Концепція управління персоналом організації: головні правила підходу, способи взаємодії з персоналом (відео)

  1. Теорії управління персоналом
  2. Головні правила підходу
  3. Способи взаємодії з персоналом
  4. Рішення частих проблем

Концепція управління персоналом включає в себе цілий ряд аспектів, які допомагають зробити колектив більш згуртованим і працездатним. Багато в чому успіх і благополуччя підприємства залежать від персоналу. Безумовно, зовнішні фактори, такі як загальна економічна ситуація в країні, глобальна економічна криза, не можуть не відбитися на оборотах компаній як малого, так і середнього і великого бізнесу. Але тим не менш одним з найважливіших умов добробуту підприємства є все-таки якість персоналу в ньому.

Багато в чому успіх і благополуччя підприємства залежать від персоналу

Тому вкрай важливо для керівника знайти такі основні гуманістичні підходи до управління персоналом, при яких кожен учасник бізнес-процесу отримає вигоду для себе.

Теорії управління персоналом

Існують певні теорії управління персоналом. Це визначення приховує за собою систему, сукупність методів розподілу праці і організації виробництва. За довгий час вони видозмінювалися, одні заміняли інші. Це призвело до того, що зараз існують різні підходи в управлінні персоналом.

Технократичний підхід до управління персоналом характеризується суворим контролем, поділом великих завдань на більш прості елементи, матеріальним заохоченням при відмінній роботі. Саме на ньому базуються класичні теорії. Сучасні підходи до управління персоналом по-іншому дивляться на персонал. Для них це не просто група людей, яка виконує важливі завдання, а не менш важлива частина всього процесу. Вони цінують людський капітал: знання, професійний досвід і багато іншого. Таким чином, еволюція теорії управління привела до виникнення інших підходів:

Таким чином, еволюція теорії управління привела до виникнення інших підходів:

  • економічний підхід, який поклав початок ідеї використання трудових ресурсів, ґрунтується на єдності керівництва, дисципліни;
  • органічний підхід, де організація розглядається як система і в якійсь мірі ототожнена з людиною, адже кожна компанія має свої цілі, потреби і проходить через певні стадії розвитку;
  • системний підхід до управління персоналом сьогодні застосовується практично повсюдно, для нього характерні ієрархії цілей, досягнення мети, яке максимально ефективно завдяки ретельному аналізу всіх можливих варіантів дій, якісна оцінка цілей і засобів, необхідних для їх досягнення;
  • процесний підхід до управління персоналом розглядає всю діяльність компанії як послідовний ряд процесів.

Головні правила підходу

Насправді це дуже глибокий і досить складне питання: яким чином управляти персоналом і які концепції, основні підходи до управління персоналом підійдуть найкраще? Кожна людина - індивідуальність і особистість, і часом до різних людей потрібно виробити певний підхід. Але як би не було складно, зробити це керівнику все одно доведеться, тому що він, як ніхто інший, зацікавлений в успіху своїх починань.

Теоретичні аспекти управління персоналом включають в себе кілька правил, які керівник, будь то власник бізнесу або ж найманий управлінець, зобов'язаний дотримуватися:

Теоретичні аспекти управління персоналом включають в себе кілька правил, які керівник, будь то власник бізнесу або ж найманий управлінець, зобов'язаний дотримуватися:

  1. Потрібно постійно стежити за тим, щоб завдання поручилися тільки відповідним співробітникам, які здатні його виконати.
  2. Потрібно пояснити співробітнику, що, навіщо і в які терміни має бути зроблено.
  3. Дякувати співробітникам за правильно виконану роботу не тільки наодинці, але і в присутності всього колективу.
  4. Вміти вислухати точку зору свого співробітника. Навчитися розмовляти з людьми без бар'єрів, які сковують і примушують відчувати невпевнено обидві сторони діалогу.
  5. Контролюючи хід роботи, виконання залишити проте за тим, кому вона доручена.
  6. Бути прикладом у всьому - від дисципліни і пунктуальності до професіоналізму і досвіду. Персонал - це велика тінь свого керівника. Якщо керівник систематично спізнюється на роботу, то для колективу пунктуальність теж перестає бути чимось обов'язковим до виконання. Якщо керівник відноситься ввічливо зі своїми підлеглими, то і грубі, неосвічені люди ненадовго затримаються в компанії.
  7. Потрібно постійно займатися навчанням і підвищенням кваліфікації своїх співробітників. Не потрібно боятися того, що після навчання людина звільниться і розповість секрети конкурентам. Керівника повинні оточувати розумні люди, і це багато в чому залежить від його старань.
  8. Стежити за зміною навколишнього оточення в країні і світі. Якщо політика підприємства не змінюється, незважаючи на нові економічні умови, то таке підприємство приречене на поталу конкурентами. Те ж стосується персоналу. Потрібно стежити за зростанням персоналу, за цінністю кожного співробітника, так як підприємство витрачає кошти на його утримання. Потрібно вчити своїх підлеглих робити все, що сприяє зростанню компанії.

