Команда адвоката Савченко Іллі Новікова відмовилася грати в «Що? Де? Коли? »Без нього

  1. Новини партнерів

У весняних іграх «Що? Де? Коли? »Не брав участь дворазовий володар« Кришталевої сови »Ілля Новіков. Генеральний продюсер і ведучий телепрограми Борис Крюк в інтерв'ю виданню «МК» сказав, що Новіков мав вибрати, що для нього важливіше - гра чи захист Надії Савченко.

Генеральний продюсер і ведучий телепрограми Борис Крюк в інтерв'ю виданню «МК» сказав, що Новіков мав вибрати, що для нього важливіше - гра чи захист Надії Савченко

Адвокат Ілля Новиков в інтерв'ю Радіо Свобода сказав, що, коли брався за справу українки Надії Савченко, розумів всі ризики і неминучість вибору між участю в телевізійній грі, яка виходить в ефір на Першому каналі, і роботою. Тим більше якщо після початку російсько-українського конфлікту адвокат взявся захищати одну з найвідоміших на той момент ув'язнених, Надію Савченко.

- Коли почалася ця історія? Вас же не вчора попросили піти з «Що? Де? Коли? »?

- Історія почалася в липні 2014 року. І перше, що я зробив, коли підписався захищати Надію Савченко, подзвонив продюсерам передачі і сказав, що беру справу, яке буде проблемним, скандальним, і, цілком можливо, будуть неприємності. Я сам запропонував піти в будь-який момент, щоб не підставляти хорошу передачу під удар. Мені сказали, що цього зовсім не треба. Програма існує стільки років - пережила радянське Держтелерадіо, 70-ті роки, 90-е ... І в останню чергу я б хотів, щоб через моєї роботи у неї були якісь неприємності. В результаті перші 1,5 року, до весни 2016- го, фактично був такий «висить» статус-кво, тобто все робили вигляд, що адвокат Новиков - це одне, а та людина в метелику Новиков - це трохи інше. Але до лютого 2016 року, коли справа Савченко вийшла на фінішну пряму, коли вона була в новинах уже кожен день, а мені довелося робити досить різкі заяви з приводу російської влади, особисто з приводу Путіна, всю цю ситуацію залишати стало вже неможливо. І редакції, продюсером довелося переграти свої плани на рік, на сезон. Їм довелося замінити всю мою команду цілком, тому що моя команда не захотіла сідати за стіл без мене, за що їм окрема подяка. В цілому, з точки зору нашої внутрішньої кухні ситуація НЕ конфліктна, але вона конфліктна, безумовно, якщо брати її в контексті всього, що відбувається в Росії. Тому що я прекрасно розумію, в яких умовах існує програма на Першому каналі. І у мене з цього приводу претензій немає до керівників телегри. У мене є претензії до людей, які створили в країні таку атмосферу, що доводиться, що називається, озиратися, як би не було якоїсь крамоли. Але в рамках цієї системи, звичайно, виживання цій чудовій грі, яка вже 41-й рік виходить в ефір, набагато важливіше і важливе питання, ніж моя участь або неучасть.

- На своїй сторінці в мережі «Фейсбук» ви попросили, щоб ваша команда повернулася без вас в гру. Хто-небудь з членів клубу «Що? Де? Коли? »Відкрито виступив в вашу підтримку?
- Тут взагалі немає поняття відкритості. Я, чесно кажучи, не впевнений, що добре, що ця історія вийшла на поверхню. Розумієте, у мене ж немає завдання - качати права, сперечатися і щось доводити. Я прекрасно розумію, що у людей, які добре ставляться до мене, які до останнього намагалися, щоб ситуація не вийшла з-під контролю, не було іншого виходу. Що стосується моєї команди, то, звичайно, було б здорово, якби вони повернулися. Тому що частково це таке сімейне шоу, де люди (я маю на увазі глядачі) звикли з року в рік бачити знайомі обличчя. І якщо зникає раптово ціла команда, що до сих пір грала дуже успішно, це певна втрата. Я не впевнений, що якісь моральні аспекти цієї історії повинні перешкоджати будь-кому з цих чудових хлопців грати і отримувати від цього задоволення. -

Справа Надії Савченко закінчилася, але тепер ви захищаєте ще чотирьох громадян України - Миколи Карпюка, Станіслава Клиха, Олексія чернь і Валентина Виговського. У нинішній ситуації важливо те, що це громадяни України? І якби ви захищали, наприклад, російських опозиціонерів, дійшла б ситуація до такої ж точки?

- Я не знаю, що було б, якби. Я прекрасно розумів, що участь в таких гострих справах несумісне з постійною появою на Першому державному каналі. Це було зрозуміло. Дійшло б до такої точки або не дійшло - я не знаю. Просто зараз така обстановка, такі умови. У нас інших умов немає.

- На ваш погляд, якби був живий Володимир Якович Ворошилов (засновник і багаторічний ведучий програми), він заступився б за вас?

Якщо з кожного праски в новинах звучить, що Савченко вбивця, а людина, яка захищає її, тут же, розумний продюсер не має права ризикувати програмою.

- Це не якась історія про те, що на Першому каналі сидять якісь Карабаси- Барабас, яким аби якось вкусити кого-небудь зі своїх акторів. Просто є межа, за яку заступати вже неможливо. Якщо з кожного праски в новинах звучить, що Савченко вбивця, а людина, яка захищає її, тут же, це просто перевищує ті дії, на які здоровий продюсер, бажаючи зберегти не просто якесь шоу, яке сьогодні відкрилося, а завтра закрилася, а передачу з 40-річною історією, - просто не має права.

- За 14 років участі в «Що? Де? Коли? »У вас з'явилися в цьому клубі близькі друзі? Кокова була їхня реакція на ваше рішення захищати Савченко?

- Я не втратив жодного друга через цю історії. Люди, звичайно, там збираються недурні, в основному, які розуміють. До чого все це йде - було зрозуміло. Було неясно, коли лопне. Але ось лопнуло в результаті під час суду. Могло лопнути раніше, тому що справа Савченко було конфліктним спочатку. З самого початку було зрозуміло, що російська влада готують показовий суд, що до того все йде. І уявити собі, що це залишиться в такому вигляді і після показового суду, під час показового суду, було неможливо.

- Чи розглядаєте ви для себе можливість за яких інших умовах повернутися в «Що? Де? Коли? »

- Чому ні? Часи змінюються. Що буде через рік, через два, через три, через десять років з Росією, з телебаченням, зі мною, з цією грою - ніхто не знає. Подивимося. «Поживемо - побачимо», - сказав в бесіді з радіо Свобода адвокат Ілля Новіков.

Новини партнерів

Коментарі

Коментарі

Де?
Коли?
Коли почалася ця історія?
Вас же не вчора попросили піти з «Що?
Де?
Коли?
»?
Хто-небудь з членів клубу «Що?
Де?
Коли?

Новости