Коучинговий підхід: чи не командувати, а питати

  1. Що таке коуч-позиція
  2. 1. безоціночно
  3. 2. Диссоціативна
  4. 3. Довіра, віра, прийняття
  5. 4. недирективної
  6. Які результати дають різні інструменти
  7. Що ж вибрати?
  8. На якому рівні ваша коуч-позиція?

Я згадую анекдот, в якому чоловік, відповідаючи на запитання дружини про причини пізнього повернення додому, питає: «Люба, ти у мене така розумна! Який правильну відповідь? ». Керівник, наставник, учитель завжди знає цей «правильну відповідь». Вислуховуючи співрозмовника, він оцінює і фільтрує інформацію з точки зору «правильності», власних очікувань і кінцевого результату, за який відповідають обидва учасники діалогу. У чистому коучингу все інакше . Коуч не знає, як «правильно». Він не нав'язує співрозмовнику свої очікування, не оцінює, не дає порад. Завдання коуча - за допомогою спеціальних питань допомогти клієнту самому прийти до ясності і знайти відповідь.

Керівник з коучинговий підходом може спускати «правильні» рішення підлеглому і модерувати процес пошуку, активно беручи участь в ньому. Коуч ж не диктує правильні рішення, він допомагає співрозмовнику самостійно прийти до них.

Ще один приклад. Керівник цікавиться у підлеглого можливими варіантами вирішення завдання, а потім резюмує: «Все, що ви запропонували, звичайно, чудово, але тепер будемо робити, як я сказав ...». Така директивность зрозуміла, коли від дій співрозмовника залежить загальний результат. Помилиться керівник відділу маркетингу, а низький прибуток вдарить по кишені всієї команди. Не зможе співробітник підготуватися до важливих переговорів - вся компанія втратить ключового партнера. Керівник завжди пов'язаний з підлеглими загальними цілями, і цей зв'язок обмежує або повністю виключає властиві чистому коучингу експерименти, пошук нових можливостей і рівність в діалозі.

В коучингу ситуація «я знаю, що тобі потрібно» виключена. Коуч не оцінює співрозмовника, не дає порад, не пропонує «правильних» рішень і всім серцем вірить в те, що клієнт сам в змозі впоратися з будь-яким завданням. Коуч, вимкнувши внутрішнього критика і порадника, допомагає співрозмовнику знайти всі рішення самостійно.

Що таке коуч-позиція

Особливе ставлення коуча до клієнта називається коуч-позицією. У неї входять безоціночність, Диссоціативна, довіру, недирективної. Ступінь її прояви в професійному коучингу максимальна - 10 з 10. В управлінському коучинговому підході - від 1 до 10.

Керівник з коучинговий підходом, враховуючи рівень кваліфікації підлеглого, може включати коуч-позицію в будь-якому діапазоні, аж до одиниці! Розглянемо складові коуч-позиції на прикладах, де керівник, використовуючи коучинговий підхід, тримає коуч-позицію на уместном ситуації рівні.

1. безоціночно

Мета клієнта: знайти способи пошуку нових замовників.

Коуч задає питання на усвідомлення існуючих варіантів, розширення можливостей пошуку, допомагає подивитися на завдання з нового ракурсу, не оцінюючи слова клієнта і не пропонуючи готових рішень. В результаті клієнт коучингу: звикає мислити можливостями, шукати нові підходи до завдань.

Керівник оцінює все пропозиції з точки зору власного досвіду, сил підлеглого, пропонує власні варіанти, може відкинути всі пропоновані рішення і продиктувати власне. В результаті підлеглий може піти з висновком - навіщо витрачати час на пошук рішень, якщо мені потім скажуть правильну відповідь?

2. Диссоціативна

Мета клієнта: знайти вихід з кризової ситуації.

Коуч дивиться на ситуацію з боку, не заглиблюючись в стан клієнта, в якому б емоційному і психологічному стані не був його співрозмовник. В результаті клієнт коучингу теж отримує можливість подивитися на ситуацію з боку, побачити нові можливості, отримує шанс вийти з емоційної пастки і прийняти тверезе рішення.

Керівник може перейнятися станом підлеглого, оскільки розділяє з ним спільну мету, зацікавлений в позитивному результаті, а тому глибоко залучений (асоційований). В результаті підлеглий може пропустити виграшне рішення, якщо вибір продиктований страхом або бажанням отримати план дій від керівника.

3. Довіра, віра, прийняття

Мета клієнта: створити бачення свого кар'єрного росту.

