Кому належать Челни: топ-50 найбільших компаній автограду

1.02.2018

Як В'ячеслав Зубарєв продав більше машин, ніж Сергій Когогин, а Фаил Шарифуллин наступає на п'яти КБК ім. Титова

Автомобілі, «піщевка», будівництво - перелік галузей, через які в Набережних Челнах йдуть основні фінансові потоки, в цілому відомий, проте подробиці табелі про ранги приносять чимало відкриттів. Наприклад, «БІЗНЕС Online» виявив, що кожна п'ята компанія в рейтингу має іноземних акціонерів, а третина учасників топ-30 мають пряме відношення до виробництва і продажу автомобілів, тим самим підтверджуючи, що Челни були і залишаються Автоград.

Складно переоцінити вплив КАМАЗа в Набережних Челнах, а значить, і політику, що проводиться Сергієм Когогіна Фото:   prav Складно переоцінити вплив КАМАЗа в Набережних Челнах, а значить, і політику, що проводиться Сергієм Когогіна Фото: prav.tatarstan.ru

ПЕРЕГОНИ НА вантажівок

Оцінюючи обороти найбільших компаній Набережних Човнів, відразу відзначимо, що в першу чергу ми орієнтувалися на консолідовану звітність груп або хоча б їх розрахункові дані (як у випадку з ТТС). Тому в топ-50 не зустрінуться, наприклад, багато дочірні компанії того ж КАМАЗу - такі як «Челниводоканал», КВП «Майстер» та інші, хоча вони можуть бути зайняті не тільки у виробництві вантажних автомобілів, але і в інших сферах. Крім того, питання може викликати відсутність деяких груп, масштаб яких не залишає сумнівів. Так, наприклад, зі структур «Ессен Продакшн АГ» в списку відображена тільки мережу «Камілла», а група «Коріб», яка претендувала б на місце, близьке до першої десятки компаній, відсутній зовсім. Причина в тому, що деякі компанії зареєстровані за межами Човнів. У «Коріба», зокрема, основні промислові потужності приписані до Єлабузі у групи «Рарітек» - в Тукаевском районі. Може викликати питання і відсутність в топі «Єврогрупи» Олексія Миронова - зрозуміло, що це гігант, однак група не розкриває звітності - навіть число входять до неї, розкиданих по регіонах Росії, достеменно невідомо. В іншому випадку, звичайно, список найбільших бізнесів виглядав би дещо інакше. Додамо також, що заснований наш топ-50 на даних за підсумками 2016 року, оскільки дані за минулий рік компаніями ще не публікувалися.

Може викликати питання і відсутність в топі «Єврогрупи» Олексія Миронова, якій тільки прихованих податків і тільки за одну операцію приписується на 127,7 млн ​​руб, однак група не розкриває звітності Фото: Олег Спиридонов Може викликати питання і відсутність в топі «Єврогрупи» Олексія Миронова, якій тільки прихованих податків і тільки за одну операцію приписується на 127,7 млн ​​руб, однак група не розкриває звітності Фото: Олег Спиридонов

Отже, найбільший конгломерат машинобудівних заводів РФ з виробництва вантажної і спеціальної техніки - група «КАМАЗ» - за 2016 рік збільшила виручку аж на 37% до 133,5 мільярда рублів! Челнінцев змогли показати 0,66 мільярда рублів прибутку замість збитку 2,4 млрд рублів роком раніше. Нагадаємо, що в 2016 році перед вантажівками знову загорілося зелене: за даними агентства «Автостат», кількість реєстрацій нових вантажних авто (HCV) в Росії збільшилася на 2169 одиниць до 53329 машин (+ 4,2%). Ринок, вельми чутливо реагує на стан економіки, виріс вперше за останні 5 років. Якщо подивитися на головний підсумок економічної діяльності, то в першому кварталі російський ВВП втрачав 1,2%, у другому - 0,6%, в третьому - 0,4%, в четвертому - 0,2%. Тобто російська економіка в другій половині року намацала горезвісне дно.

Непорушний лідер російського ринку вантажівок збільшив реєстрацію нових машин в Росії на 15,1%, або 2651 одиницю до 20187 авто (хоча на заводі вважають за краще оперувати власними даними про продажі - вантажівок було продано 34,5 тисячі). Власний приріст КАМАЗа теж став першим за останню п'ятирічку. При цьому частка нових «КАМАЗів» на внутрішньому ринку, згідно з «Автостат», зросла на 3,5 п. П. До 37,8%. Правда, за підсумками 2015 року реєстрації нових «КАМАЗів» скоротилися на третину (8,9 тис. Вантажівок), роком раніше втрати склали 21% (7,1 тис. Машин) - челнінцев ще багато що належить відіграти.

