Конвекція в природі і в техніці

Саме слово на латині означає «перенесення» Саме слово на латині означає «перенесення». А процес конвекції характеризується перенесенням тепла в газоподібних, рідких і навіть твердих сипучих середовищах речовинами. У природі закони конвекції ми спостерігаємо навколо себе щодня. Саме природне явище називають природною конвекцією, при якій нижні рівні речовини при нагріванні мимовільно починають рух вгору, а більш холодні рівні опускаються на їх місце. Побачити це можна, якщо повісити над полум'ям листочок з паперу, який стане рухатися від піднімається вгору теплого повітря. У рідини цей процес відбувається завдяки нагріванню нижніх шарів, які поступово передають тепло до верхніх. Так, наприклад, закипає вода. Цікаво, що якщо намагатися нагріти воду зверху, то конвекції не відбудеться, тому що фізичний рух теплого речовини вниз, а холодного вгору просто неможливо. Вимушеної конвекцією називається посилене перемішування газу або рідини за допомогою мішалок або вентиляторів.

Обігрівачі з різною конвекцією

Будь-який з обігрівачів прогріває приміщення за законами конвекції. Але одні з них створюють вимушене переміщення нагрітих шарів повітря, а інші працюють на основі природних рухів тепла. Наприклад, тепловентилятори, нагріваючи повітря, ще й роздмухують його по всьому приміщенню. А ось масляні радіатори або опалювальні конвектори діють по природним законам природи. Якщо говорити про масляних пристроях, то перемішування теплого повітря з холодним при їх роботі відбувається швидше, завдяки високій температурі нагріву, але при цьому повітря сильно сушиться. А от конвектори електричні відгуки отримують завжди самі позитивні, адже принцип природного пересування теплих мас дозволив створити батарею, яка не шкодить здоров'ю і безпечна в експлуатації нескінченно довго. Повітря в кімнаті при цьому не пересушується, температура підтримується весь час, небезпеки опіків немає абсолютно.

конвекційні печі

Застосування конвекційного принципу в мікрохвильових печах, духовках і печах дозволило прискорити і поліпшити випічку і приготування різних страв. Суть роботи конвекційних печей полягає в тому, що завдяки вмонтованому в задню стінку нагрівального елементу і вентилятору, при включенні відбувається примусова циркуляція гарячого повітря. Під впливом цієї циркуляції внутрішній простір розігрівається набагато швидше і рівномірніше, а, значить, і вплив на продукти буде одночасним з усіх боків. Випічка в таких печах завжди буде ідеальною. Саме тому конвекційні печі відносять до професійної техніки і використовують їх в пекарнях, фаст-фудах, ресторанах і кафе і т.п. В сучасних кухонних духовках для домашнього побуту теж почали вже вбудовувати конвекційну систему, і це дуже сподобалося всім господиням і любителям смачно поїсти.

Циркуляція повітря в холодильниках

В холодильних пристроях також працює принцип конвекції, тільки в цьому випадку вимагається заповнення внутрішніх відділень не теплим повітрям, а холодним. Наприклад, наш холодильник Snaige невтомно виробляє холод за допомогою циркулюючого по трубах фреону, який охолоджує верхні шари в холодильній камері. Охолоджене повітря опускається вниз і витісняє теплий вгору, де той також охолоджується. Так вся камера заповнюється холодом, що і потрібно в холодильних пристроях. Щоб циркуляція холодних потоків була ефективніше, не потрібно завантажувати внутрішній простір холодильника до відмови, залиште отвори для вільного руху.

Новости