Кращий спінінг для джига: критерії вибору під умови лову

  1. характеристики вудилища
  2. тести
  3. довжина
  4. Строй
  5. матеріали виготовлення
  6. Особливості вибору спінінга
  7. джиговий монтаж
  8. Відео

Широке впровадження в усі сфери діяльності людини такого матеріалу як силікон - черговий крок у науково-технічному прогресі

Широке впровадження в усі сфери діяльності людини такого матеріалу як силікон - черговий крок у науково-технічному прогресі. Однією з областей його застосування стала наша улюблена рибалка. І хоча до появи твистеров і виброхвостов деякими рибалками здійснювалася ловля на поролонову рибку з огрузкой, саме м'яка «гума» дала суттєвий поштовх бурхливому розвитку популярного нині джига, і як наслідок виробництва спеціальних вудилищ для цього виду лову. Постараємося і ми сьогодні зрозуміти, який він - кращий спінінг для джига, і як новачкові зорієнтуватися у всьому різноманітті пропонованих на ринку джигових знарядь.

характеристики вудилища

Перш ніж давати рекомендації про те, як вибрати спінінг для джига для лову на конкретному водоймі, зайвий раз розповімо про характеристики вудилища спінінгів. Розуміння цього питання дуже важливо для того, щоб підібрати оптимальну палицю для джиговой риболовлі.

Довідка! Наводимо коротку інформацію про переведення англійських заходів в метричні. Фут дорівнює приблизно 30,5 сантиметрів, а фунт - 453 грамам.

При розгляді різних характеристик, потрібно відзначити той факт, що снасть джиг виробник може зробити як під безінерційну котушку, так і в бейткастінговом виконанні під мультиплікатор .

При розгляді різних характеристик, потрібно відзначити той факт, що снасть джиг виробник може зробити як під безінерційну котушку, так і в бейткастінговом виконанні   під мультиплікатор

Фото 1. кастингові вудилище для джиговой лову.

тести

вибір спінінга для джига починається з визначення тестових характеристик бажаного вудилища. Цей параметр визначає вагу джигових приманок, закидати які буде найбільш комфортно саме цим бланком.

Крім закидання тест показує, яким джиговую вудилищем зручніше ловити на обрану приманку, робити найбільш реалістичну анімацію при її проведенні. Відмітка про тестової характеристиці вказується на бланку як діапазон двох чисел в грамах.

Фото 2. Маркування спінінга для джига.

На представленому фото тест джиговую вудилища має позначення «LURE 6-18gr», що означає, що найбільш комфортно закидати цим спінінгом приманки вагою від шести до вісімнадцяти грамів.

Друга тестова характеристика вудилища для джига - по розривної навантаженні. Вона позначає рекомендовану міцність волосіні на розрив і позначається в Лібра. Міцність на розрив включає в себе вагу передбачуваного трофея з урахуванням його опору при виведенні, тобто по суті, тягове зусилля риби. Крім того, потрібно взяти до уваги опір води або трави, якщо буде потрібно протягнути видобуток крізь неї. Отімальним вибором стане полуторний або навіть подвійний запас по міцності, наприклад, полюючи на кілограмову щучку, беріть волосінь з навантаженням до чотирьох-п'яти Лібра (1,8-2,25 кг).

На нашому фото тест спінінга за цим параметром позначений маркуванням «LINE 6-12lb». Значить застосовувати потрібно монофільную волосінь або плетений шнур , Які на розрив витримують від шести до дванадцяти фунтів (Лібра).

Увага! Якщо розривна навантаження по волосіні буде вище зазначеного на бланку, це може привести до поломки вудилища, а не розриву волосіні при перевантаженні. У зворотному випадку, шнур не дасть закинути приманку необхідної ваги і порветься.

Джиговий спінінг по тесту може належати до одного з п'яти класів, кожен з яких використовуються в певних умовах лову.

  • Мікроджиг або ультралайт - найделікатніші спінінги для джига. Ними закидають приманки від одного до п'яти-десяти грамів.
  • Спінінг для легкого джига предназнгачен для комфортної роботи з приманками від п'яти до п'ятнадцяти грамів.
  • Середні джигові спінінги працюють з вагами від десяти до тридцяти грамів.
  • Спінінг для важкого джига починається від ваги приманки в двадцять грамів.
  • Є ще джигові спінінги для лову великих трофеїв троллінгом або в морському Джизі. Вони мають початковий рівень від п'ятдесяти грамів.

Підбирати конкретний спінінг для джиговой лову за тестовою навантаженні потрібно в залежності від умов, найлегші використовую на стоячих і малопроточних водоймах, важкі - на швидких глибоких річках.

довжина

Довжина спінінга змінюється в межах від семи до одинадцяти футів, більш довгі вудлища для джига якось не прийнято, а короткі палиці незручні в здійсненні проводки. Маркуються бланки в залежності від довжини або в футах (найчастіше), або в сантиметрах. Іноді виробник вказує обидва варіанти лінійного розміру, як в нашому прикладі на вищенаведеному фото: «7 '(213 cm)».

Найкоротші вудилища використовуються в якості спінінга для джига з човна, де застосування довгих хлистів не завжди зручно через невеликих розмірів плавального кошти, беручи до уваги судна з гуми або ПВХ.