Даних по продажах за 2017 рік немає, але є виробничі підсумки: всього за рік випущено 39 525 машинокомплектів - на 12% більше, ніж в 2016 році. Таким чином, є всі підстави очікувати подальшого зростання і за фінансовими показниками.

Одним із знакових подій 2017 року стало повідомлення про переведення 23,54% акцій КАМАЗу з кіпрської компанії Avtoinvest Limited в російське ТОВ «Автоінвест», в якому гендиректору ПАТ «КАМАЗ» Сергію Когогіна належить 20%, а більш великі частки - імовірно, Рубену Варданяну і Віталію Мащіцкому, одному Сергія Чемезова. Частка Когогина оцінювалася в 2,7 млрд рублів, а докладніше про цю операцію і її передісторії ми раніше розповідали .

У консолідовану звітність більше не входять дані АТ «Ремдизель» (№10) - колишньої «доньки» КАМАЗа, формально пішла на вільні хліби. Ми вже писали, що номінально кінцевим бенефіціаром компанії є провідна «Вістей КАМАЗа» Людмила Трейстман, близька до топ-менеджменту колишнього головного підприємства. До грудня 2016 року чверть капіталу ТОВ «Синерджи», через яке контролюється «Ремдизель», була оформлена також на Якова Карпова. Виручка «Ремдизель» в 2016 році знизилася на 10% до 5,7 млрд рублів. Танув оборот і в 2015 році (-31%). Останнім успішним роком для компанії був 2014-й - тоді виручка виросла на третину.

Гендиректор «Даймлер КАМАЗ Рус» Хайко Шульце (другий праворуч) сподівався на 50-відсоткове зростання ринку вантажівок, що в кількісному вираженні складе близько 15 тис Гендиректор «Даймлер КАМАЗ Рус» Хайко Шульце (другий праворуч) сподівався на 50-відсоткове зростання ринку вантажівок, що в кількісному вираженні складе близько 15 тис. Машин Фото: chelny-biz.ru

ДРУЗІ І пасинка

У трійку лідерів увійшли і СП КАМАЗа з концерном «Даймлер АГ» - «Даймлер КАМАЗ Рус» (№3), що збільшило виручку на 47% до 16,8 млрд рублів за підсумками 2016 року. За минулий рік, за яким більшість учасників топ-50 поки не відзвітував, «ДК Рус» планував освоїти п'яту частину російського ринку вантажівок, як повідомляв ТАРС гендиректор компанії Хайко Шульце. Шульце тоді сподівався на 50-відсоткове зростання ринку вантажівок, що в кількісному вираженні складе близько 15 тис. Машин. На цьому тлі продажу вантажівок Mercedes-Benz в 2017 році повинні вилитися, по крайней мере, в 3 тисячі.

Крім «ДК Рус» КАМАЗ офіційно бере участь в капіталі «ЦФ Кама» (виручка 3,67 млрд рублів), «Камминз Кама» (2,99 млрд рублів), «Кнорр-Бремзе КАМА» (2,56 млрд рублів), « Федерал-Могул Набережні Челни »(1,32 млрд рублів). По суті, ці СП є постачальниками автогіганта, однак існує цілий «кущ» компаній, допрацьовують або просто реалізують продукцію автогіганта. Перерахуємо найбільших з них.

ВАТ «РІАТ» (№15) Володимира Пономарьова знизило виручку на 1,8% до 4,56 мільярда рублів. ТОВ « СПМ »(№35) Раїса Гареева збільшило на 42,5% до 1,77 млрд рублів. ТФК « Фенікс »(№38) Ленура Ібрагімова наростило оборот на 22,1% до 1,66 млрд рублів. АТ « Астейс »(№41) Юлії Шафікова впало на 2,7% до 1,53 млрд рублів. Про перерахованих учасників ми розповідали в рамках республіканського топ-300, однак до нього не дотягувала ГК « Союз-Регіон »(№44), що збільшила виручку на 18% до 1,32 млрд рублів за підсумками 2016 року.

