Компенсація за невикористану відпустку при звільненні внески ПФР

  1. Страхові внески з компенсації за невикористану відпустку: стягувати чи ні Не тільки працівники, а...
  2. В які фонди і скільки перераховувати
  3. В які строки сплачувати
  4. Компенсація відпустки при звільненні обкладається страховими внесками
  5. Страхові внески з компенсації за допотпуск
  6. Страхові внески при звільненні працівника в 2018
  7. Загальний порядок виплат
  8. Коли роботодавець нараховує страхові внески
  9. Страхові внески при звільненні
  10. Зарплата за фактично відпрацьований час
  11. Компенсація невикористаної відпустки
  12. Вихідна допомога при скороченні
  13. Компенсація за відпустку без звільнення і страхові внески
  14. Питання-відповідь по темі
  15. Чи є компенсація при звільненні за невикористану відпустку об'єктом оподаткування ФФОМС, ТФОМС, ФСС...
  16. Компенсація при звільненні фахівця: ПДФО і страхові внески
  17. Компенсації, оподатковувані страховими внесками
  18. Про виплати при звільненні у 2015 році
  19. Якщо у Вас є питання - задайте його тут >>
  20. Дивіться ще:

Страхові внески з компенсації за невикористану відпустку: стягувати чи ні

Не тільки працівники, а й роботодавці повинні знати, компенсація за невикористану відпустку обкладається страховими внесками чи ні. Інакше контролюючі органи можуть звинуватити компанію в недотриманні вимог закону і оштрафувати її.

Чи треба платити

Щоб дізнатися, компенсація при звільненні чи обкладається страховими внесками, потрібно розібратися, в якому випадку можна не платити до соцфондів. Такі ситуації перераховані в ст. 422 НК РФ. В абз. 6 пп. 2 п. 1 статті сказано, що звільняються суми, пов'язані зі звільненням працівників, за винятком певних ситуацій. І прямо вказано, що компенсація відпустки при звільненні обкладається страховими внесками. Як і суми вихідної допомоги і виплат на період працевлаштування протягом 3-6 місяців після скорочення.

В які фонди і скільки перераховувати

Оскільки суми за невикористану відпустку обкладаються страховими платежами, розповімо, куди і скільки треба платити. З подібного доходу кошти відраховують на наступні види страхування:

  • пенсійне;
  • соціальне (на період тимчасової непрацездатності);
  • медичне;
  • від нещасних випадків на виробництві та профзахворювань (на «травматизм»).

Внески на медичне страхування нараховують на загальну суму доходу за тарифом 5,1%, на «травматизм» - від 0,2 до 8,5%, в залежності від того, до якого класу професійного ризику відноситься роботодавець.

Щоб правильно розрахувати суми на пенсійне та соціальне страхування, необхідно враховувати загальний дохід за відпрацьований в поточному календарному році час. Урядом щорічно встановлюється так звана гранична база для нарахування платежів на майбутню пенсію і можливу тимчасову непрацездатність. На 2018 рік вона становить 1 021 000 рублей для пенсійного страхування і 815 000 рублів - для соціального.

Якщо з урахуванням компенсації за невикористану відпустку дохід працівника в поточному році не перевищив 1 021 000 рублів, то на пенсію необхідно відрахувати 22% від загальної суми. Якщо співробітник заробив більше зазначеного ліміту, то віддати державі потрібно тільки 10%. Що стосується соціального страхування, то платежі розраховуються з ставки 2,9%. Перерахування роблять до тих пір, поки дохід працівника в поточному році не перевищить 815 000 рублей. Коли загальний заробіток стане більше граничної величини, на тимчасову непрацездатність гроші більше не перераховують.

В які строки сплачувати

Компенсація за невикористану відпустку виплачується в момент звільнення. А коли треба платити внески?

За загальними правилами, сплатити роботодавець (страхувальник) повинен до 15 числа місяця, наступного за місяцем виплати доходу. Наприклад, працівник отримав компенсацію за невикористану відпустку при звільненні в травні. Значить, до 15 червня необхідно перевести кошти в фонди (ст. 431 НК РФ).