Крім цього коротким може бути і спінінг для берегового джига, якщо лов ведеться в таких умовах:

  • зарості дерев і чагарників, що заважають роботі довгими вудлищами;
  • невелика водойма - ставок або мала по ширині річка.

Береговий спінінг на великих водоймах може бути як середньої довжини, так і самого великого розміру. Тут крім величини водної поверхні береться до уваги глибина місця і швидкість течії. Короткою палицею в швидкому глибокому водоймищі рибалити практично неможливо, тому для риболовлі з берега вибирають хлист достовірніше.

Строй

Строй, який може мати вудка для спінінга, це показник виду вигину, який вона приймає при роботі. У маркуванні джиговой снасті лад позначають буквою стоїть після числового коду, в нашому прикладі «F». Далі при описі ми вкажемо відповідне строю латинське позначення.

  1. Повільний лад (S) мають вудилища, які під навантаженням гнуться по всій довжині, починаючи від рукоятки до кінчика, вигин нагадує математичну параболу. самий далекобійний спінінг саме параболічний, але джіговать їм складно через погану відчуття дотику.
  2. Середні, або полупараболікі (M), поєднують в собі хорошу керованість приманкою з досить пристойною дальністю. Саме такий недорогий спінінг для джига можна порекомендувати починаючому «джигіту». Вигин цієї палиці починається від середини бланка.
  3. Медіум-фаст, среднебистрий (MF). За рахунок застосовуваних недорогих композитних матеріалів такий лад отримує бюджетний спінінг для джига. Його вигин починається від половини до верхньої третини бланка.
  4. Швидкий, фаст (F), гнеться тільки в своїй верхній половині. Це бланки з підвищеною чутливістю, вони дуже «дзвінкі», передають в руку найменшу підводний обстановку.
  5. Екстрафаст, супершвидкий лад (XF). Такі спінінги найдорожчі в своєму класі. Для мікроджига використовуються бланки саме такого ладу.

Чим швидше спінінг для берегового джига, тим краще він керує приманкою, а чим повільніше, тим далі закидання. Крім цього, більш повільні палиці можуть прощати деякі помилки новачків при силовому виведенні.

матеріали виготовлення

Сучасні спінінги в основному виготовляють з трьох видів матеріалів:

  • склопластику;
  • карбону;
  • композитів.

Склопластикові дешеві і важкі моделі поступово відходять в минуле, на перший план виходять углеволоконние, карбонові, легкі бланки з сучасною фурнітурою і якісними характеристиками. Композитні матеріали займають в даний час проміжне положення і саме з них виробляються бюджетні спінінги.

На бланку спінінга ви можете побачити позначку про використаний для виготовлення матеріалі. Наприклад, на нашому фото, «40-T HI MODULUS CARBON», або високомодульний карбон.

Особливості вибору спінінга

На бланках може бути зазначено англійське слово «JIG», як в нашому прикладі. Це означає, що такий спінінг виробник рекомендує для джига.

Виробники в основному випускають вудилища універсального призначення, якими одночасно можна і джіговать і Твіч. Крім цього потрібно уточнити, що деякі компанії виробляють і спеціальні джигові спінінги. Вони відрізняються особливим м'яким ладом вершинки. Вона навіть візуально відрізняється від решти бланка фарбуванням в інший колір, найчастіше білий, як на наступному фото.

Фото 3. Забарвлення вершинки у джиговую спінінга.

Спеціалізовані спінінги стоять, як правило, трохи вище універсальних палиць завдяки своїй вузькопрофільної спрямованості.

джиговий монтаж

Одне з найважливіших умов будь-якої успішної риболовлі - правильний монтаж оснащення, вудки для джига не виняток з цього правила.

Довідка! Риболовецьке оснащення для джига може бути як суміщеної, так і рознесеною в залежності від способу розміщення приманки щодо вантажу.

Джиговую оснащення для спінінга можна зібрати декількома способами:

  1. Монтаж на джиг-голівці. Джиг-головка являє собою велику мормишку з довгим гачком. Оснащення джиг-головки здійснюється однією з силіконових принад подібно наживлені хробака панчохою .
  2. Офсетний монтаж з «чебурашкою». Монтаж, в якому підібраний під розмір приманки офсетний гачок з'єднується з «вухатим» вантажем безпосередньо або через заводне кільце, виходить поле рухомим, як би шарнірним.
  3. Неогружений силікон теж може виступати як варіант оснащення, такий монтаж часто використовують в мікроджига.
  4. дроп шот на відміну від трьох перших оснасток, є рознесеним монтажем . Грузило знаходиться на кінці снасті, а приманка кріпиться до що знаходиться вище неї гачка.
  5. Московська оснащення або відвідної поводок являє собою дроп шот, зібраний не на основній волосіні, а на окремому відрізку волосіні.
  6. Оснащення техаським способом відрізняється застосуванням на основній волосіні змінного вантажу кулі. Приманку при цьому потрібно збирати на гачку, прив'язаному до кінця основної волосіні.
  7. Каролінська оснащення відрізняється від попередньої, тим, що на кінці волосіні кріпиться зроблений заздалегідь повідець.

При виборі джиговую вудилища враховуйте рекомендації виробника по типу застосовуваної оснастки.

Відео

В кінці розмови пропонуємо сюжет про вибір спінінга для джига, крім цього радимо почитати матеріал про ази лову спінінга .

Новости