Коли ТСЖ на ССО може сплачувати страхові внески за зниженими тарифами

  1. роз'яснення чиновників
  2. висновок

Згідно з положеннями пп. 5 п. 1 і пп. 3 п. 2 ст. 427 НК РФ ряд платників страхових внесків може застосовувати знижені тарифи при сплаті страхових внесків

Міністерство фінансів РФ в своєму листі від 02.03.2017 №03-15-05 / 11813 роз'яснило, в яких випадках ТСЖ, що застосовує спрощену систему оподаткування і здійснює діяльність з управління майном багатоквартирного будинку, може застосувати знижені тарифи при сплаті страхових внесків. Дохід ТСЖ при цьому на 95% забезпечений членськими внесками самих власників житла. Розберемо питання докладніше.

роз'яснення чиновників

У Міністерстві пояснили, що відповідно до положень підпункту 5 пункту 1 та підпункту 3 пункту 2 статті 427 Податкового кодексу РФ ряд платників страхових внесків може застосовувати знижені тарифи при сплаті страхових внесків. Серед інших до таких платників належать компанії, які застосовують спрощений податковий режим і забезпечити діяльність з управління майном багатоквартирного будинку. При цьому дані функції повинні бути їх основним видом економічної діяльності відповідно до класифікації за КВЕД. Знижені страхові внески встановлюються на період до 2018 року включно і складають 20%, з яких:

  • до Пенсійного фонду РФ слід сплатити 20%,
  • до Фонду соціального страхування РФ - 0%,
  • до Фонду обов'язкового медичного страхування - 0%.

до Пенсійного фонду РФ слід сплатити 20%,   до Фонду соціального страхування РФ - 0%,   до Фонду обов'язкового медичного страхування - 0%

Важливо відзначити, що такі знижені тарифи платник внесків може застосовувати, якщо його доходи за податковий період (календарний рік) не перевищили ліміт в 79 мільйонів рублів.

Бухгалтерська програма Комунальні платежі для ТСЖ від Правконс забезпечує грамотний облік в ТСЖ і дозволяє коректно розраховувати всі надходження.

Як свідчать положення підпункту 1 пункту 2 статті 151 Житлового кодексу РФ, при веденні обліку в ТСЖ 2017 його доходи включають:

  1. обов'язкові платежі, що сплачуються членами ТСЖ у вигляді вступних та інших внесків;
  2. доходи, отримані при здійсненні господарської діяльності ТСЖ. Дані кошти повинні бути спрямовані на забезпечення виконання обов'язків компанії, досягнення поставлених цілей і завдань;
  3. субсидиарное фінансування, кошти від якого йдуть на забезпечення повноцінної експлуатації спільного майна в багатоквартирному будинку, організацію капітального і поточного ремонту загального майна, надання конкретних видів комунальних послуг;
  4. інші грошові надходження.

В обговорюваному листі чиновники Міністерства роз'яснюють: оскільки фінансове забезпечення діяльності товариства в багатоквартирному будинку проводиться за рахунок членських внесків власників нерухомого майна, то даний вид платежів слід відносити до доходів по основній економічної діяльності ТСЖ. Такі вимоги прописані в положеннях пункту 6 статті 427 Податкового Кодексу РФ.

висновок

Якщо компаніям, в тому числі і ТСЖ, застосовує спрощений податковий режим і має основним видом діяльності - діяльність з управління багатоквартирним будинком, вона має право сплачувати страхові внески за зниженими тарифами, визначеними положеннями підпункту 3 пункту 2 статті 427 НК РФ ССО . При цьому компанією на ССО повинні бути дотримані умови загальної величини одержуваних доходів і частки доходів від реалізації відмовляються послуг за своїм видом економічної діяльності.

Новости