Нагадаємо, що страхові внески на соціальне, медичне і пенсійне страхування в 2018 році сплачують як інші податки - в ИФНС. Відрахування на «травматизм» виробляються в ФСС. КБК, необхідні в даному випадку, дивіться за посиланням.

Компенсація відпустки при звільненні обкладається страховими внесками

Актуально на 7 липня 2016 р

У багатьох працівників на час звільнення залишаються дні невикористаної відпустки. При таких обставинах працівник може написати заяву на відпустку з подальшим звільненням (за умови, що звільняють його нема за винні дії) або отримати компенсацію за невикористану відпустку (ст. 127 ТК РФ, п. 28 Правил, затв. НКТ СРСР 30.04.1930 № 169).

Припустимо, працівник вибрав компенсацію при звільненні. Чи оподатковується страховими внесками її сума? Незважаючи на те що вона відноситься до законодавчо встановленим компенсаційних виплат, пов'язаних зі звільненням працівників (а вони в більшості своїй внесками не обкладаються), конкретно компенсація за невикористану відпустку в Законі 212-ФЗ прямо виключена зі списку неоподатковуваних. Відповідно, компенсація відпустки при звільненні обкладається страховими внесками до ПФР, ФСС, ФФОМС, включаючи внески «на травматизм» (пп. «Д» п. 2 ч. 1 ст. 9 Закону від 24.07.2009 № 212-ФЗ, пп. 2 п. 1 ст. 20.2 Закону від 24.07.1998 № 125-ФЗ).

Страхові внески з компенсації за допотпуск

Є працівники, яким крім щорічної основної оплачуваної відпустки, покладено ще і додаткова відпустка. Наприклад, працівникам з ненормованим робочим днем ​​(ст. 116 ТК РФ). В цілому за робочий рік їм надається відпустка тривалістю більше стандартних 28 календарних днів (ст. 115 ТК РФ).

Так ось дні додаткової відпустки, що надаються понад загальноприйнятих 28 днів, працівник може не використовувати, а отримати замість них компенсацію, написавши заяву про це на ім'я керівника організації (ст. 126 ТК РФ). І у випадку з додатковою відпусткою компенсація за невикористану відпустку обкладається страховими внесками точно так же, як і при звільненні (пп. «Д» п. 2 ч. 1 ст. 9 Закону від 24.07.2009 № 212-ФЗ, пп. 2 п . 1 ст. 20.2 Закону від 24.07.1998 № 125-ФЗ).

Резюмуючи, можна сказати, що з суми компенсації за невикористану відпустку повинні бути нараховані страхові внески у позабюджетні фонди незалежно від того, пов'язана її виплата зі звільненням працівника чи ні (Інформація ФСС РФ «Страхові тарифи, внески, резерви (питання-відповідь)») .

Страхові внески при звільненні працівника в 2018

При звільненні роботодавець здійснює остаточний розрахунок виплат на користь співробітника, з яким припиняються трудові відносини. У статті розповімо про страхові внески при звільненні, розглянемо особливості їх нарахування працівникові.

Загальний порядок виплат

На підставі норм НК РФ, роботодавець, нараховуючи та виплачуючи працівникові суму щомісячного винагороди, зобов'язаний проводити наступні виплати:

  • ПДФО - до бюджету;
  • страхові внески - у позабюджетні фонди.

Перерахування ПДФО до бюджету здійснюється в рамках виконання роботодавцем зобов'язань податкового агента. Фактично платником податку виступає співробітник, роботодавець ж бере на себе зобов'язання щодо розрахунку ПДФО, утримання податку з доходу працівника і подальшого перерахування ПДФО до бюджету. Читайте також статтю: → «Порядок обчислення і сплати ПДФО».

Розмір податку в загальному порядку розраховується виходячи з 13% суми щомісячного доходу (або 30%, якщо працівник має статус нерезидента РФ).

Коли роботодавець нараховує страхові внески

У загальному порядку роботодавець зобов'язаний нараховувати страхові внески на суми винагороди, що виплачуються працівникові за підсумками звітного місяця, а саме:

  • зарплата, виплачена за окладом;
  • доплати;
  • надбавки;
  • бонуси;
  • премії.

