Конвенція про право, що застосовується до аліментних зобов'язань [рус., Англ.]

  1. Глава I. Сфера застосування Конвенції
  2. Стаття 2
  3. Стаття 3
  4. Глава II. ЗАСТОСОВНЕ ПРАВО
  5. Стаття 5
  6. Стаття 6
  7. Стаття 7
  8. Стаття 8
  9. Стаття 9
  10. Стаття 10
  11. Стаття 11
  12. Глава III. Різні положення
  13. Стаття 13
  14. Стаття 14
  15. Стаття 15
  16. Стаття 16
  17. Стаття 17
  18. Стаття 18
  19. Стаття 19
  20. Глава IV. ЗАКЛЮЧНІ ПОЛОЖЕННЯ
  21. Стаття 21
  22. Стаття 22
  23. Стаття 23
  24. Стаття 24
  25. Стаття 25
  26. Стаття 26
  27. Стаття 27
  28. CONVENTION ON THE LAW APPLICABLE TO MAINTENANCE OBLIGATIONS (Hague, 2.X.1973)
  29. Chapter I. SCOPE OF CONVENTION
  30. Article 2
  31. Article 3
  32. Chapter II. APPLICABLE LAW
  33. Article 5
  34. Article 6
  35. Article 7
  36. Article 8
  37. Article 9
  38. Article 10
  39. Article 11
  40. Chapter III. MISCELLANEOUS PROVISIONS
  41. Article 13
  42. Article 14
  43. Article 15
  44. Article 16
  45. Article 17
  46. Article 18
  47. Article 19
  48. Chapter IV. FINAL PROVISIONS
  49. Article 21
  50. Article 22
  51. Article 23
  52. Article 24
  53. Стаття 25
  54. Стаття 26
  55. Стаття 27

[неофіційний переклад]

Держави, які підписали цю Конвенцію,

бажаючи встановити загальні положення щодо права, яке застосовується до аліментних зобов'язань стосовно повнолітніх,

бажаючи узгодити ці положення та положення Конвенції від 24 жовтня 1956 про право, що застосовується до аліментних зобов'язань стосовно дітей,

вирішили укласти Конвенцію для цієї мети і домовилися про таке:

Глава I. Сфера застосування Конвенції

Стаття 1

Ця Конвенція застосовується до аліментних зобов'язань, що виникають із сімейних відносин, батьківства чи материнства, шлюбу чи властивості, включаючи аліментні зобов'язання щодо позашлюбної дитини.

Стаття 2

Ця Конвенція регулює тільки колізії законів щодо аліментних зобов'язань.

Рішення, які виносяться, при застосуванні цієї Конвенції, не завдають шкоди існуванню відносин, зазначених в статті 1

Стаття 3

Право, яке визначається цією Конвенцією, застосовується незалежно від вимог взаємності і незалежно від того, чи є воно правом Договірної Держави.

Глава II. ЗАСТОСОВНЕ ПРАВО

Стаття 4

Внутрішнє право звичайного проживання кредитора, що одержує аліменти, регулює аліментні зобов'язання, зазначені в статті 1.

У разі зміни звичайного проживання кредитора внутрішнє право нового звичайного проживання застосовується з того моменту, коли відбулася ця зміна.

Стаття 5

Якщо кредитор не може отримати аліменти від боржника в силу права, зазначеного в статті 4, застосовується право їхнього спільного громадянства.

Стаття 6

Якщо кредитор не може отримати аліменти від боржника, в силу права, зазначеного в статтях 4 і 5, застосовується внутрішнє право запитуваної органу.

Стаття 7

У разі аліментного зобов'язання між особами, пов'язаними родинними зв'язками по бічній лінії або властивістю, боржник може оскаржувати клопотання кредитора на тій підставі, що такого зобов'язання не існує по праву їх спільного громадянства або, при відсутності спільного громадянства, за внутрішнім правом звичайного проживання боржника.

