Конрад Лоренц і його погляд на сучасність

У книзі «Вісім смертних гріхів цивілізованого людства» Конрад Лоренц (нім

У книзі «Вісім смертних гріхів цивілізованого людства» Конрад Лоренц (нім. Konrad Zacharias Lorenz, 7 листопада 1903 році, Відень - 27 лютий 1989, Відень) - видатний австрійський учений, один з основоположників етології - науки про поведінку тварин) призводить критику сучасного йому капіталістичного суспільства з позиції натураліста.

Він виділяє 8 основних тенденцій, що відрізняють нашу сучасність і зокрема індустріальне суспільство від традиційного і роблять його нестійким і протиприродним для життя людини. До них відносяться: перенаселення, спустошення життєвого простору, високий темп життя, нав'язаний загальної конкуренцією; зростання нетерпимості до дискомфорту, генетичне виродження, розрив з традицією, індоктрініруемость і загроза ядерної зброї.

Лоренц вказує на те, що людина, пристосований еволюцією для виживання в невеликому колективі (що видно вже з того, що важко запам'ятати більше двох-трьох десятків людей і підтримувати з ними близькі стосунки), в умовах мегаполісу не може без додаткової психічного навантаження стримувати свою природну агресивність. Як приклади двох крайнощів наводиться гостинність людей, що живуть далеко від міст, і вибухонебезпечна нервозність концтаборів, де необережний погляд може привести до бійки. Концентрація людей в містах зазвичай пов'язана зі знищенням природи, що призводить до естетичної та етичної деградації жителя. Аерофотознімок міста зовні схожий на гістологічну картину ракової клітини, що свідчить про втрату різноманітності в обох системах.

Головним мотивом бізнесу є отримання миттєвої фінансової вигоди. Таким чином суспільство і, отже, кожна людина втрачає довгострокові цілі і змушений працювати значно інтенсивніше, ніж це потрібно для виживання. Цей процес нічим, крім працездатності людини не обмежується, так що він призводить до «бігу наввипередки з самим собою», який супроводжується рядом хронічних хвороб у найактивніших громадян. Високоорганізовані організми характеризуються здатністю ставити віддалені за часом мети, досягнення яких пов'язане з дискомфортом. На думку Лоренца, сучасна медицина і побутові умови позбавляють людину звички терпіти, що підриває названу здатність.

Засоби масової інформації виробляють у людей звичку до некритичного сприйняття інформації, яка раніше компенсувалася наявністю традиційних переконань. Багато з них, незважаючи на їх можливе протиріччя науковим поглядам, склалися еволюційно, тобто довели свою незамінність для суспільства і тому, згідно Лоренцу, не можуть бути безкарно забуті. Співчуття, яке сучасний цивілізований людина зобов'язана висловлювати до всіх без винятку людям (в тому числі кримінальним елементам) послаблює неухильно діяв перш природний відбір і веде до генетичного виродження.

Автор позначає ядерну зброю як менш небезпечну з усіх наведених проблем, оскільки для запобігання ядерної війни досить не користуватися ядерною зброєю, тим часом боротьба з іншими сильно утруднена. Ситуація ускладнюється тим, що зазначені «захворювання» капіталістичних товариств існують в комплексі, так що вони підтримують один одного. Втім, автор пропонує деякі способи боротьби з цими системними проблемами.

Втім, автор пропонує деякі способи боротьби з цими системними проблемами

Матеріал з Вікіпедії

Новости