Коментар: Узбекистан почав готуватися до впровадження приватних вузів. Що це дасть?

Spot запитав у експертів, що потрібно врахувати при впровадженні недержавних освітніх послуг у сфері вищої освіти і як це покращить систему вузів країни.

Як раніше повідомляв Spot, в Узбекистані можуть з'явитися приватні вузи. відповідну пропозицію опубліковано для громадського обговорення до 26 липня.

Spot поговорив з фахівцями про перспективи появи приватних вузів в країні і про те, які результати це може принести бізнесу і що треба врахувати на перших етапах впровадження недержавних освітніх послуг.

Spot поговорив з фахівцями про перспективи появи приватних вузів в країні і про те, які результати це може принести бізнесу і що треба врахувати на перших етапах впровадження недержавних освітніх послуг

Олена Сергєєва

Директор і засновник консалтингового агентства в області закордонної освіти Education Standard

Я дуже рада, що це питання стало відкритим для обговорення, так як розвиток приватної вищої освіти - це важливий еволюційний стрибок у розвитку будь-якого суспільства.

Історично в світі розвитку приватної вищої освіти сприяли різні індивідуальні причини. Наприклад, в країнах Арабського регіону держава підтримує приватні університети, щоб обмежити міграційний потік молоді на Захід.

У США приватні вузи - це значне джерело податкових відрахувань до держбюджету, відповідно, всіляко підтримуваний державою.

У Китаї, Японії та багатьох інших азіатських країнах приватні освітні установи з'явилися після Другої світової війни, так як уряду не могли задовольнити зростаючий попит молодого населення на Держосвіти і в якості альтернативи стали підтримувати приватні університети.

Хотілося б навести приклад Німеччини, де історія формування приватних вузів наймолодша, приблизно 20-річної давності, і супроводжувалася гострими суспільними дискусіями. Однією з причин спору була концепція безкоштовного німецького освіти, яку хотіли зберегти. Проте, приватні університети в Німеччині почали розвиватися бурхливими темпами і сьогодні їх більше сотні.

Перевагами приватних вузів можуть бути надання затребуваних спеціальностей і можливість співпраці з реальними компаніями на ринку праці в Узбекистані. Для студентів важливий фактор інвестицій в диплом - можливості працевлаштування після випуску, які прискорять повернення інвестицій, зроблених в навчання.

Знову ж, сам університет опрацьовує варіанти взаємодії з компаніями, це підвищує його рейтинг і репутацію на ринку. Як ланцюжок процесу університет не зможе не інвестувати в якісний викладацький склад, в тому числі, можливо, запрошуючи професорів з-за кордону, які зарекомендували себе в своїй області.

Ще один плюс, який я бачу на прикладах зарубіжних приватних вузів, - це близьке взаємодія професора і студента, чого не можуть забезпечити викладачі в державних інститутах через свою зайнятість.

Звичайно, на перших етапах розвитку будуть перегини і труднощі, але потрібно ставитися до цього з розумінням і підготуватися до запуску процесу. Створення відповідного відповідального органу, вивчення досвіду інших країн, а також розуміння нашої культури і менталітету - ці та багато інших кроків приведуть до успішного розвитку приватних вузів в Узбекистані.

На мій погляд, всі зусилля повинні робитися за тим принципом, що немає «державного» або «приватного» освіти, є якісне і неякісну освіту, яке має місце бути як в державному, так і в недержавному секторах.

За родом діяльності я регулярно відвідую приватні університети за кордоном, і партнери задають питання про можливість вийти на освітній ринок Узбекистану, їм це цікаво в зв'язку з новими перетвореннями, які відбуваються в країні.

Відкриття приватного університету із залученням іноземних інвесторів і пайовою участю держави (яке буде гарантією підтримки приватний орган) - думаю, це буде початком створення першого приватного інституту в Узбекистані.

В'ячеслав Кан

Засновник Torg.uz (зараз - OLX.uz), засновник і керівник Центру розвитку та профорієнтації MyWay , Депутат районної Кенгаша народних депутатів міста Ташкента від партії УзЛіДеП

Мені здається, що створення приватних вузів в нашій країні - це одна з обов'язкових умов для розвитку освіти. Тут, як, в принципі, і скрізь, потрібна вільна конкуренція, орієнтованість на ринок, світові тенденції.

Державні вузи, на жаль, не можуть наздогнати швидко мінливих ринком праці, працюючи по якомусь старому плану. Причому, схоже, цей план не враховує такого простого критерію, як зростання кількості випускників шкіл.

Я думаю, що при правильному підході поява приватних вузів дасть тільки позитивний результат.

До питання впровадження ліцензії для приватних вузів потрібно підходити серйозно. Вивчити зарубіжний досвід, зібрати думки експертів. Головне тут, на мій погляд, щоб умови для отримання ліцензії були обмежувальними, а сприяють зростанню якості освіти.

