Коротка історія виникнення Hi-Fi.

Ніякого сумніву не викликає той факт, що потреба слухати музику - це одна з невід'ємних потреб людини Ніякого сумніву не викликає той факт, що потреба слухати музику - це одна з невід'ємних потреб людини ...

... Не найнеобхідніша для виживання - але одна з найважливіших - після того, як виживання забезпечено.

Багато хто з нас знаходяться в замкнутому колі - пошук засобів існування - грошей - набуває недозволено велику вагу в житті. А задоволення, яке, в принципі, потрібно придбати за ці гроші - непропорційно малий.

Чим більше першого і чим менше другого, тим менш цікавою стає життя і тим більше безглуздим існування.

А тому хочу розірвати цей порочний залежність хоча б в області музики і почати розмову.

Музика в нашому житті ...

Про велике чудо - музиці, і не менш велике чудо - звуці. Про те, як вони перетинаються, і про те, що ми відчуваємо при цьому.

Про вміння слухати - і умінні говорити про це.

А для початку - трохи історії.

Протягом тисячоліть музика була характерна своєю миттєвостями, так як могла існувати тільки в контакті з інструментом. Щоразу виконання було разовим, унікальним процесом, який зі звучанням останньої ноти безслідно зникав - і залишався тільки в спогади тих лічених людей, які були присутні при цьому. Наявність нотного запису жодним чином не гарантувало повторюваності виконань - працювало все - зал, публіка, погода, меню за обідом у першої скрипки, настрій диригента ...

Зали не гумові, так і збільшувати їх було не можна - при відсутності посилення звуку акустичні інструменти просто не чути. Ціни на квитки кусалися (і зараз теж) - таким чином, лічені одиниці могли долучитися до вершин світового мистецтва.

Як наслідок - не було ніякої промисловості, пов'язаної з музикою - хіба що Страдіварі Ко, а також кілька друкарень з виготовлення нотних збірок.

Все змінив Томас Едісон своїм винаходом. У 1877 році з'явився фонограф.

Фонограф Томаса Едісона

Вперше виконання і прослуховування музики перестали бути одночасними актами.

Власне кажучи, і сьогодні принцип залишився тим же - спочатку музику записують на носій, а потім прослуховують на апараті. Їх якість і ціна вторинні.

Музична запис стала товаром - реальним і відчутним.

Перші тридцять років двадцятого століття на землі процвітав грамофонний рай. Чи не був ще вироблено стандарт швидкості обертання дисків - на них записувалася нота «ля» (для того, щоб порівнюючи її звучання з камертоном, можна було виставити точну швидкість за допомогою спеціального регулятора, вбудованого в грамофон). Тільки в 1925 році з'явився єдиний стандарт - 78 об. в хвилину.

Запис була акустичної - тобто без втручання електроніки - і, треба сказати, виключно високої якості для того часу. Не дивно - у головного «боса» пластиночного бізнесу Берлинера техніком (!) Працював Фред Гайсберг - уроджений лорд Чемберлен.

Саме тоді мільйони меломанів за допомогою грамофона отримували справжню насолоду від прослуховування записів великих артистів - Е. Карузо, Ф. Шаляпіна, М. Баттістіні, Т. Руффо і багатьох інших.

Грамофонні платівки страшно шуміли, частотні характеристики записи сьогодні викликають поблажливу посмішку - якщо не відвертий сміх, і тим не менше ця, недосконала з позицій сьогоднішнього, дня техніка захоплювала слухача, дозволяючи йому з абсолютною достовірністю відчути всі нюанси вокального мистецтва. Не випадково говорю - «вокального», так як грамофон мав дуже суттєвий недолік - він не хотів «співпрацювати» з великими колективами. Запис була акустичної - тобто за допомогою механічної звукоулавлівающей труби, а розсадити колектив на рівній відстані від неї було практично неможливо. Відбувалося випинання одних і затушовування інших інструментів.

З цим, в принципі, можна було б змиритися - але здатність і, я б сказав, пристрасть людини до вдосконалення, а особливо в умовах вільного ринку, підстьобує грошовими вливаннями, безмежна.

У 1925 році в звукозапису відбулася революція - практично всі фірми перейшли на електромузичний запис.

