Коментар: які функції держави слід передати приватному бізнесу?

Міністерство економіки підготувало законопроект щодо скорочення ролі держави в економіці, в якому пропонується передати приватному бізнесу 27 державних функцій. Spot запитав підприємців і експертів, які ще функції потрібно передати приватному сектору.

Міністерство економіки запропонувало передати 27 державних функцій приватному бізнесу. В проект постанови президента йдеться, що в країні все ще зберігається велика кількість невластивих, дублюючих, що зжили себе і не відповідають сучасним вимогам видів державних і контрольних функцій, що ускладнює ведення бізнесу і підприємницької діяльності.

Так, наприклад, документом пропонується повернути приватні охоронні агентства, скасовані в 2014 році, передати 11 функцій Мін'юсту приватним нотаріусам і багато іншого.

Spot запитав підприємців і експертів, як вони оцінюють цю ініціативу і які державні функції, на їхню думку, слід передати приватному бізнесу.

Хікмат Абдурахманов Хікмат Абдурахманов

Голова Асоціації міжнародного бізнесу та технологій (Амбіт), голова Громадської ради при хокіміятов Ташкента

Відносно того, що приватному бізнесу варто передати і до сих пір у нас не передано, я б відзначив у першу чергу вищу освіту. В Узбекистані досі є квоти в системі вищої освіти і тільки державні вузи.

Це не дуже добре позначається на якості освіти, викликає брак навчальних місць, в результаті виникають елементи корупції. Багато хто їде вчитися за кордон, хтось взагалі залишається без вищої освіти. Тому один з пунктів, який я точно б рекомендував, - йти на відкриття приватних вузів, спільних або національних.

Друге питання - приватні охоронні агентства. Їх функції передали МВС, що вважаю недоцільним, тому що у всьому світі є охоронні агентства, це міжнародна практика. Неважливо, що охороняється - приватні території, державні об'єкти - головне, щоб це був ліцензований вид діяльності, і його однозначно треба повертати. Таким чином будуть створені робочі місця, генеруватися додаткові податки, чого немає в МВС, Ефективність теж низька, я думаю.

У будь-якому випадку приватний сектор зробить все це ефективніше і простіше, треба тільки дотримуватися певних стандартів.

Ще один вид діяльності, який настав час переглянути - це аналітичні види діяльності, соціальні опитування будь-якої форми, які на сьогоднішній день проводить організація «Іжтімоій ФІКР», по суті належить державі.

У всьому світі аналізом даних займаються приватні дослідницькі компанії. Зараз XXI століття, епоха big data, тобто дуже важливо аналізувати інформацію з різних ракурсів.

Це буде великий внесок в розвиток конкуренції: люди будуть приймати рішення на основі цифр і даних, а не інтуїції або якихось домислів. Однозначно настав час, коли соцопитування треба делегувати приватному сектору.

Також можна окремо відзначити підвищення ефективності національних компаній, таких як «Узбекистон хаво йуллари» та інші оператори, транспортні компанії. Можу привести в приклад Сінгапур: авіакомпанія Singapore Airlines належала колись державі, але потім держава усвідомило, що необов'язково займатися управлінням і володіти компанією на 100%. Її зробили акціонерної: частина купили іноземці, частина - місцеві приватні компанії.

Держава залишила за собою право володіння «золотою акцією», яка дає право вето. Коли одна акція залишається у держави, воно може тримати контрольний пакет голосів. Є багато сучасних способів досягати своїх цілей.

Іншими словами, потрібно розвивати фондовий ринок, національні компанії робити акціонерними, дозволяти населенню викуповувати ці акції. Це, в свою чергу, сприятиме розвитку корпоративного управління і транспарентності національних компаній, які є національним надбанням і зараз, звичайно, не зовсім ефективно управляються. Ми це бачимо, коли користуємося їхніми послугами.

Найкращий варіант - залишити державі якусь частку або у вигляді золотої акції, або контрольного пакета, але при цьому поважати інших акціонерів, дозволяти наймати зовнішнє управління, підвищувати ефективність через впровадження корпоративного управління і так далі. Це теж свого роду делегування влади з боку держави на адресу приватного сектора.

