Колесо огляду в Центральному парку замінять на 60-метрове

  1. ДОВІДКА

У минулому році в Центральному парку вже заасфальтували доріжки за 10 мільйонів рублів, в цьому році мерія виділила ще 18 мільйонів на підготовчі роботи до більш масштабної реконструкції - заміну ліхтарів, проведення освітлення. Наступного року збираються поміняти колесо огляду і зробити сучасний дитячий майданчик.

- Парк знаходиться в центрі міста, є його серцем, і ми хочемо зробити тут парк міської культури, де повинні проходити виступи симфонічних оркестрів, театрів, найкращих міських колективів. Ми принципово хочемо прибрати звідси все ярмарки, ларьки, шашличні, які не відповідають іміджу Новосибірська. Була розроблена відповідна концепція, - розповіла начальник департаменту культури, спорту та молодіжної політики мерії Новосибірська Анна Терешкова.

Атракціони в Центральному парку працюють далеко не перший рік. фото автора

Чинне колесо огляду планують замінити на колесо більшого діаметру - до 60 метрів. Те колесо, яке в парку зараз, більш, ніж в два рази нижче - 25 метрів. Для установки такої величної конструкції потрібно посилення фундаменту. Крім того, потрібно отримати дозвіл жителів сусідніх будинків, яким напевно не сподобається яскраве світло від атракціону в вечірній час.

Також в парку планують скоротити кількість торгових точок і атракціонів і прибрати їх у верхню зону.

- Восени планується продовження договорів з нашими орендарями. За концепцією, всі активні зони повинні зміститися вгору, - розповів директор парку «Центральний» Володимир Козирєв. У будь-якому випадку, будемо дивитися, як це провести без обмеження малого і середнього підприємництва.

У будь-якому випадку, будемо дивитися, як це провести без обмеження малого і середнього підприємництва

У парку розпочався ремонт. фото автора

Навесні 2017 року міська влада представила плани реконструкції Михайлівської набережній. Тоді це викликало великі побоювання бізнесменів, що працюють на даній території. (Це теж, в основному, атракціони і кафе). Наприклад, виконавчий директор ТОВ «Атіка-с» Валерій Казаков, чиї атракціони встановлені також і в Центральному парку, на квітневому круглому столі «Участь бізнесу в реалізації концепції розвитку Михайлівській набережній міста Новосибірська» заявив, що і підприємцям складно працювати в умовах відсутності виразної політики муніципалітету щодо нового Земельного кодексу РФ.

- З першого квітня 2015 року набув чинності новий Земельний кодекс РФ. Новосибірськ один з небагатьох міст РФ, який до цих пір не приготував нові документи, які обумовлюють роботу нестаціонарних об'єктів на території муніципальних парків. Якби ці ділянки надавалися через аукціони, так само як для автостоянок, то підприємці не приходили б з подібними питаннями до муніципалітету. Якщо нам немає місця на набережній, ми просто перейшли б на інші ділянки, керуючись правилами, прописаними мерією, технічним завданням, а зараз ми в ситуації повної невизначеності, - цитував сайт infopro54.ru слова Казакова.

Повинно бути, департамент культури мерії врахував помилки і цього разу зумів домовитися з підприємцями Центрального парку, скарг до комісії з науково-виробничому розвитку й підприємництва міськради Новосибірська за новим проектом не надходило, повідомив VN.ru голова комісії Ігор Салов.

Парк знаходиться в центрі міста, є його серцем. фото автора

- Звернень, пов'язаних з обмеженням підприємців, які здійснюють свою діяльність на території Центрального парку, у нас в комісії немає. Але було дуже багато звернень, пов'язаних з реконструкцією Михайлівської набережній. З огляду на це, вважаю, що мерії вдалося домовитися з підприємцями, - розповів депутат.

Уповноважений із захисту прав підприємців Новосибірської області Віктор В'язів також зазначив, що звернень від підприємців по Центральному парку до нього не надходило.

- Разом з тим, треба сказати, що все нескінченні концепції, які розробляються по паркам, не відповідають на два принципових питання: на яких умовах бізнес може входити і починати роботу, - прокоментував Віктор В'язів в листі кореспонденту VN.ru . - У квітні поточного року я висловив свою стурбованість ситуацією з бізнесом, що здійснює свою діяльність в муніципальних парках, офіційним листом на ім'я мера Новосибірська Анатолія Локтя ».

Омбудсмен висловив намір стежити за розвитком ситуації, щоб дану обіцянку муніципалітету якомога швидше було реалізовано.

ДОВІДКА

Необхідність реконструкції Центрального парку обговорюється вже десять років. Масштабний проект будівництва нової будівлі театру музкомедії за чотири мільярди рублів активно обговорювалося в період губернаторства Василя Юрченко. У 2014 році зі скандалом був звільнений директор Центрального парку Сергій Ємельянов. Екс-директор подав скаргу на мерію, розгляд дійшло до Слідчого комітету, який запросив документи на перевірку, однак пізніше визнав відставку законною.

Новости