Кому належать підприємства Оренбурзької області?

  1. Усманов, Махмудов і Гуцерієв - це фактичні власники Оренбуржжя. Її газу, нафти та міді ... Економіка...
  2. Оборот 100 найбільших підприємств Оренбурзької області трохи поступається Татарстану, Самарської області...
  3. Сировинна залежність сусідніх регіонів Урало-Поволжя
  4. 87% території Оренбурзької області займають сільськогосподарські угіддя - і жодної агрокомпанії області...
  5. «Оренбургнефть»
  6. З 2013 року компанія працює в складі «Роснефти». На відміну від «Татнефти», яка залишилася в регіоні,...
  7. Та ж ТНК придбала свого часу нафтові активи інших регіонів Поволжя - «Саратовнефтегаз» і «Удмуртнефть»,...
  8. «Газпром видобуток Оренбург»
  9. Втрата статусу «дочок» і перехід у «внучки» спровокував побоювання в тому, що перепідпорядкування Сургут...
  10. «Газпромнефть-Оренбург»
  11. У листопаді 2017 року стало відомо про створення консорціуму, до якого увійдуть «Газпром нафта», «Татнефть»...
  12. АТ «Уральская сталь»
  13. У вересні про рішення придбати акції «ність» оголосив Алішер Усманов, один з основних гравців на металургійному...
  14. Гайский ГЗК
  15. У 1996 году Іскандар Махмудов становится гендиректором комбінату. На Основі оренбурзького активу Махмудов...
  16. Питання стояло так: хто перехопить сировину, той і мідний король Уралу.
  17. «Компанія Нефтемаркет»
  18. У компанії були налагоджені партнерські відносини з нафтогазовидобувними підприємствами Оренбурзької,...
  19. Орський НПЗ
  20. Майже відразу ж після покупки оренбурзького активу у Гуцерієва почалися конфлікти з федеральною владою....
  21. Орськ, де розташоване підприємство, вважається містом РФ з найвищим рівнем захворюваності на ВІЛ в...
  22. АТ «НЗХС»
  23. «Навколо різні люди ходять, купити не пропонують, хочуть забрати. Нас вже протягом восьми місяців...
  24. АТ «Газ і Нафта Транс»
  25. Хто стоїть за офшорами, невідомо: власники не афішують свою діяльність.
  26. Схожі Публікації

Усманов, Махмудов і Гуцерієв - це фактичні власники Оренбуржжя. Її газу, нафти та міді ...

Економіка Оренбурзької області - сировинна. Саме газ, нафту і «мідні гори» тримають регіон на плаву. За останні чверть століття підприємства Оренбурзької області зазнали на собі два основні хвилі переділу. У 1990-ті роки багатства надр ділили Ходорковський, Абрамович, Фрідман і Вексельберг. Слідом за ними прийшли нові «господарі мідної гори» - Усманов, Махмудов і Гуцерієв. Про все це - в аналітичному огляді.

В регіоні викачують з надр нафту і газ (найбільше в Росії газоконденсатне родовище), а також добувають мідні і нікелеві руди.

На частку Оренбурзької області в порівнянні з загальноросійської сировинною базою доводиться: г аз природний - 3%; нафту, включаючи газовий конденсат - 4%; мідь - 16%; сірка - 17%; цинк - 18%; сіль кухонна - 19%; стабільний газовий конденсат - 34%; азбест - 46%.

На території області враховано 206 родовищ вуглеводневої сировини, в тому числі 192 нафтових і 46 родовищ запасу вільного газу На території області враховано 206 родовищ вуглеводневої сировини, в тому числі 192 нафтових і 46 родовищ запасу вільного газу. Сумарні видобувні запаси нафти - 474 млн.тонн, запаси вільного газу - 888 млрд.куб.м.

Серед твердих паливно-енергетичних ресурсів реальне значення в області мають буре вугілля, горючі сланці і асфальти. Розвідані запаси бурого вугілля Південно-Уральського буровугільного басейну становлять близько 740 млн. Тонн.

Відомі три родовища і цілий ряд проявів асфальтітамі. Як попутних компонентів в асфальтітамі встановлені ванадій і нікель, проведені дослідні роботи і доведена можливість їх попутного вилучення.

Мінерально-сировинний комплекс чорної, кольорової металургії та видобутку золота розвивається на базі рудних родовищ. Багата Оренбурзька область і никельсодержащая рудами. На її території знаходиться до 70% запасів нікелю всього Уральського регіону. За запасами кобальт-нікелевих руд Оренбурзька область - на другому місці в Росії.

Оборот 100 найбільших підприємств Оренбурзької області трохи поступається Татарстану, Самарської області і Нижегородської області. Нагадаємо, оборот 100 найбільших компаній Ульяновської області за 2016 рік склав 240 млрд рублів, оборот топ-100 компаній Самарської області за 2016 рік склав 1,4 трлн рублів.