Стаття 8

Незважаючи на положення статей 4 - 6, право, що застосовується до розірвання шлюбу, в Договірній Державі, в якому розірвання шлюбу проводиться або визнається, регулює аліментні зобов'язання між розведеними подружжям і перегляд рішень, що відносяться до цих зобов'язань.

Попередній абзац застосовується також у разі роздільного проживання подружжя за рішенням суду і в разі оголошення шлюбу недійсним або анульованим.

Стаття 9

Право державного органу на отримання відшкодування посібників, виплачених кредитору, яка отримує аліменти, регулюється законодавством, під яке підпадає даний орган.

Стаття 10

Законодавство, яке застосовується до аліментних зобов'язань, визначає inter alia:

1) чи може, в якій мірі і від кого кредитор вимагати аліменти;

2) хто має право порушувати справу про аліменти і термін позовної давності для порушення справи;

3) розмір зобов'язання боржника, який сплачує аліменти, коли державний орган домагається відшкодування посібників, виплачених кредитору.

Стаття 11

У застосуванні права, визначеного цією Конвенцією, може бути відмовлено тільки якщо воно явно несумісне з публічним порядком.

Однак, навіть якщо застосовне право передбачає інше, потреби кредитора та кошти боржника повинні прийматися до уваги при визначенні суми аліментів.

Глава III. Різні положення

Стаття 12

Ця Конвенція не застосовується до аліментах, необхідним в Договірній Державі за період до вступу в силу Конвенції в цій державі.

Стаття 13

Будь-яка Договірна держава може відповідно до статті 24 обумовити за собою право застосовувати Конвенцію тільки до аліментних зобов'язань:

1) між подружжям і колишнім подружжям;

2) щодо особи, яка не досягла двадцяти одного року і який не перебуває в шлюбі.

Стаття 14

Будь-яка Договірна держава може відповідно до статті 24 обумовити за собою право не застосовувати Конвенцію до аліментних зобов'язань:

1) між особами, пов'язаними родинними зв'язками по бічній лінії;

2) до осіб, пов'язаних властивістю;

3) між розведеними або окремо проживають подружжям, або подружжям, шлюб між якими був оголошений недійсним або анульованим, якщо рішення про розлучення, роздільне проживання, недійсність або анулювання шлюбу було винесено заочно в державі, в якому Сторона, яка не з'явилася до суду, не мала свого звичайного місця проживання.

Стаття 15

Будь-яка Договірна держава може відповідно до статті 24 зробити застереження про те, що його влада буде застосовувати його внутрішнє законодавство, якщо кредитор і боржник є обидва громадянами цієї держави, і якщо боржник має в ньому звичайне місце проживання.

Стаття 16

Якщо має братися до уваги законодавство держави, що має з питань аліментних зобов'язань дві або більше системи права територіального або особистого застосування, як це може бути у випадку, коли робиться посилання на законодавство звичайного місця проживання кредитора або боржника, або на законодавство їх спільного громадянства, посилання робиться на систему, певну правилами чинними в цій державі або, якщо немає таких правил, на систему, з якої зацікавлені особи найбільш тісно пов'язані.

Стаття 17

Договірна Держава, в межах якого різні територіальні одиниці мають свої власні правові норми з питань аліментних зобов'язань, не зобов'язана застосовувати цю Конвенцію до колізій правових норм, що стосуються тільки його територіальних одиниць.

Стаття 18

Ця Конвенція заміняє у відносинах між державами, які є її Сторонами, Конвенцію про право, що застосовується до аліментних зобов'язань стосовно дітей, укладену в Гаазі 24 жовтня 1956 року.

Однак, попередній абзац не застосовується до держави, яке за допомогою застереження, передбаченого в статті 13, виключило застосування цієї Конвенції до аліментних зобов'язань стосовно особи, яка не досягла двадцяти одного року і який не перебуває в шлюбі.