Згідно з офіційним сайтом, компанія виступає офіційним дистриб'ютором КАМАЗа, а також дилером ВАТ «Балаковорезінотехніка» і ВАТ «Автоагрегат». Гендиректор і власник 85% «Союз-Регіону» Андрій Ляпунов перш контролював 90% в ТОВ «Деталі машин» (виручка 1,1 млрд рублів за підсумками 2016 року), але з травня 2017 року 100% було переоформлено на його молодшого партнера Олену Новосьолова , власницю 15% капіталу ГК «Союз-Регіон». Ляпунов ж понині контролює 27% в ТОВ «Гора-Л» (виручка 894 млн рублів), зайнятому торгівлею транспортними засобами. Тут на Новосьолова оформлено 1,4%, що залишилися 71,6% - на саме ТОВ.

Тут на Новосьолова оформлено 1,4%, що залишилися 71,6% - на саме ТОВ

Директором ТОВ «Кама-Вантажівка» виступає Станіслав блям Фото: «БІЗНЕС Online»

МАЙСТРА ПО автокранів та КОЛИШНІ поліграфістів

Серед компаній, зав'язаних на КАМАЗ, відзначимо також ТОВ «Ісміль» (№46), що збільшило виручку в 2,9 рази до 1,17 млрд рублів. Єдиним засновником виступає Ильнур Ісмагілов, який через АПХ «ТД Автократ-Т» контролює ТОВ «Завод бурових установок" Автократ "». На офіційному сайті компанія заявляє про себе як про виробничому холдингу «Автократ». Судячи по асортименту, основною продукцією є спецмашини на шасі «КАМАЗ», особливу увагу приділено кранів і пересувних бурових установок.

Навіть не беручи до уваги малий бізнес, складно переоцінити вплив КАМАЗа в Набережних Челнах, а значить, і політику, що проводиться Когогіна і його практично всемогутнім патроном Чемезовим. Символічно, що і з кінця наш топ-50 підпирає компанія, пов'язана з комерційною технікою. ТОВ «Кама-Вантажівка» (№49) за 2016 рік змогло виручити 1,085 млрд рублів. Першим засновником і чинним директором компанії виступає Станіслав блям, з листопада 2010 по грудень 2014 року керував казанським філією АТ « ЕР-Телеком Холдинг ». З липня 2016 року "Кама-Вантажівка» була переоформлена на Дмитра Курамшина, який володів 50% в поліграфічному ЗАТ «Тафлекс» . У 2010-2013 роках виручка «Тафлекса» трималася на позначці 300 млн рублів, прибуток - близько символічного мільйона. Але з 2014 року справи покотилися по похилій, і вже за підсумками 2015 року «Татфлекс» отримав чистий збиток 114 млн рублів, а з грудня 2016 року перебуває в стадії ліквідації. Залишається побажати бенефіціарам, щоб бізнес на вантажівках опинився рентабельніше поліграфії.

ПЕРСОНАЛЬНЕ «СРІБЛО» В'ЯЧЕСЛАВА Зубарєва БАНКАМ І НЕ СНИЛОСЯ

За 2016 рік володар "срібла" в Челнінского заліку (і 5-го місця в республіканському) «Транстехсервіс» В'ячеслава Зубарєва продав 44616 авто, що на 10,6% більше, ніж у 2015 році. За цим показником татарстанський гранд поступився тільки абсолютному чемпіонові РФ - компанії «Рольф». Виручка теж вражає - 62 млрд рублів, що на 27,6% більше, ніж у 2015 році. Чи не можемо не відзначити цікаву деталь - ТТС продав машин більше, ніж КАМАЗ. Зрозуміло, що КАМАЗ - це, на відміну від бізнесу Зубарєва, не тільки продажу, а й виробництво. До того ж це зовсім різні ринки, але тим не менш сам по собі факт примітний.

За 2016 рік володар срібла в Челнінского заліку (і 5-го місця в республіканському) «Транстехсервіс» В'ячеслава Зубарєва продав 44616 авто, що на 10,6% більше, ніж у 2015 році Фото: «БІЗНЕС Online» За 2016 рік володар "срібла" в Челнінского заліку (і 5-го місця в республіканському) «Транстехсервіс» В'ячеслава Зубарєва продав 44616 авто, що на 10,6% більше, ніж у 2015 році Фото: «БІЗНЕС Online»

Нагадаємо, що в цілому по Татарстану число реєстрацій нових авто за підсумками 2016 року скоротилося на 3,7%. ТТС ж останнім часом активно розвивав торгівлю уживаними машинами. Це, безумовно, принесло свої плоди в кризу, коли кредити подорожчали, а покупці стали економити кожну тисячу рублів. За 9 місяців 2017 року попит на нові авто показав зростання на 23,5%, що підстьобує і загальною стабілізацією економіки, і програмами держпідтримки, і подешевшали кредитними ресурсами. Отже, можна сподіватися на нове рекорди і від групи «ТТС».