Згідно з даними по виручці топ-100 компаній за 2015 рік: оборот найбільших підприємств в Марій Ел склав 190 млрд, в Чувашії - 180 млрд, в Кіровській області - 157,5 млрд, Удмуртії - 444,4 мільярда рублів, оборот 100 найбільших компаній Нижегородської області за 2016 рік склав 1,8 трлн рублів.

Оборот 100 найбільших оренбурзьких компаній за 2016 рік склав 676 мільярдів рублів. Зі зниженням до 2015 року на 4,4% - що пояснюється сировинної залежністю регіону і волатильністю цін на нафту в минулому році.

Сировинна залежність сусідніх регіонів Урало-Поволжя

Сировинна залежність економіки Татарстану, якщо вважати в обсягах виручки великих компаній галузі, становить понад 50%. Ссирьевая залежність Самарської області - 36-40%. Нижегородської області - 21%. «Нефтелюбіе» Оренбурга можна порівняти лише з татарстанським. З 100 найбільших компаній - 25 компаній так чи інакше займаються видобутком нафти, її переробкою та транспортуванням. Оборот чверті компаній регіону становить 45,6% від усієї економіки (308,4 млрд рублів 676 млрд рублів). З урахуванням великих газових компаній - і зовсім 58,3% (394,1 млрд з 676 млрд).

Половина компаній в топ-10 Оренбурзькій області - нафтогазові. 13 найбільших компаній області займаються тільки видобутком сирої нафти і газу, їх оборот склав в 2016 році 48,8% від усього обороту компаній регіону.

Нарешті, на 18 компаній, що займаються видобутком корисних копалин в цілому (крім нафти і газу, в області ведеться видобуток також мідної руди, азбесту, солі, будівельного каменю, вапняку, гіпсу, крейди та сланців) припадає 54,6% всього обороту топ- 100 компаній.

87% території Оренбурзької області займають сільськогосподарські угіддя - і жодної агрокомпанії області немає серед 10 найбільших підприємств

П'ять років поспіль бюджет області не перевищує позначки в 80 млрд рублів. Бюджет на 2015 рік передбачав доходи в розмірі 78,4 мільярда рублів, витрати - 82,4 млрд руб (дефіцит - вже 4 млрд рублів). Криза взяв своє: чиновникам довелося урізати апетити. На 2017 рік бюджет був теж дуже консервативним і обережним: 74,6 мільярда рублів - доходи, 76,4 мільярда рублів - витрати (відзначимо, що дефіцит знизився вже до майже 2 млрд рублів).

Нарешті, на 2018 рік, затягнувши пояси, депутати Законодавчих зборів області прийняли бездефіцитний бюджет: з розміром доходів і витрат в 75,6 мільярда рублів.

Стагнація видно неозброєним оком. Навіть на 2019 рік очікуються доходи за все в 73,2 мільярда рублів (менше, ніж у 2013 році!). А на 2020 рік - всього 74,9 мільярда рублів, тобто в 2020 році область має намір жити так, як жила в 2015-му ...

«Оренбургнефть»

Влада регіону, зрозуміло, орієнтуються на свої головні «гаманці», а найбільша компанія Оренбурзької області показала падіння обороту в 2016 році на 21%! Виручка ПАТ «Оренбургнефть» склала всього 199,4 мільярда рублів (при 252,3 млрд в 2015 році). А прибуток впав з 98,7 млрд до 58,8 мільярда рублів, тобто майже на 40%. Рівень обороту компанії повернув «Оренбургнефть» в 2011 рік, коли виручка компанії склала 200 млрд рублів. А з 2014 року оборот компанії впав більш ніж в 1,5 рази, тоді виручка компанії становила понад 300 млрд рублів.

«Оренбургнефть» народилася в лютому 1963 року народження, хоча початок видобутку нафти в області належало ще в 1937 році. Сьогодні ПАТ «Оренбургнефть» і його «дочки» мають виробничі об'єкти на території Оренбурзької, Самарської, Саратовської області і Башкирії. До структури компанії входять НГВУ «Бузулукнефть», НГВУ «Сорочінскнефть», ТОВ «Бугурусланнефть» і Зайкінское газопереробне підприємство.

З 2013 року компанія працює в складі «Роснефти». На відміну від «Татнефти», яка залишилася в регіоні, і ряду інших регіональних нафтокомпаній, «Оренбургнефть» довгий час залишалася державною.

Небажання віддавати держпакет в приватні руки пояснювали так: «Державі не можна йти з провідної галузі в економіці країни, ми прив'язані до місця, і нас цікавить, що будуть їсти нафтовики і їх сім'ї». Наступний прем'єр Євген Примаков захотів повернути ОНАКО в «Роснефть».

