Компанія в Естонії для торгівлі з країнами ЄС: 5 варіантів

  1. Приклад № 1
  2. Приклад № 2
  3. Приклад № 3
  4. Приклад № 4
  5. приклад 5
  6. висновок

Якщо компанія в Естонії використовується в якості торгової компанії, то найчастіше вона веде торгівлю з країнами Європейського союзу. Відповідно з'являються такі питання: чи буде виникати у компанії ПДВ, як правильно структурувати схему поставок товарів, щоб не мати проблем з ПДВ, чи потрібен ПДВ-номер і в якій країні потрібен цей номер?

Слід пам'ятати, що VAT-номер автоматично присвоюють при реєстрації компанії в Естонії. Для отримання VAT-номера необхідно виконання деяких умов.

Чому ж в країнах Європейського союзу VAT-номер не присвоюється автоматично? Використовуючи естонську компанію, може виникнути ситуація, що їй не потрібне отримання VAT-номера в Естонії. Але при цьому вона здійснює діяльність таким чином, що у неї виникає обов'язок стати на облік ПДВ в іншій країні Європейського союзу. Це залежить від наступних факторів:

  • за якою схемою відбувається рух товару;
  • які угоди укладаються при покупці;
  • яким чином здійснюється перепродаж товару;
  • товар має статус свободнообращающіеся на території Європейського союзу або цей товар вже експортний / імпортний.

Оскільки наші клієнти частіше використовують компанію в Естонії в якості посередницької компанії для закупівлі товарів у країнах ЄС і наступного перепродажу товару в Росію, Україну, Республіку Білорусь і т.д., то розглянемо приклади імпортних операцій.

Читайте додатково "Податок з обороту VAT в Естонії: обов'язкове і добровільне отримання VAT-номера"

Приклад № 1

Естонська компанія закуповує товар в Німеччині для перепродажу за переділи ЄС. Товар купується на умовах самовивозу з Німеччини, транспортується в Литву (митний склад, вільний склад і т.д.), де проходить експортну очищення та продається в Росію, Білорусь і т.д. Експортної очищенням займається естонська компанія.

У такій ситуації німецький постачальник зажадає VAT-номер естонської компанії для виставлення інвойсу з ПДВ, рівним нулю. Облік закупівлі і ПДВ здійснюється на рівні покупця (естонської компанії). Естонської компанії необхідно буде надати CMR, щоб німецький постачальник переконався, що товар покинув територію Німеччини.

Значить VAT-номер має отримати компанія в Естонії або в Німеччині, або в Литві? Естонська компанія зобов'язана отримати VAT-номер в Литві, так як товар фізично рухається в Литву (а не в Естонію) і з Литви здійснюється подальший продаж на експорт від імені естонської компанії.

У литовському VAT-звіті естонська компанія декларує внутріспілкову закупівлю. Далі естонська компанія виробляє експорт з території Литви з нульовою ставкою ПДВ. Відповідно, ПДВ не виникає до сплати, але він виникає в обліку при закупівлі як зворотний податок з обороту (НСО).

Оподаткування прибутку естонської компанії в даному випадку відбувається не за законами Литви, а відповідно до законодавства Естонії, тому що естонська компанія не здійснювала діяльності на території Литви з податкової точки зору. Якщо ж естонська компанія відкриє офіс в Литві і контроль менеджменту здійснюватиме звідти, то оподаткування буде іншим.

Читайте додатково "Секретний компонент ефективності податкової системи Естонії" .

Приклад № 2

Естонська компанія закуповує товар в Фінляндії для перепродажу в Росію. Товар купується на умовах самовивозу з Фінляндії, транспортується безпосередньо в Росію з Фінляндії, попередньо пройшовши експортну очищення від імені естонської компанії в Фінляндії. Тобто експортну декларацію фінська компанія не готує, а перекладає цей обов'язок на естонську компанію.

У даній ситуації фінський постачальник виставляє інвойс з фінським ПДВ, тому що він продає товар всередині Фінляндії. Естонська компанія повинна встати на облік ПДВ в Фінляндії. І з території Фінляндії естонська компанія продає товар як експортний з нульовим ПДВ. Після експортування товару естонська компанія має право відшкодувати сплачений в інвойсі фінського постачальника ПДВ. Відшкодування сплаченого ПДВ відбувається в Фінляндії, тому що саме в цій країні естонська компанія повинна встати на ПДВ-облік.

Ведення бухгалтерського обліку, облік прибутку та оподаткування естонської компанії відбуваються згідно естонським законом, тому що в Фінляндії відбувається тільки закупівля товарів.