На четвертій позиції - один з найбільших активів імперії «Агросила Груп», що належить гендиректору Мережевий компанії і племіннику першого президента РТ. Ільшат Фарда наростив виручку свого « Човни-Бройлера »На 7,35 мільярда рублів до 10,3 мільярда. Уточнимо, що саме ЗАТ «Агросила Груп» прописано в Заїнське.

Ключовим бенефіціаром ТОВ «Камський бекон» виступає голова правління АКІБАНК Ільдар Галяутдінов Фото:   tatarstan Ключовим бенефіціаром ТОВ «Камський бекон» виступає голова правління АКІБАНК Ільдар Галяутдінов Фото: tatarstan.ru

Найбільший виробник свинини ТОВ « Камський бекон »(№11), де ключовим бенефіціаром, незважаючи на формальну частку 10%, виступає давній бізнес-партнер Фардіева, голова правління АКІБАНК Ільдар Галяутдінов, також прописаний в Автоград. За 2016 рік «Камський бекон» скоротив виручку на 9,1% до 5,26 млрд рублів. Чи не задаються і нові проекти компанії: вже двічі спроби побудувати свинокомплекси з селекційно-генетичним центром розбивалися об народні протести місцевих жителів - спочатку в селі Калмаш під Челнах, а потім в Коновалівка Мензелінского району. За останню локацію, втім, Галяутдінов тримається всіма силами - в січні стало відомо, що проект внесений в інвестиційний меморандум РТ на 2018 рік.

Власне, АКІБАНК теж представлений в нашому рейтингу (№20). За 2016 рік його обороти знизилися на 5,9% до 3,18 млрд рублів, що було викликано здешевленням грошей. Пов'язана з банком на кінець 2016 року страхова група «АСКО» (№23) збільшила збори премій на 9,5% до 2,82 мільярда рублів. Необхідно нагадати, що сьогодні «АСКО» вже не має відношення до банку: по-перше, частка була продана в кінці 2017 го року, а по-друге, ЦБ ввів в компанію зовнішнє управління. Мінус в звітності самого АКІБАНК теж, ймовірно, виправиться - недавно він, поки неофіційно, але розкрив показники за минулий рік, і тепер мова йде про невелику, але прибутку з ростом - вона складе близько 140 млн рублів.

За 2016 рік обороти АКІБАНК знизилися на 5,9% до 3,18 млрд рублів, що було викликано здешевленням грошей Фото: «БІЗНЕС Online» За 2016 рік обороти АКІБАНК знизилися на 5,9% до 3,18 млрд рублів, що було викликано здешевленням грошей Фото: «БІЗНЕС Online»

Ще одна компанія з орбіти впливу Галяутдінова - АТ «Челнихлебопродукт» - скоротила виручку на 11,9% до 1,51 млрд рублів. У листопаді 2016 року екс-керівник служби продажів «Камського бекону» Рустам Тахавеев змінив на посту директора Олександра Самойлова, який керував виробництвом свинини в 2010 році. Компанія могла б зайняти 43-тю сходинку, проте вона прописана в Тукаевском районі.

До речі, передбачаючи питання допитливого читача про те, де ж ще одне відоме кредитна установа Човнів - Автоградбанк Павла Сігала: справа в тому, що його показник, який можна порівняти виручці (процентні, комісійні та інші операційні доходи) за підсумками 2016 року зріс на 9% до 914 млн рублів, але цього виявилося недостатньо, щоб увійти в наш топ-50.