На початку 2000 року в боротьбу за актив вступив Михайло Ходорковський, який для «ЮКОСа» купив блокуючий пакет акцій «Оренбургнефть». У вересні 2000 року контрольний пакет акцій ОНАКО був куплений ТНК (належала в т. Ч. «Альфа-груп» Михайла Фрідмана і «Ренові» Віктора Вексельберга). Але якимось дивним чином 40% акцій основного активу - «Оренбургнефть» на той час несподівано виявилися у «Сибнефти», тоді контролювалася Борисом Березовським, пізніше - Романом Абрамовичем.

Та ж ТНК придбала свого часу нафтові активи інших регіонів Поволжя - «Саратовнефтегаз» і «Удмуртнефть», від яких в ТНК позбулися після злиття з британською BP в 2005-2007 роках. «Удмуртнефть» перейшла в «Роснефть», а «Саратовнефтегаз» - в «Русснефть» Михайла Гуцерієва.

У ТНК, уважно придивившись до того, що придбали, надзвичайно здивувалися: держава виявилася не дуже сумлінним продавцем. Так, менеджери і міноритарії ОНАКО «вивели з неї активи на суму близько 1 млрд рублів; крім того, через серію угод із зацікавленістю компанія регулярно фіксувала недоотриманий прибуток ». В результаті оборот компанії з 2000 по 2001 рік впав майже вдвічі - до $ 410 млн, а чистий прибуток впав в 32 рази (!) До $ 5 млн.

На дріжджах ТНК «Оренбургнефть» почала нарощувати темпи, і до 2004 року здобувала вже 14 млн тонн на рік, а до 2008 року - понад 17 млн ​​тонн на рік. На жаль, на доходи самої області це позначилося не дуже. Так, обсяг податків компанії теж виріс: якщо в 1999 році оренбурзькі нафтовики виплатили трохи більше 4 млрд рублів до бюджетів всіх рівнів, то в складі ТНК-ВР в 2004 році виплатили вже близько 13 млрд рублів. Однак більша частина суми пішла до федерального бюджету.

Основний податок, який сплачували нафтові підприємства ТНК-ВР в Оренбурзькій області, - це податок на видобуток корисних копалин (ПВКК). У 2005 році - 95% ПВКК йшло в Москву, регіону залишалися крихти в 5%. Після придбання ТНК-BP «Роснефтью» в 2013 році оренбурзькі нафтові активи перейшли під контроль держави.

До того моменту видобуток «Оренбургнефть» перевалила за 20 млн тонн на рік. За підсумками 2014 року в федеральний бюджет нафтовики перерахували 117 млрд рублів податків, до бюджету Оренбурзької області - понад 19 млрд рублів, «що склало майже третину бюджету регіону».

За підсумками 2014 року в федеральний бюджет нафтовики перерахували 117 млрд рублів податків, до бюджету Оренбурзької області - понад 19 млрд рублів, «що склало майже третину бюджету регіону»

«Газпром видобуток Оренбург»

На другому місці серед підприємств Оренбурзької області за величиною виручки - «дочка» «Газпрому» «Газпром видобуток Оренбург», оборот якої знизився в 2016 році на 2%, склавши 67,3 млрд руб. Створене в СРСР підприємство для експлуатації Оренбурзького газоконденсатного родовища (відкрито в 1966 році) за радянських часів розробляло три родовища, одне з них в Казахської РСР.

В даний час балансові запаси основного родовища складають 600 млрд куб. м газу, 270 млн тонн нафти і конденсату. До складу оренбурзькій «дочки» «Газпрому» входить 10 підрозділів, серед них і найбільший в Європі газопереробний завод.

У 2015 році процес реорганізації активів начебто завершився.

Втрата статусу «дочок» і перехід у «внучки» спровокував побоювання в тому, що перепідпорядкування Сургут - «Газпром переробка» юридично перебуває в ХМАО, місто Сургут - може привести до різного роду оптимізацій штатного розкладу і соціальних проектів. Побоювалися того, що сургутянам проблеми газовидобутку в Оренбурзі можуть виявитися не близькими ..

Поки в Сургуті «газовики» сиділи на валізах, з'явилася інформація, що «Оренбурзька дочка» як і раніше нібито належить на 100% «Газпрому», «незалежно від того, що написано на сайтах»: «дійсно, йде процес перекладу Астраханського ГПЗ, Оренбурзького ГПЗ і гелиевого заводу до складу ТОВ «Газпром переробка». Процес йде важко, зустрічаючи відчайдушний опір організацій-донорів. Проте в даний час, у всякому разі з листопада минулого року, «Газпром видобуток Оренбург» на 99% належить «Газпром переробка».

На тлі збитків «Газпром видобуток Оренбург» продовжує спонсорувати футбольну команду «Оренбург», яка вперше в історії в 2017 році виступає в російській прем'єр-лізі. У лютому 2017 року стало відомо, що клубу «газовики» виділили 907 млн ​​рублів - тобто, фактично, розмір свого збитку 2016 року. Одночасно вже кілька років ведуться переговори влади області з Олексієм Міллером щодо створення в регіоні газохимического кластера, однак, за визнанням губернатора Юрія Берга, їм «важко даються конкретні кроки по реалізації проекту».

