Контроль господарської діяльності на кораблі

  1. 2.Організація списання матеріальних засобів

Сторінка 2 з 3

2.Організація списання матеріальних засобів

2.1.Общие положення

Списання техніки та майна, що прийшли в непридатний стан при випробуваннях, за терміном служби, зберігання по придатності і не може бути більш використані, а також втрачених продовольства, техніки та майна проводиться у порядку, встановленим «Керівництвом ...», введеним в дію наказом Міністра оборони № .190 - 86 роки зі складанням актів технічного стану (форми № 11-13), а по витраченого продовольства - звітів по витраченого продовольства на харчування особового складу, які складаються: щоквартально; крім того, при передачі іншому екіпажу і при вибутті до нового місця дислокації

Матеріальні засоби (ракетне паливо і пальне, запасні частини), витрачені для проведення регламентних робіт, технічного обслуговування і ремонту зброї і технічних засобів, а також на виробничі та господарсько-побутові потреби, списуються за встановленими нормами з підрозділів по актам (форма № 11) , а з ремонтних підрозділів (майстерень) - по їх щомісячним повідомленням (форма № 24).

Прямим витратою списуються з обліку відповідних служб видані зі складу (комори) корабля (частини) за накладною (форма № 2) або роздатковим відомостями (форма № 8) такі матеріальні засоби:

- матеріали для чищення, змащення і зберігання озброєння, техніки і майна;

- кінолампи, кіноуглі, анодні і накальную батареї;

- фотоплівки, фотохімікати, фотопапір;

- фарби, пензлі, струни, зошити, папір для письма та канцелярське приладдя;

- формені коміри, краватки матроські, чохли білі на кашкети матроські, носові хустки, підкомірці, погони, знаки відмінності, шкарпетки бавовняні і напівшерстяні, мило туалетне, господарське, дрібна металева фурнітура;

- електричні лампочки, заряди до вогнегасників, витратні матеріали (клей, цвяхи і т. П.), А також предмети з терміном служби менше одного року, крім предметів речового майна та столово-кухонного посуду.

Списання пального, витраченого при експлуатації стаціонарних і пересувних агрегатів, здійснюється за робочим листам агрегатів (форма № 17).

Матеріальні засоби, витрачені на складання сумішей, списуються за актами (форма № 55).

При вибутті військовослужбовців строкової служби в інші частини значаться за ними матеріальні засоби списуються з обліку на підставі виданих їм атестатів (форма № 21).

При звільненні військовослужбовців строкової служби в запас матеріальні засоби (крім продовольства), видані їм, списуються з обліку підрозділів і служб корабля (частини) на підставі записів в картках обліку (форма № 45), підтверджених особистими підписами цих військовослужбовців.

Продовольство списується на підставі накладних (форма № 2) або роздавальних відомостей (форма № 8).

Витрата продовольства на кораблях, які не ведуть самостійного господарства, відображається в картці-звіті (форма № 48).

На кораблі пальне, витрачений електромеханічної бойової частиною, списується з добового журналу, витрачений іншими бойовими частинами (службами) - за відомістю (форма № 8), а корабельними плавучими засобами - за дорожніми листами (форма № 16).

Списання на бойову підготовку витраченого зброї і боєприпасів здійснюється в порядку, встановленому відповідними наказами Міністра оборони і Головнокомандувача ВМФ.

2.2. Порядок обліку та списання втрат і недостач матеріальних засобів

Списання з обліку матеріальних засобів, знятих з озброєння (постачання), а також тих, хто прийшов в непридатність після закінчення встановлених строків експлуатації (зберігання, придатності), якщо вони за своїм якісним (технічного) стану не можуть бути відремонтовані (приведені в стан придатності) і використані за прямим призначенням, оформляється: актами (форма № 12) - для озброєння і техніки, які обліковуються за номерами і технічним станом; актами (форма № 13) - для табельної гуманітарно - освітнього майна, світлотехнічної апаратури, музичних інструментів та інших матеріальних засобів.

Автомобільна, бронетанкова техніка і літальні апарати списуються тільки після списання або зняття встановленого на них обладнання.

Акти на списання матеріальних засобів складаються комісіями, призначеними командирами кораблів (частин), а при необхідності - старшим начальником.

До складу комісії обов'язково включаються посадові особи, які є фахівцями з матеріальним засобам, що підлягають списанню.

Голова і члени комісії, які підписали акт на списання матеріальних засобів, а також командир (начальник), який затвердив цей акт, несуть відповідальність за правильність висновку про якісне (технічному) стані списаних матеріальних засобів і за правильність визначення призначення (використання) їх після списання

Права посадових осіб за твердженням актів на списання матеріальних засобів визначено Положенням, введеним в дію наказом Міністра оборони №.190 - 86 м

Матеріальні кошти, втрачені внаслідок загибелі, знищення, незаконного витрачання і розкрадань, списуються з книг (карток) обліку у відповідній службі (підрозділі) корабля (частини) на підставі наказів командира корабля (частини) і актів комісій після записів втрат в книгу обліку нестач.

