Контактори, магнітні пускачі, автоматичні вимикачі

Контактори - електричні апарати, призначені для включення і відключення силових ланцюгів (ланцюгів живлення електродвигунів і інших потужних споживачів електроенергії) за допомогою електромагнітів

Контактори - електричні апарати, призначені для включення і відключення силових ланцюгів (ланцюгів живлення електродвигунів і інших потужних споживачів електроенергії) за допомогою електромагнітів. Конструктивно контактори схожі з Потужнострумові реле, але відрізняються наявністю потужних контактів і дугогасильних пристроїв. Розрізняють контактори постійного і змінного струмів. Пристрій контактора постійного струму показано на рис. 2.27. Головні контакти 1 і 3 замикаються під дією пружини 5 в разі переміщення якоря 6 з важелем 4 до ярму 8 при появі струму возбужд

ення в обмотці 9. Розсування контактів відбувається під впливом пружини 7. Для збільшення сили тяжіння якоря до ярму передбачений полюсний наконечник на осерді 8. Для інтенсивного гасіння дуги при розмиканні контактів застосовується дугогасильні камери з гратами з мідних пластин 2, що поліпшують тепловідвід від дуги і, отже, умови дугогашенія.

Крім силових контактів в контакторах передбачаються додаткові, допоміжні, блокувальні контакти.
Роботу контактора змінного струму пояснимо на прикладі розгляду рис. 2.28. При включенні котушки 1 в ланцюг управління виникає магнітний потік в магнітопроводі, що складається з шихтованних ярма 2 і якоря 3. На якорі розташований короткозамкнений виток (для усунення вібрації магнітної системи). Контактна група - головні контакти 5, 6, допоміжні контакти 7- 9-наводиться в дію якорем J, з яким вона з'єднана валом 4. Крім силових контактів в контакторах передбачаються додаткові, допоміжні, блокувальні контакти

На рис. 2.28 зображений трьохполюсний контактор для комутації в трифазного ланцюга. Тут показана тільки одна дугогасильні камери 7 /, щоб було видно розташування силових контактів {reklama}

5, б.

Електромагнітні контактори змінного струму широко використовують в магнітних пускателях - пристроях для дистанційного керування (включити - вимкнути) і автоматичного захисту від перевантажень асинхронних електродвигунів.
Для автоматичного розмикання ланцюгів постійного і змінного струмів при порушенні нормального режиму роботи (при випадкових коротких замикань в ланцюзі, тривалому перевищенні навантаження вище номінальної або зменшенні напруги нижче норми), а також для включення і відключення тих же ланцюгів при нормальних умовах служать автоматичні вимикачі (наприклад, автомати типів АП25, АП50, A3100) (рис. 2.29). Автомати є поєднанням теплового реле, контактора, дугогасительного пристрою і механізму розчеплення контактів.

На рис. 2.29 можна виділити основні елементи трифазного автомата типу АП25 - дугогасительную камеру 7, контактну систему 2, електромагнітний расцепитель 5, кнопки ручного включення і відключення 4, поворотну пружину 5, котушку електромагніта 6, якір електромагніту 7, механізм розчеплення контактів 8, біметалічну пластину теплового реле 9.
Основним вузлом автомата є механізм розчеплення контактів - система шарнірно пов'язаних важелів, який може приводитися в дію тепловим реле або електромагнітом. Включення і вимикання невеликих автоматів проводиться вручну або дистанційно за допомогою реле. Потужні автомати вимагають для включення і відключення великих зусиль, які виробляють потужні електромагніти, керовані дистанційно.

Роботу механізму розчеплення автомата максимального струму можна пояснити кінематичною схемою рис. 2.30, а. якщо струм в ланцюзі перевищить заданий максимально допустиме значення, то електромагніт 3прітянет якір 2, долаючи опір пружини 7. Засувка 4 звільнить важіль 5, який під дією пружини 6 розірве контакти 7.
Кінематична схема механізму розщеплення автомата мінімального струму (рис. 2.30, б) показує, що при деякому мінімально допустимому значенні струму / електромагніт 7 вже не може утримати якір 2. Під дією сили F протидіє пружини J якір пересувається в напрямку стрілки і контакти 4 автомата розмикаються .
На закінчення відзначимо, що всі необхідні дані про токах, напругах, потужностях, часу спрацьовування і інших параметрах електричних апаратів можна знайти в електротехнічних довідниках.

Новости