Колишній прем'єр-міністр Грузії став радником ЄБРР в Узбекистані

Георгій Квірікашвілі. Фото з сайту 1tv.ge

Колишній прем'єр-міністр Грузії Георгій Квірікашвілі став міжнародним радником Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР) і буде працювати в Узбекистані. У числі його основних завдань на новій посаді - налагодження діалогу між державним і приватним секторами економіки центральноазіатської республіки, повідомляє «Інтерфакс» з посиланням на телекомпанію «Імеді».

Квірікашвілі займав пост глави грузинського уряду з кінця 2015 року. 13 червня 2018 року він оголосив про свою відставку. Примітно, що за день до цього UNICEF опублікувала дані, згідно з якими за останні два роки кількість бідних людей в Грузії збільшилася з 2,1% до 5% в зв'язку з уповільненням темпів зростання економіки, безробіттям і інфляцією.

З ім'ям екс-прем'єра пов'язаний і корупційний скандал, в рамках якого прокуратурою Грузії були допитані два міністри з уряду Квірікашвілі - колишній глава Мінекономіки Дмитро Кумсішвілі і колишній глава Мінрегіонрозвитку Зураб Алавідзе, обвинувачені в розтраті державних коштів у великих розмірах і перевищенні посадових повноважень.

Георгій Квірікашвілі народився в 1967 році в Тбілісі. Закінчив Тбіліський державний медичний інститут, факультет економіки Тбіліського державного університету. Має ступінь магістра фінансів Університету штату Іллінойс (США). Працював в топ-менеджменті декількох комерційних банків, має досвід викладацької діяльності. У 2012-2015 роках - міністр економіки та сталого розвитку Грузії. З липня 2013 по грудень 2015 займав пост віце-прем'єра країни, з вересня по грудень 2015 року - міністра закордонних справ. Після цього був призначений главою уряду Грузії, на цій посаді пропрацював два з половиною роки.

Відзначимо, що уряд Узбекистану активно залучає іноземних фахівців до процесу економічних перетворень. Зокрема, розробкою проекту податкової реформи займається ще один колишній прем'єр-міністр Грузії Ніка Гілаурі , Який очолював уряд в 2009-2012 роках. Крім того, в якості консультанта щодо змін у податковій сфері притягнутий колишній заступник міністра фінансів Росії Сергій Шаталов . З липня поточного року посаду заступника міністра інноваційного розвитку Узбекистану займає громадянин Німеччини Карстен Хайнц .

ЄБРР був заснований в 1991 році для надання допомоги в проведенні демократичних реформ і переходу до ринкової економіки держав Центральної і Східної Європи і республік колишнього СРСР. З 1991 по 2007 рік ЄБРР інвестував в 54 проекту в Узбекистані кошти, еквівалентні майже 550 млн євро. У 2003 році ЄБРР висловив невдоволення узбецькими партнерами, розкритикувавши їх за авторитарність, непослідовність економічних перетворень, відсутність свободи слова і систематичні катування в місцях позбавлення волі. У листопаді 2007 року Євробанк видав останній кредит, після чого ділові відносини з Узбекистаном були практично заморожені.

Співпраця відновилася в 2017 році - в листопаді того ж року в Ташкенті відкрилося представництво ЄБРР. У перший же день роботи офісу цього банку були підписані кредитні угоди на загальну суму $ 120 млн і листи-запити про фінансування по п'яти проектам у сферах розвитку водо- і теплопостачання в Наманганской і Хорезмской областях і в Ташкенті на загальну суму $ 215 млн.

Міжнародне інформаційне агентство «Фергана»

Новости