«Газпромнефть-Оренбург»

Того ж «Газпрому» належать ще два найбільших підприємства Оренбурзької області, що входять в топ-10. Крім традиційної регіональної «дочки» «Газпром Міжрегіонгаз Оренбург» (6-е місце в рейтингу «Реального часу»: оборот в 2016 році впав на 3% і склав 18,4 млрд рублів), це «нафтова дочка» - ТОВ «Газпромнефть- Оренбург », що займає за підсумками 2016 года 4-е місце в нашому рейтингу.

89% підприємства належить ПАТ «Газпром нафта», яке, в свою чергу, є «дочкою» «Газпрому». Втім, сама «Газпром нафта» не завжди перебувала у віданні Олексія Міллера. Спочатку її нафтові активи (теж виділені з «Роснефти») були перетворені в «Сибнефть» і викуплені на заставних аукціонах Борисом Березовським за $ 100,3 млн, пізніше контроль перейшов Роману Абрамовичу. «Сибнефть», як відомо, двічі безуспішно намагалася об'єднатися з «ЮКОСом».

У 2016 році оборот «Газпромнефть-Оренбург» знизився на 9%, склавши 33 млрд рублів. І це не дивлячись на збільшення видобутку на 4,3% до 4,6 млн тонн в порівнянні з 2015 роком. За 9 місяців 2017 року обсяг видобутку зріс на 4%, вже перевищивши показник в 3,6 млн тонн. До 2020 року в компанії мають намір вийти на обсяг видобутку в 10 млн тонн на рік.

У листопаді 2017 року стало відомо про створення консорціуму, до якого увійдуть «Газпром нафта», «Татнефть» і «Зарубежнефть» для вивчення карбонатних покладів (на них припадає 60% всіх запасів нафти в світі).

На жаль, «Газпромнефть-Оренбург», незважаючи на високий прибуток «материнської компанії», за підсумками минулого року показала збиток в 925,8 млн руб. Бізнес інший «газпромівської» «дочки» - «Газпром Міжрегіонгаз Оренбург» - теж нестабільний. З року в рік то прибуток, то збиток ...

АТ «Уральская сталь»

Трійку найбільших підприємств області замикає АТ «Уральская сталь», що збільшила свій оборот на 17% - в 2016 році він склав 60,5 млрд рублів. За новітньої історії цього підприємства, заснованого в післявоєнні роки і приватизованого і акціонувати в 1992 році з перейменуванням в «Носта» ( «Новотроїцька сталь» - від назви міста, де знаходиться комбінат), можна вивчати масштаби приватизаційних війн Росії з замовними вбивствами в тому числі .

Повністю приватизований Орско-Халиловский металургійний комбінат був в 1995 році, одним з перших в Росії, коли на продаж виставили останній держпакет акцій в 12,7%. Комбінат, однак, все 1990-і роки перебував під контролем керівництва - «радянського зубра» Павла Гуркалова і його заступника Юрія Гринина.

Головним претендентом спочатку був власник «Автобанка» Андрій Андрєєв, виходець з ОБХСС. Ставши міноритарієм, він змусив піти у відставку Гуркалова. Гринин, основний противник переходу контролю в чужі руки, був знайдений влітку того ж року в під'їзді власного будинку з ножовим пораненням - він помер через тиждень.

Незабаром в боротьбу за актив вступила «Альфа-Груп» Михайла Фрідмана і Петра Авена. Колишні партнери Андрєєва продали контрольні пакети акцій «Автобанка», «Ингосстраха» і «Орско-Халиловского металургійного комбінату» за $ 90 млн новим власникам.

Millhouse Capital (Абрамович), «НАФТА-Москва» (Керімов), група «Сибірський алюміній» (Абрамович) і «Базовий елемент» (Дерипаска) викупили акції підприємств і стали власниками.

Ненадовго. У 2002 році угоду призупинили, Слідчий комітет МВС у відповідь на звернення Андрія Андрєєва наклав арешт на акції «Автобанка», «Ингосстраха», «ність» і т. Д. А ГУВС Москви порушило кримінальну справу про «розкрадання в особливо великих розмірах».

А ГУВС Москви порушило кримінальну справу про «розкрадання в особливо великих розмірах»

Алішер Усманов

У вересні про рішення придбати акції «ність» оголосив Алішер Усманов, один з основних гравців на металургійному ринку. Придбавши «ність» і Оскольський електрометалургійний комбінат (ОЕМК), за підсумками 2003 року Усманов зайняв 39-е місце в світі по виплавці сталі підприємствами його групи: 5,697 млн ​​т.