Коуч вірить в клієнта, в його потенціал, навик навчання новому, можливість виходу на новий рівень. Коуч не обтяжений обмежують знаннями про те, на що був здатний, а на що не був здатний клієнт в минулому. Він приймає будь-які рішення клієнта, якщо вони влаштовують його самого. В результаті клієнт коучингу знаходить рішення в атмосфері довіри, не спотвореному чужими уявленнями про нього, загальним досвідом. Відчуваючи прийняття і віру в себе, клієнт розкривається максимально, що робить можливим для клієнта почути самого себе.

Керівник має досвід спілкування з підлеглим, знає його плюси і мінуси, обмеження, продемонстровані можливості, розуміє, що не все можна довірити даному співробітнику. В результаті підлеглий частіше шукає рішення в рамках звичної поведінки, може витрачати енергію на страх, опір, сумніви з минулого негативного досвіду.

4. недирективної

Мета клієнта: знайти нові канали збуту.

Коуч задає клієнту питання, що допомагають побачити варіанти і ресурси, які не були використані раніше. Але він не бере участі в процесі відбору рішень. В результаті клієнт коучингу дійсно фокусується на пошуку нових можливостей.

Керівник може шукати рішення разом з підлеглим і відбирати кращі варіанти. У разі якщо співробітник запропонує «невдалі» рішення, він може в наказовому порядку нав'язати свої «вдалі». У такій ситуації підлеглий може не включити пошук нових можливостей і сфокусуватися тільки на те, щоб запропонувати рішення, яке задовольнить керівника.

Коуч не знає, що ви на щось не здатні. Коуч вірить, що ви можете все, і допомагає вам побачити обхідну дорогу повз перешкод, негативного досвіду, невпевненості в своїх силах. Коуч, незважаючи на те, що бачить вас вперше, вже з перших секунд зустрічі вірить в вас, як, можливо, раніше ніхто в вас не вірив. І у нього є маса інструментів, щоб ви відбулися.

Які результати дають різні інструменти

Дві третини випускників програми навчання коучингу, яку я проводжу в Хабаровську, не планують ставати коучами, їм потрібен саме коучинговий підхід . У ці дві третини входять підприємці, керівники, HR-менеджери, викладачі йоги і айкідо, вчителі. Тобто всі ті, у яких в роботі немає місця для застосування коучингу в чистому вигляді. При цьому інструменти коучингу, отримані під час навчання, допомагають випускникам програми підвищувати залученість і самостійність співробітників, прискорювати роботу команди, збільшувати прибуток і виходити на сверхпоказателі.

Що ж вибрати?

Часом керівники, які володіють інструментами коучингу, відправляють своїх підопічних до стороннього коуча. І правильно роблять! Звернення до коуча буде максимально ефективно, коли:

  • Потрібен абсолютно новий погляд на звичні речі, новий підхід, прорив.
  • Потрібен «чистий» результат, що не спотворений бажанням підлеглого догодити «правильними» відповідями керівнику.
  • Потрібна максимально висока швидкість руху до мети.
  • Потрібно досягнення надрезультати, вихід на новий рівень мислення.
  • Ключовий фахівець перегорів, але в ньому точно є потенціал.

Керівник, який використовує коучинговий підхід, буде ефективний, коли:

  • Потрібна робота з підвищенням залученості, відповідальності персоналу.
  • Підлеглі і команда в силах самостійно знайти потрібне рішення.
  • Потрібно прискорити рух до мети.
  • Потрібно поліпшити існуючі показники за рахунок зміни формату мислення підлеглих.
  • Керівник знає, що у його команди є ще нереалізований потенціал.

На якому рівні ваша коуч-позиція?

Ми з вами - свідки занепаду епохи директивного менеджменту. Амбітні керівники просто зобов'язані вчитися новому, якщо бажають продовжити кар'єру. І на сьогодні саме коучинговий підхід показує себе як максимально ефективний. В Америці і Європі компанії в обов'язковому порядку вчать весь менеджмент коучинговому підходу . Росія стоїть на порозі повального попиту на коучинг і керівників, які володіють інструментами коучингу. Тому що колосальні результати - і це підтверджує практика - приходять тільки тоді, коли у керівника є особливе ставлення до підлеглих, повне щирої віри в команду, в потенціал і можливості кожного.

У мене до вас завдання для самостійної роботи! Поспостерігайте за собою в розмові з підлеглими. На якому рівні від 1 до 10 знаходиться кожна складова вашої коуч-позиції?

На якому рівні ваша коуч-позиція?
Який правильну відповідь?
В результаті підлеглий може піти з висновком - навіщо витрачати час на пошук рішень, якщо мені потім скажуть правильну відповідь?
Що ж вибрати?
На якому рівні ваша коуч-позиція?
На якому рівні від 1 до 10 знаходиться кожна складова вашої коуч-позиції?

Новости