Коли переселенці зможуть отримати кредит на покупку житла?

Коли переселенці зможуть отримати кредит на покупку житла?

фото з сайту dnews.dn.ua

Державною програмою з придбання житла за 50% вартості зможуть скористатися не всі переселенці, і не раніше 2018 року. Про це повідомляють «Донецкие новости», посилаючись на фахівців Норвезької ради у справах біженців.

Як уже повідомлялося, 9 квітня 2017 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до ст. 4 Закону України «Про запобігання впливу світової фінансової кризи на розвиток будівельної галузі та житлового будівництва» щодо реалізації державних житлових програм ». Метою Закону є забезпечення здешевлення вартості будівництва або придбання житла для соціально вразливих категорій громадян, в тому числі внутрішньо переміщених осіб (ВПО).

Державна підтримка, передбачена цим законом, полягає у сплаті державою 50% вартості будівництва або придбання доступного житла та / або наданні пільгового іпотечного житлового кредиту.

Основними критеріями, яким повинні відповідати ВПЛ для того, щоб взяти участь в програмі, є:

  • перебування на квартирному обліку осіб, які потребують поліпшення житлових умов, в населеному пункті, де ВПЛ має намір скористатися програмою;
  • середньомісячний грошовий дохід ВПЛ разом з членами сім'ї в розрахунку на одну особу не перевищує 5-кратного розміру середньомісячної заробітної плати у відповідному регіоні.

Таким чином, на жаль, правом на державну підтримку не зможуть скористатися переселенці:

  • місце проживання яких зареєстровано в населеному пункті, в якому вони фактично проживають (тобто прописка відповідає місту проживання);
  • які повернулися до відставленого місцем проживання в населених пунктах, в яких державні органи не виконують свої повноваження, оскільки після повернення їх довідка про постановку на облік ВПЛ буде скасована на підставі ст. 12 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб».

Таким чином, з аналізу закону випливає, що переважна кількість ВПЛ не зможе скористатися 50-відсотковою державною підтримкою для будівництва (придбання) доступного житла або пільговим іпотечним житловим кредитом.

При цьому, навіть той невеликий відсоток ВПЛ, який відповідає критеріям для отримання підтримки, передбаченої законом, зможе скористатися нею не раніше 2018 року, оскільки для реалізації програми необхідно закласти відповідні кошти до держбюджету. Згідно Бюджетного кодексу України, цей процес є досить тривалим, а кошти закладаються менш ніж за рік до реалізації ініціатив, як, наприклад, державні житлові програми.

ДЖЕРЕЛО

Коли переселенці зможуть отримати кредит на покупку житла?

Новости