Комп'ютерні ігри для дорослих. Залежність або захоплення.

Це далеко не перша, і, зрозуміло, не остання стаття про психології комп'ютерних ігор. яка написана для психологічного сайту. Тема благодатна - комп'ютери стали невід'ємною частиною життя, а комп'ютерні ігри - спокусливим способом провести вільний час.

Ці та інші схожі питання кожен день тисячі людей задають Яндексу. Розглядаючи ці питання через призму психоаналітичного досвіду, спробую дати на них свої відповіді.

люди, які грають в ігри

Існує поширена помилка, що в комп'ютерні ігри грають переважно підлітки. Це не зовсім так. Швидше підлітки більш відкрито обговорюють свої ігри. Дорослі ж люди часто вважають той факт, що їх залучають певні комп'ютерні ігри, кілька смущающим або і зовсім ганебним. І продовжують грати в них, не афішуючи цей факт серед друзів і сторонніх людей. Фактично, комп'ютерні ігри можуть захопити людини будь-якого віку, статі, сімейного та професійного статусу.

Чому комп'ютерні ігри привабливі?

Гра може зайняти досить багато часу (при цьому - не завжди вільного). Тим не менш, багато людей вважають за краще провести час саме за монітором. Чому це відбувається?

Комп'ютерні ігри дозволяють перенестися в «інший світ». Вони, як ніщо інше, дозволяють поринути в цей світ дуже глибоко, і навіть на рівні тіла відчувати його віртуальну реальність. Ситуація гри дозволяє бути всередині неї настільки вільним, наскільки ніколи не дозволить «реальна реальність». Найстрашніше наслідок помилки або невдачі в грі - необхідність закрити її і почати спочатку.

Ігри виявляються привабливі тим, що дозволяють відчути щось. чого не вистачає в звичайному житті. Або, навпаки, НЕ відчувати щось, чого в житті є з надлишком. Крім того, деякі ігри дозволяють хоча б на час побути кимось іншим, кимось привабливим, ким людина хотіла б себе відчути.

Приклад 1. Бути Ларою Крофт?

Ряд ігор, особливо рольові ігри, надають можливість відчути себе іншою людиною. ніж в реальності. Наприклад, безстрашним, мужнім, сильним рятівником невинної жертви жахливих монстрів, або красивою, розумною, спортивної, виключно привабливою жінкою-археологом, готової ризикнути життям заради здобуття неймовірних артефактів.

Можливість відчувати власну силу, привабливість, безстрашно ризикувати, успішно розплутувати хитромудрі загадки - майже наркотик. І тим він сильніше, чим менше можливостей відчути те ж саме у людини в його реальному житті.

Приклад 2. Убий монстра! Приклад 2

Багато ігор мають яскраво виражений агресивний контекст: убити якомога більше ворогів! розтрощити жахливого монcтра! набрати силу і стати непереможним! Гравець відчуває азарт, силу, міць, і глибоке задоволення від масового знищення віртуальних істот. Може виникнути враження, що гра викликає агресію, якої у людини до цього не було - вагомий аргумент проти комп'ютерних ігор?

Чому ж ці ігри виявляються такі привабливі для, здавалося б, абсолютно мирних, іноді навіть боязких в звичайному житті людей? Тому що вони дозволяють проявитися подавляемой їм і агресії. Вони допомагають висловити те, що людина не дозволяє собі проявляти в реальності - адже чим більше дивне відчуття пригнічується, тим сильніше і сильніше воно стає десь глибоко всередині. Віртуальна ситуація безпечна, вона дає можливість не відчувати страх і почуття провини - ті почуття, які становлять основу придушення агресії.

Захоплення агресивними іграми - це спроба увійти в контакт зі своєю агресією і, можливо, навчитися керувати нею. Правда ця спроба не завжди буває успішною, адже віртуальна реальність все ж сильно відрізняється від реальної.

Приклад 3. Збираючи пасьянс.

Цілий пласт комп'ютерних ігор (наприклад, логічні) створені для того, щоб скоротати час в ситуаціях вимушеного очікування. Але іноді виявляється, що час зовсім не зайве, а від простої і досить монотонної гри неможливо відірватися. Здавалося б, ну а тут-то що затягує?

Займаючи свою увагу, зосереджуючись на вирішенні завдань різного ступеня складності, спостерігаючи за низкою привабливих візуальних образів, йдучи в невигадливий віртуальний світ кольорових кульок, карт, красивих схем, людина на час відсувається від стану тривоги. Перекладаючи карти, групуючи кульки за кольорами або збираючи слова з букв, людина на час зупиняє потік тривожних думок і образів. Але повернення до реальності повертає і тривогу.

Комп'ютерні ігри: за і проти?

Комп'ютерні ігри: за і проти

Комп'ютерні ігри можуть виглядати абсолютно безглуздим заняттям, якщо дивитися на них лише з позиції зовнішньої реальності. Для неї людина, що проводить годинник перед монітором, практично втрачено. Але раз люди чимось займаються, значить це має якийсь психічний зміст. Який?

