Корисні властивості грибів вёшенок

Фото: belagrotorg.ru

гриби гливи або устричні гриби - широко культивована різновид їстівних грибів, пише infosmi.net.

Вони отримали свою назву завдяки плоскій широкій капелюшку з хвилястими краями, яка за формою трохи нагадує устриці. Гливи мають легкий і гармонійним смаком з нотками анісу, мигдалю і лісових грибів. Протягом тисяч років ці гриби, що нагадують глибоководних морських мешканців, з однаковим успіхом використовували і як кулінарний інгредієнт, і як лікарський засіб. У багатій історії китайської медицини знайшлося тепле містечко і для цих грибів.

Як стверджує іглотерапевт Крістофер Хоббс в своїй роботі «Лікарські гриби», ще 3000 років тому гливи служили азіатам своєрідним тоніком для імунної системи.

Гриби гливи - низькокалорійний продукт. У 100 г грибів міститься всього 40-55 калорій. Але не тільки це робить їх такими привабливими в дієтичному плані. Користь устричних грибів особливо цікава на тлі їх багатого біохімічного складу: високі дози цинку, заліза, калію, кальцію, фосфору, вітаміну C, фолієвої кислоти, ніацину, вітамінів B1 і B2.

Дослідження завершило, що споживання грибів устриці як частина здорової дієти сприяє рекомендованим харчовим вимогам. Гриби гливи містять мало жирів і безумовно не можуть похвалитися запасами холестерину. Причому левова частка калорій (більше 60%), припадає на вуглеводи, решта - на рослинні білки.

Ще один дієтичний бонус: в цих їстівних грибах досить багато дієтичного волокна: 9.5% денної норми на 100 г продукту. Говорячи про користь гливи, варто згадати багатий зміст рибофлавіну і ніацину. Одна порція продукту покриває понад 20% добових потреб дорослої людини.

У цих грибах також багато заліза (7-11% за різними даними) і калію (12-14%). Частка натрію в складі гливи виглядає куди скромніше - всього 27 мг або 1% середньодобової норми.

Містять унікальний природний склад, який отримав серед учених назва «ловастатин», «натуральний статин» або «антихолестеринові агент». Як показали останні дослідження, ця речовина сприяє зниженню рівня поганого холестерину в організмі людей і лабораторних тварин.

Серед корисних властивостей глив є ще одне, на яке сьогодні медики покладають великі надії - зміст унікальних антиоксидантів. В даному випадку лаври дісталися антиоксиданту зі складною назвою ерготионеїн, який так і не був знайдений в інших продуктах.

Дослідження, проведене в 2010 р під керівництвом Джоя Дубоста Пенна, як раз і виявило ерготионеїн в складі устричних грибів. Що цікаво, в відварному продукті кількість цінного антиоксиданту нітрохи не знижується.

Згідно порівняно давнім досліджень від 1997 року, гриби гливи наділені сильними антибактеріальними властивостями. Цьому сприяє наявність активного складу бензальдегида, який вбиває шкідливі бактерії.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Новости