Пізніше він придбав також Лебединський ГЗК (ЛГОК) і Михайлівський ГЗК (МГЗК). У 2006 році ЗАТ «Газметалл» (володів ЛГОК і ОЕМК) були об'єднані з ЗАТ «Металоінвест» (володіли МГЗК і «ність», що стала на той час «Уральської сталлю»). Таким чином з'явилася холдингова компанія «Металоінвест». До 2012 року виручка холдингу по МСФО склала $ 8,2 млрд, чистий прибуток - $ 1,7 млн.

До 2015 року, втім, оборот впав на третину, а прибуток, навпаки, зросла до $ 218 млн. У 2016 році оборот металургійної імперії Алішера Усманова склав 221,5 мільярда рублів при чистого прибутку в 207,6 мільярда рублів!

У «Уральської сталі» (формально вона належить Михайлівському ГЗК) не настільки вражаючі показники. З 2009 року найбільше металургійне підприємство вибиралося з ями, раз у раз знову падаючи на дно. Лише в 2014 році компанія вийшла в плюс, показавши прибуток в 4,3 млрд рублів, але в 2015 році вона впала до 2,9 млрд рублів. У 2016 році струмочок висох до 320 млн рублів.

Через реструктуризації підприємства і закриття сортопрокатного цеху, звільнені з «Уральської сталі» були 2644 людини ...

Гайский ГЗК

Замикає п'ятірку найбільших оренбурзьких компаній Гайский гірничо-збагачувальний комбінат (ГЗК), який теж знизив свій оборот в 2016 році на 9%, до 22,2 млрд рублів. Завдяки розвіданими в 1950-х роках запасам мідної руди комбінат був заснований в 1959 році в заснованому тоді ж місті Гаї. У 1993 році його акціонували. Керівництво комбінату і регіональні власті спробували захиститися від приходу «варягів»: Гайский ГЗК, мідногорськ мідно-сірчаний комбінат (ММСК) і «Піденноуралнікель», «щоб уникнути появи сторонніх акціонерів, купили на конкурсі контрольні пакети один одного».

Об'єднання не вийшло: частина паперів, втім, дісталася Менатеп (за яким стояв Михайло Ходорковський). Але майже відразу ж АТВТ «Гайский ГЗК» почав «спливати» новоявленим олігархам. За підтримки братів Чорних (Михайла Чорного, співзасновника імперії Дерипаски «Російський алюміній», нині розшукує Інтерпол) комбінат переходив під контроль Іскандара Махмудова і Олега Дерипаски.

Команда губернатора Оренбурзької області Володимира Єлагіна «мідну гору» віддавати не бажала. Планувалося створити своїми руками на території регіону замкнутий циклу по переробці меднорудного сировини до рафінованої міді і виробництва з цієї міді промислових товарів.

Іскандар Махмудов

Втрата Гайского ГЗК і вихід у відставку колишнього гендиректора комбінату Миколи Іванова, в ці плани ніяк не вписувалися. Зіткнення не переросло в активну фазу приватизаційної війни, обмежившись звинуваченнями в ЗМІ і позачерговими зборами акціонерів за участю губернатора.

«Уплившій» актив влада спробувала відшкодувати створенням альтернативи ГЗК - фірмою «ОРМЕТО», яка отримала ліцензії на розробку ряду мідних і мідно-цинкових родовищ.

У 1996 году Іскандар Махмудов становится гендиректором комбінату. На Основі оренбурзького активу Махмудов будує холдинг «Уральская гірничо-металургійна компанія».

ГЗК збільшує прибуток, продаючи йому не сировину для отримання міді, а рафіновану мідь (різниця в ціні на тодішньому ринку становила до $ 700 за тонну), оподатковуваний база виростає в два рази.

Імперія Махмудова примудрилася пережити і падіння світових цін на мідь з $ 2500 до $ 1200 за тонну до 1998 року, і пішов криза (для порівняння: в 2011 році ціна на мідь склала більше $ 9000. за тонну). «Подушкою» став і «МДМ-банк», до складу якого ГЗК увійшов на правах пайовика.

До 2000 року запаси Гайского родовища становили до 300 млн тонн. При річному обсязі видобутку в 4,5 млн тонн міді мало б вистачити надовго. Проблема була в тому, глибина залягання руд в Гаї досягала 1600 метрів. Це могло позначитися на собівартості. Звідси агресивність політики УГМК Махмудова по поглинанню уральської металургії. Гайский ГЗК довів глибину шахт до кілометра, але все одно сировини на всіх не вистачало.

Питання стояло так: хто перехопить сировину, той і мідний король Уралу.

У 1999 році УГМК поглинає мідний рудник ВАТ «Сафьяновская мідь» (добувати до 1 млн тонн руди на рік) - тим самим холдинг встановлює контроль над рудної базою регіону.