Замість найпростіших механічних пристроїв для передачі звуку від рупора до різця, гравірується інформаційну канавку, прийшла електроніка, а з нею і супутні атрибути - мікрофон, підсилювач, рекордер.

Отже, перший по-справжньому значущий прорив в справі досягнення високої вірності звучання було досягнуто в 1925 році, після впровадження розробленого в 1924 році американською фірмою Bell Telephone Laboratories електромеханічного способу запису з використанням вугільного мікрофона, лампового підсилювача і електричного рекордера.

Революційність цього кроку полягала в тому, що енергія записуваного звуку використовувалася лише для зміни електричного опору вугільного порошку в мікрофоні, в той час як роботою різця керував окремий ламповий підсилювач, що дозволило значно збільшити рівень записаного на диск сигналу і знизити його спотворення.

Революційність цього кроку полягала в тому, що енергія записуваного звуку використовувалася лише для зміни електричного опору вугільного порошку в мікрофоні, в той час як роботою різця керував окремий ламповий підсилювач, що дозволило значно збільшити рівень записаного на диск сигналу і знизити його спотворення

грамплатівка

Результат впровадження цього нововведення перевершив всі очікування: - вже в 1929 році діапазон записаних на платівку частот досяг 50-6000 Гц, а до 1934 року його вдалося довести до 30-8000 Гц.

Дуже важливо, що при цьому динамічний діапазон запису також помітно розширювався, одночасно зі зменшенням спотворення звуку.

Чи не менших успіхів добилися в ті роки і розробники відтворювальної апаратури - до початку 30-х років уже з'явилися програвачі з електромеханічними звукоснимателями - магнітною головкою (мова йде не про магнітофонах, а про картриджах (голкотримачі) з рухомим магнітом - так звані ММ-головки, на відміну від звичайних голкотримачі з рухомою котушкою - МС-головок) і електричним приводом диска. Тоді ж були розроблені і перші кристалічні звукосниматели на основі п'єзоелемента з сегнетової солі. Так як ці звукознімачі самі не випромінювали звукових хвиль, а тільки перетворювали коливання голки в електричні сигнали, їх використання дозволило зменшити навантаження на голку до 30-50 грам, що сприяло меншому зносу пластинки, і, як наслідок, більш якісного звучання при багаторазовому її використанні .

Конструктивно електричні програвачі в ті роки часто вбудовували в приймачі, і такі комбінації - радіоли - отримали до початку 40-х років дуже широке поширення. Треба сказати, що деякі зразки довоєнної аудіотехніки благополучно дожили до наших днів у цілком робочому стані. І це не випадково - досить подивитися на їх конструкцію - проста схемотехніка на лампах. Навісний монтаж. Відсутність електролітичних конденсаторів, використання товстих одножильних мідних проводів. Динаміки великого діаметра з дифузорами з паперу, потужний об'ємний корпус з дерева, що сприяло хорошому відтворенню низьких частот.

Старше покоління читачів напевно пам'ятає трофейні Телефункен і Ухери, а якщо і молоді доведеться їх послухати, то вона напевно не буде розчарована звучанням який-небудь досить потужною станції на ДВ.

Згодом стало ясно, що максимальні параметри, які можна отримати від широкосмугового гучномовця - 60-12000 Гц при викривлення звуку близько 6%, і наприкінці 1945 року з'явилися перші моделі радіол з двома гучномовцями, які працюють в різних частотних діапазонах. При цьому основний елемент працював до частот 5-6 кГц, а високочастотна «пищалка» включалася з 3,5-4 кГц.

У 1946 році відбулася знаменна подія - фірма London Record випустила перший справжній Hi-Fi програвач - імевщій частотну характеристику 50-14000 Гц.

До речі сказати, термін Hi-Fi (High Fidelity - «висока вірність» відтворення) був введений англійським інженером Хартлея ще в 1932 році для реклами своїх гучномовців з постійним магнітом. На ці ж роки припадають і перші досліди зі створення стереофонических записів. Одне з перших пропозицій методу стереозаписи за допомогою двох незалежних рекордеров на дві сторони звукової канавки було опубліковано в 1941 році в американському журналі Electronics. Однак перші стереоплатівка з'явилися тільки в 1957 році. Але їх появі передувало ще одна знаменна подія - винахід довгограючою пластинки LP (Long Play) на 33.1 / 3 об. в хвилину компанією Columbia Broadcasting. І це була друга аудіореволюція, так як пластинка LP могла звучати 50 хвилин при прослуховуванні обох сторін, в той час як звичайна пластинка на 78 обертів - всього 8 хвилин.

