Конфлікти в організації

  1. причини конфліктів
  2. види конфліктів
  3. Роль керівника в з'ясуванні причин конфлікту і вирішення ситуації
  4. Організаційно-управлінські заходи, спрямовані на зниження рівня конфліктів в організації
  5. Психологи-консультанти допоможуть вам

Головна | компаніям | Конфлікти в організації

компаніям

причини конфліктів

Соціальні та міжособистісні конфлікти супроводжують всю історію людства, з усіма наслідками, що випливають з них наслідками тій чи іншій мірі тяжкості. Історія знає багато парадигм, коли через тліючої давньої ворожнечі або необдуманого дії, розгорявся справжній пожежа війни. І сьогодні, відносини між людьми в організації часто ускладнюються конфліктами.

Конфлікти в організації - це зіткнення протилежних думок, цілей, інтересів, поглядів або позицій двох або більше сторін або суб'єктів взаємодії. Для вивчення конфліктів, їх функцій, видів і методів вирішення в рамках психології з'явилася нова гілка - конфліктологія.

Що таке конфлікт? Психологія під цим визначенням розуміє активні взаємні різноманітні за формою і змістом дії конфліктуючих сторін для досягнення своїх цілей, при цьому дії супроводжуються сильними емоційними переживаннями. Психологічна статистика говорить про те, що причинами 70% міжособистісних конфліктів є матеріальна незадоволеність або недостатня мотивація окремих співробітників, в той час, як зовні це виглядає як розбіжність характерів чи поглядів.

Статистика стверджує що причини конфліктів в 80% випадків полягають не в тому, що люди хочуть конфліктувати, а через особливості людської психіки і того негативного факту, що переважна більшість людей або нічого не знає про ці особливості, або не може оцінити їх належним чином , без допомоги з боку.

Визначальну роль у виникненні і розвитку міжособистісного конфлікту грають так звані конфліктогени - провокуючі фактори у вигляді слів або вчинків.

Будь-який трудовий колектив або організація - маленьке дзеркало, в якому відбивається наше суспільство. Там, де існують різні точки зору на одну й ту ж проблему, взаємна неприязнь, важко самостійно уникнути зіткнень для з'ясування питання хто правий, а хто винен. Конфліктують між собою окремі співробітники, групи співробітників, відділи, начальники і підлеглі. На роботі людина проводить як мінімум 8 годин, і якщо оточення і психологічних клімат в колективі для нього некомфортний, то це серйозно знижує його продуктивність праці, мотивацію, веде до депресії і стресу.

З іншого боку, про яку взагалі мало хто знає, існують і позитивні функції конфлікту. Як це, запитаєте ви? А так! Ви напевно чули про таку філософської категорії, як «закон єдності і боротьби протилежностей», яка є однією з основних складових прогресу. Саме по-цьому, конфлікти в організації можуть служити джерелом інновацій і позитивних змін. Але, знову ж таки за умови, якщо ними ефективно управляти!

Які дії зробити керівнику, якщо складаюча непроста ситуація в колективі заважає працювати? Що робити, якщо розвиток конфлікту некеровано і може скінчитися насильством? На дане питання здатна відповісти тільки професійний психолог, фахівець в конфліктології, яка з'явилася зовсім недавно, як розділ прикладної психології. Нещодавно - в Росії, а в світі давно вже визнали, що проблема міжособистісних конфліктів в організації існує, серйозно заважає нормальному функціонуванню бізнесу і вимагає до себе уваги як керівників всіх рівнів, так і психологів, фахівців з людським взаєминам.


види конфліктів

В організації або групі можуть існувати такі види конфліктів:

  • внутріособистісний
  • міжособистісний
  • груповий

Роль керівника в з'ясуванні причин конфлікту і вирішення ситуації

Які дії зробити керівнику, якщо складаюча непроста ситуація в колективі заважає працювати? Що робити, якщо розвиток конфлікту некеровано і може скінчитися насильством? На дане питання здатна відповісти тільки професійний психолог, фахівець в конфліктології, яка з'явилася зовсім недавно, як розділ прикладної психології. Нещодавно - в Росії, а в світі вже давно визнали, що існуюча проблема міжособистісних конфліктів в організації серйозно заважає нормальному функціонуванню бізнесу і вимагає до себе уваги як керівників всіх рівнів, так і психологів, фахівців з людським взаєминам. Причому уваги спільного.

Сьогодні важливим і цінним умінням керівника є ефективне, справедливе і грамотне управління конфліктами . Це вміння може бути сформовано не тільки життєвим досвідом, а й особливою соціально-психологічною підготовкою. Навчання прийомам і навичкам управління конфліктними ситуаціями, а також допомогою психолога.

Організаційно-управлінські заходи, спрямовані на зниження рівня конфліктів в організації

  1. правильний відбір персоналу і вивірена кадрова політика. На даному етапі відбір і ротація персоналу із залученням психолога, який може провести всебічну психологічну діагностику і психологічне тестування , Істотно зменшують ймовірність появи в колективі особистостей схильних до створення різних видів конфлікту і конфліктних ситуацій або, навпаки, не мають можливості ефективно від них йти. А при необхідності скорегувати поведінку вже присутніх в колективі працівників.
  2. Підтримка авторитету керівника. Високий авторитет керівника, який сформований на підставі його особистісно-професійних, вольових, людських і моральних якостей, є серйозним засобом збереження стабільних взаємин в колективі.
  3. Створення в колективі високої організаційної культури як системи цінностей, традицій, правил поділюваних усіма членами організації.
  4. створення справедливої системи мотивації персоналу
  5. Престиж діяльності та організації, також є значущим психологічним чинником нівелює конфліктність.
  6. сприятливий психологічний клімат теж є важливим фактором, що зменшує рівень конфліктності. Ефективна робота багато в чому залежать не тільки її правильної організації, хорошою оснащеності, сприятливих умов, але від характеру емоційної атмосфери в колективі, яка також може бути сформована за допомогою психолога.
  7. Залучення психологів для соціально-психологічних тренінгів; індивідуальних психологічних консультацій, посередницької діяльності при конфліктах

Психологи-консультанти допоможуть вам

  • Зрозуміти чому виникають конфлікти
  • Познайомлять з основними методами управління конфліктами. Дадуть рекомендації для кожного конкретного випадку.
  • Чи зможуть погасити конфлікт або направити в конструктивне русло.
  • Вироблять цілеспрямовані організаційно-психологічні заходи щодо мінімізації причин, службовців грунтом конфліктів (програму управління конфліктами).
  • Проведуть необхідні дослідження, співбесіди, тренінги та консультації.
  • Допоможуть скорегувати поведінку сторін, залучених в конфлікт.
  • Допоможуть правильно вибудувати систему відбору, навчання, адаптації фахівців, спрямовану на зниження конфліктності.
  • Навчать персонал безконфліктному спілкуванню

Якщо ви зіткнулися з міжгрупових або міжособистісним конфліктом в організації та потребуєте створення сприятливого соціального психологічного клімату в колективі колективі - звертайтеся до нас. Ми постараємося вам допомогти!

Що таке конфлікт?
Як це, запитаєте ви?
Які дії зробити керівнику, якщо складаюча непроста ситуація в колективі заважає працювати?
Що робити, якщо розвиток конфлікту некеровано і може скінчитися насильством?
Що робити, якщо розвиток конфлікту некеровано і може скінчитися насильством?

Новости