Контейнери 5-тонн - чому відмінили? РЖД і Трансконтейнер не бачать вигоди.

  1. ВІДПОВІДЬ
  2. Їм це не потрібно
  3. Витрати зросли на 50%
  4. Сергій Комаров, заступник директора ППК "Прометей":
  5. "РЖД" націлені на роботу з великими клієнтами "

- Для початку дослідження заглянемо на офіційний сайт РЖД і знайдемо там цілком гідну відповідь такого гіганта як РЖД:

Питання-відповідь Вантажні перевезення ПИТАННЯ ЖД перевезення

Здравствйте! Чому скасували трьох і п'яти тонні контейнери з Воркути? Хотів замовити 3-х тонник до станції Курганна Північно-Кавказької ж-д, але мені сказали вже з Воркути НЕ будуть поставляти з Ярославля Контенери. Дякуємо!

Аслан

ВІДПОВІДЬ

Станом на поточний момент парк ньотонажних контейнерів сильно зношений (знос парку складає 90%). Можливості оновлювати і поповнювати парк ньотонажних контейнерів ВАТ "Трансконтейнер" не має, через припинення їх виробництва в Росії і країнах СНД. Відповідно до чого, вибуття парку контейнерів в зв'язку з високим ступенем зносу буде неминучим.

З метою забезпечення потреб у перевезеннях дрібних партій вантажу, в ВАТ "РЖД" розроблена система їх консолідації в великотоннажних контейнерах і критих вагонах. Для реалізації такої можливості ВАТ "РЖД" в особі Центральної дирекції з управління термінально-складським комплексом, ВАТ "РЖД Логістик" спільно з ВАТ "Трансконтейнер" пропонує нову послугу "РЖД Експрес" по прийому й відправленню дрібних партій вантажів в великотоннажних контейнерах і критих вагонах . Дана послуга передбачає можливість доставки вантажів до місць прийому-видачі, їх тимчасове зберігання на складі в очікуванні накопичення-вивезення, упаковку, маркування та інформаційний супровід перевезення. У комплекс послуг за новою технологією входять такі види робіт, як прийом вантажу на критий склад, подача контейнера або вагона до складу, навантаження і кріплення вантажу, вивантаження на станції призначення в автомашину.

- джерело сайт РЖД

- А ось що думає про це думають в місті Усинськ (Республіка Комі)

- Для початку дослідження заглянемо на офіційний сайт РЖД і знайдемо там цілком гідну відповідь такого гіганта як РЖД:   Питання-відповідь Вантажні перевезення ПИТАННЯ ЖД перевезення   Здравствйте

Першого липня було призупинено відправлення вантажів середньотоннажними контейнерами (СТК) місткістю п'ять тонн зі станції «Усинськ». Це рішення ВАТ «РЖД» було продиктовано міркуваннями доцільності: здійснення таких вантажоперевезень російської компанії-монополіста невигідно.

Відомо, що Усинськ - місто зі своєю специфікою. Населення його на дві третини складається з тих, хто в різні періоди приїхав сюди на заробітки. При цьому хтось задовольняється вахтовим методом роботи, хтось на роки пов'язує свою долю з північним містом: створює сім'ю, обзаводиться житлом і про інше місце проживання не думає. А хтось, через все ті ж роки, вирішується Усинськ покинути. Причини для переїздів завжди різні, а ось способів виїхати і вивезти все, що нажито за цей час, майже немає.

Залізниця - єдино можливий для усінцев спосіб відправки великих вантажів влітку. І нововведення «РЖД» щодо скасування «пятитонними» обернулося відчутними фінансовими втратами - громадянам, які вирішили переїхати з Усинска, а таких чимало, пропонується перевозити зібрані пожитки в 20-тонних контейнерах, які впору використовувати для перевезення промислового обладнання або товарів торгівлі. Добре, якщо речей багато, але як бути, коли сім'я переїжджає майже «порожняком»? Переплачувати за напівпорожній «двадцатітоннік» або шукати таких же попутників, які залишають місто?

Труднощі з відправкою «пятитонними» з Усинска почалися ще в червні через відсутність так званих «пломб» - спеціальних запірно-пломбувальних пристроїв (ЗПП), без яких контейнер до відправки не приймуть. До того зобов'язують відомчі правила вантажоперевезень.

- В цьому році дочка закінчила школу і вирішила вступати в один з Краснодарських вузів, - розповідає Олена. - Ну, а слідом за нею, щоб бути ближче до родичів, що живуть на Кубані, вирішили перебратися і ми з чоловіком. Продали квартиру, меблі розібрали, речі упакували по картонним коробкам - в загальному, приготували все до транспортування. Як і належить, за послугами в вантажний район станції «Усинськ» звернулися за десять днів до відправлення контейнера. Але нам відмовили, пославшись на те, що в «контейнерної» немає запірно-пломбувальних пристроїв.