Стаття 19

Ця Конвенція не зачіпає будь-який інший міжнародний документ, що містить положення з питань, що регулюються цією Конвенцією, Стороною якої є або буде Договірна Держава.

Глава IV. ЗАКЛЮЧНІ ПОЛОЖЕННЯ


Стаття 20

Ця Конвенція відкрита для підписання державами, які були членами Гаазької конференції з міжнародного приватного права в період її двадцятої сесії.

Вона підлягає ратифікації, прийняттю або схваленню, і документи про ратифікацію, прийняття або затвердження здаються на зберігання до Міністерства закордонних справ Нідерландів.

Стаття 21

Будь-яка держава, яка стала членом Гаазької конференції з міжнародного приватного права після дати її Двадцятої сесії, або яке є членом Організації Об'єднаних Націй, якої спеціалізованої установи цієї Організації, або учасницею Статуту Міжнародного Суду, може приєднатися до цієї Конвенції після набуття нею чинності відповідно до частини першої статті 25.

Документ про приєднання здається на зберігання до Міністерства закордонних справ Нідерландів.

Стаття 22

Будь-яка держава під час підписання, ратифікації, прийняття, схвалення або приєднання може заявити, що дія цієї Конвенції поширюється на всі території, за міжнародні відносини яких вона є відповідальною, або на деякі з них. Така заява набирає чинності одночасно з набуттям чинності Конвенцією стосовно відповідної держави.

У будь-який час після цього про таких поширених сповіщається Міністерство закордонних справ Нідерландів.

Стаття 23

Договірна Держава має дві чи більше територіальних одиниць, в яких застосовуються різні системи права з питань аліментних зобов'язань, може під час підписання, ратифікації, прийняття, схвалення або приєднання заявити, що Конвенція поширюється на всі її територіальні одиниці, або на одну чи декілька з них, і може змінити свою заяву, надіславши іншу заяву в будь-який час після цього.

Про ці заяви повідомляється Міністерство закордонних справ Нідерландів, і вони повинні ясно вказувати територіальні одиниці, до яких застосовується Конвенція.

Стаття 24

Будь-яка держава може не пізніше моменту ратифікації, прийняття, схвалення або приєднання може заявити одне або кілька застережень, зазначених у статтях 13 - 15. Ніякі інші застереження не дозволяються.

Будь-яка держава може також, при повідомленні про поширення даної Конвенції у відповідності зі статтею 22, зробити одну або кілька зазначених застережень, які застосовуються до всіх чи деяких територій, згаданих при поширенні.

Будь-яка Договірна держава може в будь-який час відкликати застереження, яке вона зробила. Про таке відкликання повідомляється Міністерство закордонних справ Нідерландів.

Таке застереження припиняє свою дію в перший день третього календарного місяця після повідомлення, зазначеного в попередньому абзаці.

Стаття 25

Ця Конвенція набирає чинності в перший день третього календарного місяця після здачі на зберігання третього документа про ратифікацію, прийняття або схвалення, зазначених в статті 20.

З цього часу Конвенція набирає чинності:

- щодо кожної держави, яка ратифікує, приймає або схвалює її згодом, в перший день третього календарного місяця після здачі на зберігання її документа про ратифікацію, прийняття або схвалення;

- щодо кожного держави, що приєдналася в перший день третього календарного місяця після здачі на зберігання її документа про приєднання;

- щодо території, на яку поширюється ця Конвенція відповідно до статті 22, в перший день третього календарного місяця після повідомлення, зазначеного в цій статті.

Стаття 26

Ця Конвенція залишається в силі протягом п'яти років з дня набуття нею чинності відповідно до частини першої статті 25, навіть по відношенню до держав, які ратифікували, прийняли, схвалили або приєдналися до неї пізніше.

При відсутності денонсації, вона автоматично продовжується на кожні п'ять років.

Про будь-яку денонсацію повідомляється Міністерство закордонних справ Нідерландів, принаймні за шість місяців до закінчення п'ятирічного періоду. Вона може бути обмежена певними територіями, до яких застосовується Конвенція.