Крім того нарахування страхових внесків здійснюється на суму відпускних, виплачених працівникові на підставі наказу, а також на виплати, перераховані співробітнику на підставі листка непрацездатності. Розрахунок суми страхових внесків здійснюється на підставі діючих ставок:

Обов'язок роботодавця - розрахунок суми страхових внесків, відображення нарахувань та виплата сум на користь позабюджетних фондів.

Страхові внески при звільненні

Багатьох бухгалтерів цікавить питання про нарахування страхових внесків на суми, що виплачуються працівникові при звільненні. Нижче ми розглянемо порядок нарахування внесків при розрахунку з звільненим співробітником. Читайте також статтю: → «Чи обкладаються страховими внесками вихідну допомогу при скороченні: особливості та найбільш поширені помилки».

Зарплата за фактично відпрацьований час

У разі припинення трудових відносин, роботодавець зобов'язаний провести остаточний розрахунок з працівником, а саме виплатити зарплату за фактично відпрацьований час. Тобто, якщо працівник звільнений 14.08.17, то обов'язок роботодавця - оплатити співробітнику зарплату за період виконання ним трудових обов'язків (з 01.08.17 по 14.08.17).

Якщо трудовим договором з працівником передбачена виплата премій, надбавок, бонусів, то за вказаний період роботодавцю слід розрахувати, нарахувати та виплатити належну співробітнику винагороду. Нарахування страхових вносов в даному випадку здійснюється в загальному порядку. Тобто роботодавець розраховує суму внесків, нараховує їх і перераховує до позабюджетних фондів за власний рахунок. Сума внесків з доходу працівника не утримується.

Приклад 1. Трудовий договір між ТОВ «Кварц» і Куликовим С.Д. розірвано за погодженням сторін. Останній робочий день Куликова в ТОВ «Кварц» - 25.08.17. Оклад Куликова - 17.320 руб. Також штатним розклад передбачена виплата Куликову надбавки за виконання трудових показників в суму 3.405 руб.

При звільненні Куликова, бухгалтер ТОВ «Кварц» справив такі розрахунки виплат, нарахувань і утримань:

  • зарплата, нарахована за фактично відпрацьований час 01.08.17 - 25.08.17 (19 робочих днів):

(17.320 руб. + 3.405 руб.) / 23 дн. * 19 дн. = 17.120,65 руб .;

17.120,65 руб. * 13% = 2.225,68 руб .;

  • внески у позабюджетні фонди:
  • в ПФР: 17.120,65 руб. * 22% = 3.766,54 руб .;
  • в ФСС: 17.120,65 руб. * 2,9% = 496,50 грн .;
  • в ФОМС: 17.120,65 руб. * 2,2% = 376,65 руб.

За фактом звільнення Куликова, бухгалтер ТОВ «Кварц»:

  • втримав із зарплати Куликова ПДФО в сумі 2.225,68 руб., нарахував суму за рахунком 68 ПДФО і перерахував податок до бюджету;
  • нарахував страхові внески за рахунками 69 (в розрізі субрахунків) на загальну суму 4.639,69 руб. і перерахував внески у позабюджетні фонди.

В день звільнення 25.08.17 Куликову виплачена зарплата - 14.894,97 руб. (17.120,65 руб. - 2.225,68 руб.).

Компенсація невикористаної відпустки

Ще один вид розрахунків, здійснюваних при звільненні - виплата співробітнику компенсації за невикористану відпустку. У загальному порядку кількість днів відпустки, що надаються працівникові протягом звітного року, становить 28 днів. Однак в особливих випадках співробітник також може скористатися додатковими днями відпочинку. Читайте також статтю: → «Облік розрахунків за страховими внесками: проводки, приклади».

Йдеться про додаткову відпустку для працівників, які трудяться в особливих умовах (підвищена небезпека, шкідливе виробництво), а також які проживають в районах Крайньої Півночі. Крім законодавчих норм, додаткові дні відпочинку можуть бути передбачені внутрішніми актами підприємства (наприклад, додаткова відпустка для співробітників з ненормованим робочим днем).

