Кошторисна вартість будівельно-монтажних робіт

Кошторисна вартість будівельних і монтажних робіт враховується в обсязі виконаних капітальних вкладень незалежно від форм розрахунків за виконані роботи та рівня готовності об'єктів, що будуються. Документальним підставою для цього є довідка за ф. № 3 про виконані в звітному періоді обсяги робіт, яку щомісяця представляє забудовнику кожна уклала з ним договір генеральна і спеціалізована підрядна організація.

Кошторисна вартість будівельних і монтажних робіт

У сучасних умовах планування й економічного стимулювання розрахунки між замовниками і виконавцями - підрядними організаціями - здійснюються за готовий об'єкт, підприємство і т. Д. Така форма розрахунків привела до деяких ускладнень в методології обліку фактично виконаних капітальних вкладень. По-перше, у будівельних організацій різко зріс обсяг незавершеного будівельного виробництва, т. Е. Робіт по незакінчених і не зданих замовникам об'єктів і комплексів робіт, що значаться на балансах основної діяльності організацій; по-друге, при розрахунках за готові об'єкти і комплекси робіт значна їх частина може бути виконана не в звітному, а в попередні періоди. При здачі ж забудовникам закінчених об'єктів і робіт в актах вказується їх повна вартість незалежно від того, коли вони були розпочаті.

Внаслідок викладеного при визначенні обсягу фактично виконаних капітальних вкладень виникає ряд проблемних методологічних питань. Наприклад, чи слід і яким чином враховувати незавершене виробництво робіт в обсязі капітальних вкладень; повинні бути включені в виконаний обсяг капітальних вкладень роботи, але закінченим об'єктах і комплексам робіт по повній кошторисної вартості або в частині вартості робіт, виконаних тільки в звітному періоді, та ін. Вирішення цих питань залежить від економічних задач при вивченні капітальних вкладень.

З позицій народного господарства економічний сенс показника, що характеризує повний обсяг освоєних капітальних вкладень, вимагає обчислювати його як суму всіх грошових витрат, вироблених в звітному періоді забудовником на відтворення основних фондів. Стосовно до будівельної продукції це означає, що в обсязі капітальних вкладень повинна бути врахована вартість робіт, виконаних тільки в звітному періоді по всіх об'єктах незалежно від рівня їх готовності.

Однак при плануванні капітальних вкладень внаслідок ряду обставин не завжди береться до уваги незавершене виробництво робіт. Може бути і так, що в плані капітальних вкладень врахована повна вартість робіт по об'єктах і комплексам робіт, закінчується в звітному періоді. Це та інші питання в практиці статистики вирішуються в залежності від прийнятого в звітує порядку планування, а саме фактично виконаний обсяг капітальних вкладень визначається за тією ж методологією, що і плановий показник. Як правило, ліміт капітальних вкладень включає незавершене будівельне виробництво. Тому воно повинно бути враховано і в фактичному обсязі капітальних вкладень. Саме для цієї мети забудовники щомісяця отримують від підрядних організацій відомості про виконане в звітному періоді обсязі робіт по всьому закінченим і незакінченим об'єктах.



Наступна сторінка: Показники обсягу будівельного виробництва

Новости