Компенсація за невикористану відпустку при звільненні: як розрахувати 2018-2019

  1. Розрахунок відпускного стажу для компенсації відпустки при звільненні
  2. Невикористані відпустки згоряють. Чи ні?
  3. розрахунок днів
  4. Формула розрахунку компенсації за невикористану відпустку при звільненні
  5. нарахування компенсації
  6. утримання
  7. порядок нарахування
  8. Відповідальність за невиплату

Кожен співробітник має право на щорічну оплачувану відпустку. Але якщо він не встиг ним скористатися, при звільненні дні відпочинку необхідно компенсувати. Про правила і тонкощі розрахунку читайте в нашій статті.

Зі статті ви дізнаєтесь:

Розрахунок відпускного стажу для компенсації відпустки при звільненні

Першим етапом в підрахунку є визначення періоду, за який відпочинок не надавався. При цьому варто враховувати не тільки останній робочий рік, але і всі попередні, якщо відпустка не був використаний.

Важливо враховувати саме робочий рік, а не календарний. Нагадаємо, для кожного співробітника робочий рік починається з дати його працевлаштування. Тому і підрахунок необхідно виробляти, відштовхуючись від неї.

У цій статті розповідаємо про те, як порахувати самостійно. Скористатися безкоштовним онлайн калькулятором розрахунку компенсації можна тут:

Крім безпосереднього часу роботи до стажу для розрахунку компенсації за невикористану відпустку при звільненні включають:

Не підлягають включенню до підрахунок періоди прогулів і відпустки по догляду за дитиною. А також відпочинок за свій рахунок тривалістю понад 14 к.д.

Невикористані відпустки згоряють. Чи ні?

Після того як Росія ратифікувала Конвенцію МОП, багато роботодавців вирішили, що відпочинок працівника більше ніж за півтора року в результаті згорає і компенсацію за нього платити не треба. Думки судів розділилися. Крапку в суперечці поставив Конституційний суд. Читайте подробиці в журналі "Довідник кадровика".

розрахунок днів

Для підрахунку кадровику необхідно знати не тільки період, за який потрібно нарахування, але і кількість днів. Визначення проводиться на підставі норми, покладеної працівникові за один робочий рік, який був затверджений ще в 1930 році (п.35 Правил, затв. НКТ СРСР 30.04.1930 № 169).

Згідно ст. 115 ТК РФ стандартна тривалість щорічної відпустки становить 28 к.д. за повністю відпрацьований робочий рік. Таким чином, за 1 календарний місяць співробітнику покладається 2,33 дня відпочинку.

Деяким категоріям персоналу покладаються подовжені відпустки або додаткові дні відпочинку за роботу в особливих умовах. Їх також варто враховувати при розрахунку.

Формула розрахунку компенсації за невикористану відпустку при звільненні

Підрахунок кількості днів компенсації за минулі роки проводиться за такою формулою:

Сума відпрацьованих років * кількість днів відпустки за рік - кількість використаних днів відпочинку за цей період.

Визначення компенсації за поточний робочий рік визначається дещо інакше:

Кількість днів відпустки за рік / 12 * число відпрацьованих місяців.

Якщо в місяці співробітником було відпрацьовано менше половини днів, то цей період не враховується. А якщо більше половини, то він зараховується як повний. При отриманні дробового числа округлення завжди проводиться в більшу сторону. Математичні правила тут не застосовуються

Як рахувати термін: 22 кадрові ситуації

нарахування компенсації

Якщо попередні два етапи розрахунку компенсації виробляються кадровиком, то розрахунок належної суми - це прерогатива бухгалтерії.

Підрахунок проводиться на підставі середньоденного заробітку за останні 12 місяців. Він визначається за такою формулою:

Сума доходу за останні 12 місяців / 12 / 29,3,
де 29,3 - середнє число днів у місяці.

Отримана в результаті сума перемножується на число днів. Це і буде сума компенсації за невикористаний відпустку під час звільнення.

утримання

Як розрахувати компенсацію, якщо співробітник відгуляв відпочинок авансом?

Досить часто можна зустріти ситуацію, коли при звільненні у співробітника не просто немає невідгуляні днів, а він навіть не відпрацював наданий йому авансом відпустку. Така ситуація можлива у зв'язку з тим, що на повний відпочинок співробітник може розраховувати через 6 місяців роботи. На момент звільнення у такого працівника з'являються надміру виплачені відпускні.

Трудовий кодекс в ст. 137 дозволяє утримати зайво сплачені кошти. Таке коригування може проводитися в обсязі, що не перевищує 20% від підсумкових виплат співробітникові.

Три правила ідеального розрахунку при звільненні та одна порада, який допоможе повернути гроші

Наприклад, якщо переплата за відпускними становить 5 000 руб., А до виплати на момент звільнення працівнику встановлено лише 3 500 руб., То утримати більше 700 руб. роботодавець не може, як і примусити працівника, який звільняється внести в касу суму, якої бракує. До того ж ст. 137 ТК РФ забороняє виробляти утримання, якщо працівник звільняється з таких підстав:

  • відмова від переведення на іншу роботу за станом здоров'я (п. 8 ст. 77 ТК РФ);
  • ліквідація компанії (п. 1 ст. 81 ТК РФ);
  • скорочення (П. 2 ст. 81 ТК РФ);
  • зміна власника (п. 4 ст. 81 ТК РФ);
  • призов до армії (п. 1 ст. 83 ТК РФ);
  • відновлення на роботі незаконно звільненого (п. 2 ст. 83 ТК РФ);
  • визнання непрацездатним (п. 5 ст. 83 ТК РФ);
  • смерть працівника (п. 6 ст. 83 ТК РФ);
  • надзвичайні обставини, військові дії, стихійні лиха не дають змоги продовжити роботу (п. 7 ст. 83 ТК РФ).

З усієї суми виплат утримується ПДФО (ст. 217 НК РФ).

порядок нарахування

Виплата компенсації повинна проводиться в останній робочий день (ст. 140 ТК РФ). За заявою співробітника підсумкова сума може бути виплачена в касі підприємства або переведена на банківську карту.

Чек-лист і розраховувач, які завадять колишньому працівнику нажитися на помилку кадровика

Відповідальність за невиплату

Відмова у виплаті компенсації призводить до штрафних санкцій для роботодавця (ст. 5.27 КоАП РФ):

  • від 30 до 50 тис. руб. для роботодавця юридичної особи;
  • від 10 до 20 тис. руб., якщо штраф накладено на посадову особу роботодавця;
  • від 1 до 5 тис. руб., якщо роботодавець індивідуальний підприємець.

Не тільки невиплата належних грошей може призвести до накладення штрафу, а й їх затримка. Роботодавцю доведеться виплатити працівникові суму в збільшеному розмірі в якості компенсації. Правила нарахування доплат наведені в ст. 236 ТК РФ.

Чи ні?
Чи ні?

Новости