Денонсація є чинною лише стосовно держав, які повідомили про неї. Конвенція залишається в силі щодо інших Договірних держав.

Стаття 27

Міністерство закордонних справ Нідерландів повідомляє держави - члени організації конференцій і держави, які приєдналися відповідно до статті 21 про таке:

1) про підписання і ратифікації, прийняття і схвалення, зазначених в статті 20;

2) про дату, коли Конвенція набуває чинності відповідно до статті 25;

3) приєднання, зазначених у статті 21, і про дати, коли вони вступають в силу;

4) про розповсюдження, зазначених в статті 22, і про дати, коли вони вступають в силу;

5) про заяви, зазначених у статті 23, а також про їх зміни, і про дати, коли ці заяви і зміни вступають в силу;

6) про денонсації, зазначених в статті 26;

7) про застереження, зазначених у статтях 13 - 15 і 24, і про відгуки застережень, зазначених у статті 24.

На посвідчення чого нижчепідписані, належним чином на те уповноважені, підписали цю Конвенцію

Вчинено в Гаазі, в другий день жовтня 1973 року, англійською і французькою мовами, при цьому обидва тексти мають однакову силу, в одному примірнику, який передається на зберігання в архіви Уряду Нідерландів, і належним чином засвідчена копія якого направляється дипломатичними каналами кожній державі - члену Гаазької конференції з міжнародного приватного права в день її двадцятої сесії.

(Підписи)

CONVENTION ON THE LAW APPLICABLE TO MAINTENANCE OBLIGATIONS
(Hague, 2.X.1973)

The States signatory to this Convention,

Desiring to establish common provisions concerning the law applicable to maintenance obligations in respect of adults,

Desiring to coordinate these provisions and those of the Convention of the 24th of October 1956 on the Law Applicable to Maintenance Obligations in Respect of Children,

Have resolved to conclude a Convention for this purpose and have agreed upon the following provisions:

Chapter I. SCOPE OF CONVENTION


Article 1

This Convention shall apply to maintenance obligations arising from a family relationship, parentage, marriage or affinity, including a maintenance obligation in respect of a child who is not legitimate.

Article 2

This Convention shall govern only conflicts of laws in respect of maintenance obligations.

Decisions rendered in application of this Convention shall be without prejudice to the existence of any of the relationships referred to in Article 1.

Article 3

The law designated by this Convention shall apply irrespective of any requirement of reciprocity and whether or not it is the law of a Contracting State.

Chapter II. APPLICABLE LAW


Article 4

The internal law of the habitual residence of the maintenance creditor shall govern the maintenance obligations referred to in Article 1.

In the case of a change in the habitual residence of the creditor, the internal law of the new habitual residence shall apply as from the moment when the change occurs.

Article 5

If the creditor is unable, by virtue of the law referred to in Article 4, to obtain maintenance from the debtor, the law of their common nationality shall apply.

Article 6

If the creditor is unable, by virtue of the laws referred to in Articles 4 and 5, to obtain maintenance from the debtor, the internal law of the authority seized shall apply.

Article 7

In the case of a maintenance obligation between persons related collaterally or by affinity, the debtor may contest a request from the creditor on the ground that there is no such obligation under the law of their common nationality or, in the absence of a common nationality, under the internal law of the debtor's habitual residence.

Article 8

Notwithstanding the provisions of Articles 4 to 6, the law applied to a divorce shall, in a Contracting State in which the divorce is granted or recognised, govern the maintenance obligations between the divorced spouses and the revision of decisions relating to these obligations.

The preceding paragraph shall apply also in the case of a legal separation and in the case of a marriage which has been declared void or annulled.

Article 9

The right of a public body to obtain reimbursement of benefits provided for the maintenance creditor shall be governed by the law to which the body is subject.

