Користь і шкода іонізатора повітря, для чого потрібен, як працює та ін

  1. Фотогалерея різновидів
  2. користь
  3. шкода
  4. Використання
  5. Протипоказання

Іонізатори повітря створені, щоб зробити повітря в приміщенні лікувальним. З їх допомогою проводиться аероіонотерапія, яка представляє собою процес, коли молекули газу, що знаходяться в повітрі, заряджаються і сприятливо впливають на здоров'я людини. Однак перед покупкою пристрою слід пам'ятати, що воно здатне приносити не тільки користь, але і шкоду.

Фотогалерея різновидів

Принцип роботи іонізатора повітря

Іонізатор повітря - це пристрій, призначений для отримання вільних іонів. Принцип його роботи полягає у випромінюванні потоків електронів, які згодом з'єднуються з молекулами кисню. В результаті виникають аероіони, які знижують негативний вплив, який чиниться комп'ютерами, телевізорами та іншою технікою. На пил, яка присутня в приміщенні, осідають іони. Це сприяє тому, що її частинки опускаються на поверхню різних предметів. В результаті повітря стає чистим, і в кімнаті витає приємний запах свіжості.

Важлива інформація: Після завершення роботи пристрою потрібно провести вологе прибирання, так як через деякий час частинки пилу знову піднімаються в повітря.

Іонізатори повітря створені, щоб зробити повітря в приміщенні лікувальним

Схема побутового іонізатора повітря

Найпримітивніший іонізатор повітря включає в себе екран (люстру), транзисторний перетворювач постійного струму, пристрій харчування. Екран виступає в ролі генератора негативних іонів. Електрони, які іонізують повітря в приміщенні, утворюються на голках люстри під впливом високої напруги. До екрану припаяна мідна сітка, яка складається з голого дроти і має осередки квадратної форми. Завдяки ним утворюється опукла частина екрану. Також до неї прикріплено три дроти високої напруги. Вони розгорнуті на 120 ˚С. Транзисторний перетворювач струму підводить до екрана висока напруга. Пристрій працює від електрики.

Важлива інформація: В іонізаторі повітря найбільше потребують жителі квартир старих будинків, де присутня гниль, вогкість і неприємні запахи. Особливо необхідно такий пристрій тим, у кого є маленькі діти.

користь

Основними перевагами пристрою для очищення повітря є:

  • зміцнення здоров'я і загального самопочуття (зниження втоми, поліпшення працездатності, зменшення втоми очей від роботи за комп'ютером);
  • ефективна боротьба з цвіллю і бактеріями;
  • позбавлення від неприємного запаху.

Такий ефект досягається за рахунок підвищення якості повітря. Іонізатор повітря прекрасно допомагає дітям під час підготовки до школи, а також дозволяє позбутися від тютюнового диму, квіткового пилку, вовни тварин і іншого. Іонізоване повітря сприяє прискоренню лікування багатьох захворювань, в тому числі недуг серцево-судинної системи, дихальних шляхів, ендокринної та нервової систем. У людини поліпшується вентиляція легенів, нормалізується тиск, підвищується імунітет, опірність до алергічних проявів.

У людини поліпшується вентиляція легенів, нормалізується тиск, підвищується імунітет, опірність до алергічних проявів

Іонізатор повітря підвищує якість сну

шкода

Користь, яку приносить іонізатор повітря, очевидна. Однак в деяких випадках пристрій може завдавати і шкоди людині. Якщо в процесі іонізації занадто забрудненого приміщення знаходяться люди, частинки пилу будуть осідати на них, а також потрапляти в дихальні шляхи. Тому рекомендується проводити таку процедуру, коли в кімнаті нікого немає. Після відключення приладу варто прибрати осіли забруднення з поверхонь.

Якщо в повітрі знаходяться віруси або будинку є людина, у якого є захворювання, що передається повітряно-крапельним шляхом, зростає ймовірність зараження здорових людей.

Важлива інформація: Щоб знизити ризик можливої ​​шкоди, яку може завдати іонізатор повітря, рекомендується уважно вивчити інструкцію перед використанням приладу і точно слідувати їй.

Використання

  1. Перше правило, яке необхідно запам'ятати перед початком використання іонізатора повітря, у вдалому розміщенні приладу. Бажано розташувати його в зоні, де людина проводить найбільше часу (диван, стіл, ліжко). Для нейтралізації шкідливого впливу екрану телевізора потрібно розмістити пристрій ближче до того місця, де зазвичай люди розміщуються для перегляду.
  2. Перед включенням приладу необхідно закрити вікна, а потім вийти з кімнати на 10-15 хвилин, поки буде проходити очищення повітря від аерозольних часток.
  3. Після закінчення цього часу можна зайти в кімнату і перебувати близько пристрою під час роботи на відстані 1-3 м.
  4. Під час роботи іонізатора повітря необхідно періодично протирати корпус приладу і інші поверхні вологою, а потім сухою ганчіркою.

Важлива інформація: Озон не може замінити провітрювання, оскільки пристрій не виробляє кисень. Тому необхідно забезпечити природний приплив повітря в приміщення, коли прилад буде знаходитися у вимкненому стані. Щоб домогтися більшої ефективності, разом з іонізатором можна використовувати очищувач повітря.

Протипоказання

Не рекомендується користуватися приладом при підвищеній температурі тіла, оскільки він може викликати ще більшу її збільшення. Небажано перебувати в занадто запилених приміщенні під час роботи іонізатора повітря, так як пил може проникнути глибше в легені. Також існує таке поняття, як індивідуальна непереносимість. Якщо людина схильна до цього прояву, він може відчути себе не дуже добре під час роботи приладу.

Заборонено використовувати пристрій, коли в кімнаті знаходяться новонароджені діти, люди, які недавно перенесли операцію.

Не можна користуватися іонізатором повітря людині при наступних станах:

  • органічних захворюваннях ЦНС;
  • вираженою емфізему легенів;
  • пневмонії в гострій формі;
  • гострому порушенні кровообігу мозку;
  • гострої пневмонії;
  • бронхіальній астмі з важкими нападами, які часто повторюються.

Чого робити не варто? Категорично заборонено курити близько іонізатора повітря, оскільки це може привести до захворювань дихальних органів. Навіщо ризикувати власним здоров'ям?

Важлива інформація: Якщо під час роботи приладу виникають головні болі, спостерігається висока дратівливість, з'являються кровотечі з носа, необхідно на деякий час припинити його використання. Через добу можна спробувати включити пристрій знову, скоротивши час його роботи.

Сьогодні представлений великий вибір іонізаторів повітря. Їх принцип роботи мало різниться між собою. При виборі приладу важливо звертати увагу на площу, де він розміщується, його потужність і інші нюанси. Перед використанням пристрою необхідно уважно ознайомитися з інструкцією, яка до нього додається. Це дозволить уникнути небажаних наслідків і отримати тільки користь від роботи іонізатора повітря.

Чого робити не варто?
Навіщо ризикувати власним здоров'ям?

Новости