Запис втрат в книгу нестач не звільняє командира корабля (частини) від обов'язку домагатися законного списання втрат, що значаться по книзі обліку нестач.

Для встановлення винних осіб та розміру завданих збитків, а також для визначення необхідності віднесення частини або повної суми цього збитку за рахунок держави командиром корабля (частини) призначається службове розслідування, а при наявності ознак злочину порушується кримінальна справа. Залежно від результатів розслідування командир корабля (частини) приймає рішення про відшкодування заподіяної шкоди і відповідальності винної особи, а також про оформлення документів на отримання інспекторського свідоцтва.

Недостача матеріальних засобів (крім продовольства), виявлена ​​при звірці даних атестата (форма № 21) і фактичної наявності у військовослужбовців, які прибули в частину (корабель), на підставі затвердженого акту записується в книгу обліку нестач, після цього відсутні матеріальні кошти списуються з книг обліку . Командир корабля (частини) для встановлення причин недостачі і винних в цьому осіб призначає адміністративне розслідування, після закінчення якого в місячний термін приймається рішення відповідно до Положення про матеріальну відповідальність військовослужбовців за шкоду, заподіяну державі, оголошеним наказом Міністра оборони № 395 - 99г.

Нестачі матеріальних засобів в межах норм природних втрат, виявлені при прийомі матеріальних засобів, списуються з обліку на підставі актів (ф. 4), затверджених командиром корабля (військової частини). До актів додаються розрахунки природного убутку.

Нестачі, що перевищують ці норми, а також недостачі матеріальних засобів, для яких норми природного убутку не встановлені, записуються в книгу обліку нестач корабля (частини) на підставі акта прийому матеріальних засобів і наказів командира корабля (частини). Начальник фінансового органу корабля (частини) робить відмітку на копії кожного наказу (виписки з наказу) командира корабля (частини) із зазначенням дати і статті записи в книгу обліку нестач, після чого ці відсутні матеріальні кошти списуються з обліку. Слід пам'ятати, що:

- акт, який затверджується командиром, робиться в 1-му екземплярі, а акт, який надсилав на затвердження старшому начальнику - в 2-х примірниках. (Після затвердження якого, 1-й примірник повертається на корабель і служить документом, що дає підставу на списання матеріальних засобів з обліку);

- права начальників щодо списання визначені в наказі Міністра Оборони № 090-90 р .;

- облікові документи, що проходять за матеріалами адміністративного розслідування зберігаються в частині протягом 3-х років, після чого здаються в архів;

- -Забороняється видача інспекторського свідоцтва на списання речового майна в разі передчасного зносу або втрати військовослужбовцями;

- для отримання інспекторського свідоцтва необхідно оформити:

а) мотивоване клопотання;

б) виписку з книги обліку нестач;

в) акти списання (ф. № 11) або акт технічного стану (ф.№ 12);

г) формуляри, паспорти (повністю заповнені);

д) матеріали адміністративного розслідування або кримінальної справи;

е) довідку про часткове відшкодування збитку.

Крім того, до клопотання в залежності від конкретних обставин повинні бути прикладені: завірена виписка з акта ревізії (перевірки), копія рішення суду чи постанови слідчого органу у кримінальній справі, копії наказів (розпоряджень) командування на знищення матеріальних засобів з метою запобігання захопленню їх противником, копії наказів (розпоряджень) командування і письмові висновки фахівців на знищення заражених матеріальних засобів та інші документи.

Клопотання про отримання інспекторського свідоцтва командир корабля (частини) представляє в наступних випадках:

- при втрати матеріальних засобів під час бойових дій і стихійних лих;

- при знищенні або приведення в непридатність матеріальних засобів за розпорядженням військового командування з метою запобігання захопленню їх противником або попередження і ліквідації заразних захворювань;

- коли сума заподіяних збитків наразі перевищує суму, визначену судовими органами до стягнення з винного, або перевищує суму нарахувань, який можна накласти на винного в адміністративному порядку;

- при втрати матеріальних засобів під час пожеж, катастроф або аварій, якщо проти винних не порушується кримінальна справа і відсутня підстава для віднесення суми заподіяного збитку за рахунок винних;

- при відсутності будь-чиєї вини в заподіянні збитків державі;

- при відмові суду у позові, правильно і своєчасно пред'явленому до відповідача;

- при встановленні повної безнадії стягнення з винних суми заподіяного збитку.

Підготовка клопотання та документів, що додаються до неї, на отримання інспекторського свідоцтва здійснюється службою (підрозділом) корабля (частини), на обліку якої перебувають втрачені матеріальні засоби.

Інспекторські свідоцтва не видаються на списання речового майна в разі його передчасного зносу або втрати у адміралів, офіцерів, мічманів і військовослужбовців надстрокової служби.

Командиру військової частини (корабля) надано право видачі інспекторських свідоцтв на списання втрат матеріальних і грошових коштів за поданнями начальників служб (командирів бойових частин) на граничну суму ____ руб., Права інших посадових осіб на видачу інспекторських свідоцтв визначені наказом Міністра оборони 199__ року № ___.

Сторінка 2 з 3   2

Дивіться також

Новости