Показник Автоградбанка Павла Сігала виявився недостатнім, щоб увійти в наш топ-50 Фото: «БІЗНЕС Online» Показник Автоградбанка Павла Сігала виявився недостатнім, щоб увійти в наш топ-50 Фото: «БІЗНЕС Online»

ФЕНОМЕН КБК забезпечити МІСЦЕ В П'ЯТІРЦІ

ВАТ « Човни Холод »(№24) реалізувало морозива і напівфабрикатів на 2,81 мільярда рублів, перевищивши показник 2015 року на 14,2%. Заодно відзначимо і ТОВ «Шкільне харчування» (№45), яке за 2016 рік збільшив виручку на 19% до 1,235 млрд рублів, прибуток - в 3,8 рази до 42,1 млн рублів. Виручка сформована сотнями замовлень на організацію харчування в школах і дитсадках. Цікаво, що в 2017 році до початку грудня компанія виручила за все 140 млн рублів. Початковим засновником компанії в березні 2003 року на паритетних засадах виступали Алія (Газільяновна) Шакирзянова і Даміра Фатихова. У липні 2004 року частки були переоформлені на Світлану Мінебаеву і Лілію Богатеева. У вересні 2005 року 51% компанії виявився під контролем ВАТ «Човни Холод». У грудні 2009 року 51% виявився оформлений на гендиректора і співвласника «Човни Холода» Газільяна Шакирзянова. Решта 49% виявилися знову у Фатиховой, яку, як і дочка директора, засвітили ще в 2003 році. З лютого 2013 року Фатихова є одноосібним власником цього успішного підприємства.

П'яте місце - у легендарного підприємства, розподілити акції між своїми співробітниками: ЗАТ «Народне підприємство Набережночелнінскій картонно-паперовий комбінат» показав динаміку в обсязі 13,9%, наростивши виручку до 9,42 мільярда рублів. На п'яти гаманцям настає виробник сталевих труб НТЗ «ТЕМ-ПО» (№6), додало за рік 44,9% і яке показало оборот 9,32 мільярда рублів. Також з імперії Фаіла Шарифуллина в Челнах прописані торговий дім «ТЕМ» (№28), що додав 3,8% до 2,58 мільярда рублів. Якби ми розглядали і Тукаєвський район, то з виручкою 1,8 млрд рублів на 35-ю позицію міг би претендувати КЗМК «ТЕМП».

На сьомій позиції влаштувався будівельний актив «Ак Барс Холдингу» Івана Єгорова    - «Камгесенергострой» Фото: «БІЗНЕС Online» На сьомій позиції влаштувався будівельний актив «Ак Барс Холдингу» Івана Єгорова - «Камгесенергострой» Фото: «БІЗНЕС Online»

На сьомій позиції влаштувався будівельний актив «Ак Барс Холдингу» Івана Єгорова - не менше легендарний «Камгесенергострой», що збільшив виручку на 20,9% до 7,71 млрд руб. Вітер глобальних змін торкнувся і цієї організації: вже в січні поточного року стало зрозуміло , Що КамГЕС йде з Човнів, де у компанії замовлень майже немає. Штаб «КамГЕСа» розташовується в Казані вже давно, а полем діяльності є вся Росія: Челнінскіе першобудівники, як їх називають в місті, працюють в основному по федеральних контрактів.

До речі, «КамГЕС» - не останній будівельник, з яким челнінцев, мабуть, попрощаються незабаром. З червня поточного року в стадії ліквідації перебуває МПО « Іншаат »Фаніса і Азата Закіев. У 2016 році компанія, зайнята будівництвом комерційної нерухомості, наростила виручку в півтора рази до 922 млн рублів, але підсумковий результат все одно виявився сумним - 174 млн рублів чистого збитку проти 832 тис. Рублів прибутку в 2015 році.

У січні поточного року стало зрозуміло, що КамГЕС йде з Човнів, де у компанії замовлень майже немає Фото: «БІЗНЕС Online» У січні поточного року стало зрозуміло, що КамГЕС йде з Човнів, де у компанії замовлень майже немає Фото: «БІЗНЕС Online»

МІСЦЕВІ ІНОЗЕМЦІ І НАШІ ЗА КОРДОНОМ

Єдиний в десятці іноземець посів восьме місце. «СіЕнЕйч Індастріал» показавши підйом оборотів відразу в 8 разів до 7,1 млрд рублей. Про себе цею учасник заявляє як про глобальне лідера в сфері СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОГО, будівельного обладнання та комерційного транспорту. Можна відзначіті відомі марки, Які входять в портфель компании: New Holland, Iveco, Case. З 2011 року Компанію очолював Тимур Нуріахметов, в 2014 году его змінів Анфіс Садриев, а з лютого 2016 року посаду генерального директора зайнять Чеполліна Фабріціо. Прибутки іноземця можуть позаздрити багато промислових гігантів - 1,9 млрд рублів. При цьому держзамовлень, принаймні прямих, у постачальника комерційної техніки ми не знайшли.

