Котушка для джига: вибір оптимальних характеристик

  1. Вибір котушки для джиговую бланка під конкретні умови лову
  2. Кастингові і спінінгів відмінності
  3. Вибір волосіні під систему спінінг - котушка - приманка

джиговая ловля   міцно закріпилася в рейтингу найбільш популярних способів затримання хижої риби на глибині

джиговая ловля міцно закріпилася в рейтингу найбільш популярних способів затримання хижої риби на глибині. Для багатьох вона стала чи не єдиним з наявних в риболовецькому арсеналі. На початку свого шляху кожен з любителів джиговой риболовлі стикається з вибором основних елементів снасті - джиговую бланка і котушки. Комплект для джига вибирається рибалкою для тривалого застосування, як мінімум, кілька років. Кожен любитель джига або новачок повинен відповідально підійти до вибору елементів снасті. Котушка для джига, вудилище і шнур (монофільная волосінь) - найважливіші з них. Приманку і джиг головку ви підберете пізніше, адже їх вибір буде обумовлений конкретними умовами лову на водоймі.

Що стосується вибору оптимальної котушки, то ви можете почитати про це у відповідних статтях: про безінерційні тут , а про мультиплікатори тут .

Вибір котушки для джиговую бланка під конкретні умови лову

Фото 1. Безінерційна котушка.

Отримавши уявлення про основні технічні характеристики котушок для джига, людина нова в цьому виді риболовлі буде знаходитися перед нелегким вибором. Ринок наповнений котушками різних виробників і призначених для певних умов лову. Багато з них будуть схожі за характеристиками і за ціною, але питання вибору це ніяк не вирішить, тому що вибирати її за принципами «що в руку лягло» або «візьму як у сусіда» тут не діє. Все дуже індивідуально, але і не настільки складно.

Існує три типи котушок:

  • Бюджетні. Їх ціна варіюється в діапазоні від 30 до 50 доларів. Зроблені азіатськими виробниками. Характеристики таких котушок для джига цілком прийнятні, наявність невеликих люфтів і зазорів дозволяє рибалити і повертатися з уловом. Якість виконання на достатньому рівні і принесе вам чимало приємних моментів в рибалці і пам'ятних фотографій. Прослужать не один рік, початківець може сміливо починати саме з них.
  • Середнього цінового діапазону. Вартість варіюється від 50 до 150 доларів. Ці моделі відрізняються набагато більш високою якістю. Всі вузли і деталі виконані з більш якісних і легких матеріалів, мають плавний хід, велику потужність. Тривале користування такими котушками більш приємно і менш утомливо, в порівнянні з попередньою категорією. Назва фірми буде більш гучним і відомим, ніж у бюджетних виробників, а до технології виробництва будуть застосовуватися більш жорсткі вимоги. Однак, є категорія і вище.
  • Дорогі моделі. Їх вартість коливається від 300 до 600 доларів. Країною-виробником, найчастіше, буде Країна Вранішнього Сонця. Якщо ж виробництво буде належати іншим азійським розробникам, то технології, використані при їх виробництві будуть дуже високими і найсучаснішими. Недарма в ціновому діапазоні існує розрив від 150 до 300 американських доларів. Адже через використання більш дорогого і технологічного обладнання дійсно висококласні котушки починають відлік вартості від 300 доларів. Що змінюється за такі гроші? Рибалка, чий бюджет дозволяє таке придбання, швидко забуває про такі незручності як тяжкість котушки, низька плавність ходу, виконання, далеке від ергономічного, різні люфти або поганий дизайн. Тож не дивно, що спробувавши ловити з такими джиговую котушками, повертатися до двох попередніх типів котушок вже не захочеться.

Отже, ми з вищезгаданого списку потрібно вибрати саме свою котушку.

Щоб вибір котушки для джига був зроблений правильно, потрібно робити ставку на чутливість. При ступінчастій проводці, мультиплікаторна модель буде найбільш вразливою до поклевкам найобережнішої риби. У разі встановлення такої котушки, вудилище потрібно підбирати під неї, звертаючи увагу на збільшення числа пропускних кілець, міцно приєднаних до бланку. Однак універсальної вважається безінерційна котушка. За допомогою неї можна зробити якісний дальній кидок, ймовірність заплутування волосіні невисока.