Article 10

The law applicable to a maintenance obligation shall determine inter alia -

(1) whether, to what extent and from whom a creditor may claim maintenance;

(2) who is entitled to institute maintenance proceedings and the time limits for their institution;

(3) the extent of the obligation of a maintenance debtor, where a public body seeks reimbursement of benefits provided for a creditor.

Article 11

The application of the law designated by this Convention may be refused only if it is manifestly incompatible with public policy ( "ordre public").

However, even if the applicable law provides otherwise, the needs of the creditor and the resources of the debtor shall be taken into account in determining the amount of maintenance.

Chapter III. MISCELLANEOUS PROVISIONS


Article 12

This Convention shall not apply to maintenance claimed in a Contracting State relating to a period prior to its entry into force in that State.

Article 13

Any Contracting State may, in accordance with Article 24, reserve the right to apply this Convention only to maintenance obligations -

(1) between spouses and former spouses;

(2) in respect of a person who has not attained the age of twenty-one years and has not been married.

Article 14

Any Contracting State may, in accordance with Article 24, reserve the right not to apply this Convention to maintenance obligations -

(1) between persons related collaterally;

(2) between persons related by affinity;

(3) between divorced or legally separated spouses or spouses whose marriage has been declared void or annulled if the decree of divorce, legal separation, nullity or annulment has been rendered by default in a State in which the defaulting party did not have his habitual residence .

Article 15

Any Contracting State may, in accordance with Article 24, make a reservation to the effect that its authorities shall apply its internal law if the creditor and the debtor are both nationals of that State and if the debtor has his habitual residence there.

Article 16

Where the law of a State, having in matters of maintenance obligations two or more systems of law of territorial or personal application, must be taken into consideration - as may be the case if a reference is made to the law of the habitual residence of the creditor or the debtor or to the law of common nationality, reference shall be made to the system designated by the rules in force in that State or, if there are no such rules, to the system with which the persons concerned are most closely connected.

Article 17

A Contracting State within which different territorial units have their own rules of law in matters of maintenance obligations is not bound to apply this Convention to conflicts of law concerned solely with its territorial units.

Article 18

This Convention shall replace, in the relations between the States who are Parties to it, the Convention on the Law Applicable to Maintenance Obligations in Respect of Children, concluded at The Hague, the 24th of October 1956.

However, the preceding paragraph shall not apply to a State which, by virtue of the reservation provided for in Article 13, has excluded the application of this Convention to maintenance obligations in respect of a person who has not attained the age of twenty-one years and has not been married.

Article 19

This Convention shall not affect any other international instrument containing provisions on matters governed by this Convention to which a Contracting State is, or becomes, a Party.

Chapter IV. FINAL PROVISIONS


Article 20

This Convention shall be open for signature by the States which were Members of the Hague Conference on Private International Law at the time of its Twelfth Session.

It shall be ratified, accepted or approved and the instruments of ratification, acceptance or approval shall be deposited with the Ministry of Foreign Affairs of the Netherlands.

Article 21

Any State which has become a Member of the Hague Conference on Private International Law after the date of its Twelfth Session, or which is a Member of the United Nations or of a specialised agency of that Organisation, or a Party to the Statute of the International Court of Justice may accede to this Convention after it has entered into force in accordance with the first paragraph of Article 25.

The instrument of accession shall be deposited with the Ministry of Foreign Affairs of the Netherlands.

Article 22

Any State may, at the time of signature, ratification, acceptance, approval or accession, declare that this Convention shall extend to all the territories for the international relations of which it is responsible, or to one or more of them. Such a declaration shall take effect on the date of entry into force of the Convention for the State concerned.

At any time thereafter, such extensions shall be notified to the Ministry of Foreign Affairs of the Netherlands.

Article 23

A Contracting State which has two or more territorial units in which different systems of law apply in matters of maintenance obligations may, at the time of signature, ratification, acceptance, approval or accession, declare that this Convention shall extend to all its territorial units or only to one or more of them, and may modify its declaration by submitting another declaration at any time thereafter.