Вже до травня 2017 го «Хайер Апплаенсіс Рус» випустив 100-тисячний холодильник Фото: «БІЗНЕС Online» Вже до травня 2017 го «Хайер Апплаенсіс Рус» випустив 100-тисячний холодильник Фото: «БІЗНЕС Online»

Ще одним закордонним учасником топа стало ТОВ «ХАР» (№12). Відразу пояснимо, що під скороченням «ХАР» китайська корпорація і перший резидент Челнінского ТОСЕР Haier прописав в Набережних Челнах два суспільства. Виручку 5,25 мільярда рублів при збитку 126 млн рублів показала компанія «Хайер Електрікал Епплаенсіс Рус» - вона ж зайняла 85-й рядок і в республіканському топ-300. При цьому юрособою, зареєстрованим в якості резидента ТОСЕР, залишається другий «ХАР» - «Хайер Апплаенсіс Рус», який при виручці скромніше (1,4 млрд рублів) прибутку отримав більше - 2,3 мільйона. Нагадаємо, що в 2016 році компанія тільки запускала в Челнах виробництво холодильників, і тому від основної діяльності отримала лише операційний збиток у розмірі 123 млн рублів, який компенсувався за рахунок інших доходів - ймовірно, безоплатних внесків або позитивної курсової різниці.

Вже до травня 2017 року «Хайер Апплаенсіс Рус» випустив 100-тисячний холодильник, а до теперішнього часу китайці замахнулися на цілий промисловий плацдарм для подальшої інтеграції у вітчизняну економіку з Човнів. Плани з будівництва «китайського» промпарку площею близько 125 га узгоджені з республікою і офіційно озвучені - очікується, що загальні інвестиції Haier досягнуть $ 1 млрд, будівництво почнеться в квітні цього року. Першим користувачем парку Haier заявив другий свій завод в Челнах, який займеться виробництвом пральних машин як окремий резидент ТОСЕР. Він обійдеться китайцям в $ 59 млн, а на черзі ще логістичний комплекс і R & D-центр, націлений на впровадження нових технологій і розробку нових моделей продукції.

Очікується, що загальні інвестиції Haier досягнуть $ 1 млрд, будівництво почнеться в квітні цього року Фото: «БІЗНЕС Online» Очікується, що загальні інвестиції Haier досягнуть $ 1 млрд, будівництво почнеться в квітні цього року Фото: «БІЗНЕС Online»

З числа іноземців, не рахуючи камазівські контрагентів, в топ-50 влаштувався ще виробник кормів для сільськогосподарських тварин «ДСМ Нутрішнл Продуктс Рус» (№19), який збільшив виручку на 38% до 3,43 млрд рублів. Втім, іноземної ця компанія є лише частково - співвласником заснувала її голландської «Ді-Ес-Ем Нутрішнл Продактс Татарстан Холдинг Б.В.» називають все того ж Фардіева, який привіз в Челни європейські технології в першу чергу заради виробництва преміксів для курей «Човни -Бройлера ».

При всій непростій ситуації на ринку, ряди харчовиків в першій десятці топа зміцнює ТД «Човни-Хліб» (№9): торговельна мережа показала зниження виручки на 4,7% до 6,65 мільярда рублів, прибуток же зменшилася в 11,3 рази до 1,5 млн рублів. При цьому в рейтинг увійшли ще дві організації з імперії Рафаеля і Едуарда Юнусова - власне виробник АТ «Човни-Хліб» (№31) і логістичний підрозділ. Виручка пекарів виросла на 5,2% до 2,39 млрд рублів, прибуток знизився на 2% до 151,3 млн руб. «Човни-Логістик» зайняла в списку останнє місце: після зльоту виручки до 1,7 млрд рублів в 2012 році, вона кілька років не піднімалася вище півмільярда, але за підсумками 2016 року збільшилася в 2,7 рази до 1,068 млрд руб. на Офіційному сайті «Човни-Логістик» зазначено, що розподільний центр класу «Б» займає площу 11 тис. Кв. м, середньомісячний вантажообіг становить 5,5 тис. тонн. Компанія має в своєму розпорядженні більш ніж двома сотнями одиниць автотранспорту. Центр обслуговує не тільки мережу Юнусова, а й інші місцеві, зокрема «Дуслик», магазини «Шифа», «Фреско».