Котушка і бланк вудилища повинні складати гармонійно підібраний комплект, призначений для конкретних умов, в яких належить рибалити, особливо під вагу застосовуваних приманок. Не варто на ультралайтових бланк розміщувати потужну котушку для важкого джига і навпаки.

Не варто на   ультралайтових бланк   розміщувати потужну котушку для важкого джига і навпаки

Фото 2. Головне в снасті - правильний баланс.

Є певна закономірність при визначенні розмірності котушки і ваги використовуваних приманок. При використанні приманок з великою вагою, відповідно, збільшується і силова здатність котушки.

І тут, що вибирає рибалка, стикається з різними видами класифікації, яка визначається заводом - виробником. Азіатські виробники визначають розмірний ряд в тисячах - наприклад, 1000, 2000, 2500. У свою чергу, європейські виробники вказують розмір в десятках - 10,20,35 т.д. Існує й інша закономірність - чим більше цифра на шпулі, тим до більш важкого класу буде ставитися і котушка.

Орієнтовна картина виглядає приблизно наступним чином:

  • Від 750 до 2000 (15-20 по європейській класифікації). Це легкий клас, в якому використовуються приманки вагою до 14 грамів;
  • Від 2000 до 3000 (20-35). Це параметри середнього класу, який характерний тим, що вага приманок становить 15 - 35 грамів;
  • Від 4000 до 5000. Тут представлені котушки для важкого джига, характерний застосуванням приманок вагою від 28 до 60 грамів.

У разі, недотримання ваги приманок, котушка буде відчувати зайві навантаження і може вийти з ладу раніше терміну. Якщо ж надто потужна котушка для важкого джига буде застосовуватися для роботи з малими вагами приманок, то пропаде загальна чутливість всього джиговую комплекту, він стане занадто грубим. Універсальним варіантом буде звичайна бюджетна котушка з розмірністю 2500 - 3000 (25 - 30, відповідно, за європейськими критеріями), яка під тест бланка в 20 - 30 грамів.

Кастингові і спінінгів відмінності

Різниця між кастингові і спінінга вудилищем полягає в його призначенні. Кастингові оснащується мультіплікаторной котушкою , В простолюдді званої мультів. Рукоятка бланка (або куркова рукоятка) створена таким чином, що дозволяє рибалці щільно і зручно утримувати вудилище під час закидання. Це запобігає перевтомі при тривалому знаходженні на березі річки, коли рибалка робить один закид за іншим.

Це запобігає перевтомі при тривалому знаходженні на березі річки, коли рибалка робить один закид за іншим

Фото 3. кастингові котушка мультиплікатор.

Мульт на кастингові вудилище встановлюється зверху, що навіть зумовлено розташування кілець невеликого діаметру. Кільця на бланку відрізняються від пропускних кілець спінінга невеликим діаметром, лескоукладиватель котушки розташований досить близько до бланку і волосінь проходить в безпосередній близькості від вудилища.

Увага! Кастингові вудилище більш ергономічно, має більшу чутливість, можливістю своєчасної підсічки і зменшення часу виведення.

При виборі кастингові бланка звертають увагу на його довжину. Зрозуміло, більш довгі вудлища пристосовані для далекого закидання і здатні, в значній мірі, гасити ривки риби при виведенні. Короткими ж вудлищами, можна більш точно кидати і вести приманку між прибережних заростей, зберігаючи високу чутливість. Воно дозволяє зберегти сили рибалки при лові з човна, коли довге вудлище досить швидко втомить його.

Вибір волосіні під систему спінінг - котушка - приманка

З огляду на вибір на ринку рибальських товарів, а також особисті переваги рибалки, можна використовувати як плетену волосінь , Так і монофільную. Чим керуються при виборі? Якщо планується ловля окуня, то поєднання швидкого ладу, плетеної жилки і ривковой проводки призводить до травмування риби, тому шнур для джига, в даному випадку, не бажаний. У випадку з окунем , Який має ніжну губу, це загрожує сходом з гачка. Тому у багатьох рибалок «в пошані» монофільная волосінь для джига, яка погасить ривки риби без шкоди для її фізичного стану і цілісності бланка вудлища. Монофільная волосінь або плетінка для джига, повинна бути намотана на шпулю таким чином, щоб вона була врівень з її бортиком.

Що змінюється за такі гроші?
Чим керуються при виборі?

Новости