З точки зору внутрішньої (психічної) реальності, комп'ютерні ігри представляють для гравця своєрідний спосіб психічної саморегуляції. Процес гри дозволяє зняти психічну напругу (до деякої міри). Так що в гру «йдуть» від стресу, незадоволеності своїм життям і самим собою, від неможливості проявити в реальних відносинах якісь сильні емоції.

Цей спосіб поводитися з труднощами має схожість з використанням алкоголю в якості способу регуляції свого стану: гра (як і алкоголь) дозволяє швидко (але лише на короткий час) змінити внутрішній стан і зняти напругу. Коли до ігор як до засобу досягнення внутрішнього балансу вдаються часто, можливий розвиток ігрової залежності. Механізм утворення алкогольної та ігрової залежності схожий: коли психічне напруження дуже високо, знаходиться простий і досить приємний спосіб її швидко зняти. Цей спосіб не вимагає особливо великих витрат часу, енергії, грошей. У разі алкоголю в дію вступає також хімічна залежність. Творці комп'ютерних ігор борються за свого клієнта, використовуючи різні психологічні прийоми, схеми, прийоми, намагаються створювати такі ігри, які зачіпають дійсно найглибші струни в людській душі.

Вважається, що найсильнішу залежність викликають мережеві ігри. Входячи в контакт з іншими гравцями в своєму віртуальному образі, у людини виникає ілюзія реальних відносин, реальному житті. Тоді легко втратити рахунок годинах, а іноді і днях. Фізичні потреби, зобов'язання перед іншими, обставини життя відходять на задній план, і «фігура перетворюється в фон» - віртуальна реальність стає для гравця більш реальною, ніж «реальність оффлайна».

Віртуальна реальність: вхід і вихід

Якщо комп'ютерні ігри стали чимось більшим, ніж зручний спосіб згаяти вільний час, людина стикається з тим, що пристрасть до гри починає порушувати хід його повсякденному житті. Бажання піти в гру стає дуже вимогливим, навіть нав'язливим. І тоді може виникати розуміння: «гри скінчилися», почалася ігрова залежність. Що робити?

Деяким людям вдається відмовитися від ігор порівняно просто. Це люди з дуже великою силою волі і не дуже далеко зайшла пристрастю до ігор. Як правило, такі люди, усвідомивши свою залежність, просто відмовляються від гри, видаляючи її з комп'ютера, і знаходять для себе інші, більш влаштовують їх способи впоратися з напругою життя.

Іноді, друзі, які усвідомили свою залежність, відмовляються від ігор разом. Виникає ефект групи: разом легше відмовитися від утворилася звички, простіше знайти собі вже призабуті заняття в реальному житті. Ну і, звичайно, інша людина, узятий в союзники в боротьбі із залежністю - це і контролер (перед яким соромно зірватися), і підтримка (так необхідна іноді в боротьбі з самим собою). Звичайно, в якості такої людини може виступати хтось близький, хто сам ігровою залежністю не страждає. Він може «посилити собою» захоплене пристрастю «Я» гравця, запропонувати на допомогу свою силу волі і рішучість знайти вихід з віртуальної пастки. Але ця допомога по-справжньому ефективна, тільки якщо гравець усвідомлює свою залежність і сам хоче від неї позбавитися.

Іноді впоратися із залежністю поодинці або навіть за допомогою друзів і близьких не вдається, незважаючи на всі зусилля і бажання. Зазвичай це пов'язано з тим, що є не просто звичка, а серйозна внутрішня прив'язка до гри. Це відбувається, коли гра «обслуговує» якісь важливі психологічні потреби або відволікає від серйозних психологічних проблем. Тоді неможливо просто закрити гру і вимкнути комп'ютер - поки є проблеми, наша психіка буде шукати їх рішення (а найпростіший шлях - віртуальне псевдорішення - вона вже знайшла і просто буде його повторювати!). Тому позбавлення від ігрової залежності часто лежить через зменшення рівня тривоги, звільнення від внутрішніх конфліктів, прийняття себе самоповагу і збільшення здатності активно проявляти себе в зовнішньому світі, збільшення здатності будувати і підтримувати близькі відносини з іншими людьми, набуття сенсу власного життя.

Читайте також:

Чому комп'ютерні ігри привабливі?
Чому це відбувається?
1. Бути Ларою Крофт?
Може виникнути враження, що гра викликає агресію, якої у людини до цього не було - вагомий аргумент проти комп'ютерних ігор?
Чому ж ці ігри виявляються такі привабливі для, здавалося б, абсолютно мирних, іноді навіть боязких в звичайному житті людей?
Здавалося б, ну а тут-то що затягує?
Комп'ютерні ігри: за і проти?
Який?
Що робити?

Новости