* * *

Що ж, таке економічне обличчя Набережних Човнів, які, звичайно ж, неможливо уявити без КАМАЗа. Однак наш список показує, що далеко не тільки їм автогігантом живий білий місто на Камі. Будемо сподіватися, що з кожним роком місцева бізнес-фауна ставатиме все різноманітніше, а «БІЗНЕС Online» продовжить за нею спостерігати.

Топ-50 компаній Набережних Човнів по виручці № Найменування компанії Основні акціонери 2017 (на останню звітну дату) Виручка в 2015 році, тис. Руб. Виручка в 2016 році, тис. Руб. Абсолютна зміна, тис. Руб. Відносне зміна,% 1 Група "КАМАЗ" на 18.08.2017 ГК "Ростех" - 49,9%; ТОВ "Автоінвест" - 23,54%; Даймлер АГ - 15%; KAMAZ International Management - 4,25%; ТОВ "ФЛК" КАМАЗ "- 3,72% 97455000 133540000 36085000 37 2 Гуппі" Транстехсервіс "(ТТС) на 14.06.2017 ТОВ" УК "Транстехсервіс" - 100% (100% - Зубарєв В'ячеслав Вікторович) 48600000 62000000 13400000 27.6 3 ТОВ "Даймлер КАМАЗ Рус" (кол. ТОВ "МБ Тракс Схід") на 06.04.2017 Daimler Kamaz Trucks Holding GmbH (Австрія) - 100% 11399741 16777522 5377781 47.2 4 ТОВ "Човни-Бройлер" на 12.12.2016 ЗАТ "МЕКТ" - 66,2% (50% - Гизатуллина Діляра Равильевна; 25% - Сабіров Булат Фанілевіч; 25% - Галеев Ільдар Ріфкатовіч); ТОВ "Мегаполіс" - 24,9% (99,98% - Хайруллін Аниса Фарзутіновна; 0,02% - Мустафін Рушад Фандусовіч); ВАТ "ЗК" Енергія "(100% - ЗАТ" МЕКТ ") - 6,05%; Фардіева Алсу Ільшатовна - 2,89% 9621149 10325435 704286 7.3 5 ЗАТ" Народне підприємство Набережночелнінскій картонно-паперовий комбінат "на 31.12.2015 Фомічов Андрій Геннадійович - 0,39%; Нохрін Михайло Федорович - 0,25%; Петров Анатолій Павлович - 0,2%; Фурзікова Марина Олександрівна - 0,2%. Всього 1560 акціонерів. 8267961 9418018 1150057 13.9 6 ЗАТ "НТЗ" ТЕМ-ПО "на 19.19.2016 Шарифуллин Фаил Фахрутдіновіч - 100% 6434993 9322672 2887679 44.9 7 ПАТ" Камгесенергострой "на 30.06.2017 ВАТ" Холдингова компанія "Ак Барс" - 58,8% 6379833 7710733 1330900 20.9 8 ТОВ "СІЕНЕЙЧ ІНДАСТРІАЛ Руссо" на 24.08 .2015 "ІВЕКО НІДЕРЛАНДИ Б.В. "- 100% 876236 7135585 6259349 714.3 9 ТОВ" ТД Челни-Хліб "на 12.09.2016 АТ" Челни-ХЛІБ "- 100% (на 31.12.2002 р 52,3% - Юнусов Рафаель Сулейманович, 20% - Юнусов Едуард Рафаельевіч) 6985732 6653943 -331789 -4.7 10 АТ "Ремдизель" на 30.06.2017 ТОВ "Спеціалізована сервісна компанія" - 100% (98,8% - ТОВ "СІНЕРДЖІ" (100% - Трейстман Людмила Олександрівна) 6339596 5705123 -634473 -10

Натісніть на таблицю, щоб скачать Повністю


Позбудуться чи коли-небудь Челни від статусу моногорода?

32% Ні, це нереально - КАМАЗ завжди буде нашим всім

16% Так, ТОСЕР адже для того і створювали - йде диверсифікація

10% А навіщо це потрібно? Навпаки, потрібно концентруватися на головному

41% КАМАЗ не витримає технологічної гонки, і все відбудеться само собою

1% Свій варіант (в коментарях)

Прийом голосів за Опитування закритий

Новости