Консультації - Селянина Е.Н. - Артикс



Як відобразити в Книзі доходів і витрат (при УСНО) аванси по зарплаті, видані 15-го числа і зарплату під розрахунок за цей місяць, видану 5-го числа наступного місяця?

Відповідає Селянина Е. Н.
( Про автора ... )

Для організацій, які застосовують УСНО, в даний час існує два основних документи - Податковий Кодекс РФ і Наказ МФ РФ від 30.12.2005 N 167н ПОРЯДОК ЗАПОВНЕННЯ КНИГИ ОБЛІКУ ДОХОДІВ І ВИТРАТ ОРГАНІЗАЦІЙ І ІНДИВІДУАЛЬНИХ ПІДПРИЄМЦІВ, застосовувати спрощену систему оподаткування (в ред. Наказу Мінфіну РФ від 27.11.2006 N 152н).
Відповідно до ст.346.16 НК РФ при визначенні об'єкта оподаткування платник податків зменшує отримані доходи на такі витрати:
витрати на оплату праці, виплату допомоги по тимчасовій непрацездатності відповідно до законодавства Російської Федерації;
витрати на всі види обов'язкового страхування працівників і майна, включаючи страхові внески на обов'язкове пенсійне страхування, внески на обов'язкове соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, вироблених у відповідність до законодавства Російської Федерації.
У зазначеному вище Наказі МФ РФ №167н, як і в НК РФ порядок відображення в "книзі обліку доходів і витрат" виданих авансів по заробітній платі "прямо" не прописаний.
Тому питання є ряд думок фахівців, експертів, два з яких привожу повністю:
Питання: В який день при ССО потрібно приймати до витрат заробітну плату і податки - в день нарахування або сплати?
Відповідь: Організації та підприємці, що працюють на ССО, керуються гл. 26.2 НК РФ. У ст. 346.17 вказано, що витрати платника податку визнаються після фактичної оплати. В пп. 1 п. 2 є уточнення, що зарплату слід враховувати у витратах в момент погашення заборгованості, тобто коли кошти списуються з розрахункового рахунку, виплачуються з каси або передаються іншим способом. Тепер про податки. Податки, в тому числі за попередні періоди, приймають на витрати в дні перерахування в бюджет.
Питання: Ми працюємо на "спрощенку" (об'єкт оподаткування - доходи мінус витрати). Зарплату виплачуємо два рази на місяць: 20-го числа - аванс, 5-го числа наступного місяця - решту. Підкажіть, будь ласка, чи є такі аванси витратою. І якщо так, то коли і як їх потрібно відображати в податковому обліку?
Відповідь: Аванси, видані в рахунок заробітної плати, відносяться до витрат на оплату праці (пп. 6 п. 1 ст. 346.16 НК РФ), що враховуються при оподаткуванні. Тепер визначимо, коли саме їх потрібно включити в податкову базу. "Спрощенці" ведуть податковий облік за касовим методом, тому вони повинні відображати витрати в день оплати (п. 2 ст. 346.17 НК РФ). Однак аванси витратами не є, отже, в податковій базі можна врахувати тільки заробітну плату і нараховану, і видану. Тому витратами аванси, видані працівникам, стануть лише в день нарахування заробітної плати, тобто в останній день місяця. Саме тоді і потрібно записати їх суму в графу 5 Книги обліку доходів і витрат.
Підставою для пропонованого вище порядку відображення витрат за авансами і заробітної плати служить ст. 223 НК РФ, в якій передбачено, що при отриманні доходу у вигляді оплати праці датою фактичного отримання платником податку такого доходу визнається останній день місяця, за який йому було нараховано дохід за виконані трудові обов'язки відповідно до трудового договору (контракту).
Існує й інший підхід до вирішення даного питання.
Суми обчисленого, утриманого та перерахованого до бюджету податку на доходи фізичних осіб є для платника податків-організації складовою частиною нарахованого фізичним особам доходу за звітний (податковий) період. Тому зазначені суми податку на доходи фізичних осіб платники податків, які застосовують спрощену систему оподаткування і вибрали як об'єкт оподаткування доходи, зменшені на величину витрат, має право включити до витрат на оплату праці відповідно до підпункту 6 п. 1 ст. 346.16 НК РФ. Згідно з положеннями ст. 346.17 НК РФ витратами платника податків, яка застосовує спрощену систему оподаткування, визнаються здійснені витрати після їх фактичної оплати (касовий метод).
