Контейнерний поїзд від станції Київ-Ліски в порт "Південний" пішов в перший рейс

ПАТ "Укрзалізниця" урочисто відправила в середу в перший рейс контейнерний поїзд зі станції Київ-Ліски до станції Чорноморське (ТІС) порт "Південний".

Відкриття такого маршруту перевезення вантажів - це спільний проект ВАТ "Укрзалізниця" в особі філії ЦТС "Ліски", найбільшого оператора контейнерних перевезень в світі - компанії MAERSK LINE і ТОВ "ТІС", повідомляє кореспондент Укрінформу.

Поїзд відправлятиметься щотижня для забезпечення комплексного сервісу по доставці вантажів в контейнерах безпосередньо до одержувача за схемою "від дверей до дверей" в рамках глобальної системи доставки вантажів компанії MAERSK.

За проектом, ТОВ "ТІС" як головний агент MAERSK LINE здійснюватиме доставку контейнерів по всьому світу морськими судами до порту "Південний" (термінал ТІС) і комплекс операцій по обробці контейнерів в порту (зняття з борта судна, документальне оформлення контейнерів, навантаження на фітингові платформи). Наступні операції транспортної ланцюга буде здійснювати філія ЦТС "Ліски" ПАТ "Укрзалізниця" : Перевезення в складі контейнерного потягу за маршрутом ст. Чорноморське (ТІС) порт "Південний" - ст. Київ-Ліски - ст. Чорноморське (ТІС) порт "Південний" і термальну обробку контейнерів на терміналі станції Київ-Ліски.

За словами в.о. голови правління ПАТ "Укрзалізниця" Євгена Кравцова, співпраця з MAERSK LINE дозволяє не тільки вдосконалити логістику і поліпшити сервіс для клієнтів, але і розширює можливості "Укрзалізниці". "Проект сприятиме розвитку партнерських відносин, забезпечувати охорону вантажів, зменшить термін їх доставки. Час проходження контейнерного поїзда 19 годин. У його складі під час першого рейсу 59 контейнерів", - розповів він.

Кравцов зазначив, що раніше контейнери доставляли з порту "Південний" різні експедитори, тепер курсуватиме контейнерний поїзд з регулярними рейсами, а вантажі будуть доставлятися клієнтам у зручний для них час доби зі ст. Київ-Ліски.

УЖ відправила в перший рейс контейнерний поїзд до порту Південний / Фото: Тарасов Володимир, Укрінформ УЖ відправила в перший рейс контейнерний поїзд до порту "Південний" / Фото: Тарасов Володимир, Укрінформ

Як повідомив генеральний директор ТОВ "ТІС" Андрій Ставніцер, в минулому році обсяги перевезених залізничним транспортом контейнерів по території України в порівнянні з попереднім роком зросли на 10% - перевезено 291,9 тис. ДФЕ. Однак поки це лише 1% від загального обсягу перевезених вантажів залізницею. Європейські порти ж натомість відправляють залізницею з портів 60% контейнерів. Тому, за його словами, контейнерні перевезення вантажів є одним з пріоритетних напрямків в роботі "Укрзалізниці".

Читайте також: Укрзалізниця заощадить 1000 гривень на кожній тонні купленого палива - Кравцов

Генеральний директор ТОВ "MAERSK Україна ЛТД" Роман Колоянов, в свою чергу, повідомив, що нинішній проект вдалося реалізувати всього за 3 місяці і для його компанії це було приємним відкриттям. "Це свідчить про перспективність цього напрямку і ми сподіваємося на успішну співпрацю", - сказав він. Зі свого боку MAERS планує забезпечувати для перевезення на цьому напрямку 500 контейнерів на місяць.

Держсекретар Мінінфраструктури Андрій Галущак, який також був присутній на церемонії відправлення першого рейсу, заявив, що нинішній проект є прикладом того, що в Україні починає розвиватися транзитний потенціал. "Ми, нарешті, відходимо від старої моделі і починаємо активно розвивати наш транзитний потенціал", - підкреслив він.

Новости