Компанія Miele: з XIX століття до наших днів

Історія компанії Miele почалася понад століття тому - 1 липня 1899 року. В цей день в торговому реєстрі невеликого німецького містечка Реда була зареєстрована фірма по виробництву молочних сепараторів. Засновниками стали два 30-річних підприємця Карл Міле і Райнхард Цінканн.

Перша майстерня компанії розташовувалася в невеликому селі Херцеброк в центральній частині Німеччини. Незважаючи на те, що в ті часи біля Херцеброк налічувалося близько 30 подібних майстерень, вже через місяць Miele виділилася з середовища конкурентів розробленим нею ручним молочним сепаратором, першим у своєму роді. У 1900 році поряд з молочними сепараторами Miele налагодила виробництво маслоробок, а в 1902 році - виробництво пральних машин, взявши за основу ідею використовувалися в маслоробках дубових бочок з мішалкою.


Одна з перших пральних машин Miele


У 1907 році основне виробництво Miele було перенесено в місто Гютерсло, який перебував на магістралі Берлін-Рур, що зв'язувала столицю Німеччини з її великим промисловим цетром. Стль вигідне географічне розташування прискорило зростання компанії. У 1910 році фірма була визнана «найбільшою фабрикою Німеччини, що виробляє молочні сепаратори, олійниці і пральні машини».

Успішний розвиток бізнесу і серйозний споживчий попит на випущені товари незабаром наштовхнули керівництво компанії на рішення про початок виробництва власних автомобілів. Однак після продажу близько сотні авто підприємці залишили цю ідею, оскільки вона заважала зосередитися на виробництві основних виробів - побутової техніки та промислового обладнання. Повністю, правда, автомобільна сфера залишена була, вона лише зазнала змін: з 20-х по 60-і роки Miele активно займалася випуском велосипедів. За цей період їх було продано більше 1,2 мільйонів штук. Фахівці Miele одними з перших сконструювали моделі жіночих і чоловічих одномісних велосипедів, багато з яких до цих пір є об'єктом жадання колекціонерів. Більш того, в Гютерсло, де знаходиться штаб-квартира фірми, проводиться велопробіг, в якому беруть участь власники велосипедів Mile.


Керівництво Miele і учасники велопробігу позують фотографу в Гютерсло


У 1927 році фірма продовжує розширювати асортимент своєї продукції. У продаж надходять пилососи та прасувальні машини, а в 1929 році розробники Miele, не бажаючи зупинятися на досягнутому, створюють електричну посудомийну машину. Ще через рік з'явилася і ще одна новинка - суцільнометалева пральна машина. Інші виробники, серед яких були компанії Bosh і Zanussi, змогли налагодити виробництво подібних апаратів значно пізніше -через 20 років.

В кінці 30-х років засновники фірми, Карл Міле і Райнхард Цінканн, передали справу своїм синам - Карлу Міле-молодшому і Курту Крістіану Цінканну. Під їх керівництвом компанія вступила в важкий період світової історії - період Другої світової війни. У ці роки основна діяльність фірми була «заморожена». Однак відразу після закінчення війни всі зусилля були спрямовані на цивільне виробництво, і незабаром справи компанії пішли в гору. За лічені роки фірмі вдалося практично повністю відновити виробничі і комерційні структури. У 1951 році в місті Ойскирхені був відкритий новий завод, на якому налагодили випуск електродвигунів для всіх пристроїв, вироблених підприємством. На той час фірмою управляли вже онуки засновників. При них, в 1956 році, світ побачила повністю автоматична пральна машина, яка два роки тому була доповнена автоматичною сушильної машиною. (До речі, американська компанія Maytag аналогічні апарати запустила у виробництво трохи раніше, на початку 50-х, зате у німецькою AEG пральні машини стали повністю автоматичними тільки в 1958 році).


Асортимент техніки Miele. 50-і роки XX століття


Продовжуючи розвиватися, в 1962 році компанія відкрила філію в місті Бюрмоосе під Зальцбургом, а ще через три роки - новий завод під Ганновером, що приступив до випуску професійного обладнання для пралень. Протягом кількох наступних років інженери Miele, розширюючи асортимент продукції, доповнили його автоматичними посудомийними машинами та сушильними машинами з електронним управлінням. А в 1966 році вперше застосували метод електронного вимірювання ступеня вологості білизни. Що стосується пральних машин, то їх завантаження була збільшена до 5 кг, а швидкість обертання барабана підвищена до 1200 об / хв. Зауважу, що компанія Zanussi вдосконалену пральну машину з фронтальним завантаженням і п'ятьма режимами прання випустила раніше, в 1959 році.

