Корпоративні цінні папери: курсові, дипломні роботи з Корпоративному праву на замовлення

Дипломні і курсові з Корпоративному праву

СКІЛЬКИ КОШТУЄ ЗАМОВИТИ ЯКІСНУ авторські роботи СКІЛЬКИ КОШТУЄ ЗАМОВИТИ ЯКІСНУ авторські роботи?

У літературі досить часто зустрічається термін "корпоративні цінні папери", проте в законодавстві подібний термін не розкривається.

Традиційне визначення цінного паперу, що міститься в Цивільному кодексі РФ, вказує, що цінний папір засвідчує майнові права. Однак корпоративна цінний папір, за великим рахунком, закріплює особисті немайнові права її власника, пов'язані з участю або відношенням позики в конкретний юридичну особу.

Корпоративні цінні папери, на відміну від інших цінних паперів, випускаються в особливому порядку, шляхом емісії (тобто випуску) відповідно до процедури, регламентованої законодавством. Тому корпоративна цінний папір - це ще й емісійний цінний папір.

Емісійний цінний папір розуміється як об'єкт особливого права власності, форма вираження якого визначається його юридичною природою, що надає відповідному суб'єкту права майнові та немайнові права.

Емісійний цінний папір характеризується одночасно наступними ознаками:

- закріплює сукупність майнових і немайнових прав, що підлягають посвідченню і безумовному здійсненню з дотриманням передбаченої законом форми і порядку;

- розміщується випусками;

- має рівний обсяг і строки здійснення прав усередині одного випуску незалежно від часу придбання паперу. З передачею цінного папера переходять усі засвідчуються нею права в сукупності.

Корпоративна емісійний цінний папір - емісійний цінний папір, що випускається комерційною організацією (господарським товариством), заснованої на об'єднанні участі і капіталів, яка надає її власнику відповідний обсяг прав, відбитий Федеральним законом від 22 квітня 1996 N 39-ФЗ "Про ринок цінних паперів "і спеціальним законодавством.

Корпоративні цінні папери є акумулятором права власності інвесторів в акціонерні товариства та товариства з обмеженою і додатковою відповідальністю і відображають реальний стан економіки. Цей аспект правової конструкції відбивається в збільшенні або зменшенні частки купівлі-продажу корпоративних цінних паперів як на первинному, так і на вторинному ринку.

З іншого боку, під впливом об'єктивних умов (зміна нормативної бази, прийняття політичних рішень і ін.) Корпоративні цінні папери стають правовим механізмом зміни економічних відносин за допомогою переказу грошових коштів зі сфери накопичення в сферу виробництва. Це основна функція ринку корпоративних цінних паперів. Ознака корпоративності проявляється саме в специфіці прийняття рішень про випуск цінних паперів або в формуванні об'єкта угоди (наприклад, корпоративні облігації та акції).

До числа корпоративних цінних паперів законодавство відносить акцію і облігацію. Акція - це різновид цінних паперів і єдина корпоративна цінний папір в російському законодавстві, що засвідчує право членства в акціонерному товаристві. Випуск акцій, як видно з самого їх назви, може здійснюватися тільки акціонерними товариствами, які таким чином формують свій статутний капітал.

У всіх випадках особливістю акції як цінного паперу, що засвідчує право членства в корпорації, є те, що надані нею майнові і немайнові права тісно пов'язані між собою, що дозволяє зробити висновок про те, що акція надає своєрідний комплекс прав - право членства в корпорації, корпоративне право. Визнаючи допустимість виділення корпоративних цінних паперів, слід зазначити умовність такого виділення, оскільки корпоративні права за своєю суттю тяжіють до майнових прав.

Акція як корпоративна цінний папір надає можливість акціонеру, при наявності певної їх кількості, впливати на здійснення акціонерним товариством підприємницької та іншої діяльності. Акумулювання певної кількості акцій і, відповідно, прав, наданих ними, призводить до якісних змін правового статусу їх власника. Крім традиційної тріади правомочностей, такі акції надають і інші права, що дозволяють визначати діяльність акціонерного товариства, а в ряді випадків і контролювати її.

Тому акція, поряд з майновими, надає і інші права: право на участь в управлінні акціонерним товариством, право на отримання інформації про діяльність акціонерного товариства та інші права, які не можна віднести до майнових.

Саме специфіка прав, наданих акцією, точніше, надання акцією, крім класичних майнових прав (право на отримання частини прибутку (дивіденду), право на частину майна), права голосу (права керування суспільством), і механізм здійснення останнього на загальних зборах акціонерів за російським праву обумовлюють неможливість існування акції на пред'явника.

Сертифікат акції не є акцією як такої; це лише доказ існування акції. Цей документ є не тільки допоміжним засобом підтвердження наявності прав за цінним папером, а й таким юридичним інструментом, відсутність якого у особи, який оплатив акцію, не перешкоджає визнанню права власності на сплачені паперу. Іншим видом корпоративної цінного паперу є облігація.

Закон прямо називає облігацію емісійним цінним папером.

Корпоративні облігації відрізняються від інших видів облігацій тим, що для них передбачено особливий порядок емісії. Облігації, як і акції, є, безперечно, емісійними цінними паперами. Відповідно до Закону "Про ринок цінних паперів" облігація - це емісійний цінний папір, що закріплює право її власника на отримання від емітента облігації в передбачений нею термін її номінальної вартості або іншого майнового еквівалента. Облігація може передбачати інші майнові права її власника, якщо це не суперечить законодавству РФ.

Облігації, на відміну від акцій, не пропонують таких зобов'язальних прав, змішаних з корпоративними, як акції, за винятком випадків, коли облігації мають потенціал перетворення в акції, або, вірніше, є конвертованими.

Облігації, по суті, являють собою відносини позики між емітентом і власниками облігацій. Стаття 816 ЦК України сутність зобов'язань, що надаються облігацією, фіксує як договір позики, укладений шляхом випуску та продажу облігацій. І якщо акціонерне товариство не може бути створено без створення статутного капіталу і, відповідно, без випуску акцій, то випуск облігацій - це завжди право суспільства, а не обов'язок. В принципі це визначення, як і визначення ГК РФ, не є вичерпним, і вираз "інші майнові права" підлягає розширеному тлумаченню за умови, що майнові права, що включаються в це поняття, які не будуть суперечити суті договору позики. Облігації можуть випускатися і як іменні цінні папери, і як представницькі, причому випуск пред'явницьких облігацій в встановлених законодавцем випадках на відміну від акцій не спотворює сутність облігаційної позики.

Сертифікат на одну пред'явницькі облігацію становить документарну її форму, а на кілька облігацій - відображає бездокументарну. Наприклад, сертифікат облігацій на пред'явника - це не власне облігація, а документ, який вказує на кількість облігацій. Отже, у власності можуть знаходитися не облігації, а вищевказаний документ. Фактично у володінні знаходиться сертифікат, юридично - облігації, наявність яких він засвідчує.

Пам'ятайте, що "Корпоративні цінні папери" досить складна тема і краще написати унікальну, якісну роботу та бути впевненим в успішній здачі, ніж переживати, скачавши неунікальні роботу. Багато викладачів перевіряють роботи на унікальність.

ЗАМОВИТИ авторських робіт НА ЦЮ ТЕМУ ЗАМОВИТИ авторських робіт НА ЦЮ ТЕМУ

Весь список зразкових тим по Корпоративному праву

Новости