Способи взаємодії з персоналом

Основні сучасні концепції управління персоналом виділяють три способи взаємодії з підлеглим Основні сучасні концепції управління персоналом виділяють три способи взаємодії з підлеглим. Керівнику можна вибрати для себе один або чергувати способи: навчити людину робити те, що потрібно керівнику; просто звільнити людину, що не відповідає вимогам компанії; тільки спостерігати за посередністю і неадекватністю дій співробітників. Здається, що останній спосіб все-таки несвойствен природженому управлінцю і просто гарному керівникові, так як в результаті таких дій фірма прийде в занепад. Тому залишаються два перших способи, які можливо застосувати. Не можна відкидати факт звільнення співробітника, так як буває, що часом, в силу великої кількості причин, навчити підлеглого чогось стає просто неможливо. І якщо висловитися коротко, то нездатних слід виганяти, а здатних - навчити, спостерігати, як швидко стала зростати компанія.

У таких питаннях, крім основних концепцій управління персоналом, важливий і емоційний настрій керівництва. Не слід використовувати принципи жорсткої гри і виконувати роль суворого начальника.

Існує золоте правило, якого повинен дотримуватися керівник у відносинах з підлеглими: надходити з людьми так, як хочете, щоб ставилися до вас. Тому якщо підійти з повагою, без зайвої емоційності, то вийде найважчу проблему перетворити в робочий момент. Поведінка керівництва в першу чергу має бути гідним, незважаючи на те що деякі їх дії важкі емоційно і не приносять ніякого задоволення.

Важливо вміти розбиратися в людях і при наймі зуміти розгледіти в людині істинного переможця. Причому природжені лідери - це не обов'язково категорія менеджерів і управлінців. Відмінний двірник виконує свою роботу раніше, краще, якісніше інших.

Тому слід приймати на роботу тільки тих, хто може підвищити емоційний, економічний потенціал підприємства, так як посередність дуже заразна і блискавично поширюється в колективі Тому слід приймати на роботу тільки тих, хто може підвищити емоційний, економічний потенціал підприємства, так як посередність дуже заразна і блискавично поширюється в колективі.

Людина, заряджений ентузіазмом, енергією, бажанням, зробить в 2-3 рази більше тієї роботи, яка йому доручена. Такий співробітник воістину безцінний для компанії. Таким людям уготовано зіграти вирішальну роль в розвитку підприємства. Чим більше в людині таких важливих якостей, як сумлінність, чуйність, професіоналізм, тим більше плюсів він принесе компанії. Так, співробітники з лідерськими якостями, можливо, обходяться для підприємства трохи дорожче, так як для них просто необхідні позапланові матеріальні заохочення і премії, але ж і віддача від них набагато відчутніше. Ними найчастіше складніше управляти, так як за їх нескінченним потоком енергії не кожен керівник зможе наздогнати, вони не стоять на місці, не витрачають часу в очікуванні, коли все його наздоженуть. Співробітники цієї категорії вимагають до себе більше уваги.

Рішення частих проблем

Буває, що хороші співробітники починають працювати погано. Цьому може служити багато причин, як особистих соціально-психологічних (наркотична та алкогольна залежність, депресія, сімейні проблеми, напружене психічний стан, надмірний азарт до розваг і автоматам), так і матеріальних (борги перед людьми). Ці причини згубні і небезпечні і для співробітника і, відповідно, для підприємства.

Чим раніше грамотний керівник зможе обчислити, що саме послужило причиною того, що у активного, енергійного співробітника раптом пропав блиск в очах, або що змусило абсолютно порядну людину зробити посадовий злочин. І треба ясно зрозуміти, що тут не обійшлося без однієї з цих перерахованих вище причин, причому ці проблеми можуть торкнутися не особисто самого співробітника, а його близьких друзів або родичів.

У такій ситуації керівник повинен постаратися стати психологом, знайти причину проблеми. І чим швидше керівник визначиться з причиною, тим оперативніше зможе домогтися кращих результатів для компанії.

На закінчення хочеться відзначити, що персонал і керівник - це цілісний живий організм під назвою підприємство. Від керівника в більшості і від кожного співробітника трохи менше залежать розвиток і зростання організації.

Тільки системний, грамотний підхід до управління персоналом допоможе керівнику вивести підприємство на нові вершини, а знання і використання сучасних методів організації праці лише допоможуть йому.

Новости