Наступним кроком Miele в підкоренні споживчого ринку стало винахід і впровадження модуля електронного урядування (мікрокомп'ютера) для сушильних, пральних і посудомийних машин. У 70-х роках компанія одна з перших розробила електронні програми заощадження води, електроенергії і миючих засобів. В цей же час компанія зайнялася просуванням товарів на зарубіжні ринки. Крім представництва в Швейцарії Miele відкрила філії в Австралії, США, Канаді та Південній Африці.

Чергове розширення продуктової лінійки Miele відбулося в 80-90-х роках. Так, в 1986 році відбулося поглинання фірми «Cordes», що виробляє електроплити і мікрохвильові печі, а в 1990 році була придбана компанія «Імперіал», що випускала вбудовану і спеціальну техніку. Географія діяльності також була розширена: в 1992 році в Японії відкрився філіал, а в Німеччині - один з найсучасніших на той момент центрів логістики.

Продовжуючи вдосконалювати свої пристрої, в 2001 році Miele запатентувала оригінальне технічне рішення - «стільниковий барабан» для пральної машини: під час прання між білизною і поверхнею такого барабана утворюється водяна плівка, по якій значно м'якше, ніж в звичайному, ковзає тканину.


У 2001 році Miele запатентувала оригінальне технічне рішення - «стільниковий барабан» для пральної машини


Останнім значущою подією в історії компанії стала представлена ​​в жовтні 2007 року техніка покоління «5000». Пристрої для кухні та побуту знайшли розширений набір функцій і вдосконалений дизайн.

На сьогоднішній день асортимент продукції Miele різноманітний. Це пральні, сушильні, прасувальні і посудомийні машини, електроплити і духові шафи, пароварки, мікрохвильові печі, варильні панелі, витяжки, холодильники і морозильники, кава-машини, пилососи і т. П. Компанія займає почесне місце в списку провідних виробників побутової техніки в Європі, а пристрої Mile відомі в 36 країнах світу.

У Росії реалізацією продукції компанія займається з 1998 року через дочірнє підприємство «ТОВ Мілі СНД». Дилерська мережа охоплює 16 міст: Москва, Санкт-Петербург, Челябінськ, Тула, Тюмень, Сочі і інші. Як і в країнах Європи, в Росії торгова марка Miele відноситься до сегменту дорогої побутової техніки. Крім Miele до цієї категорії можна віднести такі бренди, як AEG, Kuppersbusch, Gorenje і Liebherr.

Так, «недорога» пральна машина Miele обійдеться приблизно в 32 тисячі рублів, а дорога - більш ніж в 100 тисяч. Мікрохвильову піч від Miele можна придбати тисяч за 17, а пилосос - не дешевше, ніж за 6,5. Ціни ж на холодильники Miele стартують з позначки в 28 тисяч рублів і закінчується відміткою в 200 тисяч.

Для порівняння, приведу ціни на аналогічну побутову техніку від інших відомих виробників. Вартість холодильників Bosch починається з позначки в 10 тисяч рублів, а недорога мікрохвильова піч Siemens обійдеться не менше, ніж в 13,5 тисяч. Пилосос AEG коштує 3-4 тисячі рублів, а аналогічна модель від Electrolux - 5-6 тисяч. Стверджувати що продукція цих фірм краще, або ж навпаки, гірше, ніж Miele, ми не можемо. Всі перераховані компанії, включаючи Miele, відносяться до одного і того ж вищого цінового сегменту.

Крім побутової техніки випускає Miele і професійне обладнання для сегмента HoReCa - Miele Professional. Це великий асортимент промислового обладнання для пралень, готелів, ресторанів, бістро і т. Д. Професійну техніку Miele можна побачити в таких відомих готелях, як «Savoy Hotel», «Ambassador» або «Novotel».


Крім побутової техніки Miele випускає професійне обладнання для сегмента HoReCa


Miele, безперечно, є хорошим прикладом успішної компанії. Понад сто років фірма виробляє і продає надійну і довговічну техніку. Так, купуючи пристрої Miele можна «влетіти в копієчку», проте сучасна технічна оснащеність, відмінний дизайн і якісний сервіс стоять додаткових витрат.


Анастасія Шувалова

Новости