У разі якщо на момент звільнення працівник не використав всі дні належного йому відпочинку, роботодавець зобов'язаний виплатити працівникові компенсацію за невикористану відпустку.

Розрахунок виплати здійснюється на підставі середнього заробітку виходячи з кількості днів відпустки. Як і в ситуації з основними розрахунками по зарплаті, грошова компенсація відпустки обкладається страховими внесками в загальному порядку, на підставі діючих тарифів.

Приклад 2. Трудовий договір між АТ «Конкорд» і Коршуновим Д.Л. розірвано з ініціативи працівника. Останній робочий день Коршунова в ТОВ «Кварц» - 31.07.17. Згідно з Порядком про надання відпусток, Коршунов протягом року може скористатися 32 днями відпочинку (28 днів основної відпустки + 4 додаткових дні відпочинку в зв'язку з ненормованим графіком роботи).

На підставі графіка відпусток 2017, відпустку Коршунова припадає на вересень і листопад 2017. Тобто на момент звільнення Коршунов не використав відпустку 2017 року. За період січень - липень 2017 (7 міс.) Коршунову нараховані дні відпустки: 32 дня / 12 міс. * 7 міс. = 18,67 дн.

При звільненні Коршунова, бухгалтер АТ «Конкорд» зробив розрахунок компенсації і внесків виходячи з середньоденного заробітку 704 руб .:

  • нарахована компенсація: 704 руб. * 18,67 дн. = 13.143,68 руб .;
  • нарахований і утриманий ПДФО: 13.143,68 руб. * 13% = 1.708,67 руб .;
  • нараховані внески у позабюджетні фонди:
  • в ПФР: 13.143,68 руб. * 22% = 2.891,61 руб .;
  • в ФСС: 13.143,68 руб. * 2,9% = 381,17 грн .;
  • в ФОМС: 13.143,68 руб. * 2,2% = 289,16 руб.

31.07.17 бухгалтер АТ «Конкорд» справив остаточний розрахунок з Коршуновим, в тому числі виплатить компенсацію за невикористану відпустку (13.143,68 руб. - 1.708,67 руб. = 11.435,01 руб.). Страхові внески, нараховані на суму компенсації (загальна сума - 3.561,94 руб.), Виплачені у позабюджетні фонди в термін до 15.08.17.

Вихідна допомога при скороченні

У разі якщо працівник звільнений за скороченням, роботодавець зобов'язаний виплатити йому грошову допомогу, а також середній заробіток на період працевлаштування (в загальному порядку - на 2 місяці після звільнення). На відміну від зарплати і компенсації відпустки, сума допомоги при скороченні не обкладається ПДФО. При цьому нарахування страхових внесків здійснюється в загальному порядку - до 15 числа місяця, наступного за місяцем звільнення, роботодавець зобов'язаний перераховувати суму внесків до позабюджетних фондів.

Дзвінок в один клік
Санкт-Петербург, Ленінградська область телефонуйте: +7 (812) 317-60-16

Компенсація за відпустку без звільнення і страхові внески

Компенсація за відпустку без звільнення і страхові внески

Питання-відповідь по темі

Чи оподатковується внесками в ПФР, ФФОМС і ФСС компенсація за невикористану відпустку, виплачена співробітникам, які продовжують працювати в організації, і не пов'язана з їх звільненням?

За загальним правилом щорічну основну оплачувану відпустку, що становить 28 днів, замінити грошовою компенсацією не можна (ст. 126 ТК РФ). Це можна зробити тільки при звільненні (ст. 127 НК РФ). Однак є працівники, яким також покладено додаткову відпустку. Наприклад, це співробітники, зайняті на роботах зі шкідливими і (або) небезпечними умовами праці (ст. 116 НК РФ). Якщо працівник не хоче використовувати додаткові дні відпочинку, їх можна компенсувати грошима.