«Пломб немає, і не буде. Хочете відправити контейнер - шукайте їх самі! »- такою була відповідь. Як варіант запропонували купити «пломбу» самостійно - у займаються вантажоперевезеннями Усинську підприємців. Або відправитися за ЗПП в «найближчу» Вологду. Мовляв, там є спеціалізований магазин, де всього за 200-500 рублів можна вирішити проблему. Головне - встигнути обернутися до 1 липня, коли вантажоперевезення тонн Контейнери, як було оголошено, скасують зовсім. Нас такий стан речей не влаштовувало, стали дзвонити керівництву Північної залізниці в Ярославль. Дзвінків було зроблено чимало, нервів витрачено ще більше, але в результаті нам все-таки пішли назустріч: передали з провідниками потягу «пломбу» з Ярославля, яку тут, в Усинську, нам зареєстрували. Все закінчилося добре, але неприємний осад залишився ...

Керівництво Північного територіального центру фірмового транспортного обслуговування ВАТ «РЖД» дати коментарі з приводу скасування вантажоперевезень в п'ятитонних контейнерах і відсутності ЗПП в вантажному районі станції «Усинськ» відмовилося.

Однак питання про перевезення вантажів у середньотоннажних контейнерах по залізниці було піднято ще 17 квітня - на «прямій лінії», присвяченої темі «Залізничний транспорт - зона підвищеної уваги» в Громадській приймальні Глави Республіки Комі.

Тоді начальник Північного ТЦФТО Андрій Сидоров підтвердив інформацію про те, що з першого липня залізниця планує відмовитися від середньотоннажних контейнерів, тому що в Росії їх давно не випускають.

- «РЖД» шукає інші шляхи перевезення вантажів населення, - повідомив А. Сидоров. - З лютого ми перейшли до прийому вантажів малотоннажними партіями в рамках спільного проекту ВАТ «РЖД Логістика» та Центральної дирекції з управління термінально-складським комплексом ВАТ «РЖД» - «РЖД Експрес».

«Сьогодні ми готові приймати до перевезення малотоннажні партії в Сиктивкарі для перевезення їх в Воркуту, Інти, Печора в збірних 20-тонних контейнерах і в критих вагонах» - йдеться на сайті транспортної компанії trregion.ru.

Але проблеми тих, хто хоче відправити середньотоннажний вантаж з Усинска, заява керівництва залізничного відомства не влаштовує. Залишається сподіватися, що питання буде все-таки переглянутий, щоб ефектний слоган ВАТ «РЖД» «Меняемся на краще» не залишився тільки на папері.

На адресу керівництва компанії-перевізника надходила маса скарг і пропозицій від жителів регіону. В результаті на початку липня було оголошено, що «для організації сприятливих умов транспортування домашніх речей мешканців Республіки Комі в рамках федеральної програми переселення з районів Крайньої Півночі« РЖД »продовжує термін дії договору оренди ньотонажних контейнерів ВАТ« Трансконтейнер »до 31 грудня 2012 року. Однак відмовлятися від програми поступового виведення СТК з промислової експлуатації ніхто не має наміру.

На час переходу до нової технології відправлення вантажів дрібними партіями жителі регіону в першочерговому порядку забезпечуються середньотоннажними контейнерами.

Кількість 5-тонних СТК на станціях Сиктивкар, Ухта, Печора, Інта, Воркута і Усинськ перевищує заявлену потребу вантажовідправників майже вдвічі.

Як помітили в ВАТ «Трансконтейнер», щоб оптимізувати перевезення дрібних партій вантажів в великотоннажних контейнерах, з 1 липня по 30 вересня 2012 року діють знижені тарифні ставки на перевезення домашніх речей в великотоннажних 20-футових контейнерах зі станцій Воркута, Лабитнангі, Печора, Усинськ і Ухта до станцій Сиктивкар, Вологда-2, Череповець-1, Текстильний, Кострома Нова та Приволжжя.

Але якщо з самими СТК питання хоча б на час зважився, то проблема запірно-пломбувальних пристроїв як і раніше приносить усінцам незручності - в необхідних кількостях їх немає.

