Компанія COMDI злилася з Webinar.ru

Разом зі зростанням популярності веб-конференцій, зросла і конкуренція на ринку спеціалізованих сервісів. Два російські гравці ринку - COMDI і Webinar.ru - вирішили об'єднати зусилля, щоб зміцнити позиції Разом зі зростанням популярності веб-конференцій, зросла і конкуренція на ринку спеціалізованих сервісів

Фото: PhotoXPress

COMDI і Webinar.ru - дві російські компанії, що працюють на ринку веб-конференцій - об'єдналися. Колишні конкуренти забули про розбіжності, щоб сфокусуватися на розвитку продуктів і продажах. Об'єднана компанія розраховує відстояти частку мінімум в 60% ринку. На тлі інтересу зарубіжних гравців до Росії їх прагнення виглядає цілком логічним.

Плани по об'єднанню Webinar.ru і COMDI розглядалися досить довго, а перші домовленості були досягнуті в травні поточного року, тепер же компанії офіційно заявляють про злиття, розповів BFM.ru засновник і ідеолог COMDI Дмитро Грін.

«Ідея об'єднання народилася у акціонерів COMDI і рішення про переговори з Webinar.ru брали безпосередньо я, Андрій Мартюшов і Віктор Белогуб з« ВТБ Капітал », - уточнив Дмитро Грін.

До ради директорів нової структури увійдуть засновник Webinar.ru Олександр Альперн, Дмитро Грін, представник венчурного бізнесу «ВТБ Капітал» (до угоди був основним бенефіціаром COMDI) Віктор Белогуб, а також партнер Apaxys Global Ventures (інвестор Webinar.ru) Ренат Хасаншин. Об'єднану компанію очолив Олександр Альперн, Дмитро Грін отримав пост директора по продуктам. Основними акціонерами залишаться засновники компаній, «ВТБ Капітал» і Apaxys Global Ventures.

Ситуація, що склалася на ринку, сама підштовхнула компанії до об'єднання, розповів Дмитро Грін. «Ми [COMDI] були сильні в технології, розробили власний продукт для проведення вебінарів і трансляцій. Але нам доводилося витрачати масу зусиль на конкуренцію з компанією, яка використовує схожі методики продажів. Рішення знайшлося: щоб стати лідером ринку, ми вирішили об'єднатися », - пояснив він.

Юридична назва об'єднаної компанії - ТОВ «Вебінар-комдив». Продукти, розроблені COMDI, тепер будуть продаватися в Росії під маркою Webinar.ru. В інших країнах буде використовуватися торгова марка COMDI, як і в додатках для мобільних пристроїв.

Загальний штат об'єднаної компанії - більше 70 співробітників. Скорочень персоналу не очікується, запевняє гендиректор «Вебінар-комдив» Олександр Альперн. «Ми плануємо рости, набирати людей, штат буде тільки збільшуватися», - сказав він. Головний офіс компанії знаходиться в Москві, регіональні відкриті в Санкт-Петербурзі, Казані і Києві.

Реалії та перспективи

Ринок веб-конференцій вважається досить перспективним. Влітку минулого року COMDI привернула інвестиції від «ВТБ Капітал» (сума не розкривається), які були потрібні для розробки і виведення на ринок нової версії продукту Comdi 3.0 - сервісу веб-конференцій, доступного, в тому числі, для мобільних платформ.

За словами інвестиційного менеджера венчурного бізнесу «ВТБ Капітал» Віктора Белогуб, об'єднання COMDI з Webinar.ru піде на користь обом компаніям. «Об'єднана компанія має кращу на цьому ринку командою, найбільшою базою клієнтів, кращими маркетинговими ідеями, а головне, має найкращі позиції, щоб зберегти лідерство на швидко зростаючому ринку в Росії і СНД. Як інвестори, ми вважаємо таке поєднання дуже привабливим », - заявив Віктор Белогуб.

За прогнозом дослідницької компанії Frost & Sullivan, обсяг світового ринку веб-конференцій до кінця 2015 року складе 3,1 млрд доларів. Голова комісії з SaaS-технологій РАЕК Михайло Смолянов оцінює російський ринок веб-конференцій в 100 млн доларів до кінця 2015 року - це близько 3,5% від світового ринку.

На сьогоднішній день частка Росії в загальносвітових показниках досить мала, визнають Дмитро Грін і Олександр Альперн. Весь вітчизняний ринок веб-конференцій оцінюється в 8-10 млн доларів. Від найбільшого американського ринку ми відстаємо років на 10, від розвинених європейських - приблизно на п'ять. Однак в Росії найбільш помітне зростання - на думку Дмитра Гріна, вже в наступному році темпи розвитку ринку стануть вибуховими.

Генеральний директор аналітичного агентства TelecomDaily Денис Кусков згоден з таким прогнозом. «Зростання обумовлене природними причинами. Ще пару років тому російський ринок був просто не готовий до таких сервісів, як веб-конференції. Чи не був настільки поширений і необхідний для відеоконференцзв'язку високошвидкісний Інтернет. Зараз ми спостерігаємо, як багато компаній з різних сфер приходять до розуміння, що інтернет-сервіси, в тому числі, веб-конференції - це зручно, економічно і так далі », - пояснив Кусков. За його словами, період бурхливого зростання ринку настає вже зараз, але через деякий час, коли ринок насититься, зростання сповільниться.

Разом зі зростанням ринку підвищується і інтерес до нього з боку зарубіжних гравців. Зокрема, в серпні цього року компанія Cisco спільно з російською CTI почали офіційно продавати в Росії сервіс для організації веб-конференцій WebEx. На момент запуску у партнерів були амбітні плани - завоювати 30% російського ринку веб-конференцій до кінця наступного року.

Загроза з боку крупного міжнародного гравця цілком могла стати однією з причин консолідації зусиль російських компаній.

плани

За словами Олександра Альперн, в даний час компанії уніфікують стандарти обслуговування клієнтів і тарифи - це найближча мета. Потім команда зосередиться на випуску нового «проривного» продукту.

До кінця поточного року об'єднана компанія «Вебінар-комдив» планує відкрити офіс в Сан-Франциско. Освоюючи новий ринок, компанія зробить ставку, в першу чергу, на новий продукт з відкритим API, який дозволить легко інтегруватися з інфраструктурами клієнтів і забезпечить доступ до додатка «одним кліком». У зарубіжних гравців подібного продукту немає, заявляють в компанії, конкуренти поки надають рішення, які вимагають установки на комп'ютери. В даний час вже готується англомовна версія сайту COMDI.

У довгостроковій перспективі Олександр Альперн не виключає можливості продажу сервісу більшої компанії. «В принципі, цикл будь-якого бізнесу рано чи пізно включає в себе або продаж стратегічному інвестору, або вихід на біржу. Ми не виключаємо ці варіанти. Це нормальний етап розвитку. Конкретно говорити про якісь плани ще рано, тим більше, міркувати про потенційних покупців, але цей сценарій цілком реальний, який ми не можемо виключати », - заявив Альперн.

Додати BFM.ru в ваші джерела новин?

Ru в ваші джерела новин?

Новости