Користь ведення щоденника

  1. усвідомленість
  2. Розвиток емоційного інтелекту
  3. уміння концентруватися
  4. Отримувати відповіді на питання
  5. уміння міркувати

До відання записів багато людей, особливо чоловіки, ставляться скептично

До відання записів багато людей, особливо чоловіки, ставляться скептично. В голові у багатьох виникає образ рожевого щоденника і дівчинки-підлітка. У дійсність його вели і ведуть досить мужні люди - від мандрівників до військових. При цьому абсолютно неважлива тематика щоденника: ви можете писати в ньому те, що з вам відбулося протягом дня, можете описувати нинішній стан, плани на майбутнє, аналізувати причини минулих помилок або ж використовувати його для афірмації і підняття настрою.

Щоденники вимирають, тому що занадто велика спокуса користуватися іншими його версіями - інтернет-додатки стають більш популярними. Але у них є і будуть обмеження, яких позбавлений звичайний аркуш паперу. У паперовому щоденнику ви можете робити все, що завгодно. Ви можете малювати, писати, вклеювати якісь замітки, видаляти половини сторінок, спеціально залишати сліди від чашки кави і грати в морський бій.

Ми зібрали кілька найкорисніших моментів ведення щоденника, однак насправді їх набагато більше. І так, вам нарешті доведеться сісти за стіл і випрямити спину.

Якщо вам властивий вещизм, то нехай це будуть щоденники.

1

усвідомленість

Коли ви в останній раз перебували тут і зараз в своїх думках? Добре, якщо це відбувається досить часто, тому що тільки так ви можете оцінювати свої думки, почуття і вчинки. Є чіткий зв'язок між усвідомленістю і щастям, бо як правило наші думки про минуле і майбутнє далекі від райдужних. Розчарування від минулого і занепокоєння з приводу майбутнього відступають на задній план. Звичайно в щоденнику ви будете описувати і те і інше, однак ви будете аналізувати ці моменти в сьогоденні.

Коли людина думає про минуле, то як правило це однакові думки, постійно прокручуваний в голові. У щоденнику же ви можете записати цю думку і розвивати її. Ви нарешті ставитеся до своєї думки усвідомлено, розумієте, що говорите про неї, а не продумуєте її знову і знову.

2

Розвиток емоційного інтелекту

Як не крути, а вивчати свої нинішні емоції і спогади про те, що ми відчували в минулих ситуаціях, нам доведеться. Ви нарешті дасте правильні визначення почуттів, емоцій і настрою, які відчуваєте або зазнавали. Це важливо, тому що дуже часто ми просто або не розуміємо, що відчуваємо, або просто заперечуємо свій емоційний стан.

Перший крок на шляху розвитку емоційного інтелекту - навчитися розпізнавати їх і знати, як вони називаються. Другий - навчитися управляти своїм станом, міняти емоції, якщо потрібно і викликати певні. Наприклад, вам може знадобитися швидко зняти стрес або привести себе в веселе стан. Щоденник допоможе налаштуватися на конкретну емоцію, тому що вчить звужувати діапазон і не відчувати кілька десятків емоцій за хвилину. Що, звичайно, теж іноді може вам знадобитися, але все ж частіше вам потрібно навчитися викликати в собі конкретно одну.

3

уміння концентруватися

Щоденник не дозволяє відволікатися просто тому, що ми поглинені своїми думками. Легко відволіктися від серіалу, якщо вам хтось пише в телефоні, тому що його можна легко зупинити або ж дозволити йому йти далі. Якщо ж ви занурені в особливе зосереджений стан, то вас буде вкрай складно відвернути. Це все веде до підвищення концентрації . Через якийсь час ви почнете відзначати, наскільки легше стало розуміти складні речі і не відволікатися під час діалогу. Ви станете запам'ятовувати більше, тому що саме так влаштована пам'ять. Ймовірно, це найважливіший навик для будь-якої людини.

4

Отримувати відповіді на питання

Мозокприходить в особливий стан, коли отримує питання . Проблема в тому, що більшість людей не ставлять собі ніяких питань, а якщо і ставлять, то всі вони мають приблизно таку форму: «У мене ж не вийде, так?». Що звичайно питанням насправді не є.

Щоденник дозволяє задавати собі правильні питання і шукати на них відповіді. Чи не все може вийти з першого разу, але в підсумку у вас все вийде. Через якийсь час ви зрозумієте, наскільки важливо ставити правильні питання або давати їм точні формулювання. Тому що неможливо знайти правильну відповідь на неправильний питання. Уміння задавати собі правильні питання - вже мистецтво.

Ставте собі питання різних масштабів - від побутових до глобальних. Від питання про те, чи варто скорочувати кількість чашок кави в день до питання про життєву місію. Два цих рівня питань важливі і не можна вважати побутові питання менш важливими, тому що саме від них залежить ваше мислення і ваша свідомість. Змініть свій побут і ви зміните масу негативних звичок. Тому не соромтеся задавати собі питання про все.

5

уміння міркувати

Як часто ми розмірковуємо? Якщо у нас видалася вільна від роботи або навчання хвилина, що ми зазвичай робимо? Ми заходимо в інтернет і читаємо або дивимося короткі відео. Дивно, але якщо подумати, то розмірковуємо ми все менше і менше, хоча сучасна людина знає більше, ніж людина з будь-якого іншого століття. Ми замінюємо знання роздумами.

Ми так рідко розмірковуємо, що коли лягаємо спати, то не можемо заснути - мозок вперто прагне видати якісь думки і щось обміркувати. Він отримав стільки інформації за добу, що не може її переварити і починати компенсувати це саме коли ми нарешті вийшли з інтернету і намагаємося заснути. Щоденник дозволяє повернути забуте почуття роздумів. Міркуйте про що завгодно. Завжди намагайтеся розвинути первинну думку. Зараз мало хто вміє це робити. Людині приходить якась думка в голову і він задовольняється нею, хоча це не роздуми, а спонтанне дію мозку. У щоденнику ви можете взяти першу-ліпшу вам думка і розвинути її до масштабів сторінки.

Якщо ви знаєте, яку ще користь може принести щоденник, поділіться своєю думкою з нами в коментарях.

Проблема в тому, що більшість людей не ставлять собі ніяких питань, а якщо і ставлять, то всі вони мають приблизно таку форму: «У мене ж не вийде, так?
Якщо у нас видалася вільна від роботи або навчання хвилина, що ми зазвичай робимо?

Новости