповнюється на 250 тисяч позичальників. Безнадійних боргів - близько 10% від загальної маси. А ось відвертих шахраїв, за словами представника компанії, 3-4%.

Все це, як не дивно, цілком логічно для епохи невтримного кредитування. Часом складається відчуття, що кредит нині можна отримати в найближчому магазині за п'ять хвилин, а кредитну карту виявити в поштовій скриньці серед купи рекламних флаєрів. З якою легкістю гроші дають, з тієї ж і беруть. Тим часом клієнти, незадоволені банківської політикою, пішли в суди: кожен десятий цивільний позов сьогодні - від позичальника до банку. У Росспоживнагляді знаходиться близько 40 тисяч скарг на банківських працівників. Знову ж кількість випадків шахрайства при отриманні кредитів зросла вдвічі в порівнянні з минулим роком.

Втім, система, що дозволяє ще на стадії розгляду заявки відсіяти сумнівного клієнта, існує. Об'єднаною кредитною бюро запущений сервіс по боротьбі з кредитним шахрайством - Hunter. Якщо в двох словах, Hunter знаходить пункт заяви, в якому клієнт намагався обдурити банк, і ставить позначку «підозріло». Сьогодні в базі даних ОКБ зосереджено понад 60 мільйонів кредитних історій. Але треба мати на увазі, що в Росії крім ОКБ діє більше 30 бюро кредитних історій, що мають доступ до величезної кількості персональних даних. Всіма чи проводиться деперсоналізація цих відомостей? Не факт. А ось незаконна торгівля ними - це вже реальність.

А як інакше можна пояснити ситуацію з законопроектом про споживче кредитування, який обговорюється, дописується і виправляється з 2004 року?
Ну а навіщо все-таки компанії, що спеціалізується на аутсорсингу, купувати «погані» борги?
Виникає питання: товариші дорогі, а на якій підставі?
Як ви уявляєте собі продаж, в тому числі державних грошей, стороннім організаціям?
Всіма чи проводиться деперсоналізація цих відомостей?

Новости