У сферу впливу УГМК згодом увійшли Кіровський завод обробки кольорових металів, Богословське рудоуправління, Среднеуральский мідеплавильний завод, Качканарський ГЗК, Серовский металургійний завод, Урупський ГЗК в Карачаєво-Черкесії, Томська завод «Сибкабель», Шадринский автоагрегатний завод.

До початку 2000-х вертикальна інтеграція групи була завершена. У сферу впливу УГМК увійшли 22 підприємства чорної і кольорової металургії, гірничої, машинобудівної та будівельної індустрії в семи регіонах РФ. Компанії УГМК випускали 38% російської рафінованої міді. У 2016 році інвестиції в ГГОК склали 2,2 млрд рублів, з них 1,3 млрд рублів піде на розробку тих самих глибоких горизонтів. Одночасно 100 млн рублів направили на вирішення екологічних питань. Ще 90 млн рублів - на міську інфраструктуру. У підсумку ж на 1,5 млрд рублів ГЗК в 2016 годузакупіл гірську техніку.

Величезні інвестиції не допомогли збільшити оборот компанії, що спричинено - зниження світових цін на мідь і поповнення компанією запасів нереалізованої продукції, витрати на обслуговування боргу перевищили 1,5 млрд рублів. Прибуток в 2016 році впала на 30,7%, склавши 1,5 млрд рублів.

За підсумками 9 місяців 2017 року операційні витрати компанії зросли на 10,9% - до 15 млрд рублів, операційний прибуток ГЗК впала на 15,3% - до 2,5 млрд рублів, а операційна рентабельність скоротилася з 18,0% до 14, 3%. Чистий прибуток комбінату склала 1,17 млрд рублів, скоротившись на 18,2%. Комбінату залишається сподіватися на зростання цін на мідь, які в 2017 році нарешті поповзли вгору. У жовтні 2017-го вони досягли річного піку в $ 6800 за тонну, але до цін 2011 ще далеко.

«Компанія Нефтемаркет»

Лише на сьомому місці розташувалася компанія, створена з нуля в останні роки і що належить місцевим бізнесменам: ТОВ «Компанія Нефтемаркет», оборот якої в 2016 році виріс на 7% і склав 9,6 млрд рублів. Компанія належить бізнесменам Антону Холкіна і Дмитру Солових.

Холкин, уродженець Казахської РСР, в 1990-х працював у місцевій філії «Інкомбанку» (входив до п'ятірки найбільших російських банків і збанкрутілого внаслідок кризи 1998 року), познайомився з Солових, уродженцем Оренбурга, в групі «Паливна фінансова корпорація». У 2008 році вони заснували «Корпорацію РОСТу», в орбіту впливу якої і входить «Компанія Нефтемаркет», основний драйвер корпорації. Втім, і ця місцева компанія зав'язана на «нафтову голку»: до останнього часу вона працювала на ринку поставок нафти, газового конденсату, нафтопродуктів, будучи нафтотрейдером.

У компанії були налагоджені партнерські відносини з нафтогазовидобувними підприємствами Оренбурзької, Самарської, Саратовської областей, Пермського краю і ХМАО. Тим самим вона мала можливість акумулювати і проводити відвантаження з власних та орендованих терміналів до 100 000 тонн сировини щомісяця.

Спеціалізуючись на забезпеченні продуктами нафто- та газопереробки підприємств, вона співпрацювала з найбільшими виробниками нафтопродуктів - «Газпром нафта», «Роснефть», «ЛУКОЙЛ», АНК «Башнефть», в т. Ч. І Нижньокамського НПЗ. У зростанні також є власна мережа АЗС - 25 станцій на території Оренбурзької області.

У 2016 році «Компанія Нефтемаркет» формально перестала існувати в результаті реструктуризації і злиття з «Нефтемаркет Транзит». Нова компанія «РОСТА-Нафтопродукт» зайнялася поставками світлих нафтопродуктів (бензини, дизельне паливо, гас, розчинники, БГС), темних (мазути, гудрони, бітуми, масла) і вуглеводневих газів (СПБТ, пропан технічний, фракція бутанова), співпрацюючи знову ж з найбільшими виробниками нафтопродуктів - «ФортеІнвест», «Газпром нафта», «ЛУКОЙЛ», АНК «Башнефть», міні-НПЗ, нафтобаз і Держрезерву. Всього в «Ростов» - вісім компаній, так чи інакше пов'язаних з нафтотрейдинг.

Орський НПЗ

Восьме найбільше підприємство області - НПЗ «Орскнефтеоргсінтез», оборот якого в 2016 році впав на 7% і склав 9 млрд рублів. Про захоплюючої історії ОНАКО, до складу якої входив Орський НПЗ в 1990-2000 роках, ми писали вище: нагадаємо, активи ОНАКО були куплені ТНК. 1 вересня 2003 року всі підприємства Тюменської нафтової компанії увійшли до складу нової об'єднаної російсько-британської компанії ТНК-ВР - третьої найбільшої нафтогазової компанії Росії.