Зобов'язаний зробити застереження - далеко не всі з ентузіазмом сприйняли появу нових технологій - так звані «аудіомонахі» ностальгічно оспівують минуле, стверджують, що саме на цьому етапі в індустрію звукозапису і звуковідтворення були закладені найпотужніші міни уповільненої дії, які починають вибухати тільки зараз. Справа в тому, стверджують вони, що музикант - будь то соліст, будь то в складі оркестру, фізіологічно не може «бути у формі» більше 15-20 хвилин. А раз так, то він неминуче починає робити помилки - і для того, щоб їх виправити, необхідний звукорежисер з ножицями і клеєм. Щоб було що клеїти, замість прямого запису на диск з мінімальним використанням електроприладів виникла потреба в майстер-стрічці (з неминучим збільшенням в тракті кількості трансформаторів, конденсаторів, ламп або транзисторів, опорів і просто додаванням десятків метрів проводів), що само по собі вже не могло не позначитися на якості звуку записаного на магнітній майстер-стрічці, після режисури якої звук листувався «начисто» на ще одну магнітну стрічку, з якою, власне, і гравировался майстер-диск. На їхню думку, сам факт режисури, склеєних і т.д. сам по собі вихолощує емоційну складову музики, не кажучи вже про натхнення виконавця - яке там натхнення, коли по десять разів доводиться перегравати один і той же місце! А якщо на це накладалися неминучі витрати при багаторазового перезапису, то ми - споживачі - стали отримувати якийсь красиво, на перший погляд, упакований ерзац музики.

З ними можна і потрібно, звичайно, сперечатися - але, погодьтеся, щось в їх словах є - а чим інакше пояснити невимовну насолоду від музики «вживу»? І це незважаючи на далеко не завжди гарну акустику залу, на шелест цукеркових обгорток, кашляння сусіда і човгання ніг тих, хто запізнився.

Чим гарний наш світ - залишивши «аудіомонахам» раритетні записи на 78 об. ми з вами продовжимо насолоджуватися тим, що дає нам сучасна техніка, за яку, на жаль доводиться платити, і дуже недешево.

Повернемося до наших улюблених LP. Вони мали частотний діапазон 30-13000 Гц при відношенні сигнал / шум 35-40 дБ, а в 1950 році вона збільшилася ще на 10дБ після винаходу методу записи зі змінним кроком.

Підвищення якості звуку вінілових пластинок стало потужним стимулом до швидкого вдосконалення підсилювачів і акустичних систем.

Поява стереозаписи в 1957 році ще різкіше прискорило розвиток побутової техніки, що дозволяє говорити про третю революцію в аудіотехніки.

«Золоті» 60-ті роки пройшли під знаком розквіту стереофонических систем, які до кінця десятиліття здобули над моно беззастережну перемогу.

Якісні показники кращих моделей стереомагнітофони на швидкості 19,05 см / с в каналі запис / відтворення досягали частотного діапазону в 40-18000 Гц при динамічному діапазоні 50дБ (Grundig TK - 46).

Кращі моделі стереопрогравачів з магнітними головками звукознімачів і зовсім могли відтворювати сигнали в смузі частот 10-25000 Гц і навіть більше. За такі параметри, мабуть, не буде соромно пристойному «вертаку» і в наші дні.

Лампові підсилювачі тих років прийнято вважати класичними. Зокрема, саме тоді (1959-1961 роки) були розроблені знамениті підсилювачі фірми Marantz Model 7, Model 8, Model 9, які і понині дуже високо цінуються аудіофілами. Їх популярність настільки висока, що коли в кінці 90-років фірма випустила обмеженим тиражем ці моделі (повністю дотримуючись не тільки технологи.

© Hi-Fi.com.ua 2009

З ними можна і потрібно, звичайно, сперечатися - але, погодьтеся, щось в їх словах є - а чим інакше пояснити невимовну насолоду від музики «вживу»?

Новости