З 1 січня 2017 року страхові внески на обов'язкове пенсійне і медичне страхування, а також внески на обов'язкове соціальне страхування на випадок тимчасової непрацездатності та у зв'язку з материнством сплачуються в податкову інспекцію. Перелік виплат, які страховими внесками не обкладаються, міститься в статті 422 НК РФ. Компенсація за відпустку без звільнення з цього списку прямо виключена (абз. 10 подп. 2 п. 1 ст. 422 НК РФ). У цьому абзаці сказано, що страховими внесками не обкладаються компенсаційні виплати, пов'язані з виконанням фізособою трудових обов'язків, в тому числі в зв'язку з переїздом на роботу в іншу місцевість, за винятком ... компенсаційних виплат за невикористану відпустку, не пов'язаних зі звільненням працівників.

А ось внески на травматизм в 2017 році як і раніше сплачуються до ФСС. Вони обчислюються відповідно до Федерального закону від 24.07.98 № 125-ФЗ. Компенсаційні виплати за невикористану відпустку, не пов'язані зі звільненням, також виключені з переліку неоподатковуваних виплат (абз. 16 подп. 2 п. 1 ст. 20.2 Закону № 125-ФЗ).

Таким чином, у 2017 році з грошової компенсації за відпустку без звільнення слід обчислити і сплатити до бюджету страхові внески:

  • На обов'язкове пенсійне страхування;
  • Соціальне страхування на випадок тимчасової непрацездатності та у зв'язку з материнством;
  • Введення обов'язкового медичного страхування;
  • Обов'язкове соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві та профзахворювань.

Аналогічний порядок діяв і в 2016 році.

Чи є компенсація при звільненні за невикористану відпустку об'єктом оподаткування ФФОМС, ТФОМС, ФСС і НСіПЗ?

Відповідно до підп. д п. 2 ст. 9 Закону РФ від 24.07.2009 № 212-ФЗ «Про страхові внески до ПФ РФ, ФСС РФ, ФФОМС і ТФОМС», а також відповідно до подп. 2 п. 1 ст. 20.2 Закону РФ 24.07.1998 № 125-ФЗ «Про обов'язкове соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань» не підлягають обкладенню страховими внесками для платників страхових внесків, які виробляють виплати й інші винагороди фізичним особам, виплати, пов'язані зі звільненням працівників, за винятком компенсації за невикористану відпустку.

Таким чином, з 01.01.2011 виплата компенсації за невикористану відпустку обкладається ФФОМС, ТФОМС, ФСС і НСіПЗ в загальному порядку.

прочитайте правильно статтю 9 ФЗ 212 і зверніть увагу на двокрапка, а так як ви написали без двокрапки то звичайно підлягають, а якщо читати з усіма розділовими знаками, щось не подлежатобложенію виплати, пов'язані зі звільненням. тобто компенсаційні виплати - не підлягають обкладенню страховими внесками, а далі говорить вже після коми - за винятком компенсації за невикористану відпустку. але Вибачте тут вже ясно можна зрозуміти що компенсація за невикористання отпук обкладається тільки в тому випадку якщо вона не при звільненні, а просто працівник не використав частину днів відпустки а забрав їх грошовою компенсацією, але при цьому не звільнявся. Так що такі двуякіе і двозначні вирази в законі трактуються на користь платників податків. А саме виплати при звільненні не обкладаються внесками.

Мені здається, що все було що сказати правильно.

Стаття 9. Суми, які підлягають обкладенню страховими внесками для платників страхових внесків, які виробляють виплати й інші винагороди фізичним особам.

1. Не підлягають обкладенню страховими внесками для платників страхових внесків, зазначених у пункті 1 частини 1 статті 5 цього Закону:

2) всі види встановлених законодавством Російської Федерації, законодавчими актами суб'єктів Російської Федерації, рішеннями представницьких органів місцевого самоврядування компенсаційних виплат (у межах норм, встановлених відповідно до законодавства Російської Федерації), пов'язаних:

д) зі звільненням працівників, за винятком компенсації за невикористану відпустку;

виходячи з цього випливає, що як раз компенсація за відпустку при звільненні обкладається, а ось будь-які інші ні.