Це теж свого роду делегування влади з боку держави на адресу приватного сектора

Ботір Аріфджанов

Засновник Paynet і LeBazar, голова Громадської ради з питань розвитку інформаційних технологій і комунікацій

Я вважаю, що це архіважливе проект, який як відповідає духу часу і напрямку, в якому рухається наша держава в цілому: мінімізація присутності держави в економіці і надання більших можливостей для приватного сектора. Ухвалення законопроекту покаже готовність держави робити реальні кроки назустріч підприємцям.

Багато функцій з боку держави до сьогоднішнього дня недостатньо ефективно виконувалися. Якщо передати їх бізнесу, управління буде більш ефективним.

Більш ніж упевнений, що спектр функцій, які можливо передавати в приватні руки, дуже широкий, це тільки початок.

Крім того, що перераховано в переліку , Вважаю, потрібно додати кадастрові послуги (вимірювальні роботи та інші питання). Державний кадастр повинен тільки вести реєстр, все інше можна віддати приватникам. Також актуально передати проведення аукціонних торгів з точки зору застосування високих технологій, щоб всі питання щодо прозорості процесу були зняті.

Чому я вважаю це важливим: по-перше, ми всі знаємо і в теорії, і на практиці, що держава - найменш ефективний управлінець, не порівнянний по ефективності з приватним сектором. Держава повинна максимально відходити від управління.

Це спрощує завдання і для держави: воно видає вимоги зі свого боку і потім просто простежує, наскільки вони виконуються. У будь-якому випадку, якщо вони не виконуються, завжди є можливість поміняти провайдера тих чи інших функцій чи послуг.

Азіза Умарова

Виконавчий директор по Євразії консалтингового бюро Smartgov.consulting (Узбекистан, Сінгапур)

На мій погляд, документ підготовлений з рядом хороших пропозицій. В Узбекистані спостерігається надмірне держрегулювання в економіці. Тому передача якомога більшої кількості функцій приватному сектору зіграє тільки на користь.

Однозначно, нам слід прагнути до конкурентного ринку, де споживач має право вибору, голосуючи своїми грошима.

У нас багато сфер, на жаль, штучно монополізовані. Як наслідок, споживачі змушені миритися з монополістами, маючи на виході погану якість і неефективне ціноутворення. Пора взяти курс на дерегулювання, заборона на створення будь-яких нових необґрунтованих держмонополій і вивільнення пласта функцій для приватного сектора.

В'ячеслав Кан

Засновник Torg.uz (нині - OLX.uz), засновник і керівник Центру розвитку та профорієнтації MyWay, депутат районної Кенгаша народних депутатів міста Ташкента від партії УзЛіДеП

Мені здається, що передача 27 державних функцій приватному бізнесу - дуже своєчасний і правильний крок, в дусі численних реформ, що проводяться керівництвом країни. Приватне підприємництво, грунтуючись на здорової ринкової конкуренції, зможе надавати всі перераховані послуги набагато ефективніше державних органів. Причому держава залишає за собою право контролю і регулювання даних сфер завдяки ліцензування та акредитації. Важливо, щоб це відбувалося прозоро, без бюрократичної тяганини.

Сподіваюся, що зазначені в проекті функції - тільки початок: чим більше сфер буде віддано підприємцям, тим швидше і ефективніше розвиватиметься вся економіка країни.

Серед того, що варто передати в приватні руки, хотілося б виділити освіту. Хікмат Абдурахманов вже говорив про вищу освіту, і я його повністю підтримую. Причому важливо не тільки відкривати нові приватні та зарубіжні вузи, але і поміняти підхід до визначення спеціальностей, квот, програмою навчання. Все це повинно вирішуватися не розпорядженнями, а запитами ринку, в тісному контакті з підприємствами, які потребують нових кадрах.

Велика проблема і в системі шкільної освіти. Якщо нове Міністерство дошкільної освіти активно впроваджує нові форми власності, вживає активних рішення для поліпшення ситуації з дошкільною освітою, то в системі середньої освіти, крім, мабуть, впровадження шкільної форми, змін не видно. А адже від правильного навчання і виховання нашої молоді залежить майбутнє нашої країни. Мені здається, що в цій сфері можна і потрібно вносити багато змін, спрямованих на розвиток і просування реформ, що проводяться.

Раніше Spot писав, що приватному бізнесу передали організацію харчування військовослужбовців Національної гвардії, деякі автозаправки , ряд функцій державних медустанов, контролюючі функції в будівництві , вивезення побутових відходів.

Новости