Щоб оптимізувати роботу і уникнути процедури відшкодування ПДВ в Податковому департаменті Фінляндії, тому що це теж процедура, що вимагає часу і сил, то буде розумніше, щоб фінський постачальник здійснював експорт, продавав естонської компанії експортний товар, готував експортну декларацію.

Читайте додатково "Як розпочати бізнес в Естонії?" .

Приклад № 3

Естонська компанія закуповує товар в Фінляндії для перепродажу в Росію. Товар купується на умовах самовивозу з Фінляндії, транспортується в Росію через Естонію, де проходить експортну очищення від імені естонської компанії.

В даному випадку компанія в Естонії постає на облік ПДВ, тому що товар рухається від постачальника до Естонії. Фінський постачальник, отримавши VAT-номер естонської компанії, виставляє інвойс з нульовим ПДВ, тому що це внутрішньосоюзними продаж. Естонська компанія здійснює ПДВ в своїй країні, а також з'являється зворотний податок з обороту. ПДВ до сплати буде відсутній за умови, що естонська компанія продає товар в Росію на експорт. Бухгалтерський і податковий облік прибутку естонської компанії відбувається згідно із законами Естонії.

Читайте додатково "ПДВ в Естонії: уряд вводить чергову пільгу для бізнесу"

Приклад № 4

Естонська компанія закуповує товар у фінського постачальника для перепродажу в Росію: товар купується на умови, що експортні процедури здійснюються від імені фінського постачальника. Товар транспортується безпосередньо в Росію з Фінляндії.

В даному випадку постачальник відповідальний за експорт. Відповідно він не зобов'язаний вимагати у вас VAT-номер. Фінський постачальник повинен виставити інвойс з нульовою ставкою, так як при експорті ПДВ завжди дорівнює 0. Операція буде задекларована як експорт, а не внутрішньосоюзними продаж.

До естонської компанії немає вимоги в отриманні VAT-номера ні в Естонії, ні в Фінляндії. ПДВ до сплати відсутня. Бухгалтерський і податковий облік по прибутку естонської компанії ведеться за естонськими законами.

На практиці дуже складно домовитися з постачальниками в ситуації щодо виконання ним експортних процедур, коли закупівля товару відбувається європейською компанією у європейського постачальника. Постачальник бачить ризик в тому, що товар може не доїхати до кордону, за умови, що транспортування здійснює покупець.

Читайте додатково "Оподаткування в Естонії: VAT і інші податки"

приклад 5

Останнім часом у наших клієнтів спостерігається інтерес до реєстрації компанії в Естонії для здійснення експорту з території України через естонську компанію (це може бути застосовано і до експорту з території Республіки Білорусь, Росії). Ми маємо на увазі вивезення і ввезення товарів всередині Європейського союзу. Наприклад, через Польщу здійснюється ввезення українських товарів для подальшого продажу покупцям з країн Європейського союзу.

Естонська компанія може бути прекрасним посередником в цій схемі. Вона закуповує товар у українського постачальника, який здійснює експорт, відповідно товар вже пройшов експортну очищення. Далі естонська компанія імпортує товар на територію Європейського союзу.

Важливо розуміти, де естонська компанія буде зберігати товар. Якщо в Польщі, як це часто відбувається в українських клієнтів, то встати на облік ПДВ необхідно саме в Польщі. Необхідне відповідне буде сплатити вхідний ПДВ в Польщі і інвойси на перепродаж товарів польським покупцям виставляти з ПДВ. Якщо ж покупцем є компанія з іншої країни Європейського союзу, що має VAT-номер, то інвойс виставляється з нульовим ПДВ.

Читайте додатково "Який розмір мінімального статутного капіталу в Естонії і як його реєструвати?"

висновок

Компанія в Естонії дуже підходить для такої діяльності як імпорт / експорт. При правильному використанні і правильному структуруванні ПДВ взагалі може не виникати. Ми завжди попередньо консультуємо клієнтів з цих питань і допомагаємо їм отримати VAT-номер не тільки в Естонії, але і в Польщі, Литві .

Денис має багаторічний досвід консультування клієнтів з питань застосування іноземних компаній для податкового планування і захисту конфіденційності. Крім цього, він веде серію онлайн-семінарів, присвячених використанню європейських юрисдикцій в міжнародному податковому плануванні.

Чому ж в країнах Європейського союзу VAT-номер не присвоюється автоматично?
Значить VAT-номер має отримати компанія в Естонії або в Німеччині, або в Литві?

Новости