Важливо розробити чіткі прозорі критерії, щоб їх не можна було трактувати по-своєму, використовуючи в корисливих цілях.

Вищі навчальні заклади повинні визначати потреби роботодавців в тісній співпраці з ними. Ринок підкаже, в яких спеціальностях нам потрібно готувати фахівців в першу чергу, і бажаючі створити успішні навчальні заклади самі виберуть оптимальний варіант.

Можу також припустити, що буде присутній частка закордонного досвіду або партнерство, адже головне в освіті, особливо у вищому - це контент (програми, методики і т. П.) І фахівці.

Раніше про переваги приватних вузів в колонці для Spot писав Ботір кобилу, дослідник в Гарвардській школі бізнесу.

Ботір кобилу Ботір кобилу

експерт ради Buyuk Kelajak , Науковий дослідник в Гарвардській школі бізнесу, раніше - провідний економіст Центрального банку Узбекистану

Я багато раз говорив на різних майданчиках, що на даний момент держава не справляється з забезпеченням якісної освіти, особливо вищої. Відомо, що охоплення населення Узбекистану вищою освітою становить нижче 9%. У світі цей показник становить близько 37%. Це проблема кількісного характеру.

З іншого боку, немає ніяких показників, які вимірювали б, наскільки якісну освіту отримали ті 9% студентів, працевлаштувалися чи після закінчення і чи використовують свої знання на наступних етапах кар'єри.

Навіть не маючи цифрових доказів, я можу з упевненістю сказати, що після закінчення п'яти років після випуску більшість випускників ВНЗ працюють не за своєю спеціальністю. Це проблема якості освіти.


Джерело: дані Світового банку, 2015 рік. У графіку наведені вибіркові країни

Цей графік показує пряму кореляцію між охопленням вищою освітою і ВВП на душу населення. Залишаючи причинно-наслідкові зв'язки цих показників на інший раз, можна побачити, що розвинені (багаті) країни мають більш освічене населення (більше охоплення населення). Південна Корея, Фінляндія, Франція, Німеччина входять в їх число.

Необов'язково залучати закордонні вузи в Узбекистан. Перше, що нам потрібно зробити - це кардинально поліпшити поточну систему вузів.

У 2018 році 19,5 трлн сумів або приблизно 31% від усіх витрат державного бюджету Узбекистану направлено на освіту. Тобто третина нашого бюджету йде на забезпечення населення освітою.

Це величезний показник. Не можна закрити очі на ці цифри і припустити, що тільки залучення іноземних вузів або відкриття приватних вузів кардинально поліпшить систему вищої освіти.

Так як держава бере на себе функцію збирача податків, щоб формувати бюджет і надати різні послуги (медицина, освіта, соціальний захист) населенню, то платники податків безпосередньо зацікавлені в тому, щоб їхні гроші витрачалися доцільно, ефективно, а також на благо самих платників податків.

Прошу зазначити, що коли я говорю про «приватні вузи», я не маю на увазі, щоб якась приватна компанія відкрила приватний вуз, і не маю на увазі, щоб цей навчальний заклад ставило перед собою мету максимізації прибутку, як інші приватні юридичні особи.

В першу чергу приватний вуз - це недержавний учбовий заклад, що фінансується з інших джерел, крім державного бюджету, де держава не втручається в освітній процес, де викладацький склад працює над собою, і так далі.

Ключовий момент - це модель приватних вузів. Прикладом може послужити операційна модель бізнес-шкіл при університетах в США.

На замітку: приблизно 33% всіх студентів світу навчаються в приватних навчальних закладах. В Узбекистані цей показник дорівнює нулю. При такій статистиці, думаю, не обов'язково наводити багато причин, чому саме приватну освіту нам так необхідно.

Одна з головних проблем наших вузів - це відсутність конкуренції між ними. Здорової конкуренції.

Вузи, а також школи повинні конкурувати між собою не для того, щоб залучити максимальну кількість студентів, щоб отримати більше грошей з бюджету, а щоб привернути саме талановитого, обдарованого студента, шляхом адекватної оцінки його / її знань, надаючи кращу навчальну середу, викладачів, сприяння в працевлаштуванні і так далі.

Участь держави в сфері приватної вищої освіти має полягати в правовому регулюванні, акредитації та видачі ліцензій. І на цьому повинна закінчуватися роль держави в приватному освіті.

Слід пам'ятати, що під терміном «приватної освіти» в країнах ближнього і далекого зарубіжжя поширена практика торгівлі дипломами, видача фальшивих сертифікатів та інші види шахрайства. Ось в таких явних випадках порушень чи зловживань ліцензією держава може втрутитися.

Новости