These declarations shall be notified to the Ministry of Foreign Affairs of the Netherlands, and shall state expressly the territorial unit to which the Convention applies.

Article 24

Any State may, not later than the moment of its ratification, acceptance, approval or accession, make one or more of the reservations referred to in Articles 13 to 15. No other reservation shall be permitted.

Any State may also, when notifying an extension of the Convention in accordance with Article 22, make one or more of the said reservations applicable to all or some of the territories mentioned in the extension.

Any Contracting State may at any time withdraw a reservation it has made. Such a withdrawal shall be notified to the Ministry of Foreign Affairs of the Netherlands.

Such a reservation shall cease to have effect on the first day of the third calendar month after the notification referred to in the preceding paragraph.

Стаття 25

Ця Конвенція набирає чинності в перший день третього календарного місяця після здачі на зберігання третього документа про ратифікацію, прийняття або затвердження, згаданого в статті 20.

Після цього Конвенція набирає чинності

- для кожної держави, яка її ратифікує, прийнять або затвердить згодом, у перший день третього календарного місяця після здачі на зберігання ратифікаційної грамоти, документа про прийняття чи затвердження;

- для кожної держави, що приєднується, першого дня третього календарного місяця після здачі на зберігання документа про приєднання;

- для території, на яку Конвенція була поширена відповідно до статті 22, в перший день третього календарного місяця після повідомлення, зазначеного в цій статті.

Стаття 26

Ця Конвенція залишається чинною протягом п'яти років з дати набуття нею чинності відповідно до першого абзацу статті 25, навіть для держав, які ратифікували, прийняли, схвалили або приєдналися до неї згодом.

Якщо денонсація не відбулася, вона повинна бути мовчазною кожні п'ять років.

Будь-яка денонсація повідомляється Міністерству закордонних справ Нідерландів принаймні за шість місяців до закінчення п'ятирічного періоду. Вона може бути обмежена певними територіями, до яких застосовується Конвенція.

Денонсація набуває чинності лише стосовно держави, яка повідомила про це. Конвенція залишається чинною для інших Договірних Держав.

Стаття 27

Міністерство закордонних справ Нідерландів повідомляє державам - членам Конференції та державам, які приєдналися відповідно до статті 21, наступне:

(1) підписання і ратифікація, прийняття та затвердження, зазначені в статті 20;

2) дату набрання чинності цією Конвенцією відповідно до статті 25;

(3) приєднання, зазначені в статті 21, та дати, коли вони набувають чинності;

(4) продовження, зазначені в статті 22, і дати, коли вони набувають чинності;

(5) декларації, зазначені в статті 23, а також їхні зміни та дати, коли ці декларації та їх зміни набувають чинності;

6) про денонсації, зазначені в статті 26;

(7) застереження, згадані в статтях 13 - 15 і 24, і відкликання застережень, згаданих у статті 24.

На посвідчення чого нижчепідписані, належним чином на те уповноважені, підписали цю Конвенцію.

Вчинено в Гаазі 2 жовтня 1973 року англійською та французькою мовами, причому обидва тексти є однаково автентичними, в одному примірнику, який здається на зберігання в архіві Уряду Нідерландів, з яких сертифікований Копія дипломатичного каналу надсилається кожній з держав - членів Гаазької конференції з міжнародного приватного права на дату своєї дванадцятої сесії.

Асоціація сприяє наданню послуг у продажу лісоматеріалів: бревно оцилиндрованное псков за вигідними цінами на постійному рівні. Лесопродукція відмінної якості. Асоціація сприяє наданню послуг у продажу лісоматеріалів:   бревно оцилиндрованное псков   за вигідними цінами на постійному рівні [Конфіденційність, примiщення к аліментним обов'язкам] [рус., Англ.]
[Конфіденційність, примiщення к аліментним обов'язкам] [рус., Англ.]

Новости