Ольга Андрєєва,

- Ну і нарешті фінал для поняття повної картини того, що сталося:

"РЖД" планували скоротити витрати за рахунок малого бізнесу

Черговий виток реформи компанії "Російські залізниці" ( "РЖД") вийшов боком малому бізнесу. Послуги з перевезення вантажів залізницею найзручнішим для нього типом контейнерів стала вкрай скрутна з 1 липня поточного року, оскільки займатися цим "РЖД" невигідно. В результаті транспортні витрати вантажовідправників збільшилися на 50- 60%, а відправка затягується на тижні. Зростання обурення в цілому по країні призвів до того, що з 12 серпня "РЖД" скасували раніше прийняте рішення.

РЖД планували скоротити витрати за рахунок малого бізнесу "РЖД" планували скоротити витрати за рахунок малого бізнесу. Фото: Михайло Хаустов, fotki.yandex.ru/users/khaum-john.

Тільки в кінці липня малі виробничі підприємства прочитали на сайтах логістичних компаній, що з початку місяця розірвано договір оренди між "РЖД", які в числі іншого були перевізником середньотоннажних контейнерів (3 тонни і 5 тонн), і "Трансконтейнер". Таким чином "РЖД" відмовлялися забезпечити сортування ньотонажних контейнерів під час перевезення вантажів. Цим став займатися "Трансконтейнер". До перевезення почали прийматися контейнери вже комплектом на вагон і тільки на тих станціях, які належать компанії і відкриті для роботи з трьох- і пятитонними. У цих умовах до залізничного тарифу додалася плата за надання контейнера і вагона.

Що це означає на практиці? Раніше, наприклад, Бійськ або рубцовск підприємство могло замовити контейнер на найближчу до себе станцію (Бійськ або Рубцовськ відповідно). Тепер тільки станція Барнаул є єдиною в краї, яка обслуговує середньотонажні контейнери. При цих умовах порожній металевий бокс доставляється до виробника в Бійську, а потім з вантажем назад - на Барнаульскую станцію автотранспортом "Трансконтейнер". Це додатково коштує 10-12 тис. Рублів за контейнер. При цьому вантажовідправнику дається 30 хвилин на навантаження, інакше - штрафні санкції. Можливість відправляти вантажі з найближчих станцій 20-тонними контейнерами збереглася, але це коштує дорожче. Та й малому бізнесу такі обсяги не потрібні.

Їм це не потрібно

"РЖД" давно заявляють в ЗМІ, що "малотоннажкі" невигідні. До певного моменту компанія була змушена миритися з необхідністю їх обслуговувати. Існувала схема перевантаження контейнерів на вузлових станціях. Витрати "РЖД" брали на себе. Зараз монополісту це просто набридло. Їм і так хапаємо доходів. Навіщо перекидати контейнери, фасувати вантажі? Вони ставлять контейнери на вагон і відправляють ", - говорить комерційний директор компанії" ВостокВіт "Геннадій Попов.

За словами заступника начальника Управління по транспорту, дорожнього господарства та зв'язку Алтайського краю Дмитра Коровіна, навесні, а потім і на початку літа поточного року в адміністрацію краю від імені "РЖД" надходило звернення з приводу скасування обслуговування більшістю алтайських станцій ньотонажних контейнерів. Як основний аргумент перевізник приводив неможливість нести витрати на перевезення невеликого обсягу. "Адміністрація відповіла, що такі дії не підтримує і не погоджує. Ця відповідь ми мотивували якраз інтересами малого бізнесу, оскільки розрахунки ми робили разом з компаніями", - прокоментував Дмитро Коровін.

Відмова "РЖД" обслуговувати "среднетоннажнікі" викликав проблеми не тільки в Алтайському краї, а й в самих різних регіонах Росії. Міністерство транспорту Якутії направило листи керівництву "РЖД" і "Трансконтейнер" з проханням зняти заборону на транспортування трьох-і п'ятитонних контейнерів. Перевезення майна саме на таких контейнерах підприємства Якутії оплачували жителям закриваються селищ і пільговим категоріям громадян, які виїжджають з Якутії на Велику землю. Томские промисловці в масовому порядку почали відмовлятися від залізничних перевезень на користь автотранспорту. "З 1 вересня розпочнеться північний завезення. Він весь базується на тритонник і пятитонними. Як буде вирішуватися ця проблема, незрозуміло. А особисті речі? Життя ж не зупиняється", - дивується Геннадій Попов.

Витрати зросли на 50%

Для малого бізнесу середньотонажні контейнери підходять ідеально. Їх можна підвезти куди завгодно. Вони повністю влаштовують підприємців за обсягом і ціною. "У середньотонажні контейнери можна вантажити товари в первинній упаковці", - додає директор компанії "БіШеркон" Михайло Тарабрин.