Шановна Тищенко С.В. | керівник аудиторсько-правового департаменту АКГ «Градієнт Альфа» дійсно - прочитайте будь ласка правильно статтю 9 ФЗ 212 і зверніть увагу на знаки пунктуації, а не на те як ви прописали цю ж статтю в своєму тексті, але саме без тих знаків пунктуації, які стоять в даній статті.
Всій бухгалтерією читали і висновок саме на користь того, що компенсація за невикористану відпустку обкладається, а при звільненні не обкладається.
А якщо дійсно ви розумієте по іншому, ніж всі інші бухгалтера, то такі дійсно двоякі і двозначні вирази в законі трактуються на користь платників податків. Висновок: виплати при звільненні не обкладаються внесками.

Питання. Чи оподатковується страховими внесками на обов'язкове соціальне страхування компенсаційна виплата працівникові за невикористану відпустку, в тому числі в зв'язку зі звільненням працівника?
Відповідь. Відповідно до статті 126 ТК РФ частина щорічної оплачуваної відпустки, що перевищує 28 календарних днів, за письмовою заявою працівника може бути замінена грошовою компенсацією.
Відповідно до частини 1 статті 7 Закону N 212-ФЗ об'єктом обкладення страховими внесками визнаються виплати та інші винагороди, що нараховуються платниками страхових внесків на користь фізичних осіб, зокрема, в рамках трудових відносин.
Стаття 9 Закону N 212-ФЗ встановлює перелік сум, що підлягали обкладенню страховими внесками для платників страхових внесків, які виробляють виплати й інші винагороди фізичним особам.
На підставі пункту 2 частини 1 статті 9 Закону N 212-ФЗ не підлягають обкладенню всі види встановлених законодавством Російської Федерації, законодавчими актами суб'єктів Російської Федерації, рішеннями представницьких органів місцевого самоврядування компенсаційних виплат (у межах норм, встановлених відповідно до законодавства Російської Федерації), пов'язаних у тому числі:
- зі звільненням працівників, за винятком компенсації за невикористану відпустку;
- з виконанням фізичною особою трудових обов'язків, за винятком виплат за невикористану відпустку, не пов'язаний зі звільненням працівників.
Підпунктом 2 пункту 1 статті 20.2 Закону N 125-ФЗ передбачена аналогічна норма.
Таким чином, компенсаційна виплата працівникові за невикористану відпустку, незалежно від того, пов'язана вона чи ні зі звільненням працівника, оподатковується страховими внесками на обов'язкове соціальне страхування на випадок тимчасової непрацездатності та у зв'язку з материнством і від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань в загальновстановленому порядку.
Я теж перелопатила масу літератури і справді компенсації за несп. відпустку обкладаються, а ось інші виплати при звільненні немає, наприклад передбачена в працю договорі виплата в розмірі 3-х міс. оплати праці або ін. компенсації при звільненні. Так, що товариш з аудиту абсолютно прав.

Лист ФСС РФ від 17.11.2011 N 14-03-11 / 08-13985 та від 25.01.2011 N 14-03-11 / 07-539
Питання. Чи оподатковується страховими внесками на обов'язкове соціальне страхування компенсаційна виплата працівникові за невикористану відпустку, в тому числі в зв'язку зі звільненням працівника?

Відповідь. Відповідно до ст. 126 ТК РФ частина щорічної оплачуваної відпустки, що перевищує 28 календарних днів, за письмовою заявою працівника може бути замінена грошовою компенсацією.

Согласно ч. 1 ст. 7 Закону № 212-ФЗ об'єктом обкладення страховими внесками визнаються виплати та інші винагороди, що нараховуються платниками страхових внесків на користь фізичних осіб, зокрема, в рамках трудових відносин.

Стаття 9 Закону № 212-ФЗ встановлює перелік сум, що підлягали обкладенню страховими внесками для платників страхових внесків, які виробляють виплати й інші винагороди фізичним особам.