Позбавляючись від непотрібних їй активів, ТНК-BP продала і Орський НПЗ, який в 2005 році перейшов під контроль «Русснєфті» Михайла Гуцерієва. До того моменту НПЗ щорічно переробляв 3,5 млн тонн нафтової сировини, віробляв понад 500 тис. Тонн бензину, 1 млн тонн дизпаливо и 133 тис. Тонн масел. Через 6 років, існуючи в складі бізнес-імперії Гуцерієва, «Орскнефтеоргсінтез» вже переробляв 6,6 млн тонн сировини, виробляв 742 тис. Тонн бензину і 1,5 млн тонн ДТ.

Майже відразу ж після покупки оренбурзького активу у Гуцерієва почалися конфлікти з федеральною владою. В результаті Гуцерієв спочатку заявляв про тиск на нього з боку. Потім був змушений вийти з нафтового бізнесу і виїхати в Лондон.

Тільки в 2010 році йому, помиритися з московським керівництвом, вдалося повернути контроль над 100% «Русснєфті». На підприємстві до того моменту висіли величезні борги - наслідок донарахування податків на 17 млрд рублів, арешту акцій компанії і ін.

Через борги на $ 6 млрд з Орська НПЗ (наполовину належить тоді АФК «Система») Гуцерієву довелося розлучитися, продавши його за $ 700 млн.

Через борги на $ 6 млрд з Орська НПЗ (наполовину належить тоді АФК «Система») Гуцерієву довелося розлучитися, продавши його за $ 700 млн

Михайло Гуцерієв

Під крило Гуцерієва «Орскнефтеоргсінтез» повернувся 4 роки по тому. З того моменту глава «Русснєфті» почав будувати новий нафтовий холдинг, в тому числі і на базі оренбурзьких активів. Влітку 2017 роки сам Гуцерієв оцінив інвестиції в модернізацію Орського НПЗ в $ 1,2 млрд - глибина переробки нафтової сировини складе в 2018 році 90%. До того моменту, втім, обсяг виробництва на НПЗ впав: з 6 млн тонн до 4,5 млн тонн нафтової сировини в 2016 році, бензину в тому ж році виробили 770 тис. Тонн (трохи більше, ніж в 2011 році), дизпалива - 1 млн тонн (в 1,5 рази менше, ніж в 2011 році).

Проте в 2017 році команда Гуцерієва грунтовно наростила темпи. За 10 місяців Орський НПЗ збільшив обсяг випуску світлих нафтопродуктів на 383 тис. Т. Випуск автомобільного бензину збільшився на 10% і досяг позначки в 547 тис. Т. Вихід ДТ зафіксовано на рівні 1,328 млн т, що на 23,5% вище за показники січня -жовтні 2016 р Обсяг переробленої сировини виріс на 323 тис. т або на 9%, і досяг 4,033 млн т.

Сьогодні 85% Орського НПЗ належить «ФортеІнвесту», в складі ради директорів два сина Гуцерієва і він сам.

Орськ, де розташоване підприємство, вважається містом РФ з найвищим рівнем захворюваності на ВІЛ в Росії: тут з цим діагнозом живуть 3,5% населення, тобто понад 8 тисяч осіб. Ситуацію тут вважають катастрофічною.

Пояснюють це наслідком наркотрафіку з довколишнього Казахстану. Гай, Орськ і Новотроїцьке розташовані недалеко від державного кордону.

З екологічною ситуацією тут теж все погано: регулярно відзначаються перевищення по сірководню, жителі пишуть петиції, де говорять про те, що «в нічні години з підприємств Орська і Новотроїцька відбуваються викиди отруйних речовин, проте екологічні служби не знаходять перевищень ГДК». Число онкохворих в Оренбуржье за ​​20 років зросла майже в 2 рази.

Число онкохворих в Оренбуржье за ​​20 років зросла майже в 2 рази

АТ «НЗХС»

Новотроїцьке, розташований неподалік від Орська, очолює обласний рейтинг за кількістю нових випадків зараження ВІЛ і теж не відрізняється хорошою екологічною обстановкою. Тут знаходиться дев'яти найбільших підприємство Оренбурзької області - АТ «Новотроїцький завод хромових з'єднань», оборот якого, збільшившись в 2016 році на 18%, склав 8,5 млрд рублів.

Радянське підприємство, що спеціалізується на переробці хромової руди, в 1992 році був перетворено в АТВТ, а в 1996 році в ВАТ. Актив планували передати «Рособоронекспорту» або афілійованої з державою АЛРОСА. Василь Ізмалкін пізніше підтвердив атаку в інтересах силового блоку:

«Навколо різні люди ходять, купити не пропонують, хочуть забрати. Нас вже протягом восьми місяців пресують. Йдуть перевірки всього на світі. І акції зараз ось скуповують у людей. В газетах дають оголошення, дзвонять по квартирах ».