Сергій Комаров,
заступник директора ППК "Прометей":

Що стосується збірних контейнерів, то мені вигідніше і простіше відвантажувати тільки свою продукцію, ніж телефонувати з кимось, узгодити це з клієнтом. Я ж не можу з кількох конкуруючих фірм зібрати продукцію.

Проблема полягає також і в тому, що навіть з Барнаула контейнер одного виробника тепер не йде відразу. Він чекає, поки в сторону, наприклад, Москви набереться повний вагон. В результаті вантаж може простояти на станції і тиждень, і два. "Нам ніхто не пояснював, чому це сталося. Все посередники просто піднімали ціни. В результаті транспортні витрати у нас зросли на 60%. 10 наших клієнтів із загальним оборотом близько 5-6 млн. Рублів на рік відмовилися від співпраці, - продовжує г- н Комаров. - Зараз ми працюємо з тими, хто може собі дозволити купити 20-тонний контейнер нашої продукції ".

Подібні проблеми виникли і у Геннадія Попова: "Я ледве умовив свого споживача взяти 20-тонний контейнер і завантажив його тільки наполовину. Не всі компанії хочуть замовляти такі обсяги. Вони звикли, що партію можна поставити в будь-який момент, тому і беруть по 3 4 тонни. у нас дуже багато споживачів за Уралом, в європейській частині Росії. А найближча до нього станція - в Уфі, далі - в Москві. І зараз частка транспортних витрат у нас зросла до 50%. за старими замовленнями ці витрати ми платимо з своїх коштів, а за новими - ділимо з клієнтами. Те їсть подорожчання йде по всьому ланцюжку ".

За даними газети "Ваша справа", минулого тижня "РЖД" дали зворотний хід своїм рішенням, направивши в територіальні відділення телеграми, в яких говорилося, що схема поставок середньотоннажними контейнерами з 12 серпня буде працювати так само, як до 1 липня. Виникає тільки одне питання: чи буде тепер хтось відшкодовувати збитки, які вже встигли зазнати підприємства?

"РЖД" націлені на роботу з великими клієнтами "

Ольга Лук'янова,
голова Некомерційного партнерства операторів залізничного рухомого складу (ОЖдПС):

Середньотоннажними контейнерами (СТК) користуються переважно фізичні особи, що перевозять домашні речі, невеликі виробничі підприємства, а також експедиторські компанії. Сумарно в загальному обсязі навантаження "РЖД" перевезення СТК складають менше 1%. Дохід "РЖД" від них, звичайно, невеликий. З іншого боку, майже весь парк СТК був побудований за радянських часів або в 1990-і роки і дістався "РЖД", по суті, даром. За такі контейнери не потрібно платити відсотки по кредитах або лізингу. Крім того, вони замортизовані і на них вже не нараховується податок на майно. Стійкий попит на такі контейнери є, система управління парком відпрацьована роками. Так що його ліквідація є скоріше надмірністю, ніж вимушеним заходом. "РЖД" націлені на роботу з великими клієнтами-вантажовідправниками (гірські і металургійні комбінати, вугільні шахти і розрізи, зернові елеватори і т. Д.) І витрачати сили і час, а тим більше нести відповідальність за перевезення фізичних осіб і малого бізнесу їм зараз просто нецікаво.

Для вантажовласників це однозначно означає кратне подорожчання перевезення і створення ряду труднощів: потрібно розробка нових схем доставки вантажу і розташування його в новому рухомому складі, вибудовування нових відносин з експедиторами і власниками вагонів. Для порівняння. Вартість перевезення деталей машин і устаткування зі Старого Оскола в Хабаровськ з використанням п'ятитонного контейнера становить 26 636 рублів. Вартість перевезення цього вантажу на таку ж відстань, але в 20-тонному контейнері вже 81 250 рублів. Найприкріше: частина обсягів може піти до автомобілістів в разі відправки вантажів на відстань до 3 тис. Км.

Фізичним особам залишиться використовувати для перевезень або 20-тонні контейнери, або поштово-багажні вагони, що спричинить подорожчання перевезення домашніх речей в три-чотири рази.

Джерело: портал "РЖД - Партнер".

Чому скасували трьох і п'яти тонні контейнери з Воркути?
Добре, якщо речей багато, але як бути, коли сім'я переїжджає майже «порожняком»?
Переплачувати за напівпорожній «двадцатітоннік» або шукати таких же попутників, які залишають місто?
Що це означає на практиці?
Навіщо перекидати контейнери, фасувати вантажі?
А особисті речі?
Виникає тільки одне питання: чи буде тепер хтось відшкодовувати збитки, які вже встигли зазнати підприємства?

Новости