На підставі п. 2 ч. 1 ст. 9 Закону № 212-ФЗ не підлягають обкладенню всі види встановлених законодавством РФ, законодавчими актами суб'єктів РФ, рішеннями представницьких органів місцевого самоврядування компенсаційних виплат (у межах норм, встановлених відповідно до законодавства РФ), пов'язаних у тому числі:

зі звільненням працівників, за винятком компенсації за невикористану відпустку;
з виконанням фізичною особою трудових обов'язків, за винятком виплат за невикористану відпустку, не пов'язаний зі звільненням працівників.
Підпис. 2 п. 1 ст. 20.2 Закону № 125-ФЗ передбачена аналогічна норма.

Таким чином, компенсаційна виплата працівникові за невикористану відпустку, незалежно від того, пов'язана вона чи ні зі звільненням працівника, оподатковується страховими внесками на обов'язкове соціальне страхування на випадок тимчасової непрацездатності та у зв'язку з материнством і від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань в загальновстановленому порядку.

Сумно, що деякі бухгалтери не вміють читати документи (

Компенсація при звільненні фахівця: ПДФО і страхові внески

Відсоткова компенсація, обумовлена ​​затримкою виплат, що належать працівнику, не обкладається страховими внесками на законних підставах (пп. «І» п. 2 ч. 1 ст. 9 Закону № 212-ФЗ).

Компенсації, оподатковувані страховими внесками

Порядок надання компенсацій працівнику при його звільненні встановлений Трудовим кодексом РФ. Виплати та інші винагороди, що нараховуються організацією на користь фізосіб в рамках трудових відносин, обкладаються страховими внесками.

Перелік таких виплат, не оподатковуваних страховими внесками, обмежений і встановлений пунктом 2 частини 1 статті 9 Федерального закону № 212-ФЗ.

Зокрема, при звільненні працівника, згідно з підпунктом «д» чинній редакції цієї статті, не обкладаються страховими внесками всі встановлені законодавством види виплат, за винятком компенсації за невикористану відпустку.

Не підлягають обкладенню страховими внесками виплати при звільненні у зв'язку з ліквідацією організації, а також у разі скорочення штату співробітників до закінчення встановлених двох місяців з дня повідомлення про звільнення.

Відзначимо, що колективним або трудовим договорами не може бути передбачена виплата працівникам компенсацій в будь-якій формі при їх звільненні з підстав, які відносяться до дисциплінарних стягнень (ст. 181.1 ТК РФ).

Про виплати при звільненні у 2015 році

Федеральний закон від 28.06.2014 № 188-ФЗ вніс поправки до підпункту "д" пункту 2 частини 1 статті 9 Федерального закону від 24.07.2009 № 212-ФЗ. Нові положення цієї статті будуть обмежувати випадки звільнення від сплати страхових внесків при виплаті працівникам, що звільняються організацій компенсацій у вигляді вихідної допомоги.

Згідно з цими змінами, з 1 січня 2015 року об'єктом обкладання страховими внесками визнаються:

  • компенсації за невикористану відпустку;
  • суми виплат у вигляді вихідної допомоги і середнього місячного заробітку на період працевлаштування в частині, що перевищує в цілому триразовий розмір середнього місячного заробітку (або шестиразовий для працівників в районах Крайньої Півночі і прирівняних до них місцевостях);
  • компенсації керівнику, його заступникам та головному бухгалтеру в частині, що перевищує трикратний розмір середнього місячного заробітку.

Нова редакція статті 9 Федерального закону № 212-ФЗ буде застосовуватися незалежно від підстави, за яким відбувається звільнення.

Підвищені розміри вихідної допомоги можуть бути вказані в трудовому або колективному договорі, за винятком випадків, передбачених статей 349.3. Трудового кодексу РФ (ч. 4 ст. 178 ТК РФ). При цьому з суми перевищення таких виплат за трикратний розмір середнього місячного заробітку потрібно буде сплачувати страхові внески.

Е.В. Єгорова, для журналу «Нормативні акти для бухгалтера»

Робота з кадрами на підприємстві

Правильно складені документи захистять від штрафних санкцій з боку перевіряючих, виведуть з конфліктної ситуації з працівниками. З електронною книгою «Робота з кадрами на підприємстві» у вас буде в повному порядку вся документація.
Дізнайтеся більше >>

Якщо у Вас є питання - задайте його тут >>

Читайте також по темі:

Практична енциклопедія бухгалтера

Всі зміни 2018 роки вже внесені в бератор експертами. У ВІДПОВІДІ на будь-яке питання у вас є все необхідне: точний алгоритм Дій, Актуальні прикладом з реального бухгалтерської практики, проводки и зразки Заповнення документів.