При цьому відповідно до подп. 1 п. 3 ст. 273 НК РФ витрати на оплату праці (в тому числі утриманий з доходу платника податків - фізичної особи податок на доходи фізичних осіб) враховуються в складі витрат у момент списання грошових коштів з розрахункового рахунка платника податку, виплати з каси, а при іншому способі погашення заборгованості - в момент такого погашення.
У зв'язку з цим витрати на оплату праці враховуються в книзі обліку доходів і витрат окремими рядками за датою їх фактичного перерахування (лист Управління Міністерства РФ з податків і зборів від 27.04.04.№21-08 / 28628) Крім того, є лист УФНС по м Москві від 06.07.05.№18-11 / 3/47804, в якому роз'яснюється, що організації, які застосовують УСН, згідно з нормами гл. 23 НК РФ, виконують обов'язки податкового агента з ПДФО. Датою фактичного отримання платником податку (фізичною особою) такого доходу визнається останній день місяця, за який йому було нараховано дохід за виконані трудові обов'язки відповідно до трудового договору (контракту).
Податкові агенти зобов'язані перераховувати суми обчисленого й утриманого ПДФО не пізніше дня фактичного отримання у банку готівкових грошових коштів на виплату доходу, а також дня перерахування доходу з рахунків податкових агентів у банку на рахунку платника податків або за його дорученням на рахунки третіх осіб у банках (п. 6 ст. 226 НК РФ).
Отже, обчислення та перерахування ПДФО з сум авансу, який виплачується в середині місяця, не потрібно. ПДФО в цьому випадку утримується і сплачується в повному обсязі в момент видачі заробітної плати за другу половину місяця.
Сплата сум авансових платежів по страхових внесках проводиться щомісяця в термін, встановлений для отримання в банку коштів на оплату праці за минулий місяць, або в день перерахування грошових коштів на оплату праці з рахунків страхувальника на рахунки працівників, але не пізніше 15-го числа місяця, наступного за місяцем, за який нараховується авансовий платіж за страховими внесками.
Обчислення і сплата страхових внесків виробляються один раз після закінчення кожного місяця. Обов'язок сплати страхових внесків з кожної проміжної виплати законодавством не встановлена.
Таким чином, В Книзі обліку доходів і витрат вказують тільки ту суму заробітної плати та інших виплат, яка фактично видана співробітникам.
На підставі вищевикладеного витрати на оплату праці враховуються в цілях оподаткування в такий спосіб. Роботодавці зобов'язані виплачувати заробітну плату кожну половину місяця (ст. 136 Трудового кодексу РФ). Перша частина заробітної плати виплачується за першу половину місяця - аванс, а друга частина заробітної плати за другу половину місяця - остаточний розрахунок.
Трудовий кодекс зобов'язує роботодавців в письмовій формі сповіщати кожного працівника про складові частини заробітної плати, яка належить йому на певний період.
Аванс виплачується вже після того, як перша половина місяця повністю відпрацьована, тобто аванс виплачується за фактично відпрацьований час. Перед тим як виплатити аванс, бухгалтер повинен нарахувати заробітну плату (її першу частину-аванс) за першу половину місяця.
Отже, суму виплаченого авансу бухгалтер може врахувати у складі витрат поточного місяця. Записи в Книзі обліку доходів і витрат робляться на підставі платіжної відомості.
Сума грошових коштів за другу половину фактично відпрацьованого місяця виплачується, як правило, на початку наступного місяця. Тому врахувати в складі витрат на оплату праці суму остаточного розрахунку можна лише в наступному місяці.

Всі питання та відповіді


Як відобразити в Книзі доходів і витрат (при УСНО) аванси по зарплаті, видані 15-го числа і зарплату під розрахунок за цей місяць, видану 5-го числа наступного місяця?
І якщо так, то коли і як їх потрібно відображати в податковому обліку?

Новости