Втім, за його словами, ця акція не йшла ні в яке порівняння з тим, що було в 1990-ті роки: «Тоді не розмовляли - стріляли, а зараз розмовляють, хто боїться розмовляти - надсилає чиновників. Але сенс один і той же: завод забрати. Тільки методи інші ».

Судячи з того, що Ізмалкін-таки залишився керівником і його ім'я раз по раз згадується в числі власників заводу, йому вдалося пережити і «оксамитову реприватизацію». Згідно з річним звітом компанії за 2016 рік, Василь Ізмалкін - одноосібний виконавчий орган, гендиректор НЗХС з травня 2016 року, а головою ради директорів заводу обрано Олену Василівна Ізмалкіна 1979 року народження (мабуть, дочка), фінансовий директор ТОВ «Новохром».

У 2011 році Роспріроднадзорпопитался стягнути із заводу від 1 до 3 млрд рублів за «негативний вплив на навколишнє середовище», а податківці збиралися пред'являти звинувачення в махінаціях, пов'язаних з незаконним виведенням валютної виручки за кордон. (Близько $ 500 млн). Завод звертався до арбітражних судів, пояснюючи, що такі суми поставлять НЗХС на грань банкрутства.

Більш того, 40% з стягуваної суми в 1 млрд рублів повинно бути направлено в бюджет Оренбурзької області, проте Росприроднагляд, пішовши в 2014 році на укладення мирової угоди, фактично позбавив губернатора Юрія Берга більш 400 млн рублів.

Незадоволені рішенням відзначали, що Берг з Ізмалкіним - «друзі». У грудні 2016 році НЗХС був визнаний «лідером економіки Оренбурзької області», а Ізмалкін отримав з рук Юрія Берга «Золотий знак».

Скандали не заважають заводу залишатися ефективним підприємством - він займає 21-е місце в рейтингу ста кращих експортерів компаній Уралу та Західного Сибіру.

АТ «Газ і Нафта Транс»

Десятку найбільшіх підприємств області замікає АТ «Газ і Нафта Транс», оборот якої впав в 2016 году на 12%, склавші 7,8 млрд рублей.

Про компанію відомо тільки те, що про неї нічого невідомо. Активну діяльність вона розпочала, судячи з усього, в 2011-2012 роках (нульові обороти), але вже до 2015 року задекларувала виручку майже в 9 млрд рублів.

Серед ее засновніків ЗАТ «Компанія« Газ і Нафта », что Належить однойменному ТОВ, Яким володіють кіпрські офшори« Весп Істейблішмент Лімітед »и« Сулена Холдінгс Лімітед ». При цьому ЗАТ з величезними оборотами юридично розташоване в ... селі Підгородня Покровка, а її «материнська компанія» - вже в Москві.

Хто стоїть за офшорами, невідомо: власники не афішують свою діяльність.

Лише одного разу, в 2015 році, в поле зору медіа потрапила Sulena Holdings Ltd, яка збиралася купити у Сулеймана Керімова московську галерею «Модний сезон». А «Компанія« Газ і нафта »на той момент побічно мала відношення до нафтового ринку в області: у неї була частка на Архангеловском блоці (10 млн тонн нафти) і Соколівське родовище нафти.

Тодішні господарі «Газа і Нафти» Віктор Могдалюк і Павло Лукачевский продали ділянки британцям, а в обмін на 100% часткою в ТОВ «Архангельське» отримали близько 10% акцій британської Matra вартістю приблизно 2 млн фунта стерлінгів.

Англійці, прибувши в Оренбурзьку область, виявили, що з багатообіцяючою першої свердловини замість нафти «початку шмагати вода» і її довелося закрити.

Друга свердловина і зовсім «виявилася порожньою». Чи варті Лукачевский і Могдалюк сьогодні за «Газ і Нафта Транс» - невідомо. Спроби ЗМІ зв'язати кіпрські офшори з бізнесом Гуцерієва виявилися невдалими.

Схожі Публікації

https://posredi.ru/komu-prinadlezhat-krupnejshie-predpriyatiya-orenburgskoj-oblasti.html

Аналітична служба Аналіз - прогноз Економіка і фінанси аналіз, нафту, Оренбурзька область, підприємство, виробництво, економіка Кому належать підприємства Оренбурзької області? Усманов, Махмудов і Гуцерієв - це фактичні власники Оренбуржжя. Її газу, нафти та міді ... Економіка Оренбурзької області - сировинна. Саме газ, нафту і «мідні гори» тримають регіон на плаву. За останні чверть століття підприємства Оренбурзької області зазнали на собі два основні хвилі переділу. У 1990-ті роки багатства надр ділили ... Аналітична служба Аналітична служба [email protected] Author Посеред Росії Аналітична служба Аналіз - прогноз Економіка і фінанси аналіз, нафту, Оренбурзька область, підприємство, виробництво, економіка Кому належать підприємства Оренбурзької області

Новости