Дивіться ще:

  • Матеріальна допомога співробітнику обкладається податками 2018 рік Матеріальна допомога, що не обкладається податком у 2018 році Актуально на 8 лютого 2018 р Нерідко роботодавці надають працівникам різну матеріальну допомогу, наприклад, у зв'язку з народженням дитини. У нашому матеріалі ми розглянемо основні види матеріальної допомоги, що виплачується [...]
  • Стаття 12 40-ФЗ Стаття 12 40-ФЗ Автострахування Житлові спори Земельні спори Адміністративне право Участь в пайовому будівництві Сімейні суперечки Цивільне право, ГК РФ Захист прав споживачів Трудові спори, пенсії Головна Закон про ОСАГО № 40-ФЗ Закон про [...]
  • Дмитро ярошенко юрист YURBLACKLIST - відгуки про юридичні компанії Головна »Юридичні компанії» Юрист Дмитро Ярошенко Юрист Дмитро Ярошенко Опис, Юрист Дмитро Ярошенко Юрист Дмитро Миколайович Ярошенко здійснює надання юридичної допомоги громадянам, підприємцям і юридичним [...]
  • Ст85 ч1 тк рф Стаття 85. Втратила чинність. Стаття 85. Поняття персональних даних працівника. Обробка персональних даних працівника. Втратила чинність. - Федеральний закон від 08.12.2003 N 162-ФЗ. Коментар до ст. 85 ТК РФ Поняття «персональні дані працівника» і «обробка персональних даних працівника», [...]
  • Світовий суд килимів адреса Світовий суд килимів адреса Судовий дільниця №3 г.Коврова і Ковровського району Апарат світового судді мировий суддя Охапіна Світлана Михайлівна Телефон: 8 (49232) 3-60-22 помічник мирового судді Поспєлова Наталія Сергіївна Телефон: 8 (49232) 4-27-52 (дод. 114) секретар судового [...]
  • Комерційна нерухомість ціна в москві Комерційна нерухомість Москви Всього 4 809 оголошень Всього 4 809 оголошень Продається торгове приміщення, 50.3 м², 5 хв. до метро пішки, поверх 1 з 17. Тимирязевский р-н Селігерський 5 хв. МЦК Лихобори Поверх: 1/17 Площа: 50.3 м 2 24 вересня 13986 [...]
  • Особовий рахунок клієнта в 1с Як в 1С 8 ввести особовий рахунок працівника для перерахування зарплати в банк? Ліцензування (6) Налаштування Бітрікс (0) Як в 1С 8 ввести особовий рахунок працівника для перерахування зарплати в банк? Оформляється документ "Заявка на відкриття рахунків". Введення документа здійснюється: [...]
  • Тк рф в ч 6 ст 81 Тк рф в ч 6 ст 81 Автострахування Житлові спори Земельні спори Адміністративне право Участь в пайовому будівництві Сімейні суперечки Цивільне право, ГК РФ Захист прав споживачів Трудові спори, пенсії Головна Звільнення за порушення [...]
А коли треба платити внески?
Чи оподатковується страховими внесками її сума?
Чи є компенсація при звільненні за невикористану відпустку об'єктом оподаткування ФФОМС, ТФОМС, ФСС і НСіПЗ?
Чи оподатковується страховими внесками на обов'язкове соціальне страхування компенсаційна виплата працівникові за невикористану відпустку, в тому числі в зв'язку зі звільненням працівника?
Чи оподатковується страховими внесками на обов'язкове соціальне страхування компенсаційна виплата працівникові за невикористану відпустку, в тому числі в зв'язку зі звільненням працівника?
Ліцензування (6) Налаштування Бітрікс (0) Як в 1С 8 ввести особовий рахунок працівника для перерахування зарплати в банк?

Новости